Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

0

Κάτι δεν πάει καλά…
Με όση καλή διάθεση έχει κανείς, δεν μπορεί να μη προβληματιστεί με τις συχνές αποχωρήσεις, παραιτήσεις, διαγραφές που συμβαίνουν στην «Περιφερειακή Σύνθεση» του Χριστόδουλου Τοψίδη.
Προφανώς κάτι δεν πάει καλά εκεί στην παράταξη, κάτι έχει στραβώσει για να υπάρχουν τόσες διαρροές στελεχών, κυρίως εκλεγμένων συμβούλων. Οι οποίοι επιλέγουν ν’ αποχωρήσουν με διάφορες αιτιολογίες.
Η αλήθεια είναι πως στο μέσον της θητείας χρονικά, πρώτη φορά υπήρξε κύμα φυγής ή ανεξαρτητοποίησης στελεχών σε αυτόν τον αριθμό.
ο θέμα βέβαια πρωτίστως αφορά τον επικεφαλής, τον Τοψίδη, που θα πρέπει να δει τι ακριβώς φταίει για να συμβαίνουν οι αποχωρήσεις στελεχών του.
Γ.Δ.


Προσοχή στα φρεάτια
Είπαμε πως το προλαμβάνειν έχει αξία κι όχι το θεραπεύειν μετά. Έτσι, υπενθυμίζουμε στη διοίκηση της ΔΕΥΑΞ από τώρα, να ξεκινήσει τον καθαρισμό των φρεατίων ομβίων υδάτων.
Έχουν βέβαια εκεί στη ΔΕΥΑΞ την υποχρέωσή τους αυτή, αλλά έχουμε κι εμείς την ευθύνη να τους το θυμίσουμε ώστε εγκαίρως να ξεκινήσουν το καθάρισμα.
Ένα καθάρισμα που θα βοηθήσει έτι ώστε οι σχάρες ν’ απαλλαγούν από ό,τι τις φράζει, όπως πλαστικές σακούλες, διαφημιστικά χαρτιά, φύλλα και φερτές ύλες.
Τα καθαρά φρεάτια είναι γνωστό πως αποτρέπουν τις πλημμύρες εντός των κατοικημένων περιοχών.
Γ.Δ.


Χωρίς καφενεία τα χωριά
Τα καφενεία στα χωριά μας κλείνουν. Πρόκειται για μια πραγματικότητα που δύσκολα θα μπορέσει να σταματήσει.
Οι λόγοι φυσικά γνωστοί. Μείωση του πληθυσμού ο βασικός λόγος, έμειναν οι ηλικιωμένοι που τη βγάζουν με έναν καφέ.
Από την άλλη δέκα χρόνια στρίμωγμα γενικό, μείωσε τα εισοδήματα τα ήδη μειωμένα.
Έτσι, χρόνο το χρόνο σταματά η λειτουργία, γίνεται ασύμφορη οικονομικά, κυρίως το χειμώνα.
Αυτός ο ζωντανός χώρος που παλιά έσφυζε από ζωή, κίνηση, συζήτηση, εντάσεις πολιτικές, σβήνει.
Η εικόνα των καφενείων σήμερα στα χωριά μας, τα περισσότερα είναι ακριβώς η εικόνα των χωριών που μαραζώνουν, που βλέπουν πως σε μία, το πολύ δύο γενιές δεν θα υπάρχει πλέον ζωή.
Γ.Δ.


Άλλαξε και συνεχίζει ν’ αλλάζει
Παλιά, όχι πολύ πίσω, στα χωριά μας εκτός των καφενείων, δύο -τριών ή και τεσσάρων, υπήρχαν ταβέρνες, σουβλατζίδικα, κουρεία, κρεοπωλεία και διάφορα άλλα καταστήματα που εξυπηρετούσαν τον κόσμο.
Σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Υπάρχουν χωριά με ένα καφενείο που υπολειτουργεί μάλιστα, ένα Μάρκετ και ένα περίπτερο.
Σταμάτησαν τα κουρεία, τα κομμωτήρια, έμενε ένα καφενείο που είναι και ταβέρνα, και κάθε χρόνος που περνά βυθίζει τα πράγματα περισσότερο.
Δεν είναι μακριά τα χρόνια που οι αγρότες μας είχαν χρήματα, που ζούσαν άνετα, που τα ξόδευαν και ευημερούσαν και τα καταστήματα στα χωριά.
Σήμερα οι άνθρωποι λιγόστεψαν, λείπει το χρήμα, άλλαξε και η νοοτροπία και τα «σκυλάδικα» έχουν εξαφανιστεί εδώ και αρκετά χρόνια.
Η ύπαιθρος άλλαξε και συνεχίζει ν’ αλλάζει…
Γ.Δ.


