Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

0

Χιούμορ επιχειρηματικό
Φίλος επιχειρηματίας απέδειξε για μια φορά ακόμη το δηλητηριώδες του χιούμορ. Στην συναδελφική ομήγυρη είπε με αφορμή τις δηλώσεις των αρμοδίων της ΕΦΕΠΑΕ για την μη επιστρεπτέα.
«Η κυβέρνηση δήλωσε πως η Επιστρεπτέα προκαταβολή θα γίνει σε 60 άτοκες δόσεις και η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2022. Από την πλευρά της η περιφέρειά μας ακόμη αισιοδοξεί και προσκαλεί να υποβληθούν αιτήσεις για τη μη επιστρεπτέα.
Κι έτσι, η κυβέρνηση ζητά μεν αλλά η περιφέρεια δεν δίνει τα χρήματα που στο τέλος θα πάνε για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της ΕΦΕΠΑΕ, τρομάρα τους.
Γιατί ένα καλό πήγαν να κάνουν με ξένα χρήματα και τα’ χουν κάνει χάλια…»
Γ.Δ.


Άργησε, αλλά έστω και τώρα αυστηρότητα
Από τη Δευτέρα θα εφαρμοστούν μια σειρά μέτρων για τον περιορισμό της κυκλοφορίας των ανεμβολίαστων. Τους αποκλείεται η δυνατότητα εισόδου σε κλειστούς χώρους όπως και διάφορα άλλα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη.
Μέτρα συμπληρωματικά που θα βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού.
Πάντως πολλοί υποστηρίζουν στις συζητήσεις πως τα αυστηρά μέτρα θα έπρεπε να ληφθούν εδώ και αρκετό καιρό, αφού διαπιστώθηκε πως με εκκλήσεις ανταπόκριση δεν υπήρξε για να εμβολιαστούν οι αρνητές.
Γ.Δ.


Υπομονή…
Το  κράτος ναι, έχει συνέχεια, καμία αμφιβολία. Συνέπεια όμως δεν έχει και ιδού γιατί.
Πέρασαν τρία χρόνια ακριβώς που συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας σχολικού συγκροτήματος για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου και του Ειδικού Σχολείου. Και τα δύο στη Διομήδεια σε μια έκταση 17 στρεμμάτων.
Λοιπόν, σ’ αυτά τα τρία χρόνια ελάχιστα πράγματα έγιναν, όπως την ένταξη του έργου για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.
Μέχρι τότε θα πρέπει να γίνουν οι μελέτες του κτιριακού συγκροτήματος που θ’ απαιτήσουν χρόνο φυσικά. Κι αφού γίνουν οι μελέτες και εγκριθούν, θα προχωρήσει η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση. Πράγμα που σημαίνει πως θα χρειαστούν άλλα τρία χρόνια το λιγότερο.
Μέχρι τότε, «ζήσε Μάη να φας τριφύλλι».
Γ.Δ.


Ναι, είναι δικαίωμα
Πρόσφατα άκουσα σχόλια από φίλο που πολιτικά βρίσκεται στο χώρο του ΚΙΝΑΛ και την Κυριακή στις 5 Δεκεμβρίου θα πάει να ψηφίσει για το νέο αρχηγό. Μου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του που κάποιοι τοπικά εκφράστηκαν ανοιχτά υπέρ κάποιων υποψηφίων για το αξίωμα του προέδρου.
Ξαφνιάστηκα από την παρατήρησή του, γιατί δεν το περίμενα.
Του απάντησα πως η επιλογή είναι δικαίωμα αφενός και αφετέρου αποτελεί μια ειλικρινή στάση η ανακοίνωση ποιον υποψήφιο θα στηρίξει ο οποιοσδήποτε.
Βέβαια αυτή η θετική στάση υπέρ κάποιου υποψηφίου δεν είναι υποχρεωτική. Εάν όμως τη γνωστοποιήσει κάποιος είναι σεβαστή και καθόλου παρεξηγήσιμη. Απεναντίας δηλώνει με ειλικρίνεια την προτίμησή του στον υποψήφιο έναντι των υπολοίπων.
Γ.Δ.


