Απαιτούνται έργα καθαρισμού και ενίσχυσης των αναχωμάτων – Πρόβλημα και οι κατολισθήσεις στο ορεινό οδικό δίκτυο
«Ευάλωτο» σημείο της Ξάνθης η οδός Α. Παπανδρέου – Σε εξέλιξη μελέτη για αποχετευτικό
Πρόληψη – Αντιμετώπιση – Αποκατάσταση, είναι οι τρεις πυλώνες των επιχειρησιακών σχεδίων της Πολιτικής Προστασίας και το τρίπτυχο καλύπτει όλα τα στάδια ανάπτυξης και καταστολής ενός φαινομένου με κύριο ζητούμενο την ασφάλεια και την περιφρούρηση τhw ανθρώπινης ζωής. Στο πλαίσιο αυτό τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα τόσο σε θεσμικό όσο και συντονιστικό και επιχειρησιακό επίπεδο προκειμένου ο κρατικός μηχανισμός να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Σε τοπικό επίπεδο έχει αναπτυχθεί μια τεχνογνωσία σχετικά με τις πιο «ευάλωτες» περιοχές σε σχέση με τα φαινόμενα και την εποχή που λαμβάνουν χώρα και κάθε χρόνο επικαιροποιούνται οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει από τους δήμους ή την περιφέρεια. Σ’ αυτό αποσκοπούν και οι συσκέψεις που πραγματοποιούνται στην αρχή κάθε σαιζόν από τον Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας με την συμμετοχή όλων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Αυτή η σύσκεψη για την χειμερινή περίοδο θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή.
Τα «ευάλωτα» σημεία του νομού: κατολισθήσεις στα ορεινά – πλημμύρες στο Νέστο στα πεδινά
Αναφερόμενος στα πιο «ευάλωτα» σημεία του νομού μας κατά την χειμερινή περίοδο ο προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ξάνθης κ. Στάθης Βαφειάδης επεσήμανε: α) τα φαινόμενα κατολισθήσεων που συμβαίνουν στο ορεινό οδικό δίκτυο ιδιαίτερα στην περιοχή των Θερμών καθώς εγκυμονούν μεγάλο κίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς β) τα πλημμυρικά φαινόμενα ιδιαίτερα στην περιοχή του Δέλτα του Νέστου Δασοχώρι, Ηλιόπετρα κ.λ.π.
«Τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουμε έντονα φαινόμενα. Έτσι ο μεγάλος όγκος της βροχής προκαλεί τις κατολισθήσεις στα ορεινά και τις πλημμύρες στον κάμπο. Πρέπει να ληφθούν μέτρα. Να γίνουν έργα ενίσχυσης και προφύλαξης με δίχτυα στις κατολισθήσεις ώστε να μην κινδυνεύουν οι διερχόμενοι οδηγοί αλλά και να γίνουν έργα καθαρισμού και ενίσχυσης των αναχωμάτων στον Νέστο. Επίσης επιβάλλεται καθαρισμός των ρεμάτων. Πέρσι καθαρίστηκε το ρέμα της Σάρδεων ενώ έχουν γίνει μια σειρά από αντιπλημμυρικά έργα στον Κόσυνθο από την περιφέρεια και δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα ο Κόσυνθος για την Ξάνθη. Έχουμε ήδη αποστείλει έγγραφο στους δήμους να εντοπίσουν τις περιοχές όπου παρατηρούνται προβλήματα ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για κάθε περίπτωση. Στην προσεχή σύσκεψη θα συζητήσουμε όλα αυτά και θα γίνει ο συντονισμός».
Ετοιμότητα στον δήμο Ξάνθης με τα τρία επιχειρησιακά σχέδια για έκτακτα φαινόμενα
Κληθείς να εντοπίσει τα «ευάλωτα» σημεία του δήμου Ξάνθης ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και υπηρεσιών και αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία κ. Γιάννης Ζερενίδης, ανέφερε πως ο δήμος έχει εκπονήσει τρία επιχειρησιακά σχέδια που καλύπτουν όλο το φάσμα της δράσης σε περιπτώσεις ακραίων φαινομένων. Είναι το σχέδιο «Ιόλαος» για δυνατούς ανέμους, το σχέδιο «Δάρδανος» για τις πλημμύρες και το σχέδιο «Εγκέλαδος» για τους σεισμούς.
«Ευάλωτο» σημείο της πόλης η οδός Α. Παπανδρέου
Όπως σημείωσε το πιο «ευάλωτο» σημείο αναφορικά με τις πυρκαγιές είναι το περιαστικό δάσος και οι ζώνες μίξης μ’ αυτό (Σαμακώβ, Π. Πόλη) και με τις πλημμύρες η περιοχή της οδού Α. Παπανδρέου όπου δεν επαρκεί το αποχετευτικό για να απορροφήσει όλο το νερό που μαζεύεται εκεί λόγω της ημιορεινής τοπογραφίας της πόλης. Ανέφερε δε ότι είναι σε εξέλιξη μελέτη για αύξηση της ικανότητας του υπάρχοντος δικτύου.
Σ΄ότι αφορά τα φρεάτια ο κ. Ζερενίδης σημείωσε ότι τα περισσότερα έχουν καθαριστεί σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΞ, ενώ έχει γίνει αυτοψία σε ρέματα και αποδέκτες.
«Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα και όταν πάρουμε σήμα από την Πολιτική Προστασία θα εφαρμόσουμε το ανάλογο σχέδιο. Είναι σε ετοιμότητα όλος ο μηχανισμός του δήμου. Ο Κόσυνθος δεν έχει πρόβλημα, έχουν γίνει μια σειρά αντιπλημμυρικά έργα από την περιφέρεια. Στο ρέμα που κατεβαίνει από το Καζίνο κάναμε αυτοψία και είναι όλα εντάξει. Τώρα κάνουμε αυτοψίες στους αποδέκτες στην Μορσίνη. Χρειαζόμαστε όμως και τη συνδρομή των συνδημοτών μας. Τους λέμε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και όταν είναι σε εξέλιξη έκτακτα καιρικά φαινόμενα απλά να μην κυκλοφορούν. Να μένουν στο σπίτι. Αν είναι έξω πρέπει να σταματήσουν κάπου και να προφυλαχτούν. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος. Στην Ξάνθη δεν έχουμε ιρλανδικές διαβάσεις που είναι πολύ επικίνδυνες».
Κατανόηση και υπομονή για τα προβλήματα που δημιουργεί το δίκτυο φυσικού αερίου
Εκτός από τη συνδρομή σε περίπτωση έκτακτων φαινομένων ο κ. Ζερενίδης ζήτησε την κατανόηση και την υπομονή των συνδημοτών μας για τις λακκούβες που υπάρχουν στις οδούς όπου γίνονται εκσκαφές για την τοποθέτηση των αγωγών φυσικού αερίου. Όπως ανέφερε δεν γίνεται άμεσα ασφαλτόστρωση γιατί πρέπει να δοκιμαστεί αν υπάρχει τυχόν διαρροή. Γι αυτό συνέστησε προσοχή στους οδηγούς και υπομονή σ’ όλους μέχρι να γίνει η αποκατάσταση του οδικού δικτύου.
Μαριάννα Ξανθοπούλου