Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια «Καίει» φέτος η τιμή στα καυσόξυλα

«Καίει» φέτος η τιμή στα καυσόξυλα

0

15 – 20 ευρώ αύξηση από πέρσι το χωρικό! Στα 75 – 80 ευρώ κυμαίνεται η τιμή

 

Αυξημένη ζήτηση αλλά χαμηλή διαθεσιμότητα. Ποιοι είναι οι παράγοντες που διαμόρφωσαν τα νέα δεδομένα στην αγορά

Ακόμη δεν ξέρουν πόσα χωρικά θα μοιράσουν τα Δασαρχεία Ξάνθης και Σταυρούπολης

 

 

 

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα αναγκαστούν να βάλουν φέτος το χειμώνα τα νοικοκυριά για να ζεσταθούν τον χειμώνα, ανεξάρτητα από την θερμαντική πηγή που χρησιμοποιούν. Είναι γνωστό ότι η τιμή του πετρελαίου έχει εκτοξευτεί και σε λίγες μέρες που ξεκινά η διάθεσή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να «καίει και να  τσουρουφλίζει», ξεπερνώντας το 1 ευρώ το λίτρο ενώ πέρσι ήταν κοντά στα 80 ευρώ η τιμή εκκίνησης. Επίσης το ηλεκτρικό  ρεύμα έχει μεγάλη αύξηση γεγονός που θα προκαλέσει …ηλεκτροσόκ σ’ όσους χρησιμοποιούν κλιματιστικά. Τέλος αύξηση έχει και το φυσικό αέριο που η χρήση του είναι περιορισμένη στην Ξάνθη αλλά μεγάλη είναι και η αύξηση στην τιμή των καυσόξυλων και πέλετ που ενδιαφέρει όσους χρησιμοποιούν ξυλόσομπες και τζάκια.

15  –  20 ευρώ πάνω από πέρσι το χωρικό στα ξύλα!

Ειδικότερα για φέτος στην αγορά και την εμπορία του ξύλου έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα εξαιτίας μιας σειράς συγκυριών που απογείωσαν την τιμή του καυσόξυλου από τα 60 ευρώ το χωρικό πέρσι σε 75 – 80 ευρώ φέτος! Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αύξηση που θα «τσούξει» τους καταναλωτές. Να σημειώσουμε ότι 1 χωρικό ισοδυναμεί με 500 κιλά ξύλα και ένα νοικοκυριό με ένα σπίτι 100 τ.μ. με καλή μόνωση και την ξυλόσομπα σε σωστή θέση μπορεί να αποδώσει καλή θέρμανση για όλο τον χειμώνα σ’ όλο το σπίτι και χρειάζεται τουλάχιστον 12 χωρικά. Με αυτές τις τιμές θα δαπανήσει  900 ευρώ τουλάχιστον ενώ πέρσι που η τιμή ήταν 60 ευρώ το χωρικό θα ξόδευε 720 ευρώ. Πρόκειται για  μια αξιοσημείωτη διαφορά των 180 ευρώ επιπλέον.

Οι φωτιές στην Εύβοια και  έλλειψη υλοτόμων στην Β. Ελλάδα

Οι παράγοντές που διαμόρφωσαν αυτό το αποτέλεσμα είναι τρεις: Οι φωτιές στην Εύβοια, οι μειωμένες εισαγωγές από Βουλγαρία και η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με την έλλειψη. Όπως εξηγεί ο κ. Γιαρήμογλου ιδιοκτήτης της εταιρείας Κάρβουνα Θράκης: «Οι φωτιές την Εύβοια δημιούργησαν μια έλλειψη σε καυσόξυλα αλλά και σε …υλοτόμους». Όπως διευκρίνισε παρέχονται υψηλά μεροκάματα σε υλοτόμους στην Εύβοια για να καθαρίσουν τα καμένα και γι’  αυτό πολλοί από τους συνεταιρισμούς της Βόρειας Ελλάδας  έχουν πάει εκεί για δουλειά. Αυτό παράλληλα δημιουργεί πρόβλημα στην υλοτόμηση ενώ οι διαθέσιμες ποσότητες δεν μπορούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Επιπρόσθετα προβλήματα έχει και η εισαγωγή από την Βουλγαρία, η οποία έχει αυξήσει τις τιμές και έχει μειώσει τις εξαγωγές στην χώρα μας γιατί εξάγει και στην Τουρκία.

Ο κ. Απτουλάχ Κιασίμ, ιδιοκτήτης της εταιρείας πώλησης καυσόξυλων με την επωνυμία «Ξανθιώτικη Φλόγα», περιγράφει την εικόνα που επικρατεί στην αγορά και τη διάθεση καυσόξυλου και πέλλετ: «Το γνωρίζαμε ότι θα έχουμε αύξηση τιμών από τον Ιούλιο. Μας είχαν ενημερώσει οι εταιρείες που μας προμηθεύουν. Όποιος παρήγγειλε πριν την 1η Σεπτεμβρίου αγόρασε με τις παλιές τιμές. Είναι σημαντική η διαφορά από πέρσι είναι 15 – 20 ευρώ πάνω το χωρικό. Το ξύλο έχει ζήτηση γιατί και έτσι συμφέρει αλλά είναι γεγονός ότι ο κόσμος έχει πρόβλημα οικονομικό και δυσκολεύεται. Ας ευχηθούμε να κρατήσει ο καλός καιρός και να μην έχουμε βαρύ χειμώνα.».

Ο κ. Κιασήμ έθιξε και το ζήτημα της έλλειψης υλοτόμων δίνοντας και μια άλλη διάσταση: «Είναι γεγονός ότι έχουμε έλλειψη αλλά όποιος συνταξιοδοτείται δεν αντικαθίσταται. Είναι σκληρή δουλειά και δεν την προτιμούν».

Ακόμη δεν ξέρουν πόσα χωρικά θα μοιράσουν τα Δασαρχεία Ξάνθης και Σταυρούπολης

Να σημειώσουμε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή και φέτος στο νομό μας το πρόγραμμα διάθεσης ξύλων σε κατοίκους των ορεινών χωριών (άρθρο 138 Ν.Δ. 86/1989 – Δασικός Κώδικας). Τα χρήματα που έχουν δοθεί για υλοτομήσεις στο  Δασαρχείο Ξάνθης είναι 180.000 ευρώ (λίγο περισσότερα από πέρσι) αλλά όπως επισημαίνει ο δασάρχης Ξάνθης κ. Μήλιος οι ποσότητες που διατίθενται είναι σε συνάρτηση με τον αριθμό των δικαιούχων αλλά ακόμη δεν έχουν αποσταλεί οι λίστες των δικαιούχων από τον δήμο Μύκης, ενώ και οι υλοτομήσεις που κάνουν οι συνεταιρισμοί για λογαριασμό του Δασαρχείου είναι σε συνάρτηση των πιστώσεων από  το υπουργείο: ««Οι υλοτομήσεις που κάνουμε είναι συνάρτηση των χρημάτων που μας χορηγούνται. Ακόμη δεν τα παραλάβαμε . Συνήθως συγκεντρώνουμε 7.000 – 8.000 χωρικά. Τα κατανέμουμε ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων που έχουμε. Συνήθως 4 – 5 χωρικά στον καθένα». Να σημειώσουμε ότι το Δασαρχείο Ξάνθης διαθέτει μόνο στους κατοίκους των χωριών του δήμου Μύκης.

Σε εξέλιξη είναι οι παραλαβές από τους συνεταιρισμούς και στο Δασαρχείο Σταυρούπολης που διαθέτει καυσόξυλα σε 500 κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης. Όπως ανέφερε η υπεύθυνη κα Πιπεροπούλου συνήθως διατίθενται κάθε χρόνο από 5 χωρικά σε τιμή 14,23 ευρώ (+ΦΠΑ) ωστόσο ακόμη η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…