Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

0

Ελεύθερο βήμα
Λίγες ημέρες μένουν μέχρι την ημέρα των εκλογών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ.  Ως εκ τούτου, η εφημερίδα μας που συνδέθηκε ιστορικά με τη Δημοκρατική Παράταξη και το Προοδευτικό Κέντρο, αλλά και την πολυφωνία από την έκδοσή της, αποφάσισε να προσφέρει ελεύθερο βήμα για όλους τους υποψήφιους για το αξίωμα αυτό.
Έτσι, ελεύθερα, κάθε υποψήφιος πρόεδρος μπορεί να δημοσιοποιήσει τις θέσεις και απόψεις του, να δημοσιευθούν για να γίνουν ευρύτερα γνωστές.
Γ.Δ.


Κρίσιμη η πρώτη Κυριακή
Δύσκολος ο αγώνας των έξι υποψηφίων. Ο χρόνος σύντομος, η περίοδος της πανδημίας εμπόδιο για συγκεντρώσεις. Μάλιστα το πόσοι θα προσέλθουν στις κάλπες και ποιοι ηλικιακά, ίσως κρίνει και το αποτέλεσμα.
Βέβαια την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου απίθανο να υπάρξει εκλογή κάποιου. Γι’ αυτό θα υπάρξει και η δεύτερη Κυριακή στις 12 Δεκεμβρίου και σ’ αυτήν θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος μεταξύ δηλαδή των δύο πρώτων της πρώτης Κυριακής.
Τώρα ως προς την εκτίμηση για το ποιοι θα είναι αυτοί οι δύο, αυτό είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Όμως από τα μέχρι τώρα στοιχεία και τις δημοσκοπήσεις, ξεχωρίζουν τρεις υποψήφιοι και μεταξύ αυτών θα δοθεί η μάχη για το ποιοι θα είναι οι δύο για την επόμενη Κυριακή.
Γ.Δ.


Αγώνας για τους δύο πρώτους
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που είδαν τη δημοσιότητα, οι τρεις υποψήφιοι που ξεχωρίζουν είναι ο  Α. Λοβέρδος, ο Γ. Παπανδρέου και ο Ν.Ανδρουλάκης.
Από αυτούς με ασφάλεια και σιγουριά δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει και το ποιοι θα είναι οι δύο για τον δεύτερο γύρο ούτε ποιος θα κερδίσει και θα γίνει ο νέος πρόεδρος.
Όπως δηλώνουν οι άνθρωποι των δημοσκοπήσεων, επειδή η εκλογή αυτή αφορά συγκεκριμένους ανθρώπους είναι δύσκολο να υπάρξει έγκυρο και αξιόπιστο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό είναι επιφυλακτικοί και διατηρούν επιφυλάξεις για το πώς θα διαμορφωθεί το αποτέλεσμα.
Και μια πρακτική υπενθύμιση. Στην εκλογική διαδικασία μπορούν να συμμετάσχουν τα μέλη και οι φίλοι και μόνον όσοι ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή έχουν δικαίωμα ψήφου και στην επόμενη.
Γ.Δ.


Συμβουλές από φίλους
Ούτως εχόντων των πραγμάτων λοιπόν, ο Δημαρχόπουλος κατάλαβε πως τα στηρίγματα μειώθηκαν και πως έπρεπε να στηριχθεί στον εαυτό του.
Ήδη όμως ήταν και είναι αργά. Πλέον υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι που τον συμβουλεύουν να μην εκτεθεί υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Εξηγούν μάλιστα τους λόγους προτείνοντας μια αποχώρηση τιμητική.
Εάν θ’ ακολουθήσει αυτή τη συμβουλή ή εάν θα επιμείνει, αυτό είναι θέμα αποκλειστικά δικό του.
Πάντως έχει χρόνο να τα σκεφθεί όλα και ν’ αποφασίσει σχετικά.
Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνά πως οι ευκαιρίες έχουν μαλλιά από μπροστά. Τότε τις αρπάζεις. Εάν σε προσπεράσουν, από πίσω είναι φαλακρές.
Γ.Δ.


Ενδιαφέρον για το Αρδευτικό
Σχολιάζοντας προχθές από τη στήλη το θέμα του Αρδευτικού έργου για την πεδιάδα του νομού που κινδυνεύει από την υφαλμύρωση, αναφερόμασταν πως θα πρέπει να εκδηλωθεί και ιδιωτικό ενδιαφέρον για την συμμετοχή στο κεφάλαιο εκτέλεσης του έργου.
Τελικά με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε πως όχι μόνον ενδιαφέρον υπάρχει, αλλά προέρχεται και από σοβαρή πλευρά. Είναι δε αυτή η Γαλλική.
Συγκεκριμένα γαλλικές εταιρείες και τράπεζες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του προγράμματος «Ύδωρ 2.0» συνολικού κόστους 1,62 δισ. ευρώ, το οποίο θα υπερβεί όμως τα 4 δισ. εφόσον συνυπολογιστεί το κόστος συντήρησης και λειτουργίας για 25 χρόνια.
Μέσα σ’ αυτό το τεράστιο πρόγραμμα, πρώτο περιλαμβάνεται και το δικό μας, ένα από τα 21 αρδευτικά έργα. Καλά τα νέα επομένως για το έργο που ευχόμαστε να πάρει το δρόμο του. Ένα έργο και μεγάλο αλλά κυρίως σημαντικής προσφοράς για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας.
Γ.Δ.


Καπναποθήκη «Π»
Ομολογώ πως ξαφνιάστηκα από το θέμα που επέλεξε για ν’ αντιπολιτευθεί ο Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος τη σημερινή δημοτική αρχή.
Η έκπληξη οφειλόταν ακριβώς για ένα θέμα γνωστό και υπαρκτό εδώ και αρκετά χρόνια που το έζησε και ο ίδιος στη διάρκεια της θητείας του και δεν είναι άλλο από την Καπναποθήκη «Π».
Σ’ αυτήν λοιπόν την καπναποθήκη κατά καιρούς πέφτουν τμήματα της στέγης λόγω ακριβώς της εγκατάλειψης εδώ και δεκάδες χρόνια.
Αυτό το θέμα λοιπόν βρήκε την ευκαιρία να κάνει την εμφάνισή του ο Δημαρχόπουλος. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά άσκησε κριτική στην παρούσα διοίκηση του δήμου αποδίδοντάς της την ευθύνη!
Ομολογώ πως ξαφνιάστηκαν όλοι οι Ξανθιώτες επίσης για το γεγονός της λήθης εκ μέρους του Δημαρχόπουλου της δικής του περιόδου στον δήμο.
Τι έπραξε ο ίδιος; Προστάτεψε το κτίριο; Έκανε καμία πρόταση ή μελέτη για ένταξή του σε κάποιο πρόγραμμα για την προστασία του κτιρίου συνολικά;
Φυσικά και δεν έκανε τίποτε από αυτά.
Τοποθέτησε απλώς ταινίες για την ενημέρωση των διερχομένων και πινακίδες για την πτώση αντικειμένων!
Γ.Δ.


Το ενδιαφέρον της Πολυτεχνικής
Η υπόθεση όμως έχει και μια συνέχεια διαφορετική. Την έφερε στην επιφάνεια, αντί να την κρύβει, ο ίδιος ο Δημαρχόπουλος και αφορά την πρόταση της Πολυτεχνικής Σχολής να παραχωρηθεί το κτίριο της Καπναποθήκης στο Ίδρυμα για να στεγαστεί, στο μέλλον, η Αρχιτεκτονική Σχολή.
Το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και η αντιπολίτευση αρνήθηκε την παραχώρηση του κτιρίου. Στην αιτιολόγηση μάλιστα η αντιπολίτευση επικαλέστηκε την προκλητική αδιαφορία της Πολυτεχνικής να συντηρήσει και αναδείξει το κτίριο Στάλιου, ιδιοκτησίας της μάλιστα, στη συμβολή των οδών Βασ.Κωνταντίνου και Βενιζέλου.
Όταν λοιπόν, υποστηρίχτηκε τότε στο συμβούλιο από τον  Μανώλη Φανουράκη, πως δεν αξιοποιεί δικό της κτίριο, πώς, με ποιο κύρος ζητά να της παραχωρηθεί ένα τεράστιο κτίριο που για να συντηρηθεί και επισκευαστεί θα χρειαστούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ; Από πού θα εύρισκε αυτό το ποσό το Πολυτεχνείο; Και πόσα χρόνια θα διαρκούσαν οι εργασίες εάν εξασφαλίζονταν το ποσό, η Αρχιτεκτονική Σχολή πού θα στεγαζόταν;
Στην αγωνία του λοιπόν ο Δημαρχόπουλος να εμφανιστεί στη δημοτική επικαιρότητα ξέχασε το δικό του παρελθόν.
Γ.Δ.


Άκαιρη εμφάνιση
Η αντιπολιτευτική εμφάνιση του αγαπητού Μπάμπη (των φίλων του) Δημαρχόπουλου, έφερε στο προσκήνιο, αναπόφευκτα, και την ανάγκη να του υπενθυμίσει κάποιος για το θέμα της αυτοκριτικής.
Δυστυχώς για τον Δημαρχόπουλο, δεν μπορεί να μέμφεται κανέναν παρά μόνον τον εαυτό του.  Του δόθηκε η ευκαιρία και δεν την αξιοποίησε. Προφανώς πίστευε πως θα ήταν δήμαρχος για αρκετές τετραετίες.
Ίσως οι γνωστοί κόλακες αυτά να του έλεγαν μια και το επιθυμούσαν και οι ίδιοι αυτό γιατί είχαν διάφορα οφέλη από τη θητεία του.
Τελικά ήλθε η ήττα κι αμέσως τα δεδομένα άλλαξαν. Οι συμβουλάτορες σιγά-σιγά έφυγαν, άρχισαν ν’ αποχωρούν στελέχη από τον συνδυασμό, το κόμμα της Ν.Δ. συνεργαζόταν μια χαρά με τη νέα κατάσταση στο δήμο και τα μηνύματα για το δημοτικό μέλλον του δεν ήταν καλά, θα τα λέγαμε αρνητικά.
Γ.Δ.


Τώρα αρνούνται και την απογραφή!
Φαίνεται ότι ο αρνητισμός δεν περιορίζεται μόνο στο εμβόλιο αλλά  γίνεται πλέον στάση ζωής και συμπεριφοράς με απρόβλεπτες συνέπειες για την ίδια την κοινωνία. Οι αρνητές πλέον αρνούνται και τις μεθόδους νοσηλείας, όπως να διασωληνωθούν ή να μπουν στη ΜΕΘ με τραγικά αποτελέσματα για την ζωή τους. Αυτό το «κίνημα» που έκανε την εμφάνισή του δυναμικά στην ελληνική κοινωνία κατά την διάρκεια της πανδημίας φαίνεται ότι προϋπήρχε ως μια συγκεκριμένη συμπεριφορά και στάση ζωής και σχηματοποιήθηκε με αφορμή το εμβόλιο.
Γιατί άρνηση δεν υπάρχει μόνο για το εμβόλιο και γενικά την πανδημία αλλά και για την …απογραφή! Ναι και όμως κάποιοι αντιμετωπίζουν με καχυποψία την απογραφή έχοντας την άποψη ότι …φακελώνονται! Είναι αυτοί οι ίδιοι που όπου σταθούν κι όπου βρεθούν δίνουν το στίγμα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά αυτό δεν το θεωρούν …φακέλωμα!
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό γιατί δείχνει ότι σε μια μερίδα της κοινωνίας υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στην σχέση πολίτη – πολιτείας. Ο πολίτης δεν εμπιστεύεται την πολιτεία ανεξάρτητα από τους κυβερνώντες και αντιμετωπίζει με καχυποψία οτιδήποτε προέχεται από αυτή. Σίγουρα έπαιξε ρόλο η μακρόχρονη οικονομική κρίση, η κούραση από την πανδημία. Αλλά αυτή η τάση τείνει να παγιωθεί και θα την βλέπουμε συνεχώς μπροστά μας.
Μ.Ξ.


Πότε θα κάνει ξαστεριά;
Στο μέτωπο της πανδημίας, η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει. Στο νοσοκομείο Ξάνθης η κλινική covid έχει 40 ασθενείς και καθημερινά έρχονται νέα περιστατικά με βαριά συμπτώματα. Την περασμένη εβδομάδα κατέληξαν 4 ασθενείς και χθες πάλι ένας 71χρονος όπως και την Κυριακή μία 67χρονη. Όλοι ανεμβολίαστοι. Στο μεταξύ υπάρχουν διασωληνωμένοι που θα διακομιστούν αν βρεθεί κλίνη ΜΕΘ. Η δική μας δεν θα ανοίξει γιατί δεν υπάρχουν γιατροί. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα γίνει επίταξη ιδιωτών γιατρών αν δεν καλυφθούν οι θέσεις της πρόσκλησης. Το πως θα γίνει αυτό δεν το γνωρίζουμε.
Είναι ο δεύτερος χρόνος που το περνάμε όλο αυτό. Η μόνη διαφορά είναι ότι η πανδημία «χτυπά» τους ανεμβολίαστους οι οποίοι επιπλέον διατηρούν υψηλό το ιικό φορτίο στην κοινότητα με αποτέλεσμα να μεταδίδουν τον ιό και στους εμβολιασμένους και κάποιοι να αρρωσταίνουν, αν συντρέχουν κάποιοι λόγοι που επιβαρύνουν την υγεία τους.
Οι επιστήμονες λένε ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορύφωση του πέμπτου κύματος.
Άρα έχουμε ακόμη πολύ δρόμο…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …