Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Με μνήμες Μικρασιατών και Προσφύγων γιορτάζει τα 70’α της γενέθλια η ΦΕΞ

Με μνήμες Μικρασιατών και Προσφύγων γιορτάζει τα 70’α της γενέθλια η ΦΕΞ

0

Παρουσιάζει ένα τρίτομο ημερολόγιο για το νέο έτος, με τη συνεργασία του συλλόγου Μικρασιατών «Αλησμόνητες Πατρίδες» για τα 100 χρόνια προσφυγικού Ελληνισμού

Π. Ξανθόπουλος: «Στοχεύουμε στην σύνταξη ενός αρχείου έρευνας και τεκμηρίωσης που θα συγκεντρώνει ακέραιο τον λαογραφικό πλούτο»

 Το 2022 έρχεται για να γιορτάσει τα  «70χρόνια Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης». Λόγος γίνεται για έναν φορέα που διαδραμάτισε και συνεχίζει να επιτελεί σπουδαίο ρόλο στην νεότερη ιστορία της περιοχής μας και πρόσφερε  ένα ιδιαίτερο άρωμα πολιτισμού. Η ΦΕΞ δίνει το δικό της στίγμα στη νέα χρονιά με  ένα ένθετο αφιέρωμα σε συνεργασία με το Σύλλογο Μικρασιατών Ξάνθης για  τον προσφυγικό Ελληνισμό [1922-2022] που βρέθηκε στην Ξάνθη και της έδωσε νέα ώθηση για  ανάπτυξη. Ο διευθυντής του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου και της ΦΕΞ, Πασχάλης Ξανθόπουλος συστήνει στο «Ε» το πλούσιο σε υλικό ημερολόγιο, αναφερόμενος  στον βαρυσήμαντης αξίας ρόλο του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου στον τομέα της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η διάρθρωση του φετινού εμπλουτισμένου πολιτιστικού και λαογραφικού ημερολογίου είναι η εξής:

  1. Ψηλαφώντας τη μορφή της μνήμης: Παρουσιάζεται η ιστορία και το χρονολόγιο της ΦΕΞ, καθώς και οι τομείς δράσης της αναλυτικά για την παράδοση, την ιστορία, το βιβλίο, το χορό, τη μουσική, το θέατρο, τα εικαστικά, τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία, καθώς και τα νέα εργαστήρια της ΦΕΞ.
  2. Πολιτιστικό ημερολόγιο: Περιλαμβάνεται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τη νέα χρονιά
  3. Η άφιξη και εγκατάσταση των προσφύγων στην ΠΕ Ξάνθης: Δημιουργήθηκε από το Σύλλογο Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες» σε συνεργασία με τη ΦΕΞ. Περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ιστορικά δεδομένα για την περιοχή και την εγκατάσταση των προσφύγων, καθώς και πληροφορίες για τα έθιμα και τις παραδόσεις των μικρασιατών.

 

Λίγα λόγια για το Ημερολόγιο της ΦΕΞ

Αναφερόμενος στο ημερολόγιο, ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε: «το πολιτιστικό ημερολόγιο πρόγραμμα της ΦΕΞ είναι ένας πολιτιστικός προγραμματισμός τόσο για τον ίδιο το φορέα μας, όσο για τους κατοίκους της πόλης (συμμετέχουν περισσότεροι από 30.000 ως θεατές και εκπαιδευόμενοι στις περισσότερες από 300 εκδηλώσεις) αλλά και για τους επισκέπτες και μαθητές (15.000 ετησίως στο Μουσείο)».

«Κοινός στόχος μας, με το σύλλογο Μικρασιατών, είναι η αναζήτηση της συλλογικότητας υπό το πρίσμα του παρελθόντος και του παρόντος»
Πασχάλης Ξανθόπουλος
Διευθυντής ΦΕΞ

 

Π. Ξανθόπουλος: «Αποβλέπουμε στην αναζήτηση της συλλογικότητας με ματιά στο παρόν, αλλά και στο παρελθόν»

Ο ίδιος σημείωσε: «Δεν χωρά αμφιβολία πως το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο κατέχει δεσπόζουσα θέση στο πλαίσιο των εορτών, αφού μαρτυρά με τον πιο επιδέξιο τρόπο την ιδιαίτερη πλευρά της λαογραφικής παράδοσης ως συνέχεια της παράδοσης της Κατίνας Βεΐκου. Το Μουσείο διαθέτει δικό του κατάλογο που συμπυκνώνει όλα τα οικεία σ’ εμάς ήθη και έθιμα. Το νέο έτος ξεκινά με τη συνεργασία του Συλλόγου Μικρασιατών, με το αφιέρωμα στα 70 χρόνια της ΦΕΞ να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής ιστορίας. Κοινός στόχος μας είναι η αναζήτηση της συλλογικότητας υπό το πρίσμα του παρελθόντος και του παρόντος. Τέλος, αξιοσημείωτο είναι πως το δεύτερο αφιέρωμα αφορά την άφιξη νέων στοιχείων μέσω της έλευσης των προσφύγων, οι οποίοι μετά τη βουλγαρική κατοχή ήρθαν και άλλαξαν ριζικά την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων. Συνεπώς, επιδίωξή μας είναι η σύνταξη ενός αρχείου έρευνας και τεκμηρίωσης, η οποία θα αποτελέσει το έναυσμα για μία λεπτομερέστερη ενδοσκόπηση της περιόδου ».

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφιέρωμα στον David Lynch από το «Ε»

Η κληρονομιά του Lynch δεν αφορά μόνο την αισθητική του ή τη σκηνοθετική του ιδιοφυΐα, αλλ…