Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στην πρώτη γραμμή του ΥΔΩΡ 2.0. το Αρδευτικό της Ξάνθης

Στην πρώτη γραμμή του ΥΔΩΡ 2.0. το Αρδευτικό της Ξάνθης

0

Το εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του ΥΠΑΑΤ χθες το απόγευμα

 

Μητσοτάκης : «Γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι το έργο αυτό για την πεδιάδα της Ξάνθης»

Γ. Γραμματέας ΥΠΑΑΤ, Δ. Παπαγιαννίδης: «Εμβληματικό έργο το αρδευτικό της Ξάνθης»

Με ΣΔΙΤ και πόρους από το ταμείο Ανάκαμψης η υλοποίησή του

 

Πρώτο στην λίστα μεταξύ των 21 συνολικά αρδευτικών έργων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0. και θα υλοποιηθούν με την συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα είναι το Αρδευτικό της Ξάνθης. Το έργο εξαγγέλθηκε από το Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που ήταν ομιλητής στην εκδήλωση για τα έργα υποδομών αγροτικής ανάπτυξης μέσω ΣΔΙΤ που διοργάνωσε το ΥΠΑΑΤ.

Μητσοτάκης: «Γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι το έργο αυτό για την πεδιάδα της Ξάνθης»

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο που ήταν παρών μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Νίκο Ευφραιμίδη είπε χαρακτηριστικά: «Αγαπητέ μου περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης    γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι το έργο αυτό για την πεδιάδα της Ξάνθης γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι για τους αγρότες της Ξάνθης , ένα έργο που ήταν αίτημα πριν από δεκαετίες».

Γ. Γραμματέας ΥΠΑΑΤ, Δ. Παπαγιαννίδης: «Εμβληματικό έργο το αρδευτικό της Ξάνθης»

Προηγουμένως ο Γενικός Γραμματέας Ενωτικών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης χαρακτήρισε το έργο αυτό «εμβληματικό» επισημαίνοντας ότι περιλαμβάνει την μεταφορά  100 εκ. κυβικών νερού του Νέστου για την άρδευση της πεδιάδας της Ξάνθης. Προέβαλε δε και την περιβαλλοντική του διάσταση επισημαίνοντας πως θα αποκαταστήσει τις περιοχές της παραλιακής ζώνης της Ξάνθης που έχουν καταστεί υφάλμυρες από την υπεράντληση των γεωτρήσεων.

Με ΣΔΙΤ και πόρους από το ταμείο Ανάκαμψης

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός αυτά τα έργα του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0. είναι τα πρώτα έργα που θα υλοποιηθούν με την συμμετοχή ιδιωτών και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επέστησε δε την προσοχή στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων τονίζοντας ότι θα το επιβλέπει ο ίδιος προσωπικά: «Απαιτείται  ταχύτητα γιατί οι πόροι του ταμείου Ανάκαμψης έρχονται με αρκετές αιρεσιμότητες. Πρέπει να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα και να ωριμάσουμε τις μελέτες. Καθοριστικής σημασίας είναι και η συμμετοχή των ιδιωτών. Για πρώτη φορά θα έχουμε τη δυνατότητα να την χρησιμοποιήσουμε αυτή την έκταση», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην σημασία της διαχείρισης υδάτινων πόρων, επισημαίνοντας πως: «Η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα χωρίς να σπαταλούμε νερό».

Τέλος έκανε μια αναφορά στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τονίζοντας το ενδιαφέρον του για την διαχείριση των υδάτινων πόρων και στα έργα που έκανε κατά την διακυβέρνησή του για να αντιμετωπίσει την λειψυδρία στην Αττική όπως και τα δύο φράγματα στην Μύκονο που έλυσαν το πρόβλημα στο νησί συμβάλλοντας στην μετέπειτα τουριστική του ανάπτυξη.

Κατέληξε δε λέγοντας: «Θα παρακολουθώ τα χρονοδιαγράμματα και την υλοποίησή της γιατί το ενδιαφέρον μου είναι μεγάλο».

Άρδευση 56.000 στρεμμάτων της πεδιάδας της Ξάνθης

Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με την εξαγγελία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού από τη γέφυρα του Νέστου στους Τοξότες (30 – 7 – 2021), το έργο θα αρδεύει 56.000 στρέμματα Αγροτικής γης. Επίσης θα:

  1. Μειώνει το κόστος παραγωγής και δίνει τη δυνατότητα για καλλιέργεια νέων προϊόντων
  2. Προστατεύει το περιβάλλον καθώς δεν θα αντλούνται υπόγεια ύδατα από τις περίπου 10.000 γεωτρήσεις
  3. Στηρίζει την Αγροτική παραγωγή και το σύνολο της οικονομίας
  4. Κρατά τον αγροτικό πληθυσμό στην περιφέρεια

Το έργο είναι το μεγαλύτερο μιας σειράς αρδευτικών έργων ύψους 1 δισ. ευρώ που θα γίνουν μέσω ΣΔΙΤ και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Ο ΥΠΑΑΤ με τον Σ. Τσιλιγγίρη, τον Χ. Μέτιο και τον Ν. Ευφραιμίδη στην εκδήλωση

 

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χ. Μέτιος και ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης
Τα δεδομένα του έργου, όπως ανακοινώθηκαν
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…