Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια Με κοινωνικό πρόσωπο το «Εξοικονομώ 2021»

Με κοινωνικό πρόσωπο το «Εξοικονομώ 2021»

0

100 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά, ειδική μέριμνα για μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ

 

Δημοσιεύτηκε ο οδηγός του προγράμματος – Τέλος στο ράλι για την υποβολή των αιτήσεων  – Μπόνους ενεργειακής αναβάθμισης για νοικιασμένα σπίτια από 40 – 65%

Τα 3 S.O.S. μας αναλύει ο αντιπρόεδρο του ΤΕΕ Θράκης Βασίλης Ασημίδης

 

 

Αρκετές βελτιώσεις και διαφοροποιήσεις στα κίνητρα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021», ο οδηγός του οποίου δημοσιεύτηκε χθες.  Η πρώτη αλλαγή – βελτίωση αφορά την υποβολή αιτήσεων που θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα 50 ημερών από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας του προγράμματος, που ορίζεται η Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021 και θα είναι ταυτόχρονη για όλη την Επικράτεια και θα μείνει ανοιχτή έως τέλος Ιανουαρίου

Τέλος στο ράλι για την υποβολή των αιτήσεων στο νέο «Εξοικονομώ» – Ανακούφιση από τους Μηχανικούς

Μιλώντας για το νέο πρόγραμμα ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Βασίλης Ασημίδης επεσήμανε ότι είναι πολύ θετική αυτή η αλλαγή σχετικά με τον χρόνο υποβολής καθώς θα μπει ένα τέλος στο… ράλι και δεν θα εξαρτάται από την ταχύτητα υποβολής η ένταξη στο πρόγραμμα αλλά από το αν πληροί τα κριτήρια.

Εξοικονομώ με κοινωνικό πρόσωπο και πιο δίκαιο

Το νέο πρόγραμμα διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα, καθώς είναι πιο κοινωνικά ευαίσθητο, πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό. Όπως ανέφερε ο κ. Ασημίδης εκτός από την κατάργηση της χρονικής ιεράρχησης των αιτήσεων και τη δημιουργία λίστας επιλαχόντων. Για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ θα ληφθεί ειδική μέριμνα για μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ. Ως σημαντικότερο κριτήριο, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων. Αυτό εξάγεται από ένα αλγόριθμο που λαμβάνει υπ’ όψιν την παλαιότητα του κτηρίου αλλά και την περιοχή που βρίσκεται ώστε σε περισσότερο ενεργοβόρες περιοχές προβλέπονται μπόνους στους συντελεστές.

Τα 3 S.O.S.

Όπως ανέφερε ο κ. Ασημίδης τα 3 S.O.S. που πρέπει να έχει υπ’ όψιν του ο ενδιαφερόμενος είναι: 1) Το αρχικό ενεργειακό πιστοποιητικό να είναι μέχρι Γ κλάσης. Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να υφίσταται νόμιμα, να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και να έχει καταταγεί βάσει Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ. Το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) του αιτούντα θα πρέπει να υφίσταται κατά το έτος αναφοράς του Προγράμματος (φορολογικό έτος 2020) όπως και κατά την υποβολή της αίτησης. Για όλους τους τύπους αίτησης (μεμονωμένων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, πολυκατοικιών), προβλέπεται υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται Εξοικονόμηση Πρωτογενούς Ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%. Κατά την ολοκλήρωση του έργου και βάσει του δεύτερου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης θα γίνουν έλεγχοι επίτευξης τόσο για τον ελάχιστο ενεργειακό στόχο, όσο και για την εξοικονόμηση ενέργειας.

2) Περιλαμβάνεται πλέον την ταυτότητα του κτηρίου για τα διαμερίσματα και κατοικίες και 3) το ποσοστό επιδότησης είναι μικρότερο και συγκεκριμένα 70 – 75% καθώς αφορά το 10% που ίσχυε στο προηγούμενο πρόγραμμα λόγω covid. Επίσης το μέγιστο κόστος δαπάνης ανέρχεται σε 200 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Συνεχίζοντας την ανάλυση των στοιχείων του νέου προγράμματος ο κ. Ασημίδης σημείωσε ότι είναι πιο αυστηρό και πως η αρχική πρόταση είναι δεσμευτική και δεν δίνεται δυνατότητα τροποποίησης.  Για το λόγο αυτό χρειάζεται ένας εξιδεικευμένος σύμβουλος καθώς υπάρχουν πολλές παγίδες. Επίσης ο τελικός έλεγχος της πρότασης γίνεται από κληρωτό ενεργειακό επιθεωρητή .  και ο έλεγχος των πιστοποιητικών γίνεται από τα κεντρικά του ΤΕΕ.

Μπόνους ενεργειακής αναβάθμισης για νοικιασμένα σπίτια από 40 – 65%

Μια καινοτομία επίσης του νέου προγράμματος είναι ότι δίνεται μπόνους επιδότησης για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών που είναι νοικιασμένες. Τα ποσοστά επιδότησης των επενδύσεων σε κατοικίες που είτε είναι μισθωμένες είτε έχουν παραχωρηθεί δωρεάν, κλιμακώνονται από 40 έως 65%, ανάλογα με το εισόδημα του ιδιοκτήτη, ενώ με την αρχική εκδοχή του Οδηγού που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το ποσοστό ήταν 40% για όλους, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Καταλήγοντας ο κ. Ασημίδης τόνισε την αναγκαιότητα να τρέξει γρηγορότερα το προηγούμενο πρόγραμμα στην αγορά που τώρα βρίσκεται στις κατασκευές, να υπάρχει ρευστότητα από τις χρηματοδοτήσεις ώστε να μπορέσει να υπάρχει μια κανονική ροή και στο νέο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν συνολικά κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση θα ανέλθει σε ποσοστό 62% της συνολικής δαπάνης.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν: κουφώματα/συστήματα σκίασης/αερισμού, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης ψύξης, συστήματα ζεστού νερού χρήσης, συσκευές διαχείρισης ενέργειας (smart home) και αναβάθμιση φωτισμού.

Τα ποσοστά ενίσχυσης διαμορφώνονται ως εξής:

Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75% στα ιδιοκατοικούμενα και 65% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Από 5.000-10.000 ευρώ ατομικό και 10.000-20.000 οικογενειακό, ποσοστό 70% στα ιδιοκατοικούμενα και 60% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55% στα ιδιοκατοικούμενα και 45% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45% στα ιδιοκατοικούμενα και 40% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Από 30.000-50.000 ευρώ ατομικό και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 40% στα ιδιοκατοικούμενα και 40% επίσης στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Οι ωφελούμενοι μπορούν να καλύψουν το υπόλοιπο ποσό με ίδια κεφάλαια ή με άτοκο δάνειο. Επιπλέον, προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση (bonus) +10% στο προβλεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης αιτήσεις Πολυκατοικίας, όταν συμμετέχει το σύνολο των χιλιοστών της Πολυκατοικίας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξαφανίστηκε 34χρονος στην Καβάλα

Καβάλα: Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε- Κτηνοτρόφος είπε ότι είδε το…