Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ξεκίνημα για νέους αγρότες με 40.000 ευρώ

Ξεκίνημα για νέους αγρότες με 40.000 ευρώ

0

Εκδόθηκε το ΦΕΚ  – Ακολουθεί η προκήρυξη του προγράμματος

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

 

Με ηλεκτρονικό τρόπο όλες οι διαδικασίες

Προϊστάμενος ΔΑΟΚ, Α. Καμαριανάκης: «Είναι ένα κεφάλαιο για τους νέους που αναλαμβάνουν τις γεωργικές επιχειρήσεις των πατεράδων τους»

 

Με στόχο την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού τομέα και την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής ξεκίνησε να ‘τρέχει’ το νέο πρόγραμμα που αφορά νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την γεωργία. Η βασική φιλοσοφία του προγράμματος είναι να τους ενισχύσει μ’ ένα κεφάλαιο για την πρώτη τους γεωργική εγκατάσταση, θέτοντας παράλληλα δικλείδες ασφαλείας ώστε να αποτραπεί ευκαιριακή εκμετάλλευση. Να σημειώσουμε ότι το φετινό πρόγραμμα είναι βελτιωμένο σε σχέση με παλαιότερα με ενισχύσεις που φτάνουν έως και 40.000 ευρώ. Ειδικότερα προβλέπει διπλασιασμό (σε σχέση με προηγούμενες προσκλήσεις) του ποσού ενίσχυσης στα 35.000 ευρώ – 40.000 ευρώ (με προσαύξηση έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας και την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης) όσο και τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι υποψήφιοι για ένταξη στο μέτρο.

Εκδόθηκε το ΦΕΚ των «Νέων Γεωργών»- Ακολουθεί η προκήρυξη του προγράμματος

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος προκειμένου να βγει στον αέρα η προκήρυξη για το Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών», καθώς χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πάνω στην οποία θα στηρίζεται η προκήρυξη που αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο. Υπογραμμίζεται ότι για πρώτη φορά όλες οι διαδικασίες ενός μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, καταργώντας έτσι τη διαδικασία της υποβολής φυσικού φακέλου και εγγράφων.

Έως και 40.000 ευρώ οι ενισχύσεις

Σύμφωνα με την απόφαση, το ποσό στήριξης ανέρχεται στα 35.000 ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 40.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, θα προσαυξάνεται μέχρι και 5.000 ευρώ, ως εξής:

* Κατά 2.500 όταν ο αρχηγός της γεωργικής εκμετάλλευσης έχει μόνιμη κατοικία σε περιοχή ορεινή ή μειονεκτική ή σε νησί με πληθυσμό μέχρι και 3.100 κατοίκους.

* Κατά 2.500 για γεωργικές εκμεταλλεύσεις που στη μελλοντική κατάσταση έχουν πτηνο-κτηνοτροφική παραγωγική κατεύθυνση (όχι όμως μικτή).

Σε ποιους απευθύνεται

Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης έχουν φυσικά πρόσωπα για τα οποία κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης πληρούνται αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

* Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και φερεγγυότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους.

* Είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εφαρμογής του υπομέτρου.

Τι ισχύει για τα Νομικά πρόσωπα

Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι είναι νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν ως αρχηγό – νόμιμο εκπρόσωπό τους νέο γεωργό που πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις του σημείου και μετέχει στο κεφάλαιο του νομικού προσώπου σε ποσοστό τουλάχιστον 51%. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν έδρα στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του αρχηγού – νόμιμου εκπροσώπου τους και εντός της ίδιας περιφέρειας και να έχουν κύρια δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα τη γεωργική παραγωγή.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα είναι οι νέοι γεωργοί αρχηγοί των γεωργικών εκμεταλλεύσεων να έχουν εγκατασταθεί για πρώτη φορά κατά το 18μηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης, καθώς και να είναι εγγεγραμμένοι στο ΟΣΔΕ και να έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση στήριξης κατά το έτος αναφοράς.

Παράλληλα, πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα για τα φυσικά πρόσωπα ή ως κάτοχοι εκμετάλλευσης για τα νομικά πρόσωπα. Ειδικά για τα νομικά πρόσωπα, οι αρχηγοί / διαχειριστές αυτών πρέπει να έχουν οριστεί ως νόμιμοι εκπρόσωποι αυτών.

Δεσμεύσεις

Τέλος, στις δεσμεύσεις των νέων αγροτών προβλέπεται πως ο δικαιούχος α) από το επόμενο ημερολογιακό έτος από εκείνο του έτους ένταξής του στο υπομέτρο πρέπει να πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών που να προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες σε επίπεδο τουλάχιστον ίσο με 50% της τυπικής απόδοσης εισόδου στο μέτρο και β) κατά την υποβολή της τελικής δόσης πρέπει να έχει υποβάλει τουλάχιστον δύο φορολογικές δηλώσεις που να αφορούν στα έτη του επιχειρηματικού σχεδίου, με την πιο πρόσφατη από αυτές να εμφανίζει κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει Ε3) που να προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες τουλάχιστον ίσο προς 60% της τυπικής απόδοσης εξόδου από το μέτρο.

Προϊστάμενος ΔΑΟΚ, Α. Καμαριανάκης: «Είναι ένα κεφάλαιο για τους νέους που αναλαμβάνουν τις γεωργικές επιχειρήσεις των πατεράδων τους»

Μια  πρώτη εκτίμηση για το νέο πρόγραμμα και την ωφελιμότητά του επιχειρεί ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ξάνθης κ. Ανδρέας Καμαριανάκης: «Σίγουρα είναι περισσότερα τα χρήματα από τα προηγούμενα προγράμματα, επίσης έχει και μεγαλύτερη διάρκεια αλλά και περισσότερους ελέγχους. Μπορεί να βοηθήσει τους νέους σε συνδυασμό όμως με την πρόωρη συνταξιοδότηση των αγροτών πατεράδων τους. Δηλαδή είναι ένα κεφάλαιο για κάποιον νέο που θα αναλάβει την γεωργική εκμετάλλευση του πατέρα του. Όμως για να ξεκινήσει κάποιος από την αρχή και να νοικιάζει χωράφια, να αγοράσει γεωργικά μηχανήματα, φυσικά τα χρήματα δεν επαρκούν».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…