Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Βρέθηκαν πόροι για το σχολικό συγκρότημα που θα στεγαστούν το Μουσικό Σχολείο και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ

Βρέθηκαν πόροι για το σχολικό συγκρότημα που θα στεγαστούν το Μουσικό Σχολείο και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ

0

Από το ΕΣΠΑ της περιφέρειας τα χρήματα για τις μελέτες που θα αναλάβουν οι Κτιριακές Υποδομές ΑΕ – Μετά από ενέργειες του βουλευτή Ξάνθης Σπύρου Τσιλιγγίρη

 

Έχει εγκριθεί το τοπικό ρυμοτομικό και ο χαρακτηρισμός του ακινήτου το 2019

 

Ένα ακόμη χρονίζων θέμα για τον τόπο μας και πολύ σημαντικό γιατί αφορά εκπαιδευτικές μονάδες «ξεκόλλησε» και φαίνεται πως παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης. Αφορά τα δύο σχολεία, Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ), δύο εκπαιδευτήρια με σημαντική κοινωνική και πολιτιστική αναφορά, που σύμφωνα με τον σχεδιασμό πρόκειται να στεγαστούν στο ίδιο σχολικό συγκρότημα σε οικόπεδο 17 στρεμμάτων έξω από τον οικισμό της Διομήδειας.

Από το ΕΣΠΑ της περιφέρειας τα χρήματα για τις μελέτες των σχολείων

Τα καλά νέα είναι ότι οι μελέτες έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ της περιφέρειας μετά από ενέργειες του βουλευτή Ξάνθης κ. Σπύρου Τσιλιγγίρη σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο.  Μάλιστα στο προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί επίσημα η ένταξη των μελετών των έργων. Την εκπόνηση των μελετών και τη εκτέλεση των έργων θα αναβάλουν οι «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ.». Πρόκειται για τον  ενιαίο κατασκευαστικό φορέα του Ελληνικού κράτους για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές του. Να σημειώσουμε πως αυτό το έργο, όπως και το αρδευτικό της Ξάνθης ήταν τα δύο θέματα που ο κ. Τσιλιγγίρης τα είχε στις πρώτες θέσεις στην ατζέντα του όταν ανέλαβε το 2019 και έκτοτε έχει αναλώσει πολύ χρόνο σε συναντήσεις με υπουργούς και στελέχη υπουργείων προκειμένου να προχωρήσουν. Κι όπως συνέβη με το αρδευτικό που έχει ανακοινωθεί πρώτο στην λίστα του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0. του ΥΠΑΑΤ που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και ήδη θα τρέξουν διαγωνισμοί το επόμενο διάστημα, έτσι κι αυτό έχει πλέον χρηματοδότηση και δρομολογείται.

Έχει εγκριθεί το τοπικό ρυμοτομικό και ο χαρακτηρισμός του ακινήτου το 2019

Για το ιστορικό του θέματος να σημειώσουμε ότι επιλέχθηκε η συστέγαση στον ίδιο σχολικό συγκρότημα των δύο σχολείων που έχουν έντονο κτηριακό πρόβλημα μέσα στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασης. Ο δήμος παραχώρησε το δημοτικό ακίνητο των 17 στρεμμάτων και τον Φεβρουάριο του 2019 εκδόθηκε το ΦΕΚ που αφορά στην έγκριση του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου στην περιοχή της Διομήδειας. Μ’ αυτό χαρακτηρίστηκε το ακίνητο για σχολική χρήση και άνοιξε ο δρόμος για τη δρομολόγησή του.

Να σημειώσουμε πως  η νυν Δημοτική αρχή από τον Μάρτιο του 2017 κατάφερε να εγκριθεί το κτηριολογικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που προβλέπει νέο Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο δυναμικότητας 350 μαθητών, συνολικού μικτού εμβαδού κτιρίου 5.646 τ.μ. και του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ) δυναμικότητας 50 μαθητών,  συνολικού μικτού εμβαδού κτιρίου 2.030 τ.μ. στην ίδια έκταση επιφάνειας 17 στρεμμάτων .

Την προσπάθεια στήριξε και ο Ξανθιώτης υφυπουργός Οικονομίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Γιαννακίδης

Την προσπάθεια είχε στηρίξει και ο τότε υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ, Στάθης Γιαννακίδης. Μάλιστα τον Οκτώβριο του 2018 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του με αντικείμενο την ανέγερση των σχολείων στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος των Κτηριακών Υποδομών, κ. Μπιτάκος,  ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης και ο προϊστάμενος του ΚΕΔΔΥ κ. Χατζηθεοδώρου. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι από την πλευρά των ΚΤΥΠ ΑΕ θα εκπονηθούν οι αναγκαίες μελέτες.

Και μπορεί  η κυβέρνηση να άλλαξε αλλά τέτοιου είδους έργα πρέπει να έχουν συνέχεια και αυτό αποδεικνύεται  στην πράξη, μ’ αυτή την θετική  εξέλιξη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …