Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Γυναικεία δημιουργία και δεξιοτεχνία από το Pleteno στο 8 χλμ Ξάνθης-Δράμας

Γυναικεία δημιουργία και δεξιοτεχνία από το Pleteno στο 8 χλμ Ξάνθης-Δράμας

0

Ένας φιλόξενος χώρος υποδοχής και προβολής από τις γυναίκες του Κενταύρου

«Το μεράκι και η φιλοπονία κατέχουν κεντρική θέση και απαντούν στον πολλαπλασιασμό των κατασκευών», σημειώνει εκπρόσωπος του συνεταιρισμού στο «Ε»

Το μεράκι σε απόλυτη αντιστοιχία με τη διάθεση για δημιουργία και εργασία αποτέλεσαν τις  θεμελιώδεις αρχές της δράσης ενός συνεταιρισμού γυναικών πομακικής καταγωγής, του ‘’Pleteno’’ στον Κένταυρο Ξάνθης. Η ΚΟΙΝΣΕΠ που μετρά ήδη δύο χρόνια λειτουργίας διαθέτει πλέον χώρο υποδοχής και έκθεσης προϊόντων στο 8 χλμ Ξάνθης-Δράμας, ένα χώρο που κατ’ εξοχήν τα τελευταία χρόνια συνέδεσε την λειτουργία του με προσπάθειες ανάδειξης των συνεταιριστικών πρωτοβουλιών γυναικών που συνθέτουν τη δεξιοτεχνία με την παράδοση.

Tα μέλη του συστήθηκαν στο «Ε», μίλησαν για την δράση τους, και μετέφεραν το κλίμα συνεργασίας και ευθυμίας που επικρατεί μεταξύ των γυναικών. Άλλωστε, η καλή διάθεση σε συνδυασμό με την φιλοπονία μόνο θετικά έχουν να προσδώσουν στο όλο εγχείρημα!

Ο κόσμος στη δημιουργίας των γυναικών

Όπως ανέφερε στο «Ε» εκπρόσωπος του συνεταιρισμού: «Η δραστηριότητά μας ξεκίνησε από τον Αύγουστο 2019,ωστόσο λόγω της έκρηξης του κορωνοϊού ανεστάλη η λειτουργία . Οι εγκαταστάσεις μας βρίσκονται στο 8ο χλμ ΕΟ Ξάνθης-Δράμας. Κρίνω σημαντικό να αναφέρω πως η παρούσα κινητοποίηση ξεκίνησε από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του Κενταύρου και βαθμιαία μετατράπηκε σε μία εργασία προσανατολισμένη κυρίως στην κατασκευή χειροποίητων πλεκτών από ανακυκλώσιμα υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον. Όσον αφορά τα νέα μέλη, αυτά μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον επικοινωνώντας μαζί μας κυρίως Σάββατο και Κυριακή από τις δέκα το πρωί έως τις δύο το μεσημέρι. Τώρα, σχετικά με τις ώρες απασχόλησης των ήδη υπαρχόντων μελών διευκρινίζεται πως δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο και σταθερό ωράριο εργασίας. Η ευελιξία στη διαμόρφωση του ωραρίου είναι το πρωτεύον χαρακτηριστικό!»

Μία ερμηνευτική προσέγγιση του ‘’Pleteno’’

‘’Pleteno’’στην πομάκικη γλώσσα σημαίνει «πλέκω», δημιουργώ, διότι αυτό που χαρακτηρίζει την ομάδα είναι η διάθεση για δημιουργία. Ως πηγή έμπνευσης δρουν τα προϊόντα του τόπου. Παράλληλα, η γνώση του παρελθόντος και της παράδοσης συνεπικουρούν την προσπάθεια.

Τα προϊόντα του ‘’Pleteno’’

1.Πλεχτά με το  βελονάκι, καλαθάκια, τσάντες, παντόφλες, κοσμήματα, καπέλα, πατάκια, χαλάκια…

2.Βότανα μαζεμένα και αποξηραμένα με μεράκι, ρίγανη, θυμάρι, σπαθόχορτο, τσάι του βουνού, φλαμούρι κόκκινο…

3.Μαρμελάδες και χυμοί, κράνα, σύκα…

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…