Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

0

Θλίψη και μόνον θλίψη
Τετάρτη βράδυ, ήρθε το άσχημο νέο. Έχασε τη ζωή του, έχασε τον αγώνα ο αγαπημένος μας Περικλής.
Άνθρωπος απλός, ντόμπρος, αγαπητός, είχε μόνο φίλους.
Άξιος οικογενειάρχης, εργατικός άνθρωπος, εργάστηκε επί χρόνια στο Τυπογραφείο της ΣΕΒΑΘ και ζούσε ήρεμα και όμορφα με την οικογένειά του.
Δυστυχώς γι’ αυτόν και τους δικούς του, ο ύπουλος ιός τον βρήκε απροστάτευτο και τον νίκησε μετά από μια οδυνηρή πολυήμερη προσπάθεια.
Στον αγαπημένο μας φίλο μία ευχή «καλό ταξίδι»  και στη σύζυγό του και τα παιδιά του που πονούν πάρα πολύ για το θάνατό του, τις πιο ειλικρινείς από καρδιάς ευχές.
Γ.Δ.


Θ’ αποκτήσουμε παϊτόνια
Να κι ένα διαφορετικό νέο που ανεπίσημα το δήλωσε ο δήμαρχος Ξάνθης, αλλά επίσημα ψάχνει για να αγοράσει.
Έτσι, η πόλη μας θ’ αποκτήσει κι αυτή τα γνωστά παϊτόνια που θα πραγματοποιούν ξενάγηση στην πόλη κυρίως, βέβαια στην Παλιά Πόλη και σε επιλεγμένα σημεία όπου υπάρχουν αξιόλογα κτίρια που αξίζει να γνωρίσουν οι επισκέπτες.
Αρκετά χρόνια πριν και μέχρι το 1960-65 στην πόλη μας υπήρχαν παϊτόνια αλλά ήταν πλέον στην παρακμή τους. Θα επανέλθουν σύντομα για να κάνουν τη βόλτα του όσοι το επιθυμούν. Είναι δε παϊτόνια, τα συρόμενα από ένα άλογο συνήθως, όμορφα τετράτροχα, κατασκευασμένα με τέχνη και στολίδια, συνήθως ανοιχτά που μεταφέρουν από τέσσερα έως έξι άτομα.
Γ.Δ.


Είναι πολύ θλιβερό αυτό που ζούμε…
Είναι μια εφιαλτική πραγματικότητα! Καθημερινά άνθρωποι γύρω μας «φεύγουν» από κορωνοϊό! Άνθρωποι σε διάφορες ηλικίες. Κι είναι ανείπωτη η θλίψη για την οικογένεια και το κοινωνικό τους περίγυρο. «Φεύγουν» χωρίς να προλάβουν να πουν ένα στερνό αντίο στους δικούς τους. Γιατί είναι αναγκασμένοι να σβήσουν μέσα στην απόλυτη μοναξιά μέσα σε μια ΜΕΘ. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστοι. Είτε γιατί φοβήθηκαν το εμβόλιο, υποτιμώντας τον κορωνοϊό, είτε γιατί παραπλανήθηκαν από ανθρώπους μη ειδικούς που όμως ελέω Θεού παριστάνουν τους ειδικούς και παίρνουν στο λαιμό τους ζωές. Το είπε καθαρά ο μητροπολίτης μας. Πρέπει να σταματήσει αυτό. «Φεύγουν» άνθρωποι γιατί άκουσαν τον ιερέα και όχι τον γιατρό. Είναι κρίμα και είναι αβάσταχτος ο πόνος της απώλειας, χωρίς παρηγοριά!
Μ.Ξ. 


Έρχονται εξελίξεις στην παράταξη «Δήμος Πρότυπο»
Κάθε άλλο πάρα πρότυπο είναι όλα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην παράταξη «Δήμος Πρότυπο» με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από την διαχείριση του ζητήματος του Χασάνογλου Φερντούν και κορυφώθηκαν με την αποχώρηση του Παναγιώτη Ταρενίδη που ήταν από τους στυλοβάτες της παράταξης. Η αποχώρησή του και μόνο σηματοδοτεί μεγάλες αλλαγές. Το παραδέχτηκε άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Δημαρχόπουλος με την δημόσια δήλωσή του που εμμέσως πλην σαφώς γνωστοποιεί ότι αμφισβητείται ως επικεφαλής.  Πολλά ακούγονται και γράφονται ωστόσο τίποτε δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν. Το βέβαιο είναι ότι  θα υπάρξουν εξελίξεις πολύ σύντομα.
Μ.Ξ.