Η νέα διαδικτυακή βλακεία: Αρνητής απογραφής!
Αντιμέτωποι μ’ ένα κύμα διαδικτυακής…βλακείας και πάλι με στόχο αυτή την φορά όχι την πανδημία αλλά την Απογραφή. Αναρτήσεις που προτρέπουν τους διαδικτυακούς φίλους τους να μη απογραφούν γιατί το ερωτηματολόγιο της ΕΛΣΤΑΤ παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα και θα χρησιμοποιηθούν εναντίον τους. Άλλοι πάλι διακωμωδούν το γεγονός ότι κάποιες ερωτήσεις αφορούν την θέρμανση ή την υγιεινή του νοικοκυριού. Λοιπόν για να μην ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε και να μιλήσουμε λογικά δεν ξέρω κατά πόσο θεωρείται προσωπικό δεδομένο αν η κατοικία έχει ή όχι αυτόνομη τουαλέτα και καζανάκι αλλά για την ΕΛΣΤΑΤ είναι ένα στατιστικό στοιχείο που αφορά στο βιοτικό επίπεδο του νοικοκυριού. Η Απογραφή είναι πληθυσμού και κατοικιών και α’ αυτή βγαίνουν χρήσιμα στατιστικά στοιχεία για την φτώχεια και γενικά το επίπεδο ζωής. Με βάση αυτά τα στοιχεία γίνονται κατανομές επιδομάτων και βοηθημάτων μην το ξεχνάμε αυτό.
Λοιπόν ας συνέλθουν οι …υπερευαίσθητοι της προστασία των προσωπικών δεδομένων που έχουν πρόβλημα να πουν αν έχουν καζανάκι αλλά όχι να βγάλουν σέλφι δική τους ή των παιδιών τους σε κοινή θέα!
Μ.Ξ.


Το είχαμε προβλέψει
Συζητώντας με συμπολίτη καταστηματάρχη καφετέριας, άνθρωπο σοβαρό, μου εξέφρασε τον προβληματισμό του για το θέμα της 24ωρης απεργίας του κλάδου τους.
Μου τόνισε πως το πακέτο των αιτημάτων τους που προώθησε το συνδικαλιστικό τους όργανο πανελλαδικά, πως ήταν μεγάλο αλλά και ανέφικτο.
Γι’ αυτό εξάλλου και ο πρωθυπουργός ξεκάθαρα μίλησε προς τους επαγγελματίες της εστίασης πως πλέον δεν υπάρχει χώρος για επιπλέον μέτρα στήριξης ή χαρίζοντας ποσά από την επιστρεπτέα προκαταβολή και άλλα πολλά.
Το μήνυμα του πρωθυπουργού και των υπουργών ήταν σαφές. Αλλάζει πλέον η τακτική, ο κύκλος στήριξης των επιχειρήσεων έχει κλείσει.
Το είχαμε γράψει πως η κυβέρνηση δεν θα υποχωρούσε όπως και τελικά έγινε.
Γ.Δ.


Έχουμε δρόμο ακόμη
Τα στοιχεία για το θέμα της πορείας των εμβολιασμών στο νομό μας ως γνωστόν, δεν είναι θετικά και σε επίπεδο τέτοιο που να εξασφαλιστεί η ανοσία.
Λοιπόν για να μην υπάρχουν αυταπάτες αλλά και δικαιολογίες εκ μέρους κάποιων, ιδού τα ποσοστά για την Ξάνθη ως νομός.
Την μία δόση έχει πραγματοποιήσει το 55,90%, ενώ και τις δύο δόσεις έχει κάνει το 53,71%. Αυτά τα δύο ποσοστά αντιστοιχούν σε 63.000 άτομα για την πρώτη δόση και 58.500 άτομα και για τις δύο δόσεις.
Εάν υπολογίσουμε πως ο νομός μας έχει 110.000 κατοίκους χοντρικά, εμβολιασμένοι με τις δύο δόσεις λίγο πάνω από το μισό του πληθυσμού και για την ακρίβεια στο 54%.
Έχουμε αρκετό δρόμο ακόμη ως νομός για να αποκτήσουμε την ανοσία που θ’ αποτελέσει φραγμό τόσο σε νέα κρούσματα όσο και σε νέους θανάτους.
Γ.Δ.


