Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Χωρίς μαθητικές παρελάσεις ο εορτασμός του «ΟΧΙ» στην ΑΜΘ  

Χωρίς μαθητικές παρελάσεις ο εορτασμός του «ΟΧΙ» στην ΑΜΘ  

0

Θα πραγματοποιηθεί μόνο στρατιωτική παρέλαση μετά από συνεννόηση με το Δ’ Σ.Σ.

 

Με απόφαση του περιφερειάρχη Χ. Μέτιου:  «για την αποφυγή περαιτέρω συγχρωτισμού και επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης»

 

 Χωρίς μαθητικές παρελάσεις καθώς και παρελάσεις συλλόγων και εθελοντικών οργανώσεων θα πραγματοποιηθεί φέτος ο εορτασμός της Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, σ’ όλες τις περιφερειακές ενότητες της ΑΜΘ. Θα πραγματοποιηθούν  όμως οι στρατιωτικές παρελάσεις. Η απόφαση ελήφθη από τον περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο με την σύμφωνη γνώμη του Δ’ Σ.Σ. και μετά από συζήτηση που είχε με τους αντιπεριφερειάρχες των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων.

Ο κορωνοϊός βάζει φρένο στις μαθητικές παρελάσεις στην ΑΜΘ – Λόγω επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του  περιφερειάρχη που ανακοινώθηκε το πρωί της Τρίτης: «Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού σας γνωρίζουμε ότι λόγω της αύξησης των κρουσμάτων COVID–19 στην Περιφέρεια ΑΜΘ και για την αποφυγή περαιτέρω συγχρωτισμού και επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης, ακυρώνεται σε όλη την Περιφέρεια το μέρος της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, που αφορά στη συμμετοχή της μαθητικής, φοιτητικής νεολαίας και των πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα κατά τόπους προγράμματα, όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί».

Ανακούφιση στα σχολεία αλλά και από τους γονείς των μαθητών

Παρά το γεγονός ότι η προετοιμασία για την μαθητική παρέλαση έχει ήδη ολοκληρωθεί και σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης έχουν γίνει οι δοκιμαστικές πρόβες των τμημάτων που επιλέχθηκαν, ωστόσο η ματαίωσή της έτυχε θετικής αποδοχής από τους εκπαιδευτικούς καθόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάζουν σταθερή αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες στα σχολεία δεν επιτρέπουν το ρίσκο του μεγάλου συγχρωτισμού στην αρχή της  παρέλασης αλλά και στο τέλος της στην κεντρική πλατεία όπου συγκεντρώνονται μαθητές και γονείς. Έτσι από την δευτεροβάθμια διεύθυνση θεωρούν σωστή και  συνετή την απόφαση του περιφερειάρχη που δεν θέτει σε περαιτέρω κίνδυνο την μαθητική κοινότητα. Ανακούφιση και στους γονείς που πολλοί μέσω των συλλόγων εξέφρασαν την ανησυχία τους μήπως η παρέλαση γίνει αφορμή για μεγάλη επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης εικόνας στην πόλη με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία και στο νοσοκομείο.

Σήμερα η κατάθεση στεφάνων από τους μαθητές όλων των βαθμίδων

Έτσι ο εορτασμός από την πλευρά της μαθητιώσας νεολαίας και φέτος θα περιοριστεί στην κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης και σε ενδοσχολικές εκδηλώσεις με σημείο αναφοράς το ηρωικό Έπος του ΄40.

Σ’ ότι αφορά την στρατιωτική παρέλαση αυτή θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με όσα προβλέπονται από  το εορταστικό πρωτόκολλο μετά την Επιμνημόσυνη Δέση και την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.

Σε ποιες περιφέρειες δεν θα γίνουν παρελάσεις

Να σημειώσουμε ότι η περιφέρεια ΑΜΘ δεν είναι η μοναδική που δεν θα γίνουν μαθητικές παρελάσεις. Ήδη το ίδιο ανακοίνωσε και η περιφέρεια Θεσσαλίας ενώ νωρίτερα είχαν ανακοινώσει οι περιφερειακές ενότητες Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, λόγω επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου.

Ο Καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος έθεσε τις προϋποθέσεις που μπορούν να είναι ακίνδυνες οι παρελάσεις

Εν αναμονή των παρελάσεων με αφορμή των εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος τοποθετήθηκε για το ζήτημα που έχει απασχολήσει τους ειδικούς όλο το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Μόσιαλος, τόνισε ότι «στους εξωτερικούς χώρους η πιθανότητα διασποράς της Covid-19 είναι κατά 19 με 20 φορές μικρότερη σε σχέση με τους εσωτερικούς χώρους».

Επισήμανε δε πως σε έναν ανοιχτό χώρο δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, εάν οι παρελάσεις γίνουν με την προϋπόθεση ότι οι μαθητές και οι στρατιωτικοί που θα συμμετέχουν έχουν κάνει εμβόλιο ή rapid test.

Να μη συμμετέχουν άνω των 60 και ευπαθείς ομάδες ακόμη και αν είναι εμβολιασμένοι

Επίσης, για το κοινό θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρές συστάσεις σε όσους είναι άνω των 60 ετών και σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, ανεξάρτητα από το εάν είναι εμβολιασμένοι, να μην συμμετάσχουν καθώς οι συμπολίτες μας που ανήκουν στις συγκεκριμένες κατηγορίες, δεν πρέπει να εκτεθούν σε συνωστισμό, όχι μόνο στην παρέλαση αλλά και γενικότερα.

Οι υπόλοιποι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να προσέλθουν με έλεγχο της αστυνομίας και με προσκόμιση βεβαίωσης ότι έκαναν rapid test. «Με αυτές τις προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν», υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος, λέγοντας πως «το ενδιαφέρον είναι ότι έχει επικεντρωθεί όλη η συζήτηση στην παρέλαση που θα διαρκέσει μια ώρα, ενώ θα έπρεπε να εστιάσουμε στο εάν γίνονται πράγματι έλεγχοι στους κλειστούς χώρους και στα κέντρα διασκέδασης, ότι μπαίνουν πράγματι μόνο εμβολιασμένοι και τηρούνται όλα τα μέτρα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Η χαμένη άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα

Ιούλιος 1965. Ο Αντρέας, δεκαοχτώ χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφει επιτέλους στην πα…