Πικρή αλήθεια
Ελέχθη: «Το ποσοστό επίδοσης κάθε χώρας απέναντι στον κορωνοϊό και τον εμβολιασμό, αντιστοιχεί στο μορφωτικό της επίπεδο, στη συγκρότηση και στο ορθολογικό προφίλ των πολιτών της. Αυτό φαίνεται καθαρά από το ποιοι αντιδρούν στο εμβόλιο».
Μπορεί κάποιοι να μην συμφωνούν και δικαίωμά τους. Όμως πρόκειται για μια σοβαρή παράμετρος που ακριβώς αποδίδει την πραγματικότητα.
Πως μπορεί τον 21ο αιώνα ένας άνθρωπος να υπακούει τυφλά σ’ έναν απλό ιερέα ή κάποιο καλόγερο;
Να αγνοεί τον γιατρό και να ακούει τον ιερέα; Έχει αυτό λογική; Στηρίζεται σοβαρά κάπου;
Σωστά το είπε ο Μητροπολίτης μας, να σταματήσουν κάποιοι ιερείς να παίρνουν στο λαιμό τους αθώους ανθρώπους…
Γ.Δ.


Έχασε από την αρχή
Ένα από τα λάθη που έκανε η κυβέρνηση στο θέμα της πανδημίας ήταν η ατολμία της. Ατολμία λήψης άμεσων και καταλυτικών μέτρων από την αρχή. Σκληρά μεν, προς όλους όμως. Χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, χωρίς ναι μεν αλλά, και χωρίς να δίνει το δικαίωμα της παραμικρής αμφιβολίας και αμφισβήτησης των αποφάσεών της.
Όπως το έπραξε ο Ντράγκι στην Ιταλία. Η πολύ ευγένεια, η κατανόηση, να δούμε, να εξαιρέσουμε αυτό, να μην κάνουμε το άλλο, έδωσε το μήνυμα στους αρνητές να καταλάβουν πως έχουν να κάνουν με διστακτικούς, με έτοιμους να υποχωρήσουν, οπότε κι αυτοί έδρασαν με ανυπακοή, με τη σκέψη πως δεν θα τιμωρηθούν κλπ.
Εκεί κατά τη γνώμη μας έχασε το παιγνίδι η κυβέρνηση. Και συνεχίζει να το χάνει. Στο τέλος μάλιστα, αν συνεχίσει την ανοχή έναντι των αρνητών, θα χάσει και τους εμβολιασμένους που θα αγανακτήσουν εναντίον της γιατί αυτοί τελικά υφίστανται το βάρος της όλης κατάστασης.
Γ.Δ.


Απαράδεκτη νοοτροπία
Υπάρχει ως φαινόμενο και σας έχουμε ενημερώσει αγαπητοί αναγνώστες πως στο νομό μας υπάρχει και λειτουργεί ως παθογένεια.
Κάποιοι, σχετικώς λίγοι και εκτός της επαγγελματικής πραγματικότητας, θεωρούν πως οι επιχειρήσεις Τύπου ότι αποτελούν Ιδρύματα Κοινωνικών Υπηρεσιών και δωρεάν προσφοράς των υπηρεσιών δημοσιότητάς των. Έχουν την εντύπωση πως όλα είναι υποχρέωση προς δημοσίευση και…δωρεάν.
«Ξεχνούν» οι άνθρωποι αυτοί ότι τα Μέσα Ενημέρωσης πως απασχολούν εργαζόμενους, πως πληρώνουν Ασφαλιστικές Εισφορές, πως φορολογούνται, πως ως επιχειρήσεις έχουν κόστος λειτουργίας.
Τα γνωρίζουν όλα αυτά αλλά κάνουν τα κορόιδα. Καλλιεργήθηκε μια αντιεπαγγελματική νοοτροπία, χρόνια τώρα, μόνον στην Ξάνθη, τελείως αντιδεοντολογική, που θίγει ευθέως τη λειτουργία των Μέσων.
Γ.Δ.


Ένα αληθινό γεγονός
Το ζούμε κι αυτό και μας αγανακτεί. Φορέας λοιπόν που πραγματοποιεί πολιτιστικές δράσεις ποικίλης μορφής, υποκρίνεται και εμφανίζεται ως αυστηρός τηρητής της προστασίας από τον ιό COVID.
Μάλιστα για να είναι τυπικά εντάξει, δηλώνει πως η είσοδος στις εκδηλώσεις θα επιτραπεί με βάση τα ισχύοντα μέτρα για εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους, σε πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες ή έχοντες πιστοποιητικό rapid test 48 ωρών.
Το απίθανο της υποκρισίας όμως βρίσκεται στο γεγονός πως όλοι αυτοί που ζητούν από όλους όσους προσέρχονται να είναι εμβολιασμένοι ή με πρόσφατο rapid test , αυτοί λοιπόν, είναι ανεμβολίαστοι!
Ναι, έτσι ακριβώς είναι η κατάσταση και βγάλτε τα συμπεράσματά σας…
Γ.Δ.


Αξίζει να δείτε
Θα μου επιτρέψουν οι αγαπητοί αναγνώστες της στήλης να κάνω μια πρόταση. Δεν το κάνω συχνά αυτό. Μόνο σε εξαιρετική περίπτωση που αξίζει κανείς να γνωρίσει.
Μπαίνω στο θέμα λοιπόν.
Την προσεχή Τρίτη 9 Νοεμβρίου και την επόμενη πάλι Τρίτη 16 του μηνός, στις 17.30 και στο τηλεοπτικό κανάλι της ΕΡΤ2, θα παρουσιαστεί ο συνάδελφος εκδότης Γιάννης Γαρεδάκης από τα Χανιά.
Θα ρωτήσετε ίσως. Και τι ενδιαφέρον έχει για μας μια παρουσίαση ενός εκδότη;
Κι όμως. Ο Γιάννης Γαρεδάκης δεν είναι ένας οποιοσδήποτε εκδότης. Είναι ο εκδότης!
Η Εφημερίδα Χανιώτικα Νέα που εκδίδει συμπεριλαμβάνεται στις κορυφαίες επαρχιακές εφημερίδες.
Όμως, η μεγάλη έκπληξη, η μεγάλη αποκάλυψη είναι το Μουσείο Τυπογραφίας που ίδρυσε ο ίδιος στα Χανιά, μοναδικό στην Ελλάδα και από τα λίγα στην Ευρώπη και ίσως το καλύτερο απ’ όλα.
Σ’ αυτό το Μουσείο θα ξεναγηθεί ο θεατής, θα δει και θα μείνει κατάπληκτος από τα εκθέματα και θ’ ακούσει τον δημιουργό του, το οποίο μέχρι στιγμής έχουν επισκεφθεί εκατοντάδες άτομα και το οποίο είναι δημιούργημα αγάπης από τον μοναδικό Γιάννη Γαρεδάκη.
Γ.Δ.


Στην Αθήνα για το Δασικό Χωριό
Για δύο μέρες κατέβηκε στην  Αθήνα ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης.
Έφυγε την Τετάρτη το βράδυ έτσι ώστε Πέμπτη και Παρασκευή να δει κυβερνητικά στελέχη για υποθέσεις του δήμου.
Δυστυχώς, η δομή του ελληνικού κράτους έτσι όπως έχει στηθεί, απαιτεί προσωπικές επαφές στην Αθήνα. Διαφορετικά οι υποθέσεις δεν προχωρούν.
Ανάμεσα στα θέματα που θα επιδιώξει να λυθούν είναι κι αυτό του Δασικού Χωριού.
Ο Τσέπελης αγωνίζεται να παραχωρηθεί στον δήμο ούτως ώστε αυτό να επεκταθεί και να γίνει ένα παραθεριστικό ορεινό κέντρο ικανό να φιλοξενήσει αρκετούς επισκέπτες.
Σημειώνουμε για όσους δεν γνωρίζουν την περιοχή πως βρίσκεται μετά τον Λειβαδίτη, σ’ ένα όμορφο περιβάλλον, με τον καταρράκτη, με μονοπάτια, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ζήσει μέσα στη φύση, στην ηρεμία και ησυχία.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…