Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Για υποστελέχωση και έλλειψη τεχνικών μέσω διαμαρτύρονται οι δικαστικοί υπάλληλοι

Για υποστελέχωση και έλλειψη τεχνικών μέσω διαμαρτύρονται οι δικαστικοί υπάλληλοι

0

Τρίωρη στάση εργασίας χθες και από τον τοπικό σύλλογο

Π. Μαχαιρίδου: «Στο 45% φτάνουν οι κενές θέσεις στο Ειρηνοδικείο-Μεταξύ άλλων διεκδικούμε πληρωμή των υπερωριών και επαναλειτουργία του ειδικού λογαριασμού αλληλεγγύης»

Σε τρίωρη Πανελλαδική Στάση Εργασίας προχώρησαν οι δικαστικοί υπάλληλοι με σύνθημα «δεν πάει άλλο». Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021 12.00 έως 15.00 άφησαν μολύβια και στυλό και συσπειρωμένοι πρόβαλαν διεκδικήσεις για τα μεγάλα κενά στις δικαστικές υπηρεσίες και τα ελλιπή τεχνικά μέσα που έχουν άμεση επίπτωση και στην απονομή της δικαιοσύνης. Βέβαια, η απόφαση ελήφθη μετά από σχετική απόφαση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ).Οι δικαστικοί υπάλληλοι της Ξάνθης έδωσαν το παρών στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε και στο Δικαστικό Μέγαρο Ξάνθης η τρίωρη στάση εργασίας. Η Πρόεδρος των Δικαστικών Υπαλλήλων Ξάνθης, Παρασκευή Μαχαιρίδου μίλησε στο «Ε» για το περιεχόμενο, τους στόχους και τη γενικότερη μορφή της κινητοποίησης.

Κενές θέσεις γραμματέων σε Ειρηνοδικείο, Πρωτοδικείο και Εισαγγελία

Η κα Μαχαιρίδου μίλησε για μία στάση εργασίας που έχει προκηρυχθεί πανελλαδικά και σημείωσε: «Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν τόσο ο δικός μας Σύλλογος, όσο και άλλοι της Περιφέρειας. Τα αιτήματά μας σχεδόν είναι κοινά, διότι  και οι ελλείψεις που υπάρχουν είναι γενικευμένες σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες. Το πρώτο πρόβλημα εντοπίζεται στο Ειρηνοδικείο μιας και το  45% των οργανικών θέσεων είναι κενές όσον αφορά την γραμματειακή υποστήριξη. Στο Πρωτοδικείο αντίστοιχα οι ελλείψεις είναι στο 30% και στην Εισαγγελία έχουμε μικρότερο πρόβλημα μεν με το ποσοστό της υποστελέχωσης να «αγγίζει» το 20%,αλλά επίκεινται κάποιες συνταξιοδοτήσεις και ξέρουμε πως άμεσα θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα και εκεί.

Υπό καθεστώς απλήρωτων υπερωριών οι γραμματείς-Διεκδικήσεις για επιστροφή δώρων και επιδομάτων

Στη συνέχεια η ίδια, υπογράμμισε: «Οι κενές θέσεις έχουν ως αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να δουλεύουν πολλές υπερωρίες, κυρίως οι γραμματείς που ανεβαίνουν στην έδρα δεν γνωρίζουν πότε θα κατεβούν. Επίσης, τα σαββατοκύριακα και οι αργίες ξέρουμε εξαρχής πως θα είναι ώρες απλήρωτες. Είναι συνηθισμένη πρακτική τα τελευταία ιδίως χρόνια οι γραμματείς να παίρνουν και δουλειά στο σπίτι για να μπορούν να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στα καθήκοντά τους. Ζητάμε την επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών που είχαν οι δικαστικοί υπάλληλοι πριν το ενιαίο μισθολόγιο όπου το 2011 καταργήθηκε με αποτέλεσμα όμως οι συνθήκες να παραμένουν και να χειροτερεύουν, χωρίς να αμείβονται για τις υπερωρίες που πραγματοποιούν. Επιπροσθέτως, ζητάμε πίσω τον 13ο και τον 14ο μισθό μας, δηλαδή τα δώρα και τα επιδόματα. Γιατί, πραγματικά δουλεύουμε ατελείωτες ώρες και είμαστε οικονομικά εξαθλιωμένοι».

Τα αιτήματα των δικαστικών υπαλλήλων

1.Πληρωμή των υπερωριών

2.Επαναδιπλασιασμός του επιδόματος των επιμελητών, των εξόδων κίνησής τους

3.Επαναλειουργία του ειδικού λογαριασμού αλληλεγγύης του πρώην Ταμείου Αρωγής που λειτουργούσε για την ενίσχυση των δικαστικών υπαλλήλων που παρουσίαζαν προβλήματα υγείας και άλλα έκτακτα

4.Πλήρη μηχανογράφηση των δικαστικών υπηρεσιών, δηλαδή δεν μπορούμε να είμαστε  ακόμα  με χειρόγραφα βιβλία στο πλαίσιο μίας ψηφιακής εποχής

5.Λειτουργία του συστήματος ηχογράφησης-αποηχογράφησης, όχι μέσω της ιδιωτικής εταιρείας, πρέπει τα πρακτικά να παραδίδονται στην ώρα τους στα δικαστήρια.

Η κα Μαχαιρίδου καταληκτικά, ενημέρωσε πως πρόκειται να ισχυροποιηθεί ο αγώνας αν δε λυθούν άμεσα τα προβλήματα. Τόνισε: «Αυτή ήταν η προειδοποιητική κινητοποίηση. Το μότο μας είναι «Δεν πάει άλλο…».Είναι η πρώτη κίνηση που ξεκινήσαμε και συμμετέχουμε κι εμείς και ευελπιστούμε αν δεν λυθούν άμεσα τα προβλήματά μας να κλιμακώσουμε τον αγώνα, να κερδίσουμε συνθήκες εργασίας ανθρώπινες και μισθούς που να μπορούμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς».

Χρύσα Κιατίπη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …