Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Παραχώρηση του Δασικού Χωριού ζητά ο δήμο Ξάνθης

Παραχώρηση του Δασικού Χωριού ζητά ο δήμο Ξάνθης

0
dasiko xorio2-empros

Συνάντηση Τσέπελη με τους υφυπουργούς Σ. Ζαχαράκη και Γ. Αμυρά  με θετική αποδοχή στο αίτημα –Με στόχο η μίσθωση σε ιδιώτη και η μέγιστη τουριστική αξιοποίηση της περιοχής

 

Μειώθηκαν σε 110 (από 160 ) οι θέσεις στο πάρκινγκ της Ηρώων προκειμένου να εκδοθεί η άδεια

Χορηγία 60.000 ευρώ για τον φωτισμό του κολυμβητηρίου

 

 

Το Δασικό Χωριό και η μέγιστη τουριστική αξιοποίησή του προς όφελος της ευρύτερης περιοχής της Σταυρούπολης και κατ’ επέκταση του Δήμου Ξάνθης ήταν το πρώτο θέμα στην ατζέντα του δημάρχου Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη κατά την κάθοδό του στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα. Οπαδός της δια ζώσης επικοινωνίας με τα κέντρα των αποφάσεων και όχι διά των …χαιρετισμάτων, ο δήμαρχος συναντήθηκε με μια σειρά υφυπουργούς, υπουργό και στελέχη υπουργείων προκειμένου να προωθήσει θέματα του δήμου.

Συνάντηση Τσέπελη με τους υφυπουργούς Σ. Ζαχαράκη και Γ. Αμυρά για το Δασικό Χωριό

Μιλώντας στο «Ε» ο δήμαρχος Ξάνθης αναφέρθηκε στην συνάντησή του με τους υφυπουργούς Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά για το θέμα του Δασικού Χωριού. Ειδικότερα τους μετέφερε την πρόθεση του δήμου να γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε να παραχωρηθεί από το Δασαρχείο,  το Δασικό Χωριό μαζί με το εργοτάξιο του Δασαρχείου που είναι δίπλα στον Δασικό χωριό, στον δήμο Ξάνθης για 20+10 χρόνια με σκοπό να το αξιοποιήσει τουριστικά. Όπως εξήγησε ο κ. Τσέπελης έχει σκοπό  να το δημοπρατήσει σε ιδιώτη μέσω διαγωνισμού προκειμένου να γίνει μια σύγχρονη τουριστική μονάδα για χειμερινό τουρισμό, ενώ για το οίκημα το Δασαρχείου να γίνει ένα συνεδριακό κέντρο όπου θα φιλοξενεί διάφορα συνέδρια, δίνοντας προοπτική και ζωή στην περιοχή. Να σημειώσουμε ότι  για το Δασικό χωριό και παλαιότερα υπήρχαν διάφορα σχέδια και από το δήμο Σταυρούπολης και από την Νομαρχία Ξάνθης. Μάλιστα ο αείμνηστος Γιώργος Παυλίδης είχε την ιδέα να γίνει χιονοδρομικό κέντρο στην περιοχή αλλά τελικά δεν ευοδώθηκε.

Η τροποποίηση του Μαΐου 2019 επιτρέπει την εκμίσθωση των δασικών χωριών από ιδιώτη

Το Δασικό Χωριό Ερυμάνθου δημιουργήθηκε μαζί με τα υπόλοιπα της χώρας και ανήκει στο Δασαρχείο Ξάνθης. Αυτό, το εκμισθώνει στο δήμο (πρώτα Σταυρούπολης και στη συνέχεια Ξάνθης) με αντίτιμο σήμερα 3.000 ευρώ το χρόνο. Το θεσμικό πλαίσιο ωστόσο, δεν επέτρεπε την παραχώρηση σε ιδιώτη, ωστόσο βρέθηκε η «δικλείδα» και ενοικιάστηκε προς εκμετάλλευση ο χώρος του εστιατορίου που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια με επιτυχία και εκλεκτά εδέσματα. Προκειμένου ωστόσο να δοθεί οριστική διέξοδος, ο πρώην δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος και ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Κυριάκος Παπαδόπουλος σε συνεργασία με τον πρώην βουλευτή Γρηγόρη Στογιαννίδη και παράλληλα με το ενδιαφέρον άλλων δασικών χωριών, ζήτησαν την παρέμβαση της Πολιτείας για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο και πράγματι, έγινε τροποποίηση που πλέον επιτρέπει την έκδοση προκήρυξης για την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων. Η δυνατότητα αυτή δόθηκε από το Μάιο του 2019 όμως λόγω εκλογών, οι διαδικασίες έπρεπε να περιμένουν τη νέα δημοτική αρχή.

Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τότε,  ο νυν δήμαρχο κ. Μανώλης Τσέπελης, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα λειτουργίας και με το σκεπτικό ότι «ο δήμος δεν είναι εργοδότης», όπως είχε δηλώσει, εξέφρασε την πρόθεσή του να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την ανάθεση μέσω διαγωνισμού της εκμετάλλευσης του Δασικού Χωριού σε ιδιώτη.

Όπως  μας είπε εξέθεσε τις απόψεις του στους δύο υφυπουργούς και είχε θετικότατη ανταπόκριση. Δήλωσε δε αισιόδοξος ότι σύντομα θα δρομολογηθεί η παραχώρηση εφόσον δεν υπάρχει εμπόδιο.

Εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας  Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης

Επίσης ο κ. Τσέπελης με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ είχε συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα. Τον ενημέρωσε για την ολοκλήρωση της Μονάδας Επεξεργασία Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη και για τα εγκαίνια που  έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο. Επίσης του ανέφερε ότι η ΜΕΑ Καβάλας είναι σε φάση δημοπράτησης στο επόμενο διάστημα.

Μειώθηκαν σε 110 (από 160 ) οι θέσεις στο δημοτικό πάρκινγκ της Ηρώων προκειμένου να εκδοθεί άδεια λειτουργίας

Με λιγότερες κατά 50 θέσεις θα λειτουργήσει το πάρκινγκ της Ηρώων όταν λειτουργήσει. Η τροποποίηση αυτή προήλθε από την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και ήταν αναγκαία η αναπροσαρμογή προκειμένου να εκδοθεί άδεια λειτουργίας. Αυτό σημείωσε ο κ. Τσέπελης αποκαλύπτοντας παράλληλα και την πρόθεσή του να γίνει εκ νέου διαγωνισμός και δημοπράτηση σε ιδιώτη εφόσον υπάρχει ειλημμένη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Δήμαρχος Ξάνθης : «Οι νέοι της Ξάνθης χρειάζονται ευκαιρίες για άθληση και πολιτισμό»

Την έμφαση που δίνει η δημοτική αρχή και την προσπάθεια που επιχειρεί να δρομολογήσει και να υλοποιήσει μια σειρά από αθλητικές δομές,  ο δήμαρχος Ξάνθης την αποδίδει στην αναγνώριση της αναγκαιότητας να δοθεί η δυνατότητα στην νεολαία της Ξάνθης να αποκτήσει αθλητική παιδεία μέσα από τις κατάλληλες,  σύγχρονων προδιαγραφών υποδομές καθώς και πολιτιστική συνείδηση μέσα από δράσεις. «Οι νέοι της Ξάνθης χρειάζονται ευκαιρίες για άθληση και πολιτισμό, γι αυτό θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο γι’ αυτούς». Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η δημιουργία γηπέδων τένις στην οδό Μεθοδίου και Κυρίλου δίπλα στο ειδικό σχολείο που επίσης πρόκειται να κατασκευαστεί εκεί  και στην οδό Εθελοντή Αιμοδότη, που όπως είπε η παραχώρηση των οικοπέδων έχει υπογραφεί από τον υπουργό κ. Χατζηδάκη.

Σο ίδιο πλαίσιο και η δημιουργία γηπέδου 5Χ5 στα Κιμμέρια που έχει έτοιμη μελέτη και υπαίθριου σκοπευτηρίου στο πεδίο βολής της Σταυρούπολης όπως και ενός πολυχώρου αθλητισμού σε 45 στρέμματα στο Εύμοιρο. Για το σκοπό αυτό ο κ. Τσέπελης πρόκειται να συναντηθεί με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Χορηγία 60.000 ευρώ για τον φωτισμό του κολυμβητηρίου

Τέλος ο κ. Τσέπελης ανακοίνωσε μια πολύ σημαντική χειρονομία της εταιρείας Δαστερίδης που έχει αναλάβει τον φωτισμό με LED της πόλης, να καλύψει με 60.000 ευρώ το κόστος του εσωτερικού και εξωτερικού φωτισμού του κολυμβητηρίου Ξάνθης. Ο δήμαρχος ευχαρίστησε την εταιρεία για την συνδρομή της στην αποπεράτωση του κολυμβητηρίου της Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Με χορηγία από την εταιρεία «Δαστερίδης» θα καλυφθεί ο εσωτερικός και εξωτερικός φωτισμός του κολυμβητηρίου
central parking
Με 50 θέσεις λιγότερες θα λειτουργήσει το δημοτικό πάρκινγκ της Ηρώων
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό η μελέτη αναπαλαίωσης της Δημοτικής Αγοράς

Η σύνταξη των Τευχών Δημοπράτησης βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να δημοσιευθεί το πρ…