Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

0

Ετοιμαστείτε
Παραμονή Χριστουγέννων και είπα σήμερα τα σχόλιά μας να είναι επίκαιρα, των ημερών που έρχονται.
Όμως, δυστυχώς, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε κάποια πράγματα που είναι σημαντικά αλλά και επίκαιρα.
Λοιπόν θα πρέπει ΟΛΟΙ μας να ετοιμαστούμε ψυχικά για την επερχόμενη νέα Υγειονομική κρίση με τη μετάλλαξη Όμικρον.
Η τέταρτη δόση έρχεται, σύντομα θα κληθούμε να την δεχτούμε για να προστατευθούμε εμείς οι ίδιοι και βέβαια τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Ας διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας κι ας σκεφτούμε πως πρόκειται για μια μικρή ταλαιπωρία ακόμη η τέταρτη δόση εμβολιασμού για να κερδίσουμε τη ζωή.
Γ.Δ.


«Καλά Χριστούγεννα»
Με …διπλή μάσκα θα κάνουμε φέτος τα ψώνια μας και τσεκαρισμένοι με διπλά τεστ θα καθίσουμε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τι κι αν κάναμε και την τρίτη δόση και πόσες άλλες …κανείς δεν ξέρει από τώρα! Όχι  δεν είναι κριτική στην επιστήμη η οποία καλά κάνει καθώς η δουλειά της είναι η προστασία της δημοσίας υγείας και του συστήματος υγείας που δεν πρέπει να καταρρεύσει. Είναι απλά αυτή η κούραση που βγαίνει από κάθε πολίτη που κάνει ότι του λένε αλλά τελικά τίποτε δεν είναι αρκετό για αυτή την πανδημία.  Τίποτε δεν είναι βέβαιο για το πότε θα τελειώσει αν τελειώσει.
Κι αυτό στερεί από τον καθένα το χαμόγελο, μια θετική διάθεση, μια αισιόδοξη οπτική για την νέα χρονιά.
Μ’ αυτές τις σκέψεις σας ευχόμαστε «Καλά Χριστούγεννα» κι ας είναι τα τελευταία με κορωνοϊό!
Μ.Ξ.


Ό,τι γίνεται καλοδεχούμενο
Η είδηση για τη νέα επένδυση στον πρωτογενή τομέα της μεγάλης και γνωστής τοπικής βιομηχανίας «Πλαστικά Θράκης», προφανώς και δεν θα περνούσε χωρίς την ανάλογη προβολή.
Η νέα επένδυση λοιπόν θα πραγματοποιηθεί από την Θυγατρική «Θερμοκήπια Θράκης» στο γεωθερμικό πεδίο της Νέας Κεσσάνης σε έκταση 100 στρεμμάτων.
Η επένδυση αυτή στην οποία θ’ απασχοληθούν 90 περίπου άτομα αφορά τη δημιουργία σύγχρονων θερμοκηπίων για την παραγωγή διαφόρων ειδών λαχανικών.
Η επιλογή του γεωθερμικού πεδίου βοηθάει στην θέρμανση των θερμοκηπίων για την παραγωγή των ειδών όλο το χρόνο.
Και μια διαπίστωση: Τα δύο μεγάλα γεωθερμικά πεδία τελικά αξιοποιήθηκαν από ιδιωτικές επενδύσεις.
Γ.Δ.


Πραγματική φροντίδα από τα Γηροκομεία μας.
Μέρες που είναι να πούμε λίγα λόγια για ένα σημαντικό θέμα το οποίο προσπερνάμε ως αυτονόητο. Λοιπόν, και τα δύο ιδρύματα φιλοξενίας ηλικιωμένων που διαθέτουμε στην περιοχή μας, έχουν αποδείξει στην πράξη τον σεβασμό τους και την φροντίδα στους παππούδες και γιαγιάδες. Και το υποστηρίζουμε αυτό διότι δύο χρόνια τώρα, ακοίμητοι φύλακες, δεν επέτρεψαν τον ιό να μπει μέσα και να προκαλέσει προβλήματα.
Φροντίδα και ενδιαφέρον να τηρηθούν όλα όσα πρέπει για την ασφάλεια των φιλοξενούμενων. Κι αυτό, φυσικά, δεν ήταν ούτε εύκολο, ούτε χωρίς τη λήψη μέτρων αλλά και έμπρακτη έκφραση αγάπης προς τους τρόφιμους.
Τους αξίζουν συγχαρητήρια. Σε όλους. Διοικητικά Συμβούλια, Εργαζόμενους και Τρόφιμους.
Γ.Δ.


Δημόσιος έπαινος
Θέλω να επισημάνω με την ευκαιρία κάποια πράγματα για έναν συμπολίτη μας. Ένα άτομο της ανιδιοτελούς προσφοράς μεν αλλά και της σωστής διαχείρισης.
Εννοώ τον Γιάννη Παπαχρόνη. Τον πρόεδρο δύο σημαντικών κοινωνικών φορέων του νομού μας. Δύο φορείς, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Ξάνθης «Η Αγάπη» και του Γηροκομείου Ξάνθης «Άγιος Βασίλειος».
Θα καταθέσω την προσωπική μου μαρτυρία για το Σύλλογο Αιμοδοτών. Το λέω, το υποστηρίζω και δεν το κρύβω, πως ο Γιάννης Παπαχρόνης παρέλαβε έναν Σύλλογο φτιαγμένο και οργανωμένο με εκατοντάδες εθελοντές, με καταξίωση στο νομό. Όμως, η δική του προεδρική θητεία, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη, απογείωσε τον Σύλλογο.
Τον έφτασε να είναι ο μεγαλύτερος και πολυπληθέστερος στη χώρα!
Δούλεψε, έτρεξε, ξενύχτησε, αλλά είχε τη χαρά να δει τον Σύλλογο να μεγαλώνει πάρα πολύ. Και μαζί μ’ αυτόν, χαρήκαμε και όλοι εμείς που ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι με τον φίλο Λευτέρη Μαυρίδη.
Ο δημόσιος έπαινος στην κοινωνία μας είναι απαραίτητος. Όπως και η αποδοχή του έργου που κάποιος προσφέρει. Και ο Γιάννης Παπαχρόνης είναι ένας από αυτούς, ίσως ο κορυφαίος του Εθελοντισμού.
Γ.Δ.


Ανθρωπιστική προσφορά
Πρέπει να το πούμε δημόσια και να το επαινέσουμε. Η έκφραση στην πράξη της Κοινωνικής Αλληλεγγύης που χρόνια τώρα υπάρχει και λειτουργεί εκφραζόμενη με διάφορους τρόπους. Ξεχωρίζει η κοινωνία μας σε όλες τις ανθρώπινες στιγμές στήριξης των αδυνάτων με ανιδιοτέλεια, με αγάπη και με προσφορά σημαντική.
Οι  κοινωνίες έχουν ανάγκη αυτή την παρουσία κυρίως την περίοδο των γιορτών. Ακούραστες κυρίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της δράσης με τη συγκέντρωση τροφίμων, παιγνιδιών, ρούχων, βιβλίων και ό,τι χρειάζονται τα μοναχικά άτομα, οι ηλικιωμένοι, οι δοκιμαζόμενες οικογένειες.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ, ένα μεγάλο μπράβο στους ανώνυμους δωρητές  και όσους ασχολούνται με την προσφορά αυτή.
Γ.Δ.


Ημερολόγια για φύλαξη
Πολλά ημερολόγια κυκλοφορούν τις μέρες αυτές. Άλλα απλά, άλλα με χρώματα και βέβαια με διαφορετικά σχήματα. Δύο όμως Ημερολόγια για το 2022 ξεχωρίζουν.
Το πρώτο έχει εκδοθεί από το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης και το δεύτερο από την Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ).Το ημερολόγιο του Λυκείου Ελληνίδων είναι αφιερωμένο  στον Μικρασιατικό Ελληνισμό, το δεύτερο είναι μια επετειακή έκδοση για τα 70 χρόνια ζωής και δράσης του παλαιότερου Πολιτιστικού Συλλόγου του νομού.
Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να τα αποκτήσετε και τα δύο. Εδώ ισχύει πως «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια».
Γ.Δ.


Ένα διαφορετικό βιβλίο
Δεν το κρύβω πως ξαφνιάστηκα παρότι γνώριζα πως ο Βασίλης Σκαρλάτος είχε καλή σχέση με το γράψιμο. Ξαφνιάστηκα για την ιδέα του να συγκεντρώσει όλα τα κείμενα, ιδέες, προτάσεις, παρεμβάσεις, απόψεις που είχε κατά καιρούς διατυπώσει ως ενεργό μέλος της επιχειρηματικής κοινότητας Ξάνθης.
Με τον τίτλο «Ο πηγαιμός και… η Ιθάκη», έχω το βιβλίο του αγαπητού Βασ.Σκαρλάτου, Πολιτικού Μηχανικού και δημιουργού επιχειρήσεων σκυροδέματος στην Θράκη, με ταξινομημένες όλες τις δημοσιοποιημένες απόψεις του που έγιναν μέσω τοπικών εφημερίδων οι περισσότερες.
Το συγγραφικό πόνημα του Βασίλη Σκαρλάτου αποτελεί μια διαδρομή της οικονομίας τόσο της Θράκης όσο και της υπόλοιπης χώρας.
Παλιά κείμενα που δυστυχώς είναι επίκαιρα και σήμερα και αξίζει να διαβαστούν από τους επιχειρηματίες.
Γ.Δ.


Επιτέλους κάτω τα χέρια από το νοσοκομείο
Αυτό που γίνεται με το νοσοκομείο Ξάνθης είναι απαράδεκτο. Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται σαν «μπαλάκι» για πολιτική αντιπαράθεση δημιουργεί επιπλέον προβλήματα αντί να επιλύει. Αυτό που χρειάζεται είναι στήριξη από την όλη την τοπική κοινωνία και τα κόμματα και τους πολιτικούς και όχι μια κόντρα στο ποιος έκανε περισσότερα και ποιος λιγότερα. Ανέκαθεν το νοσοκομείο είχε υποστελέχωση. Αυτή ήταν η επωδός όλων των διοικητών που πέρασαν τα τελευταία 20 χρόνια. Και αυτό που ανέφερε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κ. Γεωργίου είναι μεγάλη αλήθεια. Το 2018 έγινε μια πολύ σημαντική  προσπάθεια από τους γιατρούς που είχε αποτέλεσμα για να λειτουργήσει και στην Ξάνθη η δομή  «Νοσηλεία κατ’ Οίκον» που αφορούσε περίθαλψη στο σπίτι για τους  χρόνια πάσχοντες, ηλικιωμένους και κινητικά ανήμπορους. Ήταν μια δομή που εφαρμόστηκε με επιτυχία από άλλα νοσοκομεία και που αν  λειτουργούσε θα αποσυμφόριζε το νοσοκομείο παρέχοντας παράλληλα υπηρεσίες υγείας σε ευπαθείς ομάδες.  Όμως  πριν ξεκινήσει το «πάγωσε» ο τότε Διοικητής κ Γερόπουλος. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά.
Λοιπόν αφήστε έξω το νοσοκομείο από την πολιτική αντιπαράθεση και απλά στηρίξτε το.
Μ.Ξ.


Θερμές ευχές
Θα επιθυμούσα, όπως όλοι βέβαια, τούτες τις μέρες να απευθύνω διαφορετικές ευχές.
Χαρούμενες, αισιόδοξες, καταναλωτικές και λίγο πιο εξωστρεφείς.
Όμως η παγκόσμια εικόνα δεν το επιτρέπει, η Ευρώπη οχυρώνεται και πάλι για ν’ αντιμετωπίσει την νέα Υγειονομική κρίση και στη χώρα μας η κυβέρνηση που έχει την ευθύνη της αντιμετώπισης της κρίσης, καθορίζει μέτρα και απαγορεύσεις για να περιορίσει το κακό του ιού.
Παρόλα αυτά όμως, η ζωή είναι εδώ, συνεχίζεται, έχει τις απόψεις της, τις ομορφιές της και βέβαια την ελπίδα πως στο τέλος το κακό θα νικηθεί οριστικά.
Σ’ αυτό το κλίμα, καταθέτουμε τις ευχές μας με κυρίαρχη την καλή Υγεία για όλους, με πνεύμα Αγάπης και Ανθρωπισμού για τον αδύναμο πλησίον μας.
Αισιοδοξία επίσης πως σύντομα όλα θα τελειώσουν, με Ειρήνη γύρω μας για να υπάρχουν όμορφα ανθρώπινα έργα.
-Καλές Γιορτές σε όλους!
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …