Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τη Θράκη: Ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο με Κίνητρα-Φοροελαφρύνσεις-Έργα υποδομής

Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τη Θράκη: Ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο με Κίνητρα-Φοροελαφρύνσεις-Έργα υποδομής

0

Τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προτίθεται να στηρίξει αναπτυξιακά την περιοχή παρουσίασε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλ. Χαρίτσης σε εκδήλωση στο Επιμελητήριο

Επισκέφθηκε παραγωγικές μονάδες του νομού κατά την επίσκεψή του στην Ξάνθη. Τόνισε την ανάγκη υποστήριξης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων στο πλαίσιο πανδημίας και ανατιμήσεων

Σύσκεψη με τον πρόεδρο του ΕΒΕ και τον δήμαρχο Ξάνθης

Την ευκαιρία για συζήτηση με τους παραγωγικούς φορείς της Ξάνθης είχε ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης στα πλαίσια της επίσκεψής του τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου. Προηγήθηκαν επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες της περιοχής, όπως η βιομηχανία με διεθνή παρουσία στην παραγωγή μπαταριών, Sunlight και η μονάδα παραγωγής κρέατος, Καραχασάν Τζεμαλή. Ο κ. Χαρίτσης, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και τον συντονιστή του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Χατζηθεοδώρου συζήτησε στο Επιμελητήριο μαζί με τον Πρόεδρό του, Στέλιο Μωραΐτη και το δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη.

Στο επίκεντρο το επιχειρείν και τα προβλήματα των ξανθιώτικων επιχειρήσεων

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μετά το σύντομο καλωσόρισμα από τον κ.Χατζηθεοδώρου η σκυτάλη δόθηκε στον κ. Μωραΐτη, ο οποίος σημείωσε: «Ο χώρος μας είναι διαθέσιμος. Με χαρά αποφασίσαμε να συνδράμουμε από κοινού στην προσπάθεια. Ευχαριστούμε όλους αυτούς που ήρθαν σήμερα εδώ για να μιλήσουν για το επιχειρείν. Ο νομός μας έχει ταλαιπωρηθεί οικονομικά. Όλες οι προσπάθειες έχουν αποβεί άκαρπες».

Στη συνέχεια, ο κ. Ζεϊμπέκ επεσήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης, τονίζοντας: «Πάντα η αγωνία μας για την επιχειρηματικότητα ήταν ουσιαστική τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αντιπολίτευση. Η οικονομική δραστηριότητα ήταν δύσκολη. Επισκεφτήκαμε την Sunlight και έπειτα μία μικρομεσαία επιχείρηση. Εμείς έχουμε τις προϋποθέσεις να κρατήσουμε εδώ τους νέους, όμως θέλουμε και τη στήριξη της κυβέρνησης».

Α. Χαρίτσης: «Θέτουμε ρεαλιστικές προτάσεις για να προστατέψουμε τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα»

Παίρνοντας το λόγο ο κ.Χαρίτσης επιχείρησε να προσεγγίσει τα μελανά σημεία της οικονομικής πολικής και σε μια δεύτερη φάση να προτείνει λύσεις εξυγίανσης της τωρινής κατάστασης. Μεταξύ άλλων στάθηκε στα ακόλουθα: «Στόχος είναι να κάνουμε μία παραγωγική συζήτηση, όχι έναν πολιτικό μονόλογο. Αναντίρρητα, η χώρα μας βάλλεται από δομικές παθογένειες, οι οποίες αποτελούν τη λογική απόρροια της πανδημίας. Εμείς από τη μεριά μας προσπαθούμε να καταθέσουμε ρεαλιστικές προτάσεις που απαντούν στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία πλήττεται από την κρίση. Ήδη από το πρώτο lockdown,τον Απρίλιο 2020 καταθέσαμε την πρώτη προγραμματική πρόταση ,το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» αποβλέποντας να αποτρέψουμε τις δυσμενείς εξελίξεις της πανδημίας .Με λίγα λόγια θεωρήσαμε πως έπρεπε να παρέμβουμε αναφορικά με ζητήματα: 1.για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων,2.για την ανάγκη ενός εθνικού προγράμματος μη επιστρεπτέας,3.για την ενίσχυση των επιχειρήσεων με κλαδική διάρθρωση,4.αναφορικά με το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους που σωρεύτηκε μέσα στην πανδημία. Η νέα γενιά υποχρεώσεων προστίθεται στη δεκαετία της κρίσης. Η κατάσταση στη χώρα μας χαρακτηρίζεται ως δύσκολη και εύθραυστη, δε χωρά σύγκριση με άλλες χώρες. Εμείς από την πρώτη στιγμή συνεργαστήκαμε με τους παραγωγικούς φορείς, ειδικά με την κεντρική ένωση των επιμελητηρίων. Συμπληρωματικά, ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Μίχαλος είχε προτείνει τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας που θα περιλάμβανε διαγραφή μέρους του κεφαλαίου, της βασικής οφειλής. Εμείς το εντάξαμε στο πρόγραμμά μας».

Επιτακτική ανάγκη για την στήριξη του παραγωγικού ιστού

Έπειτα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Τίθενται ζητήματα των επιταγών, το ζήτημα του ακατάσχετου λογαριασμού. Θα έπρεπε και η δική μας κυβέρνηση να το διεκδικήσει. Τώρα, όμως αποτελεί ένα ώριμο αίτημα, αφού οι συνθήκες της πανδημίας το έκαναν πιο επιτακτικό.Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το ζήτημα των κλαδικών προγραμμάτων με σκοπό την στήριξη του τουρισμού, της εστίασης, του λιανεμπορίου. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη  για την στήριξη του παραγωγικού ιστού για πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Ομολογουμένως η ανθεκτικότητα της οικονομίας μπορεί να εγκαινιάσει μία νέα περίοδο. Τέλος, μετά από μία χρονιά απόλυτης καθίζησης (2020),εγκαινιάστηκε ένα νέο κύμα ανατιμήσεων ξεκινώντας από τα μεταφορικά κόστη με αποκορύφωμα την ενέργεια».

Απαίτηση για διεκδικήσεις και αντανακλαστικά απέναντι στα νέα προβλήματα βιωσιμότητας

Επίσης, στη διάρκεια της συζήτησης και αφουγκραζόμενος σκέψεις των παραγωγικών φορέων παρουσίασε τα ακόλουθα τρωτά σημεία. Κατέληξε στα εξής:«Οι επιχειρήσεις αδυνατούν να αντέξουν αυτή την ασφυκτική κατάσταση. Αρχικά, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της αγοράς ενέργειας στη ρίζα του. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κερδοσκοπία εις βάρος της οικονομίας υποκινούμενη από ποικίλα συμφέροντα στον χώρο της ενέργειας. Συνεπώς, η αγορά παραμένει αρρύθμιστη, κάτι που οδηγεί στην αισχροκέρδεια. Στο σημείο αυτό σημειώνω πως καταθέσαμε τροπολογία την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή διεκδικώντας τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης για τους επόμενους δύσκολους μήνες στην προσπάθειά μας να τεθεί ένα τέλος στα υπέρογκα κόστη. Επιπροσθέτως, προβάλαμε την αξίωση για δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων για ενεργοβόρους κλάδους της οικονομίας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μελλοντικά πρόβλημα βιωσιμότητας με τις ανατιμήσεις. Τα μηνύματα αποβαίνουν ανησυχητικά, αφού το εμπορικό έλλειμμα αναπότρεπτα οδηγεί σε χαμηλή παραγόμενη προστιθέμενη αξία».

Μ. Τσέπελης «Για να έχουμε έργα υποδομής πρέπει να καταργήσουμε το πλαφόν»

Ο κ.Τσέπελης ανέδειξε το αίτημα της εξαίρεσης του πλαφόν αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις σε δήμους και δήλωσε: «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Θέτω ως στοίχημα η τοπική αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια της ΑΜΘ να μπορούμε να τύχουμε της εξαίρεσης του πλαφόν σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να εφαρμοστεί και στα νησιά μας, δεν θα πρέπει να ορίζουμε πλαφόν, αν όντως θέλουμε να στηρίξουμε έργα υποδομής, γιατί η ΒΙΠΕ με τα σημερινά δεδομένα έχει αποτρεπτικές τιμές, τα κόστη μεταφοράς είναι πολύ μεγάλα. Έτσι, αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Χρειαζόμαστε χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση».

Αναπτυξιακός Νόμος-12%

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε επίσης σε θέματα του αναπτυξιακού νόμου και του πολύπαθου12%.  Μνημόνευσε σχετικά: «Το 2015 όταν παραλάβαμε το Υπουργείο είχαμε 6.500 επενδυτικά σχέδια στον αέρα ήδη από το 1998.Υπογραμμίζεται πως από τους παλιούς αναπτυξιακούς νόμους είχαν περάσει τρεις. Είχαν συσσωρευτεί 5,5 δις ευρώ. Έπρεπε να διευθετηθούν οι αμαρτίες του παρελθόντος και το 2016 να εισάγουμε ένα νέο αναπτυξιακό νόμο. Ρίξαμε τα όρια για να μπορούν να ενσωματωθούν και οι μικρές επιχειρήσεις, διευρύναμε τους κλάδους. Ο μετασχηματισμός γίνεται πράξη. Αίτημά μας είναι να προσφέρεται το μισό μέρος επιδότησης, το μισό μέρος της φορολογικής ελάφρυνσης και έπειτα να υποχρεώνεις να φτάσει το έργο. Όσον αφορά το 12%,βοήθησε πριν από μία 10ετία,ωστόσο έπαψε να εφαρμόζεται».

Συζήτηση του Αλέξη Χαρίτση με παραγωγικούς φορείς στο Επιμελητήριο

Αναπτυξιακό σχέδιο στα «μέτρα» της Θράκης

Τέλος ,πραγματεύτηκε  ένα αναπτυξιακό σχέδιο «κομμένο και ραμμένο» αποκλειστικά για την Θράκη. Όπως εξήγησε: «Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να σχεδιάσουμε και να προτείνουμε ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για την Θράκη. Κινούμαστε στο τρίπυχο:1.Να έρθουν επιχειρήσεις,2.Δυνατότητα φορολογικής ελάφρυνσης,3.Έργα υποδομής. Δηλαδή, να δοθούν συγκεκριμένα κίνητρα επιδότησης και ειδικά φορολογικά καθεστώτα, φορολογικές ελαφρύνσεις με ρήτρα πάντα την απασχόληση, δημιουργία θέσεων εργασίας και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για υποδομές, σιδηρόδρομος, οδικός άξονας, επέκταση δικτύου φυσικού αερίου. Χρειαζόμαστε μία πιο ολιστική προσέγγιση. Εμείς ως κυβέρνηση δημιουργήσαμε τον Φιλόδημο που λάμβανε υπόψη τις ανάγκες της αυτοδιοίκησης. Η νέα κυβέρνηση αφήνοντας το περιθώριο των δύο χρόνων θέτει το πλαφόν».

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ υπό διαμόρφωση: Πολιτικές αντιπαραθέσεις στο debate των υποψήφιων προέδρων

Διάθεση ενότητας, αλλά και ουσιαστικές διαφορές αναδείχθηκαν στην τηλεμαχία της Τετάρτης Ω…