Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απασχόληση 21.000 ανεμβολίαστοι εργάζονται χωρίς τεστ : Καμπάνες έως 900€ ή και 1.800€

21.000 ανεμβολίαστοι εργάζονται χωρίς τεστ : Καμπάνες έως 900€ ή και 1.800€

0

Θα λάβουν τα πρόστιμα με email για το διάστημα 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, καθώς μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή το σύστημα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και ελέγχων για τα υποχρεωτικά rapid test αλλά και η επιβολή προστίμων.

Από τη Δευτέρα θα αρχίσουν να καταφθάνουν σταδιακά τα πρώτα ηλεκτρονικά ραβασάκια με τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους που δεν υπεβλήθησαν από τις 18 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου στα υποχρεωτικά rapid test, ως όφειλαν, για να πάνε στη δουλειά τους, καθώς έφτασε η ώρα του αναδρομικού λογαριασμού για τους «αμελείς» ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Η διαδικασία που θα καταλήξει στην ανάρτηση των προστίμων είναι σε εξέλιξη και από την ερχόμενη εβδομάδα οι «αμελείς» ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να λάβουν τα ειδοποιητήρια με τις κοινοποιήσεις των προστίμων του ΣΕΠΕ.

Το πιθανότερο είναι τα… πικρά ειδοποιητήρια να φτάσουν στους εργαζόμενους με email – τουλάχιστον όπου αυτό είναι εφικτό – ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να δουν στο σύστημα «Εργάνη» με τους κωδικούς τους την κοινοποίηση του προστίμου από το ΣΕΠΕ.

Το πρόστιμο φτάνει στα 300 ευρώ για κάθε υποχρεωτικό τεστ που δεν έγινε εφόσον ο μισθωτός είναι πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ εφόσον είναι μερικής απασχόλησης.

Τα πρώτα πρόστιμα που θα αρχίσουν να κοινοποιούνται από την ερχόμενη εβδομάδα θα αφορούν στις πρώτες τρεις εβδομάδες εφαρμογής του μέτρου και ειδικότερα την περίοδο από τις 18 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου.

Από την στιγμή της κοινοποίησης οι παραβάτες θα έχουν αυστηρό χρονικό περιθώριο 5 ημερών για να υποβάλλουν ηλεκτρονικά ένσταση κατά του προστίμου, εφόσον για παράδειγμα έχει γίνει κάποιο λάθος από τον εργοδότη ή τα ηλεκτρονικά συστήματα στην δήλωση των τεστ ή καθυστέρησε το διαγνωστικό κέντρο να δηλώσει το αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται πως ο εργοδότης, στο νέο έντυπο που υποβάλλει στο σύστημα «Εργάνη» δηλώνει αν υπάρχει νόμιμη δικαιολογία για την μη διενέργεια των τεστ, δηλαδή αν οι εργαζόμενοι είναι σε τηλεργασία ή σε νόμιμη άδεια. Επίσης δηλώνει αν έχει καθυστερήσει να εκδοθεί η ηλεκτρονική Βεβαίωση Αρνητικού αποτελέσματος από το gov.gr επειδή το διαγνωστικό κέντρο έχει καθυστερήσει πέραν των 24 ωρών να δηλώσει το αποτέλεσμα.

Εφόσον υποβληθεί ένσταση (υποβάλλεται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά) ακολουθεί η διαδικασία εξέτασής της που πρέπει να ολοκληρωθεί σε 15 ημέρες. Εφόσον απορριφθεί η ένσταση το πρόστιμο βεβαιώνεται και αποστέλλεται στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη.

Η πρώτη φουρνιά των παραβατών αριθμεί 21.000 εργαζόμενους που πιάστηκαν στην τσιμπίδα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για τις πρώτες τρεις εβδομάδες εφαρμογής του μέτρου. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Κυριακή 14 Νοεμβρίου τα μεσάνυχτα έληξε η τελευταία παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Εργασίας στους εργοδότες για την υποβολή της νέας υπεύθυνης δήλωσης που αφορά στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και τα τεστ που έκαναν για τις εβδομάδες αναφοράς 18-24 Οκτωβρίου,  25-31 Οκτωβρίου και 1-7 Νοεμβρίου.

Από τις δηλώσεις αυτές προέκυψαν, μετά τους διασταυρωτικούς ηλεκτρονικούς ελέγχους, 21.000 μισθωτοί που δεν υπεβλήθησαν στα υποχρεωτικά rapid test ως όφειλαν και τώρα κινητοποιείται η διαδικασία των προστίμων. Όλοι είναι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και φαίνεται πως οι περισσότεροι είναι εργαζόμενοι στην εστίαση, τις μεταφορές και κυρίως στους κλάδους για τους οποίους απαιτούνταν δυο τεστ ανά εβδομάδα για την προσέλευση στην εργασία με φυσική παρουσία ήδη από τις 18 Οκτωβρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στην ομάδα των 21.000 παραβατών δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι δηλώθηκαν από τους εργοδότες σε άδεια ή σε τηλεργασία, όπως και όσοι μπορούσαν να εξαιρεθούν από την διαδικασία νόμιμα για λόγους υγείας, αλλά μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν υποχρέωση και δεν έκαναν τα απαραίτητα τεστ.

Υπενθυμίζεται πως από 18 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου ίσχυε υποχρέωση για ένα rapid test για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους ανά εβδομάδα, ενώ για ειδικές ομάδες ίσχυε ήδη από 18 Οκτωβρίου η υποχρέωση για δυο rapid test ανά εβδομάδα και συγκεκριμένα για εργαζόμενους σε:

-Εστίαση.

-Τουριστικές επιχειρήσεις.

-Μεταφορές προσώπων.

-Τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές.

-Εργαζόμενοι σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης (σχολεία, φροντιστήρια, ΚΕΚ, ΙΕΚ, κέντρα ξένων γλωσσών, καλλιτεχνική εκπαίδευση κ.ά.).

-Υγειονομικό προσωπικό που έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού για τους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο.

Από την Δευτέρα 8 Νοεμβρίου ισχύει υποχρέωση για 2 rapid test ανά εβδομάδα για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους της χώρας προκειμένου να προσέλθουν με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας τους. Αυτό σημαίνει πως τα πρόστιμα που θα ακολουθήσουν στην δεύτερη «φουρνιά» για τους παραβάτες θα είναι ακόμη πιο τσουχτερά, καθώς αν δεν έχει γίνει κανένα τεστ την εβδομάδα αναφοράς τότε το πρόστιμο θα είναι 600 ευρώ την εβδομάδα για όλους.

Η διαδικασία ελέγχου και η επιβολή προστίμων γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά χωρίς να απαιτείται επιτόπιος έλεγχος των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Απασχόληση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Υπουργείο Οικονομικών: Δίνονται παρατάσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων, επίδομα θέρμανσης, εξοικονομώ και κορωνοχρέη

Δεκτά έγιναν τα αιτήματα συμβολαιογράφων Παρατείνεται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2022 η προθ…