Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

0

Φύλλα δέντρων, διαφημιστικά έντυπα, πλαστικές σακούλες και σκουπίδια
Αυτοί είναι οι τέσσερις σοβαροί λόγοι και αιτίες για το «φρακάρισμα» των σχαρών στους δρόμους όταν βρέχει.
Ας είμαστε ειλικρινείς. Τα τέσσερα αυτά «κακά»  βρίσκονται πεταμένα στους δρόμους της πόλης. Δρόμοι οι οποίοι βέβαια δεν καθαρίζονται όπως πρέπει.
Έτσι, το υλικό για να γίνει μια υπερχείλιση στην περίπτωση που ρίξει αρκετή βροχή, είναι έτοιμο.
Κι αυτό βέβαια συμβαίνει. Φρακάρουν οι σχάρες και το νερό αντί να πηγαίνει στο δίκτυο ομβρίων κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης και ταλαιπωρεί κόσμο και στις ακραίες καταστάσεις δημιουργεί πλημμυρικά φαινόμενα σε υπόγεια και ισόγεια καταστήματα και σπίτια.
Πρόκειται για πληγές της πόλης που όμως ελάχιστα απασχολεί τους αρμόδιους.
Γ.Δ.


Καιρός των άκρων πλέον
Βαρύτατοι χειμώνες με κρύο και χιόνια, φθινόπωρο με καταστροφικές βροχές, ιδιαίτερα θερμά καλοκαίρια με μεγάλες πυρκαγιές που κατακαίουν χιλιάδες στρέμματα δάσους και βέβαια περιουσίες.
Αυτή θα είναι η εικόνα πλέον στη χώρα μας λόγω ακριβώς της κλιματικής αλλαγής.
Με δυο λόγια, ακραία φυσικά φαινόμενα, δηλαδή χειμώνες και καλοκαίρια με ακραίες συνθήκες που θα προκαλούν θύματα και τεράστιες ζημιές.
Ζημιές στον πρωτογενή τομέα στο οικιστικό σύστημα των κατοικημένων περιοχών και βέβαια τη ζωή σε ένα χώρο με ακραίες εμφανίσεις που θα θέτουν σε δοκιμασία τους ίδιους τους ανθρώπους και τις κρατικές και δημοτικές υποδομές.
Γ.Δ.


Περίοδος αγώνων
Η υπόθεση της κλιματικής αλλαγής που οφείλεται ως γνωστόν στις ανθρώπινες δραστηριότητες, πλέον εκτιμάται πως είναι μια «πολεμική περίοδος».
Πως δίδεται μία μάχη μ’ έναν πανίσχυρο αντίπαλο ο οποίος χρησιμοποιεί το νερό, τη φωτιά και τον σεισμό. Ανίκητα όλα, όπως έχει αποδεχθεί, από τον άνθρωπο, ο οποίος στην κορύφωση της ματαιοδοξία του αλλά και της υπερβολής στο κυνήγι του κέρδους, θεώρησε πως έγινε παντοδύναμος.
Να όμως που δεν έγινε αλλά και νικήθηκε κιόλας σ’ αυτή τη μάχη για το κλίμα, την κλιματική αλλαγή. Η χώρα βίωσε το φαινόμενο και κάποιες περιοχές με εφιαλτικό τρόπο.
Ευτυχώς για την Ξάνθη και τη Θράκη γενικότερα βρέθηκε, για άλλη μια φορά εκτός του πεδίου του τυφώνα που βίωσαν άλλες περιοχές.
Γ.Δ.


Προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν
Το έχουμε πει δεκάδες φορές. Το παν είναι η πρόληψη. Εάν εγκαίρως συμβεί αυτό, τότε η θεραπεία αφενός μπορεί να μη χρειαστεί, αλλά κι αν χρειαστεί θα είναι μικρή και χωρίς σοβαρές συνέπειες.
Το τονίζουμε και το επισημαίνουμε με ικανοποίηση διότι διαπιστώσαμε πως οι οδοκαθαριστές, καθαρίζουν και ελευθερώνουν τις σχάρες ομβρίων από τα φερτά υλικά που τις κλείνουν.
Άρα το θέμα το «πιάσαν» εκεί στο δήμο Ξάνθης κι αμέσως μετά τις βροχές, παρεμβαίνουν και ενεργούν προληπτικά για το μέλλον.
Το σημειώνουμε διότι φαντάζει ως κάτι μικρό, είναι όμως διπλά σημαντικό.
Γ.Δ.


