Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κερδισμένες στα τέλη οι νέες επιχειρήσεις της Ξάνθης

Κερδισμένες στα τέλη οι νέες επιχειρήσεις της Ξάνθης

0

Απόφαση για μείωση 50%  – 60% στους συλλόγους και σωματεία – Συνεχίζουν ως έχουν οι εκπτώσεις σε ευάλωτες ομάδες ΑΜΕΑ  και πολύτεκνους

 

 «Έπαιξαν τα τέλια» με τα τέλη…Πυροδότησαν κόντρα της δημοτικής αρχής  με την αντιπολίτευση

 

 

Οι νέες επιχειρήσεις,  οι σύλλογοι πολιτισμικοί, αθλητικοί και τα σωματεία θα είναι οι «κερδισμένοι» την νέας χρονιάς, αφού αυτοί θα έχουν μειώσεις στα δημοτικά τέλη που ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή. Μ’ αυτή την κίνηση η δημοτική αρχή επιχειρεί να στηρίξει την  νέα επιχειρηματικότητα και για πρώτη παρέχει μείωση 50% στα δημοτικά τέλη στις νέες επιχειρήσεις που θα ξεκινήσουν την οικονομική τους δραστηριότητα από τ νέο έτος. Παράλληλα αναγνωρίζονται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι και τα σωματεία στο να ανταπεξέλθουν στα πάγια έξοδα των χώρων που μισθώνουν για στέγαση των γραφείων τους τους παρέχει 60% μείωση στα ετήσια τέλη και συγκεκριμένα από 2,85 το τ.μ. που χρέωνε για τέλη το μειώνει  σε 1,05 το τ.μ.

Συνεχίζουν ως έχουν οι εκπτώσεις σε ευάλωτες ομάδες ΑΜΕΑ  και πολύτεκνους – Ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια που είχαν τεθεί με απόφαση του 2018

Παράλληλα όπως ανέφερε στο «Ε» ο αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Φανουράκης που ήταν ο εισηγητής των θεμάτων που αφορούσαν τα δημοτικά τέλη στην Οικονομική επιτροπή ανανεώθηκε η ισχύ της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του 2018 για εκπτώσεις τελών της τάξης του 50% σε πολύτεκνες οικογένειες και ΑΜΕΑ με αναπηρία άνω του 67%. Όπως διευκρίνισε ο κ. Φανουράκης ισχύουν τα εισοδηματικά κριτήρια που είχαν τεθεί και συγκεκριμένα με εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ για πολυτέκνους και ΑΜΕΑ και κάτω των 15.000 ευρώ για απόρους, μακροχρόνια άνεργους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Και το 2022 η έκπτωση 70% στους κοινόχρηστους

Συνεχίζουν ως έχουν και το νέο έτος  οι μειώσεις της τάξης του 70% για τα τέλη στους κοινόχρηστους και στην λαϊκή αγορά. Όπως ανέφερε ο κ. Φανουράκης ο δήμος αναγνωρίζει ότι πέρσι ήταν μια δύσκολη χρονιά και για αυτό συνεχίζει την μείωση στα ανταποδοτικά τέλη.

Να σημειώσουμε σ’ όλα τα υπόλοιπα τέλη δεν υπάρχει καμιά αλλαγή.

«Έπαιξαν τα τέλια» με τα τέλη…

Ωστόσο αυτές οι μειώσεις δεν ικανοποίησαν την αντιπολίτευση που ζήτησε πιο γενναιόδωρες μειώσεις και προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ της δημοτικής αρχής και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης «Ξάνθη για Όλους» κ. Σάββα Μελισσόπουλου. Υπενθυμίζουμε ότι  ο κ. Μελισσόπουλος έκανε μια πρόταση για 30% μείωση στα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας που όμως απέρριψε η δημοτική αρχή.

Μελισσόπουλος: «Δημοτικά τέλη: προτείναμε μείωση 30% για το 2022. Δυστυχώς η απάντηση του δημάρχου ήταν και πάλι αρνητική!»

«Κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής προτείναμε στον Δήμαρχο Ξάνθης, να προχωρήσουμε σε μία γενναία μείωση των Δημοτικών Τελών για τους πολίτες της Ξάνθης, της τάξης του 30% για το έτος 2022.

Η πρότασή μας αυτή είναι και ρεαλιστικά εφικτή και εφαρμόσιμη.

Αρχικά είναι σύμφωνη με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου μας, αλλά ταυτόχρονα απαντά και στις ουσιαστικές ανάγκες των συμπολιτών μας, στις ανάγκες δηλαδή του κάθε νοικοκυριού και της κάθε Επιχείρησης της πόλης μας που αυτή την περίοδο δοκιμάζεται και από την πανδημία και από την οικονομική δυσπραγία που αυτή επέφερε.

Η απάντηση φυσικά του Δημάρχου ήταν αρνητική, μη δεχόμενος καμία συζήτηση για το ζήτημα αυτό, πέραν της δικής του πρότασης!

Αναμενόμενο, αφού άλλες είναι οι επιλογές και οι προτεραιότητες του Δημάρχου και της σημερινής Δημοτικής Αρχής… Πού να εξοικονομηθούν χρήματα για μια ουσιαστική ελάφρυνση των συμπολιτών μας;

Αγαπητοί συμπολίτες, δυστυχώς την πρότασή μας αυτή δεν μπορούμε να τη διεκδικήσουμε ούτε καν στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα έρθει σύντομα προς συζήτηση το θέμα, παρότι εκεί όλες οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης έχουμε την πλειοψηφία.

Και αυτό συμβαίνει διότι ο Προϋπολογισμός του Δήμου και τα Δημοτικά Τέλη μπορούν να αποφασιστούν και να ψηφιστούν από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή ακόμη και με 1 μόνο ψήφο, σύμφωνα με τις τελευταίες «δημοκρατικές» ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών!

Παρόλα αυτά η προσπάθεια και ο αγώνας μας να εκπροσωπήσουμε σωστά και δίκαια τους χιλιάδες συμπολίτες που μας εμπιστεύτηκαν, δε θα σταματήσει εδώ. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική επικράτηση όλων εκείνων των ανθρώπων που θέλουν να δουν την Ξάνθη μας να είναι και πάλι μια πόλη σύγχρονη, ανεπτυγμένη, αλλά ταυτόχρονα κοινωνικά ευαίσθητη και δίκαιη, πόλη που θα έχει πάντα στο κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».

Απάντηση της δημοτικής αρχής: «Τα δημοτικά… τέλια του κ. Μελισσόπουλου»

«Αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση» είναι πλέον μια παρωχημένη τακτική. Στα χρόνια που ζούμε απαιτείται, αν μη τι άλλο, δημιουργικότητα…

Το… κοινό είναι απαιτητικό. Και σε αυτό το κοινό, απευθύνεται ο κ. Μελισσόπουλος -όπως διατείνεται…

Τα δημοτικά τέλη μπορεί να είναι ένα πεδίο που κάθε… «θέλω να γίνω δήμαρχος» έχει τη δυνατότητα να «κεντήσει», αρκεί να έχει μαζί του και… βελόνι. Κοινώς, συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις που θα δώσουν μια ώθηση, μια αναβάθμιση -μια «θεραπεία», βρε αδερφέ…

Στερεοτυπικές κορώνες του τύπου: «πρέπει να μειωθούν τα δημοτικά τέλη προς όφελος της τοπικής οικονομίας, εν γένει» όχι απλώς δε βοηθούν, αλλά προκαλούν πικρό μειδίαμα. Και… πολύ κόπωση -ένθεν κακείθεν…

Διότι, η εν λόγω προσέγγιση αγγίζει τα όρια του τοξικού…

Αφήνοντας, λοιπόν, τη δημιουργία εντυπώσεων η… χρήσιμη πληροφορία της ημέρας προς τους συμπολίτες μας είναι πως:

Τα δημοτικά τέλη του δήμου παραμένουν στα περσινά μειωμένα επίπεδα.

Όπως και ότι συνεχίζουν να ισχύουν οι παροχές εκπτώσεων στο τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, καθώς και στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) σε ειδικές και ευάλωτες κατηγορίες συνδημοτών μας, σε ποσοστό από 50% έως και την εξ’ ολοκλήρου απαλλαγή τους (100%), σε αρκετές περιπτώσεις.

Για τα οποία δημοτικά τέλη (πέρσι) συμφώνησαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις -και του κυρίου Μελισσόπουλου- με τις απαραίτητες, βέβαια, αντιπολιτευτικές αντιδράσεις. Όπως και τώρα…

Κι αυτό που καταλαβαίνει, ακόμα κι ένας… επισκέπτης στην πόλη μας που έτυχε να ακούσει και τα «σημαντικά» που είχε να πει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ξάνθη για όλους» και… επικεφαλής των 4άρων επικεφαλής και, τέλος πάντων, επικεφαλής της νέας παράταξης «Προοδευτική Συμμαχία» (ΣΣ: να μην ενημερώσουμε τον επισκέπτη;) είναι πως, μια φωτοβολίδα εκτός από θόρυβο οφείλει να… προσφέρει «λάμψη» στο τοπίο.

Κυρίως, ας αποσαφηνιστεί, επί τέλους προς πάντα ενδιαφερόμενο αυτού του τόπου, ότι τα δημοτικά τέλη δεν μπορούν να είναι… μηδενικά.

Μπας και γλιτώσουμε άτεχνες εμπλοκές με… είδη πυροτεχνίας, στο μέλλον. Προς αποφυγή «ατυχημάτων», δηλαδή…».

Κόντρες και για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τις απευθείας αναθέσεις

Όπως αντιπαράθεση υπάρχει  και στο θέμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού Ο κ. Μελισσόπουλος παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι το ποσοστό συνολικής ολοκλήρωσης των έργων και των μελετών στους 9 μήνες , σε σχέση μ’  αυτά που έχουν προϋπολογιστεί για το 2021 ανέρχεται στο 5,14% . Απευθυνόμενος λοιπόν προς τον δήμαρχο τον κατηγορεί: «Από την 1η μέρα της θητείας σου Δήμαρχε κοιτάς αποκλειστικά και μόνο το μέλλον της επανεκλογής σου κάνοντας ρουσφέτια, μικροεξυπηρετήσεις και απευθείας αναθέσεις και όχι τα απαραίτητα μικρά και μεγάλα έργα που τόσο έχει ανάγκη η πόλη μας, επιλέγοντας με αυτόν τον τρόπο να είσαι ευχάριστος για τους λίγους και τους ημέτερους και όχι χρήσιμος  για τους πολλούς και για το σύνολο του Δήμου μας»

 

 

Επ’ αυτού απάντησε ο κ. Φανουράκης λέγοντας ότι η δημοτική αρχή θα κριθεί για την εκτέλεση του προϋπολογισμού όταν κλείσει η χρονιά ενώ για τις απευθείας αναθέσεις: «Κρίνεται και κρινόμαστε…Αυτό τον χρόνο δόθηκαν πάνω από 1 εκ. ευρώ σε επιχειρήσεις του τόπου μας. Οι απευθείας αναθέσεις είναι όλες νόμιμες και τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δίχασε η συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης σε ελληνοβουλγαρικό πρόγραμμα γαστρονομίας

Το καταψήφισε η αντιπολίτευση στην Δημοτική Επιτροπή εκφράζοντας τις διαφωνίες της για την…