Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

0

Το αρδευτικό της Ξάνθης έχει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 2.0»
Μετά από πολλά χρόνια δικαστικών περιπετειών και αρκετά χρόνια αδράνειας γιατί δεν υπήρχε πολιτική βούληση, ήρθε η ώρα του Αρδευτικού της Ξάνθης.  Ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε ειδική εκδήλωση του ΥΠΑΑΤ όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 2.0.» που περιλαμβάνει 21 αρδευτικά έργα μεταξύ των οποίων το μεγαλύτερο είναι το αρδευτικό της Ξάνθης. Το έργο θα κατασκευαστεί με σύμπραξη του Ιδιωτικού τομέα ήτοι με ΣΔΙΤ. Έχει προϋπολογισμό 203 εκατ. ευρώ. Τα αρδευόμενα  στρέμματα ανέρχονται σε 50.000 και στο τελικό στάδιο θα φτάσουν τα 200.000. Σε 5.000 θα ανέρχονται οι ωφελούμενοι αγρότες οι οποίοι στην τελική φάση θα φτάσουν τους 20.000. Ένα εμβληματικό έργο που θα αναζωογονήσει την πεδιάδα της Ξάνθης. Την σπουδαιότητά του αναγνώρισε  ο πρωθυπουργός που το ενέταξε σ’ αυτό το πρόγραμμα. Να θυμίσουμε ότι το έργο έχει μελέτη αλλά ίσως χρειαστεί επικαιροποίηση. Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός χρειάζεται ταχύτητα στην ωρίμαση των μελετών για να αντληθούν οι πόροι.
Ας ελπίσουμε να μην χάσουμε την ευκαιρία για δεύτερη φορά για το έργο που θα είναι το μεγαλύτερο στο νομό μας.
Μ.Ξ.


Ένα έργο με ιστορία 20 ετών
Παρόντες στην εκδήλωση ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος και ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Νίκος Ευφραιμίδης καθώς και ο βουλευτής κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης. Και οι τρείς τους πίστεψαν στο έργο αυτό. Ειδικά ο κ. Τσιλιγγίρης το κυνήγησε πολύ από την αρχή της θητεία του. Να θυμίσουμε ότι εμπνευστής του έργου ήταν ο αείμνηστος Νομάρχης και μετέπειτα περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης ενώ το στήριξε πολύ και ο Αλέξανδρος Κοντός σαν βουλευτής και σαν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μετέπειτα που το είχε εντάξει στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» με χρηματοδότηση άνω των 200 εκ. ευρώ. Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε ενώ είχε δημοπρατηθεί η πρώτη φάση και είχε μπει εργολάβος για τα έργα κεφαλές του δικτύου, σταμάτησαν όλα μετά την προσφυγή τριών οικολογικών οργανώσεων στο ΣτΕ. Να θυμίσουμε ότι στην πρώτη δίκη στο ΣτΕ πρόεδρος ήταν η νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Μ.Ξ.


Καλή επιτυχία Ξάνθη!
Επιτέλους το πρωτάθλημα της Σούπερλιγκ ξεκίνησε.
Αναβολή στην αναβολή, μπες βγες ομάδων, κάποιες εκκρεμότητες ακόμη, αλλά η σέντρα έγινε  κι ελπίζουμε να πάνε τα πράγματα κανονικά για την κατηγορία αυτή.
Παράλληλα, την ομάδα μας συνοδεύουν όλες οι ευχές των φιλάθλων για την επιστροφή της στην μεγάλη κατηγορία.
Μια κατηγορία που της αξίζει και την περιμένει και πάλι ν’ αγωνίζεται εκεί.
Γ.Δ.


