Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

0

Καθαρή δήλωση Τσολακίδη
Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου και όσα υπήρχαν ως φήμη έγιναν πλέον επίσημη δήλωση. Μία δήλωση που βεβαίως αναμενόταν και δεν ξάφνιασε κανέναν από όσους ασχολούνται με τα του ΚΙΝΑΛ Ξάνθης. Ο Βασίλης Τσολακίδης λοιπόν, επιθυμεί να λάβει το χρίσμα του υποψήφιου βουλευτή όταν θα έρθει η ώρα των βουλευτικών εκλογών.
Προσωπικά την ανέμενα την εξέλιξη αυτή διότι ήδη έχει προσφέρει αρκετά στην αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού.
Άρα θα υπάρξει ανανέωση στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού της κεντροαριστερής ή σοσιαλδημοκρατικής παράταξης όπως κι αν ονομάζεται πλέον.
Γ.Δ.


Θα κριθούν
Το ότι ανανεούμενες οι κομματικές υποψηφιότητες πάνε μπροστά, ε, αυτό είναι γεγονός.
Έτσι, αυτό απαιτεί το πολιτικό σύστημα. Ανανέωση.
Στις επόμενες βουλευτικές επιλογές επομένως από τώρα υποθέτουν όλοι πως θα υπάρξουν αλλαγές στα πρόσωπα των υποψηφίων.
Ένα έως δύο άτομα ανά συνδυασμό σίγουρα θ’ αλλάξουν γιατί αυτό απαιτεί το εκλογικό σώμα.
Προφανώς οι σημερινοί βουλευτές θα είναι υποψήφιοι αυτό είναι δεδομένο, όμως η κρίση γι’ αυτούς θα είναι ιδιαίτερα σκληρή διότι είχαν την ευκαιρία προσφοράς έργου. Θα κριθούν εάν ανταποκρίθηκαν ή όχι στις απαιτήσεις για λύσεις προβλημάτων του νομού ή αδιαφόρησαν.
Γ.Δ.


Χρήζει ερμηνείας
Η εικόνα ήταν απογοητευτική από την ενημερωτική εκδήλωση για την πρόοδο των εργασιών εγκατάστασης του δικτύου φυσικού αερίου στην Ξάνθη.
Ελάχιστοι άνθρωποι παρόντες για να ενημερωθούν πως θα γίνει η σύνδεση με το δίκτυο, το κόστος, οι χρόνοι σύνδεσης και μια σειρά άλλων λεπτομερειών.
Την προηγούμενη ημέρα αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Ήταν παρόντες πάνω από εκατό άτομα. Στην Ξάνθη 10-15!
Εάν δηλαδή δεν κάλυπταν τα Μέσα Ενημέρωσης την εκδήλωση με αναλυτικό ρεπορτάζ, ελάχιστα θα γίνονταν γνωστά για το σημαντικό αυτό θέμα.
-Η αδιαφορία αυτή των Ξανθιωτών σίγουρα χρήζει ερμηνείας.
Γ.Δ.


Ποιος πληρώνει ηλεκτρικό ρεύμα;
Από μια πρόχειρη έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε πως οι πλέον πιστοί πελάτες-συνδρομητές της ΔΕΗ είναι οι κάτοικοι του οικισμού Δροσερό. Το ίδιο συμβαίνει φυσικά και στους υπόλοιπους οικισμούς Ρομά.
Η αιτία βέβαια δεν είναι ότι οι Ρομά επέλεξαν τη ΔΕΗ διότι είναι φθηνότερη έναντι των άλλων παρόχων. Όχι. Η αιτία είναι πιο απλή. Μένουν πιστοί στην κρατική ΔΕΗ διότι δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ στη ΔΕΗ για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Όσοι δεν το γνωρίζετε αυτό ή όσοι δεν το πιστεύετε, προφανώς χρειάζεστε επειγόντως ένα σεμινάριο επιμόρφωσης «περί του καθεστώτος λειτουργίας του οικισμού Ρομά Δροσερού». Δεκάρα τσακιστή δεν πληρώνουν στη ΔΕΗ.
Φυσικά η ΔΕΗ το γνωρίζει και φυσικότατα δεν μπορεί να κάνει έλεγχο και να διακόψει την παροχή ρεύματος.
Μάλιστα, για του λόγου το αληθές, σας συνιστώ να διαβάσετε το άρθρο στη σελίδα 2 του δημοσιογράφου Νίκου Φιλιππίδη με τίτλο «Το πάρτι του ρεύματος».
Σας ενημερώνω πως θα αγανακτήσετε μ’ αυτό που λέγεται «ελληνικό κράτος».
Γ.Δ.


Ο Α. Χαρίτσης θα έρθει στην Ξάνθη στα μέσα του Οκτώβρη
Συνεχίζονται οι επισκέψεις πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη. Μετά τον Νίκο Παπά πρόκειται να επισκεφτεί την πόλη μας ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης. Η ακριβής ημέρα της επίσκεψης δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά θα είναι προς τα μέσα του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Χαρίτσης θα έχει συνάντηση με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς στο Επιμελητήριο ενώ δεν θα πραγματοποιήσει ανοιχτή ομιλία.
Προφανώς ετοιμάζονται για εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ γι αυτό ξεκίνησαν τις περιοδείες.
Το ζήτημα είναι ότι δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα!
Μ.Ξ.


Σπάνιες γαίες
Κατά το όχι μακρινό παρελθόν η εφημερίδα μας είχε ασχοληθεί δύο φορές με σχετικά της ρεπορτάζ για τις «σπάνιες γαίες»  που υπάρχουν και στη Θράκη.
Στο ρεπορτάζ γινόταν αναφορά πως οι «σπάνιες γαίες» περιλαμβάνονται στη λίστα με τις κρίσιμες πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για πολλές και προηγμένες τεχνολογίες, όπως για τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εφαρμογές αεροδιαστημικής, λέιζερ κλπ.
Λοιπόν, παρότι έχουν περάσει χρόνια, καμία απολύτως κίνηση αξιοποίησης του πλούτου αυτού δεν έγινε μέχρι στιγμής.
Σήμερα παγκοσμίως έχουν τεράστια ζήτηση οι σπάνιες γαίες και οι χώρες που τις έχουν είναι λίγες, μετρημένες. Ανάμεσα σ’ αυτές κι εμείς εδώ στη Θράκη και δεν προχωρά τίποτε για την αξιοποίηση και διάθεσή τους στη διεθνή αγορά.
Μάλιστα είναι απορίας άξιον πως οι κεφαλαιούχοι της χώρας δεν προχωρούν στην αξιοποίηση αυτού του πλούτου.
Γ.Δ.


Να δοθεί λύση
Άλλη μια απόδειξη της άμεσης ανάγκης να επιλυθεί το θέμα της κάλυψης της θέσης του αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο Ξάνθης.
Πληθαίνουν οι περιπτώσεις συμπολιτών που έχουν ανάγκη χειρουργικής επέμβασης και αυτές δεν προχωρούν εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγου.
Η κατάσταση είναι πλέον οριακή στο Νοσοκομείο για να μην πούμε τραγική.
Ευθύνες για τη λύση του θέματος υπάρχουν τόσο στη διοίκηση του ιδρύματος όσο και στον γιατρό κυβερνητικό βουλευτή Σπύρο Τσιλιγγίρη.
Πρέπει και οι δύο να πιέσουν και να ζητήσουν τη λύση του υπαρκτού αυτού σοβαρού θέματος.
Γ.Δ.


Τέλος καλό για το 12%
Διαμαρτυρίες, φωνές, έγγραφα, επαφές ζωντανές, υπομνήματα σε υπουργούς. Όλα αυτά για το γνωστό 12% επιδότησης εργασίας.
Ε, λοιπόν, υπάρχουν ευχάριστα νέα. Άρχισαν και στέλνονται οι εγκριτικές αποφάσεις προς τους δικαιούχους επιχειρηματίες.
Φυσικά χρήματα δεν θα δοθούν, απλά θα γίνει συμψηφισμός του ποσού που εγκρίθηκε έναντι των διαφόρων οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το δημόσιο, όπως ΦΠΑ, Φόρος Εισοδήματος και άλλα.
Τέλος καλό λοιπόν για μια εκκρεμότητα που έδωσε λύση η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μια εκκρεμότητα χρόνων την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση θέλησε με νόμο να εξαφανίσει.
Γ.Δ.


Εντείνεται το δημογραφικό πρόβλημα στην χώρα και στην Ευρώπη
Το δημογραφικό στην χώρα μας εξελίσσεται σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα! Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το επιβεβαιώνουν και σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου της Αθανάσιου Θανόπουλου, συνέντευξη του οποίου παρουσιάσαμε στην εφημερίδα μας, οι εκτιμήσεις της απογραφής 2021 που θα αρχίσει στις 20 Οκτωβρίου, είναι ότι ο πληθυσμός θα είναι λιγότερος στην χώρα. Έντονο δημογραφικό αντιμετωπίζει και η Ευρώπη που πλέον είναι μια γηραιά ήπειρος με γερασμένο πληθυσμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η αναλογία συνταξιούχων/ εργαζομένων έχει επιβαρυνθεί ιδιαιτέρως σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια, παρά το ότι πολλοί προσδοκούσαν πως η ευμάρεια της νεόκοπης Ευρωζώνης θα βοηθούσε στο να αυξηθεί το ποσοστό των γεννήσεων. Το 2001, σε κάθε ηλικιωμένο άνω των 65 ετών αναλογούσαν περίπου 4 εργαζόμενοι και κάθε είδους σκέψη ή προβληματισμός για τις αντοχές των συνταξιοδοτικών συστημάτων περιοριζόταν σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Πλέον, 20 χρόνια μετά, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε συνδυασμό με τη μείωση των γεννήσεων, έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική τάση και οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους: σε κάθε συνταξιούχο αναλογούν πια κάτι λιγότερο από 3 εργαζόμενοι. Η ανάλυση της Eurostat ανά περιοχή «φωτίζει» το ελληνικό πρόβλημα. Το υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων σε αναλογία με τα άτομα 20 ως 64 ετών- δηλαδή τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό- εντοπίζεται στην Ευρυτανία και προκαλεί σοκ: 78,3%! Πρακτικά, αυτό σημαίνει μια αναλογία 1 συνταξιούχος για λιγότερο από 1 εργαζόμενο. Κι αν ήταν μόνο η Ευρυτανία το πρόβλημα θα ήταν καλά. Από το χάρτη της Eurostat προκύπτει ότι αντίστοιχα επιβαρυμένοι δείκτες καταγράφονται στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Όσο για τη γειτονική Τουρκία η αναλογία ηλικιωμένων- νέων είναι στα επίπεδα που βρισκόταν η Ευρώπη πριν από 20 χρόνια.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…