Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αποχή για προσευχή στα μειονοτικά σχολεία Ξάνθης – Ροδόπης

Αποχή για προσευχή στα μειονοτικά σχολεία Ξάνθης – Ροδόπης

0

Την Παρασκευή  17 Δεκεμβρίου μετά από κάλεσμα του Συνδέσμου Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων

 

Πρόεδρος Συνδέσμου, Α. Καρά: «Δεν έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα η περιφερειακή εκπαίδευση στην λειτουργία των μειονοτικών σχολείων»

Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Ξάνθης, Ε. Στυλιανίδου: «Δεν μας υποβλήθηκε κανένα αίτημα από την Σχολική Εφορεία»

 

 

Σε αποχή των μαθητών των μειονοτικών σχολείων Ξάνθης και Ροδόπης από τα μαθήματα της Παρασκευής 17 Δεκεμβρίου, κάλεσε ο Σύνδεσμος Σχολικών Εφορειών μειονοτικών Σχολείων προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το ωρολόγιο πρόγραμμα που ισχύει με Υπουργική Απόφαση από την αρχή του σχολικού έτους στα μειονοτικά σχολεία της Ροδόπης και Ξάνθης και δεν παρέχει την δυνατότητα στην τήρηση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς καθώς δεν ολοκληρώνεται  πριν τις 12 το μεσημέρι. Να σημειώσουμε ότι αυτό ίσχυε άτυπα στην Ροδόπη όχι όμως και στην Ξάνθη. Ωστόσο η κινητοποίηση της αποχής έγινε και στους δύο νομούς.

Αποχή στα μειονοτικά σχολεία την Παρασκευή – Μετά από κάλεσμα του Συνδέσμου Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων κάνει λόγο ότι η αποχή στέφτηκε από απόλυτη επιτυχία: «Η τεράστια συμμετοχή των συμπολιτών μας, απέδειξε την άνευ όρων στήριξή τους στον δίκαιο αγώνα που πραγματοποιούμε κατά των έκνομων πρωτοβουλιών και συμπεριφορών των αρμοδίων, που βάλλουν κατά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας.

Μετά και την  κατ’ ουσίαν  καθολική συμμετοχή των γονέων και των μαθητών στην  ανακηρυχθείσα αποχή, ευελπιστούμε πως οι αρμόδιοι, και ιδιαίτερα οι τοπικοί γραφειοκράτες της μειονοτικής εκπαίδευσης, θα αναθεωρήσουν την εσφαλμένη αντίληψη που έχουν για τον Σύνδεσμο Σχολικών Εφορειών και πως δήθεν αυτό δεν έχει την επαρκή στήριξη και εκπροσώπηση των γονέων! Επί τη ευκαιρία, υπενθυμίζεται, πως η Μειονότητα θα αντιδράσει με κάθε νόμιμο μέσο, κατά κάθε  βλαπτικής προς τα δικαιώματά της ενέργειας, που θα πραγματοποιηθεί στα σχολεία μας αγνοώντας την γνώμη των σχολικών εφορειών», καταλήγει η ανακοίνωση.

kara axmetΠρόεδρος Συνδέσμου, Α. Καρά: «Δεν έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα η περιφερειακή εκπαίδευση στην λειτουργία των μειονοτικών σχολείων»

Μιλώντας για το ζήτημα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων κ. Αχμέτ Καρά τόνισε πως: «Η  λειτουργία των μειονοτικών σχολείων κατοχυρώνεται από την συνθήκη της Λοζάνης και το μορφωτικό πρωτόκολλο μεταξύ των κρατών και αυτό δίνει αρμοδιότητες στη Σχολική Εφορεία κατόπιν διαβούλευσης με την περιφερειακή αρχή εκπαίδευσης να συνδιαμορφώνουν κάθε τι που αφορά την μειονοτική εκπαίδευση. Δεν έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα η περιφερειακή εκπαίδευση.  Αυτό το ωρολόγιο πρόγραμμα της Παρασκευής  τηρούνταν τα προηγούμενα 15 – 20 χρόνια αλλά από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχει καταργηθεί με νέα Εγκύκλιο. Αυτό αποφασίστηκε παραβλέποντας τις Σχολικές εφορείες και χωρίς καμιά διαβούλευση μαζί μας. Αυτή η αλλαγή έχει φέρει αναστάτωση στην μειονότητα. Προσπαθήσαμε να βρούμε μια μέση λύση  αλλά δεν είχαμε ανταπόκριση από την περιφερειακή εκπαίδευση». Όπως πρόσθεσε ο κ. Καρά δεν είναι μόνο το θέμα του ωρολογίου προγράμματος της Παρασκευής η αφορμή για την κινητοποίηση αλλά και άλλα προβλήματα όπως το γεγονός ότι έκλεισαν 8 μειονοτικά σχολεία στην Ροδόπη και στην Ξάνθη 4 ενώ τα τελευταία 10 χρόνια έχουν κλείσει πάνω από 100 μειονοτικά σχολεία με αιτιολογία ότι δεν είχε παιδιά: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα κα παραβιάζει τα κατοχυρωμένα δικαιώματά μας», κατέληξε ο κ. Καρά.

Το ΦΕΚ με τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα της Σχολικής Εφορείας

Σ’ ότι αφορά τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα της Σχολικής Εφορείας των Μειονοτικών Σχολείων και του Προέδρου, αυτές καθορίζονται με βάση το άρθρο 6 του Ν. 694/16.9.1977 (ΦΕΚ Α’ 264/1977) «Περί Μειονοτικών Σχολείων της μουσουλμανικής μειονότητας εις την Δ. Θράκην» και περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ 10491 (Αρ. φύλλου 776 21/6/2006) και όπως διαπιστώνεται περιορίζονται μόνο στην οικονομική διαχείριση των μειονοτικών σχολείων και όχι στη διαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος.

Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Ξάνθης, Ε. Στυλιανίδου: «Δεν μας υποβλήθηκε κανένα αίτημα από την σχολική Εφορεία»

Με μια λιτή δήλωση απαντά η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κα Εύη Στυλιανίδου: «Από την αρχή της σχολικής χρονιάς και μέχρι την Παρασκευή δεν είχαμε κανένα πρόβλημα και όλα τα μειονοτικά σχολεία λειτουργούσαν απρόσκοπτα. Δεν υποβλήθηκε σε μας κανένα αίτημα από τον Σύνδεσμο Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων». Όπως επίσης ανέφερε η κα Στυλιανίδου ήταν ότι την Παρασκευή που ήταν η ημέρα της αποχής η ίδια βρισκόταν στο Νηπιαγωγείο και στον Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο της Μάνταινας του δήμου Μύκης όπου Λόχος των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού μοίρασε δώρα στα παιδιά.

Να σημειώσουμε τέλος ότι εκτός από τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία αποχή είχε και το μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …