Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

0

Υπάρχει Ηθική στην Πολιτική;
Το θέμα είναι επίκαιρο πάντα διαχρονικά αλλά τελευταία αποκτά και ελληνική διάσταση.
Αναφέρομαι στο εάν υπάρχει Ηθική στην Πολιτική.
Το θέμα είναι τόσο παλιό που απασχόλησε και τους φιλοσόφους κατά την αρχαιότητα.
Εξάλλου πριν λίγα χρόνια διεξήχθη μεγάλη συζήτηση σε επίπεδο Πολιτικών και Φιλοσόφων για το ερώτημα αυτό. Δηλαδή εάν στην Πολιτική υπάρχει Ηθική ή όχι και εάν πρέπει να υπάρχει.
Μέχρι σήμερα πάντως οι συζητήσεις συνεχίζονται και οι απόψεις διίστανται διαφωνώντας μεταξύ τους οι σοφοί.
Προσωπικό συμπέρασμα: Εδώ και χρόνια, στην πολιτική ζωή των χωρών, η Ηθική έχει υποχωρήσει. Για πολλούς λόγους και δύο εξ’ αυτών το Συμφέρον κάθε χώρας και η Οικονομία.
Γ.Δ.


Περί Ηθικής στην Πολιτική ΙΙ
Κάποιες παραδοχές δύσκολα τις αποδέχεται ο απλός λαός. Οι άνθρωποι που στην προσωπική τους ζωή αλλά και εργασιακή, συμπεριφέρονται με γνώμονα τις ηθικές και επικρατούσες αξίες.
Αποδεκτό και σωστό πέρα για πέρα. Όμως οι χώρες δεν είναι άτομα, οι κυβερνώντες έχουν ρόλους και αποστολές διαφορετικές. Και για να ενισχύσω αυτή την άποψη, διαβάστε τι είπε αρχές του 1900 ο Λένιν, ο Σοβιετικός ηγέτης.
Είπε λοιπόν: «Ηθική δεν υπάρχει στην Πολιτική. Υπάρχει μόνον σκοπιμότητα».
Πρόκειται βέβαια για την κορύφωση του πολιτικού ρεαλισμού και κυνισμού.
Προφανώς και δεν συμφωνούν όλοι. Όμως, είναι βέβαιο ότι συμφωνούν οι ηγέτες χωρών που εξυπηρετούσαν και εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους παρά την Ηθική.
Μάλιστα τα παραδείγματα είναι συχνά και παγκόσμια και περί αυτού καμία αμφισβήτηση.
Γ.Δ.


Εμείς τι κάνουμε;
Σε όποιον τουριστικό οδηγό δει κανείς αναφορά για την Ξάνθη πρώτα θα δει φωτογραφίες από την Παλιά Πόλη και στη συνέχεια από την περιοχή του Άη Νικόλα στη Βιστονίδα, όπως και από το Νέστο.
Πρόσφατα σ’ ένα αφιέρωμα για την Ορεστιάδα στην Εφημερίδα Το Βήμα, υπήρχε διαφήμιση που πρόβαλε διάφορα σημεία της περιφέρειας. Ανάμεσα σ’ αυτά, για την Ξάνθη είχε μια φωτογραφία της παλιάς πόλης στον δρόμο μπροστά από το Λαογραφικό Μουσείο.
Το ερώτημα που εύλογα έρχεται στο στόμα είναι το εξής και αφορά εμάς, τον δήμο, την περιφέρεια για το τι κάνουμε για να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο στο πανελλήνιο το θησαυρό που έχουμε.
Ελάχιστα γίνονται, και για το λόγο αυτόν ο δήμος πρωταρχικά θα πρέπει να το δει το θέμα και να το αντιμετωπίσει άμεσα.


«Κράσαρε» σε λίγες ώρες η σελίδα του Παπανδρέου
Μπορεί  υποψηφιότητα Παπανδρέου να έδωσε τροφή για διάφορα επικριτικά και βιτριολικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί ακόμη να έδωσε  έμπνευση σε σκιτσογράφους ωστόσο φαίνεται πως έχει απήχηση. Διαφορετικά γιατί κράσαρε η σελίδα του μέσα σε λίγη ώρα εκεί όπου έχει και την φόρμα που μπορεί κάποιος να υπογράψει για την υποψηφιότητά του; Σε δήλωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αποφάσισα να συμμετάσχω στη διαδικασία εκλογής Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στη δημιουργία μιας μεγάλης και ισχυρής Παράταξης, πρωταγωνιστή και πάλι των εξελίξεων και καταλύτη για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης, ικανής να απαντήσει αποτελεσματικά στη συντηρητική».
Μ.Ξ.


Γ. Παπανδρέου: «Νέα Αλλαγή»
Η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου έφερε τα πάνω κάτω στο χώρο του ΚΙΝΑΛ αλλάζοντας πλήρως τα δεδομένα. Ήδη ο Βασίλης Κεγκέρογλου απέσυρε την υποψηφιότητα του ενώ πολύ πιθανό να πράξουν το ίδιο οι κύριοι Γερουλάνος και Χρηστίδης οπότε να μείνουν στην κούρσα διαδοχής οι Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Καστανίδης. Ο μεν Ανδρουλάκης εκφράζει το νέο και είναι η Αντι  – Τσίπρα επιλογή, ο Λοβέρδος είναι του βενιζελικού μπλοκ ενώ ο Καστανίδης θωρούνταν «παπανδρεϊκός».
Στην Ξάνθη η υποψηφιότητα Παπανδρέου έτυχε θετικής αποδοχής φυσικά από τους υποστηριχτές του και παλαιότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αρνητικής από όσους πρόσκεινται σε άλλους υποψήφιους. Αυτό που επίσης προκάλεσε η υποψηφιότητα Παπανδρέου είναι να μετατρέψει τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, ένα καθαρά εσωκομματικό θέμα με περιορισμένο ενδιαφέρον σε πολιτικό θέμα που λαμβάνει δημοσιότητα και αυξάνει το εκλογικό ενδιαφέρον. Η δε επιλογή του συνθήματος του Γιώργου Παπανδρέου «Νέα Αλλαγή» σηματοδοτεί την αναγέννηση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου. Μην ξεχνάμε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και είναι πολύ πιθανό το πλειοψηφών κόμμα να μη λάβει την απόλυτη πλειοψηφία. Κατά συνέπεια θα πάμε σε κυβέρνηση συνεργασίας και  σ’ αυτό το ενδεχόμενο ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ θα είναι καταλυτικός.
Μ.Ξ.


Τέσσερα τα ελαιοτριβεία
Να λοιπόν που ως νομός έχουμε γίνει εκτός των άλλων και παραγωγός λαδιού.
Μαζί με τα άλλα αγροτικά προϊόντα, παραδοσιακά, προστέθηκαν τα δενδρώδη όπως οι καρυδιές, φουντουκιές, ροδιές, μηλιές, ακτινίδια και οι ελιές. Οι οποίες σαν στρεμματική κάλυψη έφθασαν τα 13.500 στρέμματα στο νομό. Νούμερο που δεν το λες και μικρό, το οποίο μάλιστα αργά αλλά σταθερά βαίνει αυξανόμενο.
Βέβαια φέτος η παραγωγή θα είναι μειωμένη εξαιτίας του καιρού που την περίοδο της ανθοφορίας επέδρασε αρνητικά. Αυτά συμβαίνουν, είναι αναμενόμενα διότι οι καλλιέργειες είναι εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες.
Στο νομό μας σήμερα λειτουργούν τέσσερα ελαιοτριβεία, αριθμός μεγάλος, και λειτουργούν σε Ξάνθη, Τύμπανο, Πηγάδια και Άβδηρα.
Γ.Δ.


Δύσκολη περίοδος
Είναι κοινής παραδοχής πλέον πως νοικοκυριά και επιχειρήσεις  βρίσκονται μπροστά σε εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα. Αιτία και αφορμή όπως όλοι γνωρίζουν, η αύξηση κατά πολύ των τιμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου.
Παράλληλα, υπάρχει ένα κύμα ανατιμήσεων σε αρκετά προϊόντα καθημερινής χρήσης απαραίτητα στα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις επίσης. Όλα αυτά μαζί, κατά γενική εκτίμηση, δημιουργούν μια «εκρηκτική»  κατάσταση την οποία προσπαθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση μέσω λήψης διαφόρων μέτρων που ανακοινώνονται σταδιακά.
Είναι προφανές πως ανάλογα προβλήματα-ζητήματα αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καθώς πρόκειται για διεθνές φαινόμενο.
Πραγματικά, για σκεφθείτε το αγαπητοί ενώ ο χειμώνας πλησιάζει και οι ανάγκες σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες.
Γ.Δ.


Νέα γυναίκα στα δημοτικά έδρανα
Την Μάνια Τσαΐρογλου την γνωρίζουμε σαν μια νέα ξανθιώτισσα, ευγενική, χαμογελαστή και με ικανότητες. Την καλοσωρίζουμε λοιπόν στο δημοτικό συμβούλιο πιστεύοντας πως επάξια θ’ ανταποκριθεί στη θέση της σ’ αυτό.
Την χαιρετίζουμε όμως και σαν μία ακόμα γυναικεία παρουσία στο δημοτικό όργανο το οποίο ως γνωστόν ανδροκρατείται, αλλά αυτό είναι θέμα για άλλη συζήτηση.
Ευχές επομένως στη Μάνια για δημιουργική παρουσία και υπέρ των συμφερόντων των δημοτών κι όχι αποκλειστικά της παράταξής της.
Και κάτι τελευταίο. Δεν θα πρέπει να ξεχνά η ίδια και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι πως κρίνονται για τις θέσεις και αποφάσεις τους. Δεν είναι κανείς στο απυρόβλητο.
-Καλή δημιουργική θητεία επομένως.
Γ.Δ.


Κακώς μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας
Στο Ισραήλ οι αρχές προχωρούν μαζικά στην εμμέσως, υποχρεωτική αναμνηστική τρίτη δόση, για να προλάβουν το νέο κύμα του χειμώνα. Στη Ρωσία οι άνω των 60 ετών ανεμβολίαστοι θα μπουν σε υποχρεωτική τετράμηνη καραντίνα μέχρι την άνοιξη.  Στην ωραία μας πατρίδα, ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε περήφανοι με παρελάσεις την κήρυξη ενός πολέμου που κατέληξε νικηφόρος εν μέσω ενός πολέμου στον οποίο η ήττα μας είναι συντριπτική. Κακώς βγήκε πάλι μπροστά ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μετά από μήνες για να μιλήσει με την επιστημοσύνη, τα μοντέλα και τους αριθμούς του, σε ανθρώπους που δεν χαμπαριάζουν τίποτα.
Μια κωμόπολη 15.000 ανθρώπων έχει μετακομίσει στον κάτω κόσμο και δεν πείθονται να εμβολιαστούν ούτε αυτοί που το θανατικό τους άρπαξε συγγενείς και φίλους.
Μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις και αυταπάτες ότι ο καθηγητής Τσιόδρας άνθρωπος της πραγματικής εκκλησίας – θα πείσει τους χριστιανούς να κάνουν το μπόλι. Αν ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν χτυπήσει κάτω την ποιμαντορική ράβδο και δεν στείλει μαζικά σπίτι τους, ιερείς που έχουν μετατρέψει τους ναούς σε γραφεία επικείμενων κηδειών. Το κήρυγμα πραγματικού ανθρωπισμού της επιστήμης, δεν φτουράει μέσα από τις πόρτες των ναών και των μοναστηριών. Εδώ δεν φτουράει μέσα στα νοσοκομεία και τις εντατικές.
Για να ξέρουμε που πάμε και που θα φτάσουμε, αρκεί ένα στοιχείο: Μόνο 200 γιατροί και νοσηλευτές από την ημέρα που έγινε υποχρεωτικός εμβολιάστηκαν…
Κ.Γ.


Σχολιάζοντας
Όλη αυτή η αρχηγική διάθεση για ένα σχετικά μικρό κόμμα σίγουρα είναι αφορμή για σχόλια και παράθεση αποριών.
Οι μνηστήρες όλοι είναι προφανές πως γνωρίζουν ότι το «παιγνίδι» πλέον αλλάζει, αλλάζουν τα δεδομένα του και τίποτε δεν είναι σίγουρο. Το  μόνο σίγουρο ότι η κινητοποίηση των επτά υποψηφίων θα φέρει στις κάλπες περισσότερους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει πως είναι και απρόβλεπτη κάθε εκτίμηση για το αποτέλεσμα.
Από την άλλη, ήδη άρχισε ν’ακούγεται πως κάποιοι από τους νέους υποψήφιους θα παίξουν ρόλο μπαλαντέρ και πως λίγο τους ενδιαφέρει η προσωπική σταυροδοσία και πως θα δουλέψουν για λογαριασμό άλλου.
Και κάτι τελευταίο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό. Σε μια εκλογική αντιπαράθεση, νικητής είναι ένας. Στην εσωκομματική που θ’ ακολουθήσει και μετά την εκλογή του πρώτου, οι υπόλοιποι θα παραμείνουν στην παράταξη ή θ’ αποχωρήσουν ή αδρανοποιηθούν;
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…