Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» για 196 καπνοπαραγωγούς της Ξάνθης

Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» για 196 καπνοπαραγωγούς της Ξάνθης

0

Με δικαστική απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης θα πληρωθούν για τη σοδειά του 2016 που δέσμευσαν οι τράπεζες μετά την κατάρρευση της Καπνικής Μιχαηλίδη   

 

Δικαίωση για 1.114 παραγωγούς ανά την χώρα που θα τους καταβληθούν 4,5 εκ. ευρώ

Μετά 4 χρόνια δικαστικό αγώνα με 32 δίκες και αντίδικους ελληνικές και ξένες τράπεζες

 

Θετική έκβαση για  1.114 οικογένειες καπνοπαραγωγών εκ των οποίων 196 από την Ξάνθη είχε η δικαστική διαμάχη που είχαν επί 5 συναπτά έτη με τις τράπεζες, διεκδικώντας τα χρήματα από την σοδειά του 2016 που πούλησαν στην Καπνική Μιχαηλίδης, η οποία και στην συνέχεια πτώχευσε και ως τούτου οι τράπεζες δέσμευσαν την παραγωγή. Μετά από 32 δίκες και με αντίδικους ελληνικές και ξένες τράπεζες (σ. σ. Εθνική, Attica Bank, Πειραιώς, Deutsche Bank, FBN) και η ασφαλιστική ΠΑΕΓΑ το Εφετείο Θεσσαλονίκης απέρριψε την προσφυγή τους δικαιώνοντας του καπνοπαραγωγούς με μια απόφαση οριστική και άμεσα εκτελεστέα. Έτσι αν δεν γίνει νέα προσφυγή στον Άρειο Πάγο αναμένεται οι  παραγωγοί να πάρουν τα λεφτά τους μέχρι τα Χριστούγεννα που ανέρχονται σε 4,5 εκ. ευρώ συνολικά.

196 καπνοπαραγωγοί της Ξάνθης περιμένουν να πληρωθούν για την σοδειά του 2016

Για το ιστορικό της υπόθεσης αλλά και τον αγώνα των καπνοπαραγωγών να μην πάει χαμένος ο κόπος τους το 2016 μίλησαν στο «Ε» ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν και ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακατέργαστου Καπνού κ. Βασίλης Μελενεκλής που πρωτοστάτησε στην προσπάθεια ως εκπρόσωπο της της ΙΚΕ, που είχαν συστήσει οι παραγωγοί για να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Χ. Εσάτ, πρόεδρος Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης: «Στην Ροδόπη και στον Έβρο δεν πουλήσαμε στον Μιχαηλίδη»

Αρχικά ο κ. Εσάτ που είναι και πρόεδρος στην ΚΑΠΝΙΚΗ (Κεντρική Κλαδική Συνεταιριστική Ένωση Καπνού) επεσήμανε ότι στην Ροδόπη και στον Έβρο οι παραγωγοί μετά από συστάσεις του Συνεταιρισμού δεν είχαν πουλήσει στην εταιρεία του Μιχαηλίδη γιατί τους μετέφεραν την πληροφορία ότι δεν είχε εγγυητικές στις τράπεζες. Στην Ξάνθη όμως δεν συνέβη το ίδιο και όπως ο ανέφερε ο  κ. Εσάτ «196 παραγωγοί έδωσαν την σοδειά τους γιατί πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις ότι θα τους πληρώσει. Κάτι όμως που δεν έγινε για αυτό και ακολούθησαν οι δίκες. Ευτυχώς όμως δικαιώθηκαν όπως μας πληροφόρησε ο κ. Μελενεκλής στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε και θα πάρουν τα λεφτά τους. Είναι πολύ θετική αυτή η εξέλιξη», κατέληξε ο κ. Εσάτ.

Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακατέργαστου Καπνού κ. Βασίλης Μελενεκλής: «Αν δεν υπάρχει νέα προσφυγή στον Άρειο Πάγο θα μπορέσουν να πάρουν τα λεφτά μέχρι το Χριστούγεννα»

«‘Ήταν ένας μεγάλος αγώνας αυτός που δώσαμε και ευτυχώς είχε θετική έκβαση. 1.114 συνολικά παραγωγοί θα πάρουν τα λεφτά τους περίπου 4,5 εκ. ευρώ από την σοδειά του 2016. Στην αρχή όταν δεσμεύτηκε η παραγωγή οι αγρότες πανικοβλήθηκαν ότι θα χάσουν τα λεφτά τους. Συμφωνήσαμε να τα διεκδικήσουμε δικαστικά.  Όταν έγινε αυτό καταλάβαμε ότι  μόνο μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα λεφτά. Μετά από 5 χρόνια αγώνα με 32 δίκες που όλες τις κερδίσαμε με αντιδίκους τις μεγαλύτερες ελληνικές και ξένες τράπεζες ήρθε η τελική δικαίωση. Αν δεν υπάρχει νέα προσφυγή στον Άρειο Πάγο θα μπορέσουν να πάρουν τα λεφτά μέχρι το Χριστούγεννα γιατί  η απόφαση ήταν οριστική και άμεσα εκτελεστέα» καταλήγει ο κ. Μελενεκλής.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Για το ιστορικό της υπόθεσης όπως αναφέρει η εφημερίδα Agrenda, η «ομηρεία» των παραγωγών ξεκίνησε μετά τη συγκομιδή της σοδειάς του 2016, η οποία είχε πωληθεί στην κραταιά μέχρι τότε μεταποιητική βιομηχανία «Καπνική Μιχαηλίδη», που αποδείχθηκε, ωστόσο, πως είχε ξύλινα πόδια. Η πτώχευση που ακολούθησε, οδήγησε σε δέσμευση των καπνών της και χρειάστηκε μια «έξυπνη» κίνηση των καπνοπαραγωγών προκειμένου να πάρουν στα χέρια τους περίπου 1.300 τόνους καπνών, τους οποίους στη συνέχεια φύλαξαν και συντήρησαν σε αποθήκες που ενοικίασαν με δικά τους έξοδα, μέχρι να δουν τί θα πράξουν. Περίπου 18 μήνες μετά, τα αποθηκευμένα καπνά πωλήθηκαν αλλά τα χρήματα από τη συναλλαγή, με δεδομένο ότι εκκρεμούσαν δικαστήρια με αμφίβολη την έκβασή τους, κατατέθηκαν στο Παρακαταθηκών και Δανείων όπου βρίσκονται μέχρι και σήμερα. Η προοπτική είναι, αν όλα πάνε καλά, να αποδεσμευτούν πολύ σύντομα, ίσως και πριν τις γιορτές.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόθεση Πιερρακάκη για χρηματοδότηση δημιουργίας Παρατηρητηρίου Μεταρρυθμίσεων

Αφορά την επιτελική παρακολούθηση, εποπτεία και επιτάχυνση έργων και μεταρρυθμίσεων Με από…