Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Αγροτικό πετρέλαιο: Επιστροφή φόρου αλλά μόνο για τους συνεταιρισμούς και νέους αγρότες!

Αγροτικό πετρέλαιο: Επιστροφή φόρου αλλά μόνο για τους συνεταιρισμούς και νέους αγρότες!

0

Μένει εκτός του μέτρου ένας μεγάλος αριθμός αγροτών.  Μέτρο – ημίμετρο λέει ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης Κ. Δαλάτσης

 

Με μολύβι και  χαρτί…τρύπιες οι τσέπες των αγροτών: Ανατιμήσεις σε λιπάσματα και ρεύμα αυξάνουν το κόστος παραγωγής και «ροκανίζουν» το κέρδος από την αύξηση των τιμών πώλησης των προϊόντων τους

 

 

Τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κόσμου επιχειρεί η κυβέρνηση με την επαναφορά του μέτρου επιστροφής ενός ποσού από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης. Πρόκειται για ένα μέτρο που ίσχυε παλαιότερα και «κόπηκε» το 2016 με μνημονιακό νόμο. Την επαναφορά του εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα να μπει «φρένο» στο εκρηκτικό κόστος της αγροτικής παραγωγής που προκλήθηκε από τις μεγάλες ανατιμήσεις στα καύσιμα.

Επιστροφή του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο αλλά μόνο για τους συνεταιρισμούς!

Να σημειώσουμε ότι πριν το 2016 η επιστροφή γινόταν σ’ όλους του αγρότες μέσα με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ που αφορούσαν την δραστηριότητά τους. Στην παρούσα φάση σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού το  σύστημα της επιστροφής ΕΦΚ του πετρελαίου για αγροτική χρήση το 2022, υπολογίζεται ότι θα καλύψει περίπου 130.000 αγρότες σε συνεργατικά σχήματα, ως επί το πλείστον συνεταιρισμούς και νέους αγρότες κατά δήλωση του πρωθυπουργού. Ωστόσο μένει εκτός του μέτρου ένας μεγάλος αριθμός αγροτών καθώς εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα δηλώνουν περίπου 480.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι είτε θα πρέπει να ενταχθούν σε τέτοια σχήματα είτε θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με τις πολύ υψηλές τιμές του πετρελαίου κίνησης! Σήμερα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ανέρχεται στα 410 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Φυσικά ο ΕΦΚ δεν θα επιστρέφεται στο ακέραιο- ούτε με το παλιό σύστημα ίσχυε αυτό- και το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επεξεργάζονται ήδη τα κριτήρια -π.χ. καλλιεργούμενη έκταση, εισόδημα κ.λ.π.- με βάση τα οποία θα κλιμακώνεται το ποσό της επιστροφής. Στοίχημα αν μη τι άλλο είναι και η ταχύτητα της διαδικασίας επιστροφής, καθώς πριν καταργηθεί το ειδικό καθεστώς, οι αγρότες περίμεναν ως και 3 χρόνια για να δουν το χρώμα του χρήματος.

Να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός θα προβεί σε εξειδίκευση του μέτρου.

Μέτρο – ημίμετρο λέει ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης Κ. Δαλάτσης

dalatsis close«Μέτρο-  ημίμετρο», το χαρακτηρίζει ο πρόεδρο του Συλλόγου Αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης, εκφράζοντας την αντίθεσή του με το τρόπο που δίνεται αλλά και το γεγονός ότι δεν αφορά το σύνολο των αγροτών: ΄Ήταν πάγιο αίτημά μας η επιστροφή του Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο αλλά έτσι που γίνεται είναι μέτρο – ημίμετρο. Καταρχάς δεν αφορά όλους τους αγρότες αφού θα δίνεται μόνο στους συνεταιρισμούς . Στην Ξάνθη δεν έχουμε συνεταιρισμούς. Έχουμε μόνο ΚοινΣεπ και δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουν να επωφεληθούν. Πρέπει να μας πουν για ποιο λόγο γίνεται αυτός ο διαχωρισμός που παλαιότερα δεν γινόταν.  Εκτός απ’ αυτό δεν συμφωνούμε με τη διαδικασία επιστροφής. Και παλαιότερα υπήρχε πρόβλημα στη διαδικασία καθώς περνούσαν 1 – 2 χρόνια μέχρι να πάρουμε την επιστροφή. Από την αρχή είχαμε προτείνει να γίνεται απευθείας η μείωση του Φόρου όπως γίνεται και σ’ όλες της ευρωπαϊκές χώρες. Ο αγρότης πρέπει να έχει πιο φτηνό πετρέλαιο γιατί χωρίς αυτό δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε», επισημαίνει ο κ. Δαλάτσης.

Με μολύβι και  χαρτί…τρύπιες οι τσέπες των αγροτών

Στο μεταξύ το πετρέλαιο είναι μόνο ένας παράγοντας που διαμορφώνει το κόστος της παραγωγής. Το δεύτερο είναι το αγροτικό ρεύμα που έχει επίσης μεγάλη ανατίμηση και τέλος τα λιπάσματα που επίσης έχουν αύξηση τιμής. Ειδικότερα όπως τα υπολογίζει ο κ. Δαλάτσης: Το αγροτικό ρεύμα, από 8 – 10 λεπτά η κιλοβατώρα έφτασε στα 22 και τα λιπάσματα από 21 – 22 ευρώ το σακί έφτασαν στα 27: «Για παράδειγμα τώρα έχει αρχίσει η σπορά των σιτηρών. Χρειάζεσαι για όργωμα, φρέζα κ.λ.π, 10 λίτρα πετρέλαιο, δηλαδή 15 ευρώ, ένα σακί λίπασμα 25 ευρώ,  με τους ψεκασμούς φτάνουμε τα 50 ευρώ και 10 – 20 ευρώ τον σπόρο στα 60 – 70 ευρώ κόστος το στρέμμα. Αν σου βγάλει 400 κιλά με 15 λεπτά δεν μένει κέρδος. Ίσα καλύπτει το κόστος παραγωγής. Γι αυτό λέμε ότι ακόμη κι αν αυξήθηκαν οι τιμές στην τσέπη μας δεν μένει τίποτε. Είμαστε οι μεσάζοντες τα πήραμε και τα δίνουμε για να σπείρουμε. Και συμβαίνει και το εξής παράδοξο. Στην Βουλγαρία που μέλος της Ε.Ε. είναι πιο φτηνά τα λιπάσματα αλλά δεν μπορούμε να εισάγουμε. Τα προϊόντα τους όμως που γίνονται μ’ αυτά τα λιπάσματα μπορούμε να τα εισάγουμε»!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καθησυχαστικός για τον σεισμό στη Χαλκιδική ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός»

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η περιοχή δεν διαθέτει υψηλό σεισμικό δυναμικό, ενώ τόνισε…