Τα είπε έξω από τα δόντια…
Χείμαρρος ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Ιπποκράτης Καμαρίδης στην προχθεσινή συνέντευξή του και καταπέλτης ενάντια σ’ όσους επιχειρούν να σπιλώσουν και να μειώσουν την αδιαμφισβήτητη επιτυχία του δήμου και της ΔΕΥΑΞ να εντάξει στο «Α. Τρίτσης» 14,5 εκ ευρώ για έργα. «Συνονθύλευμα μικροσυμφερόντων από μικροεργολαβίσκους, πολιτικά φαντάσματα του παρελθόντος και μερίδα του τοπικού Τύπου» και σε άλλο σημείο: «αφήσαμε την ενημέρωση στα χέρια άρρωστων και καθ’ έξιν συκοφαντών». Αναφορικά με το πρώτο δεν μας ενδιαφέρει τι λέει ο κάθε πικραμένος εξωθεσμικός που του δίνεται ένα βήμα. Η Ξάνθη είναι μικρή και  γνωστός ο βίος και η πολιτεία του καθενός. Και επιπλέον το ψέμα ως γνωστόν έχει κοντά ποδάρια… Σ’ ότι αφορά το δεύτερο, αυτό μοιάζει  με αυτοκριτική. Και προφανώς έτσι  συμβαίνει όταν συντηρείται χρόνια τώρα ένα σάπιο και νοσηρό σύστημα που δηλητηριάζει την πολιτική και την κοινωνική ζωή του τόπου. Ένα σύστημα που έχει βαθιές ρίζες…και για την δημιουργία του αλλά και την λειτουργία του ευθύνονται πολλοί παράγοντες του τόπου. Δεκτή λοιπόν η αυτοκριτική…
Μ.Ξ.


Συρρικνώνεται η «Περιφερειακή Σύνθεση»
Ντόμινο αποχωρήσεων από την «Περιφερειακή Σύνθεση». Μετά τον Μιχάλη Αμοιρίδη ανεξαρτητοποιήθηκε και διαγράφηκε από την παράταξη με πρωτοβουλία του επικεφαλής της Χριστόδουλου   Τοψίδη, η περιφερειακή σύμβουλος Θάσου κα Μαρία Πολυμέρου. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο η ανεξαρτητοποίησή της συνδέεται με αυτή του Μιχάλη Αμοιρίδη αλλά το γεγονός ότι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης αποχωρούν και διαφοροποιούνται λέει πολλά. Είτε ότι δεν συμφωνούν πλέον με την στάση της παράταξης είτε ότι έχουν μπει στην λογική της ενότητας της παράταξης της ΝΔ στην ΑΜΘ που εκφράζει η παράταξη Μέτιου.  Αυτός είναι ο λόγος που επικαλέστηκε για την ανεξαρτητοποίησή του ο Μιχάλης Αμοιρίδης. Το βέβαιο είναι ότι  η παράταξη Τοψίδη φυλλοροεί, αποδυναμώνεται και  συρρικνώνεται ενώ αντίθετα του κ. Μέτιου διευρύνεται.
Πλέον μιλάμε για «Περιφερειακή Αποσύνθεση»…
Μ.Ξ.


Η περίπτωση της Χίου
Όσοι συμπολίτες έχουνε επισκεφθεί την Χίο, θα πρόσεξαν πως οι κάτοικοι έχουν αποφασίσει να μην δέχεται το νησί τους ορδές τουριστών.
Προτιμούν σχετικά λίγους, που θα έχουν την ευκαιρία να χαρούν και να απολαύσουν ποιοτικές διακοπές. Διακοπές όχι μόνο στις παραλίες, αλλά γνωρίζοντας το νησί, τα χωριουδάκια του, τα ήθη και έθιμα, τα προϊόντα που παράγει το νησί.
Γι’ αυτό εξάλλου η Χίος έχει επισκέπτες όλο το χρόνο σχεδόν και δεν δίνει βαρύτητα μόνο στη θάλασσα.
Αυτό λοιπόν το παράδειγμα της Χίου μπορεί να αξιολογηθεί και ανάλογα να εφαρμοστεί και σε μας εδώ, στην περιοχή μας. Που διαθέτει ορεινό όγκο, αξιόλογο για κάθε περίπτωση, λίμνες, ποτάμια, ορεινούς οικισμούς, διαδρομές επίσημες, θρησκευτικό τουρισμό, διατροφικό, και κάτι μοναδικό, την παρουσία της μειονότητας στο βουνό με τα δικά της ήθη και έθιμα.
Γ.Δ.


Από ταχύτητα…σκίζουμε
Μια πεζογέφυρα στα Κιμμέρια παρουσίασε πρόβλημα στατικότητας και αποφασίστηκε να σταματήσει η διέλευση ανθρώπων μέχρι να γίνει η νέα.
Ε, από τότε έχουν περάσει δέκα χρόνια και ακόμη η νέα πεζογέφυρα δεν έγινε.
Ο κλήρος έπεσε κι εδώ στον Τσέπελη που ξεκίνησε τις διαδικασίες μελετών, εγκρίσεων κλπ.
Κι έτσι, επιτέλους, η πεζογέφυρα θα δημοπρατηθεί τέλος του έτους και θα ξεκινήσει αρχές του 2022. Δέκα χρόνια για μια πεζογέφυρα 40 μέτρων.
Καταλαβαίνω και τη δική σας απορία για τη γραφειοκρατία.
Δύο χρόνια ο Τσέπελης προσπαθεί για το έργο αυτό που είχε μάλιστα υποσχεθεί στους Κιμμεριώτες πως θα γίνει αμέσως.
-Μόνο που η γραφειοκρατία άλλα σκέφτεται…
Γ.Δ.


Νοοτροπία
Δεν γίνονται έργα, κατηγορίες και κριτική γιατί δε γίνονται.
Γίνονται έργα, κριτική γιατί δανείζεσαι για να τα κάνεις.
Παιγνίδι σε διπλό ταμπλό, μονά-ζυγά χάνεις.
Νοοτροπία παρωχημένη και προφανώς παλαιοκομματική σε νέα βερσιόν.
Ανέκαθεν η αντιπολίτευση είχε μια νοοτροπία αρνητική στο να αποδεχτεί την εκτέλεση έργων από τη ΔΕΥΑΞ με δανεισμό, κάτι βεβαίως που είναι γνωστή και πάγια λειτουργία της αυτοδιοίκησης.
Η χρηματοδότηση γίνεται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο είναι απόλυτα εξασφαλισμένο ως προς την αποπληρωμή.
Θυμίζουμε πως δεκάδες έργων έχουν γίνει στην Περιφέρειά μας με τη μέθοδο αυτή και κανένα πρόβλημα δεν υπήρξε για τους δήμους.
Άρα, είναι θέμα νοοτροπίας η άρνηση και η κριτική χωρίς περιεχόμενο με μόνο στόχο έτσι απλά να γίνεται για την τιμή των όπλων και μόνον.
Κι αντί για παραγωγική συζήτηση για τα έργα, για την ποιότητά τους, τον χρόνο ολοκλήρωσης συζητούν για το αυτονόητο, τον δανεισμό. Κάτι βέβαια που όλοι γνωρίζουν πως είναι απαραίτητος.
Γ.Δ.


Έχουμε τα μέσα
Παγίως υποστήριζα πως ως νομός διαθέτουμε πλεονεκτήματα που δεν συναντάς σε άλλους εύκολα. Ένα από αυτά, η παρουσία εδώ των μειονοτικών μουσουλμάνων με τα τζαμιά και τα τεμένη. Με τις πέτρινες γέφυρες, με τη νομαδική ζωή, τον καπνό.
Προφέρουμε τα Άβδηρα, τον Άη Νικόλα στη λίμνη Βιστονίδα, τα στενά και τους μαιανδρισμούς του Νέστου, τη δυνατότητα για κατάβαση του ποταμού με κανό, τα ορεινά χωριά των Νεστοχωρίων, τον καταρράκτη του Λειβαδίτη και το δασικό χωριό με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, τα Μοναστήρια μας, τα γλυκά μας και τις διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και βέβαια την Παλιά Παραδοσιακή Πόλη με τα νεοκλασικά και αρχοντικά.
Όλα αυτά, ένα πακέτο πλούσιο και σημαντικό, είναι η περιουσία μας, που περιμένει ν’αξιοποιηθεί. Για να φέρει επισκέπτες και τουρίστες. Από μας εξαρτάται, πάντα, εάν θα κάνουμε το άλμα, τη διαφορά στον διαφορετικό τουρισμό, στον οικοτουρισμό.
Έχουμε τα δεδομένα που όμως χρειάζονται προβολή και οργάνωση.
Στον τομέα αυτόν, προφανώς και πρέπει να βοηθήσουν και οι δήμοι του νομού και η Περιφέρεια.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Βραβεύσεις από την Πρόεδρο Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατί…