Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αλαλούμ με τα PCR και τα RAPID

Αλαλούμ με τα PCR και τα RAPID

0

Χωρίς πιστοποιητικό νόσησης όσοι νόσησαν αλλά δηλώθηκε στο σύστημα με θετικό RAPID και όχι με PCR από την 2α Δεκεμβρίου – Κενό στην ενημέρωση δημιούργησε προβλήματα σε συμπολίτες μας

 

Αναμένεται  Διευκρινιστική ΚΥΑ –  Μάστιγα τα πλαστά αλλά και τα ψευδή rapid test – Αρκετές περιπτώσεις ψευδών και στην Ξάνθη

 

 

«Ενός κακού μύρια  έπονται» και αυτό βιώνουν συμπολίτες μας που  είχαν την ατυχία να έλθουν σε επαφή με τον κορωνοϊό, να κολλήσουν και να νοσήσουν. Η ατυχία δεν σταματά όμως σ’ αυτό καθαυτό το γεγονός αλλά και στο ότι κάποιοι απ’ αυτούς είχαν την ατυχία να βρεθούν θετικοί στο μεταίχμιο της αλλαγής των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ από 2 Δεκεμβρίου.

Μόνο με θετικό PCR δηλώνεται στο σύστημα – Δεν αρκεί το θετικό rapid

Ειδικότερα σύμφωνα με τα νέα μέτρα αλλάζει  ο τρόπος δήλωσης της θετικότητας στο σύστημα και συγκεκριμένα δεν αρκεί το rapid test που γίνεται στο φαρμακείο ή από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αλλά χρειάζεται PCR, από πιστοποιημένο εργαστήριο για να δηλωθεί στο σύστημα. Από αυτό και τον χρόνο της δήλωσης εξαρτάται ο χρόνος που θα τεθεί το άτομο σε καραντίνα 14 ημερών καθώς και πότε θα εκδοθεί το πιστοποιητικό νόσησης.

Μάστιγα τα πλαστά αλλά και τα ψευδή rapid test – Αρκετές περιπτώσεις ψευδών και στην Ξάνθη

Εντοπίστηκαν ψευδή rapid και στην Ξάνθη

Η αλλαγή αυτή υπαγορεύτηκε από μια σοβαρή αναγκαιότητα να παταχθούν τα πλαστά τεστ που εντοπίστηκαν να διακινούνται για διάφορες σκοπιμότητες αλλά και τα ψευδή που επίσης εντοπίστηκαν και μάλιστα σε δομές του ΕΟΔΥ. Στην δεύτερη κατηγορία έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις και στην Ξάνθη που ενώ βγήκε θετικό τo rapid στην συνέχεια βγήκε αρνητικό  PCR. Η αιτιολογία είναι ή ότι το δείγμα δεν ήταν επαρκές και δεν έγινε σωστά είτε ότι το test  είναι ελαττωματικό. Και τέτοια τεστ εντοπίστηκαν και σε φαρμακεία αλλά και σε κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν rapid test στην πόλη μας. Να σημειώσουμε ότι όταν τελικά επιβεβαιωθεί ότι το τεστ βγήκε ψευδώς θετικό και δηλώθηκε για να γίνει ο αποχαρακτηρισμός χρειάζεται να επαναληφθεί η διαδικασία από  εκεί που βγήκε το πρώτο θετικό, με ότι συνεπάγεται από ταλαιπωρία και κόστος, πόσο μάλλον αν πρόκειται για μικρά παιδιά.

Κενό ενημέρωσης σε φαρμακοποιούς και πολίτες για  PCR

Σ’ ότι αφορά τα νέα μέτρα υπάρχει ένα κενό ενημέρωσης και στους πολίτες αλλά και στους φαρμακοποιούς ότι πλέον απαιτείται θετικό PCR και όχι rapid για να δηλωθεί στο σύστημα η θετικότητα. Και όσοι δηλώθηκαν με rapid την 2α Δεκεμβρίου δεν αναγνωρίζει το σύστημα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης αφού δεν φαίνεται πουθενά ότι είναι θετικοί και νοσούν.

Δεν απαντούν στον ΕΟΔΥ

Συμπολίτες μας που ήρθαν αντιμέτωποι με το πρόβλημα  μας μετέφεραν ότι όλες τους οι προσπάθειες να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ κεντρικά για να λάβουν οδηγίες έπεσαν στο κενό. Κι έμειναν με  ερωτήματα καθώς τώρα πλέον δεν μπορούν να κάνουν PCR εφόσον πέρασαν κάποιες μέρες και είτε μπορούν α βγει αρνητικό είτε αν βγει θετικό και δηλωθεί θα ξεκινήσει ξανά να μετρά από το μηδέν ο χρόνος της καραντίνας. Αλλά και απ’ την άλλη ενώ νόσησαν δεν μπορούν να έχουν πιστοποιητικό νόσησης, γεγονός που σημαίνει ότι αν τεθεί όριο 9 μηνών στο πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς ανανέωση από την τρίτη δόση και είναι πάνω από 60 θα κινδυνεύσουν με πρόστιμο αφού για να κάνουν την τρίτη δόση πρέπει να περάσουν 3 μήνες! Μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν οι ανεμβολίαστοι οι οποίοι παρότι χωρίς εμβόλιο αλλά με νόσηση απέκτησαν μια ανοσία δεν μπορούν να την πιστοποιήσουν.

Έρχεται διευκρινιστική ΚΥΑ

Απαντήσεις στα ερωτήματα ζητήσαμε από αρμόδια πηγή τοπικά που μας συνέστησε να αναμένουμε την νέα ΚΥΑ που θα εκδοθεί άμεσα και θα δίνει διευκρινιστικές οδηγίες γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Μας επισημάνθηκε δε ότι εφόσον υπάρχει το  πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό νόσησης.

Πιστοποιητικό νόσησης με ισχύ 3 μηνών και διορία ενός μήνα για εμβολιασμό  

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας: «Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από κορωνοϊό στους 3 μήνες (από 6 μήνες που ήταν μέχρι τώρα) το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

Η ΚΥΑ θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες.

Σύμφωνα με την σχετική εισήγηση, όσα πιστοποιητικά νόσησης εκδόθηκαν έως 30/10/21 θα λήξουν στις 31/1/22, ενώ από τη νέα χρόνια θα λήγουν ακριβώς στο τρίμηνο.

Μετά την παρέλευση του 3μηνου, οι νοσούντες θα έχουν περιθώριο ενός μήνα για να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους και να αποκτήσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, για να κινούνται ελεύθερα.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δε εμβολιαστούν, δεν θα έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους όπως ακριβώς ισχύει σήμερα με τους ανεμβολίαστους. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των τελευταίων μέτρων για τον περιορισμών της πανδημίας, μόνον οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης μπορούν να μπουν σε: εστίαση (κλειστοί χώροι), κέντρα διασκέδασης, γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γήπεδα.

Για όσους έχουν κάνει τις δύο ή και τις τρεις δόσεις του εμβολίου και νόσησαν μετά, θα ισχύσει όποιο πιστοποιητικό λήγει δεύτερο».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξαφανίστηκε 34χρονος στην Καβάλα

Καβάλα: Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε- Κτηνοτρόφος είπε ότι είδε το…