Ταξίδι για τη Γερμανία
Ήταν απορία, ήταν παράξενο και ανεξήγητο φαινόμενο.
Ποιο; Ότι δεκάδες κάτοικοι από το Δροσερό και άλλες γνωστές περιοχές που επισκέπτονταν τα γραφεία ταξιδίων ρωτώντας για το κόστος μετάβασης στη… Γερμανία!
Ναι, σωστά διαβάσατε. Ρωτούσαν για να μεταβούν στη χώρα αυτή διότι εκεί μοίραζαν χρήματα!
Ναι, πρόσφεραν οικονομική βοήθεια 50.000 ευρώ σαν δάνεια.
Στην όλη υπόθεση βέβαια υπήρχαν και οι «ειδικοί μεσολαβητές» . Αυτοί κανόνιζαν και εμφάνιζαν στις γερμανικές αρχές τα άτομα προς οικονομική ενίσχυση.
Οι δανειοδοτούμενοι βέβαια μετά τη λήψη του δανείου, πλήρωναν στον μεσολαβητή το μισό του δανείου και με το υπόλοιπο στην τσέπη επέστρεφαν στο Δροσερό και αλλού.
Προφανώς οι Γερμανοί μετά από λίγο μάταια θα έψαχναν για να βρουν τον δανειολήπτη που ήδη τα είχε ξοδέψει και βέβαια δεν ήταν δυνατόν να πληρώσει ούτε μια δόση.
Όσο κι αν φαίνεται απίθανο να συμβαίνει αυτό στη Γερμανία, ναι, είναι αλήθεια, συνέβη και ακόμη συμβαίνει.
Έτσι, αποδείχτηκε πως δεν τα έκανε τα λάθη αυτά μόνον η Ελλάδα μας με τους Ρομά (την οικιστική τους δήθεν αποκατάσταση) αλλά και η οργανωμένη Γερμανία.
Γ.Δ.


Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και η στήριξη στα περιφερειακά ΜΜΕ
Ομολογουμένως προκάλεσε αίσθηση η δήλωση του συντονιστή της ΝΕ Ξάνθης κ. Χατζηθεοδώρου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση βοήθησε το Κανάλι 6. Όχι δεν πέσαμε από τα σύννεφα, ούτε ήταν και μυστικό.
Αλλά να μου μας φέρνει μνήμες που μας είναι δύσκολο να ξεχάσουμε: 1. Ως προς τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνησης απέναντι στα περιφερειακά ΜΜΕ και 2. Ως προς τη στάση της τοπικής οργάνωσης την ίδια περίοδο απέναντι στα ΜΜΕ της Ξάνθης.
Για το πρώτο θα σχολιάσω μόνο ότι η ενεργοποίηση (sic) του νόμου Βενιζέλου για την ίση κατανομή της διαφήμισης στα εθνική και περιφερειακά ΜΜΕ με 70% και 30% αντίστοιχα είναι από τις πιο παλιές πληγές για τον επαρχιακό Τύπο. Καμία κυβέρνηση δε το εφάρμοσε ποτέ, απλά ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα το εφαρμόσει, όπως είπε και η Νέα Δημοκρατία μετά από αυτόν (και πριν). Επίσης, και η διοχέτευση της κρατικής διαφήμισης είναι μία ακόμη ιστορία που ο ΣΥΡΙΖΑ καλό είναι να μην επαναλαμβάνει. Γιατί τουλάχιστον έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν ήξερε και ίσως θα μπορούσε να τα κάνει καλύτερα, αλλά προβάλλοντας το πόσο καλή διαχείριση έκανε, και το πόσο σωστά βοήθησε με την κρατική διαφήμιση τα ΜΜΕ, περισσότερο μας πείθει ότι ούτε καν κατάλαβε ότι η διακυβέρνησή του περιορίστηκε απλά σε μια αναστροφή των πιονιών στη σκακιέρα.
Για τη δε τοπική οργάνωση και τη στάση της απέναντι στα τοπικά ΜΜΕ σε περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως δε για την οχύρωση της δημοκρατικής λειτουργίας που κόπτεται ότι πρεσβεύει, έχουμε την αίσθηση ότι δεν υπήρξε ούτε έκλαμψη αυτοκριτικής τα τελευταία δύο χρόνια.
Κι αντί τα βέλη να στοχεύουν στο κατά πόσο τηρήθηκε η ίση κατανομή για την «ενεργοποίηση» της οποίας τόσο πάλεψαν, ζητούν από τη ΔΕΕΠ να τους πει τα ποσά που πήραν τα τοπικά ΜΜΕ από την καμπάνια του εμβολιασμού! Και ασφαλώς να τους τα πει (όσα δεν ξέρουν, γιατί η πρώτη λίστα είναι δημοσιευμένη), αλλά να τους μηνύσει κιόλας ότι αν μη τι άλλο εξαιρέσεις στο νομό δεν υπήρξαν. Κι ας είναι μια άλλη συζήτηση για κριτική και προβληματισμό αυτό.
Ε.Δ.


Νέα γραφεία του Συλλόγου Θρακιωτών στην Αθήνα
Συνδρομητής της εφημερίδας μας και φίλος της Θράκης που κατοικεί στην Αθήνα, μας ενημέρωσε για ένα καλό νέο που αφορά τους Θρακιώτες της Αθήνας. Ο δήμος Αθηναίων παραχώρησε νέα γραφεία στο Σύλλογο Θρακιωτών και Φίλων Θράκης. Τα γραφεία αυτά βρίσκονται πολύ κεντρικά, στον οικισμό Δουργουτίου που βρίσκεται πολύ κοντά στην Ακρόπολη.
Εμείς ευχόμαστε στον Σύλλογο Θρακιωτών καλορίζικα τα νέα γραφεία και μακάρι αυτά να συμβάλουν στην καλύτερη προβολή της Θράκης μας στην πρωτεύουσα.


18 Οκτωβρίου 1981: Η ώρα της Αλλαγής
18 Οκτωβρίου 1981: Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48,06%, έναντι 35,86% της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Γεώργιο Ράλλη και 10,93% του ΚΚΕ.
Ταυτόχρονα διεξάγονται και οι πρώτες ευρωεκλογές, που περνούν απαρατήρητες μπροστά στον εκλογικό θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ.
18 Οκτώβρη 2021: Το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε τροχιά εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας. Η αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά άνοιξε τον δρόμο και σε άλλες υποψηφιότητες.
Πολύ πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας και του Γιώργου Παπανδρέου. Στην ανάρτησή του χρησιμοποιεί αυτό τον παραλληλισμό ενώ φαίνεται να προϊδεάζει για την επιστροφή του. Η ανάρτηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου: «18 Οκτώβρη 1981
Ημέρα νίκης του Ελληνικού λαού και της Δημοκρατίας.
18 Οκτώβρη 2021
Αφετηρία νέων αγώνων για να οικοδομήσουμε μια προοδευτική προοπτική, να οδηγήσουμε με σιγουριά τη χώρα σε ένα μέλλον με μεγάλες προκλήσεις, αλλάζοντας οριστικά τη μοίρα του Ελληνικού λαού.»
Μ.Ξ.


Ο κορωνοϊός χτυπά τους νέους
Ο κορωνοϊός χρόνια δεν κοιτά και όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία όχι μόνο αρρωσταίνουν αλλά και πεθαίνουν νέοι ηλικίας 20 – 30 ετών. Πρόσφατος ο θάνατος 28χρονου Κομοτηναίου ενώ άλλοι τρεις της ίδιας ηλικίας από άλλες περιοχές έχασαν τη ζωή τους. Όλοι τους ανεμβολίαστοι και χωρίς υποκείμενα. Ο τελευταίος μάλιστα νοσηλευόταν στην ΜΕΘ από τον Αύγουστο και τελικά δεν τα κατάφερε. Όσοι λοιπόν θεωρούν ότι είναι άτρωτοι λόγω ηλικίας και ότι ο κορωνοϊός είναι μία ασθένεια των ηλικιωμένων διαψεύδονται από την πραγματικότητα. Αυτό που απομένει είναι να δείξουν ωριμότητα και ν’ αφήσουν τις παλικαριές και να σπεύσουν να θωρακίσουν τον εαυτό τους με το εμβόλιο.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…