Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Επαναλειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο Αβδήρων

Επαναλειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο Αβδήρων

1

Με ξεναγό την ιστορικό με ειδίκευση στην τοπική ιστορία κα Στέλλα Ραξιώνη και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία

 

Μια αναπαράσταση της καθημερινότητας των κατοίκων με εκθέματα από το 1860 – 1950

 

Ένα ακόμη αξιοθέατο έχει προστεθεί στο πλούσιο λαογραφικό μωσαϊκό του οικισμού των Αβδήρων προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερη δυνατότητα για αύξηση της επισκεψιμότητας του. Πρόκειται για το Λαογραφικό Μουσείο που βρίσκεται εντός του παραδοσιακού οικισμού και πίσω από τον ιστορικό Ναό της Αγίας Παρασκευής και μαζί με το Αρχαιολογικό Μουσείο συμπληρώνει το ιστορικό παζλ της παρουσίας των Αβδήρων σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Ένα πετρόκτιστο κτήριο που λειτουργούσε σαν τετραθέσιο σχολείο πριν από τον πόλεμο του 1940, που για κάποια χρόνια ρήμαζε αλλά αναπαλαιώθηκε επί θητείας της δημάρχου κα Εύας Τσακίρη και έκτοτε κρατά φυλαγμένη στους χώρους του την παράδοση αλλά και κατ’ αναπαράσταση μέσα από τα εκθέματα την καθημερινή ζωή των κατοίκων του οικισμού από το 1860 – 1950 .

Η κα Στέλλα Ραξιώνη ενώ ξεναγεί ένα γκρουπ παιδιών στο Λαογραφικό Μουσείο Αβδήρων

 Μια αναπαράσταση της καθημερινότητας των κατοίκων με εκθέματα από το 1860 – 1950

Το Λαογραφικό Μουσείο άνοιξε τις πύλες του και επαναλειτουργεί μετά από αρκετό καιρό που ήταν κλειστό. Ο δήμος Αβδήρων έχει παραχωρήσει την διαχείρισή του στον Πολιτιστικό και Χορευτικό Σύλλογο Αβδηριτών ενώ η κα Στέλλα Ραξιώνη, Ιστορικός με ειδίκευση στην τοπική ιστορία έχει αναλάβει την ξενάγηση στον χώρο αλλά και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων για παιδιά σχολείων που το επισκέπτονται τόσο στον χώρο του Μουσείου όσο και στον Ιστορικό Αλευρόμυλο που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού. Έτσι τα παιδιά, οι δάσκαλοι αλλά και οι επισκέπτες του μουσείου έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν όλες τις πτυχές της ζωής των κατοίκων του οικισμού μέσα από τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητά τους, αυτά που ετοίμαζαν το φαγητό , αλλά και την υφαντική τέχνη μέσα από χειροποίητα υφαντά, μια τέχνη που ήταν ανεπτυγμένη στον οικισμό:

«Στο ισόγειο γίνεται μια αναπαράσταση της καθημερινότητας στα Άβδηρα. Όλα τα εκθέματα που είναι από δωρεές των κατοίκων αφορούν οικιακά σκεύη αλλά και αγροτικά εργαλεία καθώς οι κάτοικοι είχαν αγροτική δραστηριότητα. Έχει επίσης μια πλήρη κρεβατοκάμαρα με κρεβάτι και τα χαρακτηριστικά στρωσίδια  όπως και μια βρεφική κούνια και πολλές πάνινες κούκλες που έφτιαχναν. Στον α όροφο το θέμα είναι η υφαντική τέχνη. Έχουμε έναν αργαλειό και παραδοσιακά υφαντά καθώς και χαλιά. Το μουσείο έχει εμπλουτιστεί με συλλογή γραμματοσήμων καθώς και εκκλησιαστικά βιβλία από το 1874. Η θεματική του καλύπτει την χρονική περίοδο από το 1860 – 1950. Μια περίοδο με μεγάλο ενδιαφέρον αφού μετά ακολουθεί μια νέα εποχή με την σύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα που έγινε το 1967».

Εκπαιδευτικές δράσεις για  παιδιά που επισκέπτονται το Μουσείο – Αναβίωση Χριστουγεννιάτικων εθίμων

Η κα Ραξιώνη αναφέρθηκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί μαζί με τα παιδιά: «Εκτός από ξενάγηση έχουμε και διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις σε συνεργασία με τα παιδιά που μας επισκέπτονται. Μέσα απ’ αυτές μαθαίνουν την ιστορία και την παράδοση των Αβδήρων. Παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον. Έχουμε επισκέψεις από σχολεία όλου του νομού μας από την Πάχνη έως τα σχολεία του δήμου Τοπείρου. Έχουμε και γκρουπ ξένων όπως Γερμανών, Βουλγάρων και πρόσφατα ένα γκρουπ από τις Βρυξέλλες που επισκέφτηκαν τον οικισμό. Επίσης κάθε Τρίτη οι γυναίκες του οικισμού θυμούνται τα παιχνίδια που έπαιζαν παλιά και τα διηγούνται. Φτιάχνουν κούκλες από ανακυκλώσιμα υλικά. Ιδιαίτερα τώρα εν’ όψει Χριστουγέννων θα έχουμε πολλές δράσεις που στοχεύουν στην  ανάδειξη και την αναβίωση των Χριστουγεννιάτικων εθίμων στα Άβδηρα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Ένα τυπικό Αβδηρίτικο σπίτι του περασμένου αιώνα και πριν τον ηλεκτρισμό!

Στιγμιότυπο από τα παιδιά που παρακολουθούν μια εκπαιδευτική δράση

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφιέρωμα στον David Lynch από το «Ε»

Η κληρονομιά του Lynch δεν αφορά μόνο την αισθητική του ή τη σκηνοθετική του ιδιοφυΐα, αλλ…