Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η Ξάνθη τιμά τον σωτήρα της Παλιάς Πόλης Κωνσταντίνο Θανόπουλο

Η Ξάνθη τιμά τον σωτήρα της Παλιάς Πόλης Κωνσταντίνο Θανόπουλο

0

Με προτομή στην είσοδο του παραδοσιακού οικισμού και επανέκδοση του βιβλίου του «Πορεία Αντίθετα» Ομόφωνα ψηφίστηκε από το Δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης

 

Μ. Τσέπελης: «Πόσο ευγνώμονες είμαστε τώρα όλοι μας, για την ευφυία, τη διορατικότητα και την προσήλωσή του σε αυτόν τον στόχο…»

 

Με καθολική αποδοχή και θερμά λόγια από την δημοτική αρχή αλλά και  όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, έγινε δεκτή η πρόταση για απόδοση τιμής και αναγνώρισης του έργου του ως κομβικής σημασίας για τον χαρακτηρισμό και  την διάσωση του παραδοσιακού οικισμού της Παλιάς Πόλης,  στον εκλιπόντα Νομάρχη Ξάνθης της δεκαετίας του ’80 Κωνσταντίνο Θανόπουλο που ήταν ο εμπνευστής του εγχειρήματος και παρά τις αντιξοότητες, ήταν αυτός που το έφερε εις πέρας. Η πρόταση υποβλήθηκε από την παράταξη «Πολίτες για την Ξάνθη» και έγινε αποδεκτή από τη δημοτική αρχή. Περιλαμβάνει κατασκευή προτομής του ανδριάντα του Κ. Θανόπουλου στην είσοδο της Π. Πόλης (απέναντι από τον Κήπο) και επανέκδοση του βιβλίου του «Πορεία Αντίθετα», όπως επίσης και ονοματοδοσία σε σοκάκι της Π. Πόλης.  Μια από τις ωραίες στιγμές του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης που υποκλίθηκε στην εμβληματική προσωπικότητα και στον ευπατρίδη Κ. Θανόπουλο όπως τον αποκάλεσε ο δήμαρχος Ξάνθης.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης τιμά τον ευπατρίδη Κωνσταντίνο Θανόπουλο» 

Μ. Τσέπελης: «Πόσο ευγνώμονες είμαστε τώρα όλοι μας, για την ευφυία, τη διορατικότητα και την προσήλωσή του σε αυτόν τον στόχο…»

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ξάνθη Μ. Τσέπελης ανέφερε: «Έχω την τιμή σήμερα να μιλήσω για μια σημαντική προσωπικότητα, που σφράγισε με την παρουσία της την πόλη μας, αλλά και ολόκληρη την περιοχή, αλλάζοντας τη ροή της ιστορίας της, σε πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Μιλώ, φυσικά για τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Θανόπουλο, ένα πρόσωπο μεγάλης νομικής -και όχι μόνο- παιδείας. Έναν ξεχωριστό Έλληνα που κοιτούσε μπροστά, είχε όραμα -και το κυριότερο- δε δίσταζε να συγκρουστεί με την ιδεοληψία, τις προκαταλήψεις και τις φοβίες που εκφράζονται από τις κοινωνίες όταν έρχονται αντιμέτωπες με έναν «άλλο λόγο» που διαχειρίζεται το παρόν και το μέλλον με προοπτική, με έναν τρόπο βαθιά αναπτυξιακό και όχι όψιμο και επιφανειακό, του τύπου… «ας το κάνουμε σήμερα έτσι κι αύριο, βλέπουμε»…

Αυτόν τον Λόγο -τον ΑΝΤΙΘΕΤΟ- που πάντα ακολουθείται από Έργο, εξέφραζε ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος, ο οποίος συνδέθηκε με τη διατήρηση του παραδοσιακού οικισμού της Παλιάς Πόλης, που εναντιώθηκε στην αντιπαροχή -την κραταιά άποψη- και επέμεινε σε αυτόν τον σχεδιασμό, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από μερίδα της τοπικής μας κοινωνία, εκείνης της εποχής.

Ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος φοβόταν την αντιπαροχή. Έβλεπε τι μπορεί να προκαλέσει αυτή η οριζόντια πολεοδομική αντίληψη. Και ως πραγματικός πατριώτης, αισθανόταν την υποχρέωση να εργαστεί για τη διατήρηση της παράδοσης, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του αποτυπώματός μας στο μέλλον. Εκείνος έλεγε πως αυτό είναι χρέος της Πολιτείας και του κοινωνικού συνόλου.

Πόσο ευγνώμονες είμαστε τώρα όλοι μας, για την ευφυία, τη διορατικότητα και την προσήλωσή του σε αυτόν τον στόχο…

Δεν πρέπει, βέβαια να ξεχνάμε και τον αρχαιολόγο Βαγγέλη Πεντάζο, στο πρόσωπο του οποίου ο αείμνηστος Θανόπουλος έβλεπε έναν αρωγό και συμπαραστάτη, σε αυτήν την προσπάθεια.

Ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος, ακόμα και στις περιόδους της πιο σκληρής αντιπαράθεσης και τους προσωπικούς κινδύνους που έζησε, κατανοούσε την αντιδράσεις των ανθρώπων. Δεν κατηγόρησε ποτέ την ανάγκη και το δικαίωμα των ανθρώπων στην αξιοποίηση της προσωπικής περιουσίας, όπως αυτή αδρά προσδιορίζεται -και τότε και τώρα.

Όπως είναι γνωστό, εκείνη η «ταραχώδης» και τόσο κρίσιμη, τελικά, για το μέλλον της Ξάνθης μας περίοδος, έχει αποτυπωθεί σε βιβλίο που έγραψε ο ίδιος ο πρωταγωνιστής και εξέδωσε, το 2005, το ΠΑΚΕΘΡΑ -ως έναν μικρό ευχαριστώ από το Πολιτιστικό αναπτυξιακό κέντρο Θράκης, αλλά και από την ίδια την πόλη της Ξάνθης, με τον εύγλωττο τίτλο «Πορεία Αντίθετα»…

Το έργο του έχει ιδιαίτερη αξία. Γιατί, όλες οι προσπάθειες που κατέβαλε αφορούσαν στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής μας -την οικονομική, την κοινωνική, την πολιτική και την πολιτιστική. Και εργάστηκε ακούραστα, μέρα και νύχτα γι’ αυτόν τον σκοπό.

Διορίστηκε νομάρχης τον Φεβρουάριο του 1975 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1979 και στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 1989 μέχρι τον Μάιο του 1990, προσφέροντας με την ίδια υπομονή, επιμονή και οργανωτικότητα στην Ξάνθη μας.

Όπως έκανε και ως νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, από το ’79 μέχρι το ’82, περίοδο, όπου εμπόδισε την κατεδάφιση του κεντρικού κτηρίου του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού του Αγρινίου, διασώζοντας ουσιαστικά ένα μνημείο!…

Σας καλώ να συμφωνήσουμε όλοι μαζί για την κατασκευή της προτομής αυτού του μεγάλου Έλληνα, του… «διασώστη» ενός σημαντικού κομματιού της παραδοσιακής μας κληρονομιάς, που σκεφτήκαμε να τοποθετήσουμε -πού αλλού- σ’ ένα μοναδικό σημείο της Παλιάς Πόλης, κοντά στο Ξενία. Καθώς, και για την επανέκδοση του βιβλίου του, με τον τίτλο «Πορεία Αντίθετα», που πιστεύουμε ότι θα επισφραγίσει με τον πιο εκφραστικό τρόπο την προσπάθεια αυτή από τον Δήμο μας.

Δύο λιτές πράξεις από πλευράς του δημοτικού μας συμβουλίου και όλων των Ξανθιωτών, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, απόδοσης τιμής, αλλά και απτής απόδειξης, όπως πολύ εύστοχα διατύπωσε και ο δάσκαλος της πόλης μας, Θανάσης Μουσόπουλος, πως… «στη γη του Δημόκριτου και του Ορφέα δεν υπάρχει χώρος για τη λήθη».

Μελισσόπουλος: «Συγχαίρω τους συντελεστές της πρότασης και την δημοτική αρχή που την αποδέχτηκε»

Με θερμά λόγια υποδέχτηκε την πρόταση ο Σάββας Μελισσόπουλος: Συγχαίρω όλους τους συντελεστές της πρότασης που έκαναν την εισήγηση προς τον δήμαρχο και την δημοτική αρχή που αποδέχτηκε την πρόταση. Ο Κ. Θανόπουλος ήταν ένας άνθρωπος με ανησυχίες για ζητήματα που ήταν ιδιαίτερα πρωτοποριακές Η Ξάνθη οφείλει την πολιτιστική κληρονομιά που έχει χάρις σ’ αυτόν και είναι το ελάχιστο αυτό που κάνουμε. Να δώσουμε και ένα σοκάκι στην Π. Πόλη το όνομά του. Είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για τις  επόμενες γενιές».