Οι ανεμβολίαστοι αντιστέκονται
Σφίγγει κι άλλο ο κλοιός στους ανεμβολίαστους με τα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός. Οι μόνοι χώροι που θα μπορούν πλέον να επισκέπτονται χωρίς rapid και μοριακό τεστ είναι τα μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τα Μέσα Αστικής Μεταφοράς. Δεν θα γίνονται δεκτοί σε εστίαση και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά ούτε σε σινεμά , γυμναστήρια και γήπεδα και γενικά σε κλειστούς χώρους.  Το θετικό είναι ότι ήδη από τα προηγούμενα μέτρα έχουν αυξηθεί πολλοί οι  νέοι εμβολιασμοί αλλά υπάρχει ακόμη  μεγάλο περιθώριο. Έχουμε 30% ανεμβολίαστους στην χώρα που αντιστοιχεί με 1 εκ. πολίτες. Η μικρότερη αναλογία είναι στους ιερείς καθώς 1 στους τρεις είναι ανεμβολίαστος και στα σώματα ασφαλείας όπου 1 στους 4 είναι ανεμβολίαστος. Ίσως θα’ πρεπε η κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.
Μ.Ξ.    


Η ψηφιοποίηση προχωρά
Ναι, η ψηφιοποίηση προχωρά κάνοντας άλματα και στη χώρα μας, η οποία σε δύο χρόνια κέρδισε χρόνια καθυστέρησης. Ιδού άλλη μια καινοτομία- προσφορά στην κοινωνία:
Από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το tablet ή ακόμη και το κινητό και με λίγα κλικ οι φορολογούμενοι μπορούν πλέον ν’αποκτήσουν ΑΦΜ, φορολογική ενημερότητα ή να δηλώσουν την έναρξη, τη μεταβολή ή τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν την Εφορία τους.
Η ΑΑΔΕ δημιούργησε τέσσερις ψηφιακές φόρμες για να διευκολύνει τους φορολογούμενους στις συναλλαγές τους με τις φορολογικές υπηρεσίες. Οι φόρμες αυτές μπορούν να αποθηκευτούν και να συμπληρωθούν απευθείας στον υπολογιστή του χρήστη, χωρίς να χρειάζεται να εκτυπωθούν και να συμπληρωθούν χειρόγραφα.
Επίσης, όταν επισυνάπτονται στην ψηφιακή πλατφόρμα «Τα Αιτήματά μου»  του myAADE, μπορούν να υποβληθούν χωρίς χειρόγραφη υπογραφή, δεδομένου  ότι ο αιτών ταυτοποιείται κατά την είσοδο στην πλατφόρμα μέσω των κωδικών Taxisnet.
Τα ψηφιακά έντυπα αφορούν την «Αίτηση για χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής», Α100, την «Αίτηση απόδοσης τελών χαρτοσήμου», Α200, η οποία αποτελεί νέα ενοποιημένη φόρμα για την απόδοση των τελών χαρτοσήμου, τη «Δήλωση απόδοσης ΑΦΜ και μεταβολής ατομικών στοιχείων», Δ210, τη «Δήλωση έναρξης, μεταβολής, διακοπής εργασιών επιχείρησης», Δ211, όλα ηλεκτρονικά.
Γ.Δ.


Τέσσερα «Όσκαρ» στον τουρισμό κέρδισε φέτος η Ελλάδα
Τέσσερις κορυφαίες διακρίσεις κατέκτησε η Ελλάδα κατά τη φετινή διοργάνωση των αμερικανικών βραβείων Travvy Awards, που χαρακτηρίζονται ως τα Όσκαρ της αμερικανικής τουριστικής βιομηχανίας. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα αναδείχθηκε:

  • καλύτερος (χρυσός) προορισμός στη Μεσόγειο,
  • καλύτερος (χρυσός) διεθνής προορισμός κρουαζιέρας,
  • καλύτερος (χρυσός) διεθνής προορισμός για τουρισμό πολυτελείας , και
  • δεύτερος καλύτερος (ασημένιος) διεθνής προορισμός τουρισμού

Κάθε χρόνο, τα Travvy Awards αναγνωρίζουν και βραβεύουν τους κορυφαίους διεθνείς προορισμούς, διοργανωτές ταξιδιών και τουριστικές/ταξιδιωτικές εταιρείες, όπως επιλέγονται από στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας. Φέτος, στη σχετική ψηφοφορία συμμετείχαν περισσότεροι από 90.000 επαγγελματίες της τουριστικής αγοράς, οι οποίοι εκδήλωσαν τις προτιμήσεις τους σε 140 επιμέρους κατηγορίες.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…