Μητροπολίτης Πειραιώς για τους αντιεμβολιαστές ιερείς: Είναι αδελφοκτόνοι!
Μύδρους κατά των ιερέων που τάσσονται κατά του εμβολιασμού εξαπέλυσε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, αποκαλώντας τους αδελφοκτόνους. Ερωτηθείς συγκεκριμένα για ηγουμένους μονών στο Άγιο Όρος που τάσσονται κατά των εμβολιασμών, υπογράμμισε ότι “αυτοί όλοι δολοφονούν τους αδελφούς τους, δεν το καταλαβαίνουν οι άνθρωποι… Είναι τόσο εγωπαθείς και εγωισταί που δεν καταλαβαίνουν αυτή την απλή αλήθεια. Η επιστήμη δεν είναι από το διάβολο από το Θεόν είναι, αλλά ο διάβολος έχει πολύ μεγάλη τέχνη. Μας κυνηγάει και από αριστερά με την αισχροτάτη αθεΐα και από τα δεξιά με το ζηλωτισμό χωρίς επίγνωση“.
Όχι το λέω με στεντόρεια φωνή, δεν έχουν θέση στην Εκκλησία, είναι εκτός του Ευαγγελικού μηνύματος, δρουν εναντίον του Χριστιανισμού, αυτό αποδεικνύεται από τις ύβρεις τις συκοφαντίες, τη λάσπη την οποία απευθύνουν εναντίον των αδελφών τους. Ο Χριστιανός δεν υβρίζει, δε συκοφαντεί. Όσοι εναντιώνονται στον εμβολιασμό είναι άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με το Χριστό, ούτε με την Εκκλησία του γιατί δεν αγαπούν τον άνθρωπο, δεν αγαπούν το συνάνθρωπο ούτε τον εαυτό τους”.
“Αυτή τη στιγμή ζούμε ένα δράμα στη χώρα, ενώ το εμβόλιο έχει γίνει από 4 – 5 δισεκ. ανθρώπους στη Γη συκοφαντείται, καθυβρίζεται… Είναι ο μόνος τρόπος υπερβάσεως αυτής της τραγικής πανδημίας” επισήμανε.


Αγώνας του Επαρχιακού Τύπου
Ήρθε η ώρα λοιπόν οι επαρχιακές εφημερίδες να βγουν μπροστά, να μιλήσουν για τα προβλήματά τους που τις οδηγούν στον αφανισμό.
Προβλήματα κυρίως οικονομικά τα οποία ξεκίνησαν το 2016 και τα οποία συνεχίζονται μέχρι και σήμερα παρότι έχει ενημερωθεί αναλυτικά και η σημερινή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση που δείχνουν να συμφωνούν μεν, αλλά στην πράξη δεν κάνουν τίποτε.
Ο Περιφερειακός Τύπος διαπιστώνει πως αντί στήριξης υπάρχουν ευχολόγια, υποσχέσεις και δηλώσεις με τις οποίες οι εκάστοτε κυβερνήτες εμφανίζονται να εκτιμούν το ρόλο και την αποστολή του μεν, αλλά πρακτικώς δεν διορθώνουν τίποτε χρόνια τώρα.
Έτσι, αντί στήριξης υπάρχει ουσιαστική επίθεση κυρίως στον οικονομικό τομέα.
Γ.Δ.


Αγώνας του Επαρχιακού Τύπου ΙΙ
Στην σελίδα 9 της Τρίτης 9 Νοεμβρίου της εφημερίδας, δημοσιεύεται ένα ενημερωτικό κείμενο από τις τρεις Ενώσεις Περιφερειακού Τύπου. Στο κείμενο αυτό ζητείται η στήριξη του περιφερειακού και κλαδικού Τύπου ενώ παράλληλα ζητείται η αλλαγή μιας σειράς αποφάσεων που ελήφθησαν πριν λίγα χρόνια και οι οποίες οδήγησαν τον περιφερειακό Τύπο σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση κυρίως στον οικονομικό τομέα.
Ιδού όμως η προϊστορία της όλης υπόθεσης:
Δώδεκα Μαΐου 2016. Ημέρα αποφράδα για τον επαρχιακό Τύπο. Ο τότε υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης φέρνει στη Βουλή σχέδιο Νόμου και ψηφίζεται ως Νόμος 4387/2016. Με τον Νόμο αυτόν καταργείται το μέχρι τότε καθεστώς των ασφαλιστικών εισφορών που ίσχυε για τον περιφερειακό Τύπο. Χωρίς ενημέρωση, χωρίς ο κ. Κατρούγκαλος να ενημερωθεί τι εσήμαινε αυτό για τις επαρχιακές εφημερίδες, ουσιαστικά άνοιξε τον τάφο των επιχειρήσεων Τύπου της περιφέρειας.
Κι αυτό για χάρη ποιων;
Η επικήδειος τελετή είχε αρχίσει με τις ευλογίες του κ. Κατρούγκαλου και όσων εψήφισαν τον Νόμο αυτόν.
Γ.Δ.


Αγώνας του Επαρχιακού Τύπου ΙΙΙ
Επί Κωνσταντίνου Καραμανλή του Α΄ (1956) αναζητήθηκε τρόπος για δημιουργία αξιόλογων ημερήσιων εφημερίδων και στην επαρχία. Ψηφίστηκε γι’ αυτό το Νομοθετικό Διάταγμα 3019/1956 με το οποίο δινόταν αυτή η δυνατότητα.
Έκτοτε «κύλισε το νερό στο αυλάκι». Αξιόλογες επαρχιακές εφημερίδες αναπτύχθηκαν και αρκετές έγιναν ανταγωνιστικές των εφημερίδων του κέντρου.
Βυσσοδομούσαν κατά καιρούς κατά της νέας κατάστασης αρκετοί. «Τελετάρχες», όμως μιας επικήδειας τελετής δεν παρουσιάστηκαν.
Μάιος του 2016 εμφανίστηκε ο  κ. Κατρούγκαλος, και σήμερα οι μεγάλες επαρχιακές εφημερίδες οδηγούνται σε χρεοκοπία.
Προσπάθεια μιας κάποιας αναθεώρησης αυτού του επάρατου νόμου έγινε με ενημέρωση προς τους αρμόδιους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης.
Εισπράχθηκε συμπάθεια – πολύ συμπάθεια… αποτέλεσμα μηδέν. Μάλιστα ο σημερινός υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης σε εκπροσώπους μεγάλων επαρχιακών εφημερίδων εδήλωσε προκλητικά αναρμόδιος: προφανώς διεκδικεί να βάλει την ταφόπλακα στον τάφο που άνοιξε ο κ. Κατρούγκαλος.
Ας κάνουν μια βόλτα οι κύριοι αυτοί στην επαρχία. Να γνωρίσουν τις αξιόλογες εφημερίδες, το έργο που επιτελούν και μετά να επιμείνουν στον ενταφιασμό.
Ντροπή!
Γ.Δ.


Θα γίνει!
Γράψαμε, ξαναγράψαμε, διαμαρτυρηθήκαμε για την επίθεση των Καβαλιώτικων Οικολογικών Οργανώσεων εναντίον του νομού μας, χρόνια πολλά πριν.
Μεθοδευμένα κινήθηκαν για να μη γίνει το έργο για την προστασία χιλιάδων στρεμμάτων γης που κινδύνευαν με ερημοποίηση λόγω υφαλμύρωσης.
Και τα κατάφεραν. Το έργο απεντάχθηκε και τα εκατομμύρια ευρώ επέστρεψαν στα ταμεία της Ε.Ε.
Οι Ξανθιώτες όμως δεν απογοητεύθηκαν από την εξέλιξη αυτή. Κινήθηκαν μεθοδικά και με επιχειρήματα έπεισαν τη σημερινή κυβέρνηση για το δίκαιο αίτημά τους να γίνει το έργο αυτό.
Και να που η δικαίωση ήρθε δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού. Ο οποίος ανακοίνωσε πρώτο- πρώτο το έργο για το αρδευτικό της Ξάνθης.
Μάλιστα το πλέον σημαντικό είναι πως θα συμμετέχουν με πόρους το Ταμείο Ανάκαμψης και ιδιωτικά κεφάλαια για την υλοποίησή του.
Άρα, δεν απομένει τώρα να γίνει η νέα προκήρυξη του έργου.
Γ.Δ.


Δύο πρόσωπα
Θα μείνουμε για λίγο ακόμη στο σημαντικό αυτό αρδευτικό αλλά και καίρια περιβαλλοντικό έργο.
Και το κάνουμε αυτό για να θυμίσουμε την ιστορία του και τους πρωταγωνιστές του.
Λοιπόν εμπνευστές αυτού του έργου ουσιαστικά ήταν δύο άνθρωποι. Ο ένας, ο Γιώργος Παυλίδης ο οποίος δυστυχώς «έφυγε» νωρίς, που το σκέφτηκε ως λύση στο πρόβλημα της υφαλμύρωσης χιλιάδων στρεμμάτων.
Ο δεύτερος είναι ο Αλέξανδρος Κοντός. Που σαν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης το ενέταξε σ’ ένα μεγάλο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση ως προς την ολοκλήρωσή του.
Αυτό το μεγάλο, σημαντικό έργο που θα στήριζε τον πρωτογενή τομέα, πολεμήθηκε άγρια από διάφορες οργανώσεις οικολογικές και περιβαλλοντικές με την αιτιολογία ότι θα μειώνονταν τα νερά του Νέστου!
Το τέλος αυτής της υπόθεσης δόθηκε την Δευτέρα σε εκδήλωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ένα έργο που από την δήλωση ακόμη του πρωθυπουργού δημιούργησε ικανοποίηση και ενθουσιασμό στους αγρότες της περιοχής μας.
Τέλος καλό λοιπόν, έστω μετά από χρόνια αγώνων και προσδοκία πως η λογική θα επικρατήσει, όπως τελικά και έγινε.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…