Παπαχρόνης: «Τιμή και Δόξα στον Κωνσταντίνο Θανόπουλο έστω και μετά θάνατον»

Ο κ. Παπαχρόνης θυμήθηκε ιστορίες από τον πρώτο πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών «Η Αγάπη» που  ιδρύθηκε όταν ήταν νομάρχης ο Κ. Θανόπουλος: «Θυμάμαι ιστορίες και από τον κ. Γιάννη Διαφωνίδη και τον κ. Γιώργο Μαυρίδη, ιδρυτή του συλλόγου Αιμοδοτών. Πρώτος ο νομάρχης έδινε αίμα  μέσα στην Νομαρχία!  Τιμή και Δόξα στον Κωνσταντίνο Θανόπουλο έστω και μετά θάνατον Είμαι υπέρμαχος της επανέκδοσης του βιβλίου αλλά  να πωλείται και όχι να δωρίζεται τζάμπα και σε συνεργασία με το ΠΑΚΕΘΡΑ».

Αριάννα Παπαϊωάννου: «Είναι μια έμμεση συγγνώμη του τότε Δημοτικού συμβουλίου…»

Η κα Παπαϊωάνου που κατέθεσε την πρόταση δήλωσε πολύ ικανοποιημένη από την θερμή αποδοχή της: «Είναι από τις πολύ ωραίες στιγμές στο δημοτικού συμβουλίου. Τη χρωστάμε στον Κ. Θανόπουλο. Έναν άνθρωπο που λοιδορήθηκε πολύ από αρχές και παράγοντες της περιοχής. Είναι μια έμμεση συγνώμη του τότε Δημοτικού συμβουλίου. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι δήμαρχε. Αυτό το βιβλίο να γίνει εγχειρίδιο για κάθε αιρετό και κάθε πολίτη».

Σπανίδης «Το βιβλίο να πωλείται γιατί έχει αξία»

Τοποθέτηση επί του θέματος έκανε και οκ. Σπανίδης αναφέροντας μεταξύ άλλων και την προτεινόμενη θέση της προτομής: «Είμαστε ικανοποιημένοι σήμερα, που η Πόλη μας, μέσω του ύψιστου αυτοδιοικητικού της  θεσμικού οργάνου,  που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο,  δεν διστάζει να τολμήσει να αναμετρηθεί με το παρελθόν της, αναδεικνύοντας τα πρόσωπα, τις μορφές και τις ποιότητες, που περπάτησαν και έπραξαν στα χώματά της. Φάρμακο ψυχικό και πνευματικό απολύτως απαραίτητο. Συμφωνούμε λοιπόν απόλυτα με την συγκεκριμένη πρόταση, όπως επίσης αναμένουμε και το ίδιο ενδιαφέρον για τον Πέτρο Γεωργαντζή, τον Στέφανο Ιωαννίδη τον Θωμά Εξάρχου.

Σχετικά τώρα με το σημείο της τοποθέτησης της προτομής,  η οποία θα πρέπει  και να φέρει δίγλωσση πληροφοριακή πινακίδα στα ελληνικά και στα αγγλικά, προτείνουμε ως το πιο καταλληλότερο μέρος, αυτό που σας στέλνουμε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Επίσης θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε υπέρμαχοι της επανέκδοσης του βιβλίου για τον Πρώην Νομάρχη μας, σε συνεργασία όμως με το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης,  το οποίο και είχε προβεί στην πρώτη έκδοση, φυσικά πάντα υπό την προϋπόθεση, ότι το βιβλίο θα πωλείται  και δεν θα χαρίζεται άτιμο, δηλαδή τζάμπα στους υποψηφίους  ενδιαφερομένους».

Να σημειώσουμε ότι το κόστος της προτομής προϋπολογίστηκε σε 5.000 ευρώ και το βιβλίο σε 500 αντίτυπα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πολιτική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ στον Νικήτα Κακλαμάνη για την Προεδρία της Βουλής

«Παρών» η Νέα Αριστερά στην αυριανή ψηφοφορία Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρί…