Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στο στόχαστρο της πανδημίας οι νέοι και ανεμβολίαστοι

Στο στόχαστρο της πανδημίας οι νέοι και ανεμβολίαστοι

0

115 θάνατοι σε άτομα από 18 έως 39 ετών  – Τέσσερις θάνατοι σε μια εβδομάδα

Παραμένουν χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ξάνθη – Εκκλήσεις για εμβολιασμό

 

Προέδρος Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Α. Καραδέδος: «Είναι μια ήττα για την ιατρική, για την πολιτική, για τα ΜΜΕ. Δεν μπορέσαμε να πείσουμε τον κόσμο…»

 

 

 

Στο «στόχαστρο» της πανδημίας  μπαίνουν οι νέοι και ανεμβολίαστοι. Συναγερμός έχει σημάνει τις υγειονομικές αρχές από το γεγονός ότι μέσα σε μια εβδομάδα κατέληξαν τέσσερις νέοι στις ηλικίες 18-39 ετών, μεταξύ αυτών και ο 28χρονος Κομοτηναίος. Όπως γίνεται φανερό ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις, έχει σοβαρές επιπλοκές και τη “μάχη” μαζί του μπορεί να χάσουν και νέα άτομα, ακόμη και χωρίς υποκείμενα προβλήματα υγείας.

115 θάνατοι σε άτομα από 18 έως 39 ετών  – Τέσσερις θάνατοι σε μια εβδομάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των θανάτων σε άτομα από 18 έως 39 ετών ανέρχεται σε 115 ασθενείς. Παράλληλα, διασωληνωμένοι από την ίδια ηλικιακή ομάδα ήταν την Κυριακή 12 ασθενείς, αντιπροσωπεύοντας το 3,4% του συνόλου των διασωληνωμένων. Η επίδραση της Covid-19 είναι αυξημένη στις νεότερες ηλικίες, γεγονός καθόλου τυχαίο αφού έχουν χαμηλότερη συμμετοχή στην εμβολιαστική εκστρατεία σε σχέση με τους μεγαλύτερους. Σύμφωνα με τα ενημερωμένα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), στην Ελλάδα με τουλάχιστον μία δόση είναι εμβολιασμένο το 57,6% των ατόμων από 18 έως 24 ετών ενώ το ποσοστό για τους κάτω των 18 ετών είναι 9,4%.

Παραμένουν χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ξάνθη – Τι είπε ο πρωθυπουργός

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υγειονομικές αρχές εκφράζοντας  φόβους ότι μετά το Δεκέμβριο η επιδημιολογική κατάσταση θα δυσκολέψει πιο πολύ, καθώς οι εμβολιασμοί έχουν μειωθεί ενώ θα ξεσπάσουν και άλλες ιώσεις όπως η γρίπη. Το υπουργείο Υγείας καλεί τους πολίτες που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί και εμφανίζονται διστακτικοί, να επικοινωνήσουν με το υπουργείο και με την ιατρική κοινότητα ώστε να συζητήσουν τους προβληματισμούς τους και να λάβουν απαντήσεις στις φοβίες τους. Μάλιστα, η αναπληρώτρια υπουργού Υγείας, Μίνα Γκάγκα αποκάλυψε με την ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμος ψηφιακός τρόπος επικοινωνίας των πολιτών με το υπουργείο Υγείας για τον σκοπό αυτό.

Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για την πορεία της πανδημίας παραδέχτηκε πως υπάρχει πρόβλημα με τον εμβολιασμό και συμπεριέλαβε την περιοχή μας για μια ακόμη φορά, σ’ αυτές με πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Είπε μάλιστα πως γίνονται προσπάθειες μέσω κινητών μονάδων που έχουν αποσταλεί χωρίς μεγάλο αποτέλεσμα. Σημείωσε δε ότι δεν θα θεσπιστεί υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για κανέναν άλλο κλάδο.

Προέδρος Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Α. Καραδέδος: «Είναι μια ήττα για την ιατρική, για την πολιτική, για τα ΜΜΕ. Δεν μπορέσαμε να πείσουμε τον κόσμο…»

Για μεγάλη «ήττα» στην επικοινωνιακή διαχείριση του εμβολιασμού τόσο από τις υγειονομικές αρχές όσο και από την κυβέρνηση αλλά και τα ΜΜΕ, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Καραδέδος: «Το εμβολιαστικό κίνημα είναι καθηλωμένο. Έχουμε χάσει σ’ αυτό το επίπεδο. Νιώθουμε σαν γιατροί ηττημένοι σ’ αυτό το κομμάτι. Πεθαίνουν γύρω μας φίλοι, γνωστοί, νέοι και μεγαλύτεροι γιατί είναι περιχαρακωμένοι πίσω από  διάφορες ιδεοληψίες ή γιατί δεν έχουν πειστεί. Είναι μια ήττα για την ιατρική, για την πολιτική, για τα ΜΜΕ. Δεν μπορέσαμε να πείσουμε τον κόσμο ότι πρέπει να εμβολιαστεί και φτάσαμε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Έχουμε ρεκόρ θανάτων σε σχέση με τον πληθυσμό μας και έχουμε μια κυβέρνηση που είναι εχθρική προς το Ε.Σ.Υ. Ένα Σύστημα με απουσία δομών που οδηγεί τους ανθρώπους σε αδιέξοδο. Χορτάσαμε από δωρεές, αλλά δωρεές χωρίς γιατρούς δεν έχουν αποτέλεσμα. Κάνουμε για μια ακόμη φορά έκκληση για εμβολιασμό. Όπως δείχνουν τα στοιχεία ο κορωνοϊός δεν κάνει εξαίρεση στους νέους. Κάνω έκκληση να εμβολιαστούν όχι για μόνο για το κοινωνικό σύνολο αλλά και για να προστατεύσουν την δική τους ζωή».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

1.442.721€ για τις Δασικές Υπηρεσίες Μακεδονίας και Θράκης – Ποια η κατανομή ανά περιφέρεια

Η κατανομή του προϋπολογισμού ανά περιφέρεια αναδεικνύει τη Μακεδονία-Θράκη ως την περιοχή…