Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εμβόλιο ή πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα οι άνω των 60 ετών

Εμβόλιο ή πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα οι άνω των 60 ετών

0

Self test και για εμβολιασμένους τις γιορτές –  Είναι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

 

Η ανησυχία για την μετάλλαξη «Όμικρον» – 520.000 οι  ανεμβολίαστοι άνω των 60.

Καθηγητής Φαρμακολογίας ΔΠΘ, Ευ. Μανωλόπουλος: «Είναι σωστά τα μέτρα…αν εφαρμοστούν και σωστά»

 

 

 

Το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα, αυτή των άνω των 60 ετών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είναι μία απόφαση που με βασάνισε προσωπικά» είπε ο πρωθυπουργός, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι ήταν επιβεβλημένη για να προστατευθεί ο πληθυσμός και να αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ.

Ποια είναι τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60

Υποχρέωση εμβολιασμού: Στους άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τις 16 Ιανουαρίου  θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μέσω της ΑΑΔΕ. Τα χρήματα θα συγκεντρώνονται σε ειδικό ταμείο για την στήριξη της υγείας. «Η απόφασή μου -επαναλαμβάνω- σημαίνει προστασία και όχι τιμωρία. Και μετά τα όσα ισχύουν για τους υγειονομικούς έρχεται τώρα να συμπληρώσει την εκστρατεία πειθούς την οποία ακολουθούμε επί μήνες», είπε ο πρωθυπουργός.

Self test: Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα μοιραστεί από ένα self test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη έτσι ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του ιού ενόψει των εορτών. «Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών. Γιατί είναι σημαντικό όλοι να ελεγχόμαστε κατά τις συναθροίσεις των ημερών», είπε ο πρωθυπουργός.

Η ανησυχία για την μετάλλαξη «Όμικρον» – 520.000 οι  ανεμβολίαστοι άνω των 60

Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την εισήγησή του είπε πως η νέα μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ανησυχία, την ώρα που οι εορτές, τα οικογενειακά τραπέζια και κοινωνικές έξοδοι, διαμορφώνουν συνθήκες που πιθανόν να ευνοήσουν την αναζωπύρωση της πανδημίας. «Είναι βέβαιο πως η μετάλλαξη θα κάνει την εμφάνισή της στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως πρέπει να συνεχίζονται να τηρούνται τα μέτρα που υπάρχουν αποκλείοντας δε το lockdown το οποίο δεν αποτελεί λύση» όπως είπε.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών ανέρχονται σε 520.000 πλέον από τους 580.000 που ήταν στις αρχές Νοεμβρίου. Αυτό αντιστοιχεί με ποσοστό εμβολιασμού στο 83%.

Στην Πορτογαλία όπου οι άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό της τάξης του 98% οι θάνατοι είναι σε μονοψήφιους αριθμούς καθώς και οι κατειλημμένες ΜΕΘ είναι ελάχιστες.

Καθηγητής Φαρμακολογίας ΔΠΘ, Ευ. Μανωλόπουλος: «Είναι σωστά τα μέτρα…αν εφαρμοστούν και σωστά»

Μιλώντας στο «Ε» ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΔΠΘ κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος επεσήμανε πως τα μέτρα είναι στην σωστή κατεύθυνση και μπορούν να ανακόψουν την σφοδρότητα του τέταρτου κύματος αρκεί να εφαρμοστούν σωστά: «Πρέπει βέβαια να έχουμε περισσότερα στοιχεία κατά την εφαρμογή τους στην πράξη. Αν για παράδειγμα αυτή η ομάδα θα μπορεί καταβάλλοντας το μηνιαίο πρόστιμο να εργάζεται κανονικά όσοι εργάζονται. Αν σκεφτεί κανείς ότι και τώρα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι κάνουν 2 rapid την εβδομάδα και πληρώνουν από την τσέπη τους το κόστος που είναι περίπου στα 80 ευρώ τον μήνα,  το πρόστιμο είναι ουσιαστικά 20 ευρώ παραπάνω. Ίσως κάποιοι να μην διστάσουν να πληρώσουν παραπάνω. Τα μέτρα αποδίδουν όταν είναι αυστηρά.  Να μην μπορεί να πάει στην δουλειά του αν δεν εμβολιαστεί. Είναι κρίσιμο να δούμε αυτό», σημείωσε  ο κ. Μανωλόπουλος.

Αναφερόμενος στην μετάλλαξη «Όμικρον» ανέφερε ότι σε λίγες μέρες θα ξέρουμε περισσότερα ώστε να εκτιμήσουμε την μεταδοτικότητα και την επικινδυνότητά της: «Θεωρώ ότι θα την καλύπτουν τα υπάρχοντα εμβόλια. Αλλά μπορεί να μειωθεί κάπως η αποτελεσματικότητά τους».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κλειστά όλα τα σχολεία στον δήμο Τοπείρου σήμερα

Λόγω παγετού Με απόφαση του Δημάρχου Τοπείρου Θωμά Μίχογλου αναστέλλεται η λειτουργία όλων…