Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

0

Πετρέλαιο εσύ αγαπημένο…
Χαρτί, μολύβι και κομπιουτεράκι για να βγει το κόστος αγοράς του πετρελαίου φέτος στις οικοδομές. Όχι πως είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Το  ίδιο είχε συμβεί και το 2018,τ ο ίδιο και ακόμη πιο πίσω.
Όμως φέτος σε σχέση με πέρσι, η τιμή είναι ανεβασμένη, ξεπερνά το ένα ευρώ και κάτι ψιλά που ξεκινούν από τα 12 λεπτά και μάλλον θ’ ανέβουν κι άλλο.
Όμως, όσο κι αν το ράλι των τιμών είναι πλέον εδώ, όσο κι αν έχει δημιουργήσει κρύο ιδρώτα στους συμπολίτες, οι παραγγελίες ξεκίνησαν, ενώ οι διαχειριστές των πολυκατοικιών προβληματίζονται πόσα λίτρα να παραγγείλουν σε σχέση με το πάνω-κάτω των τιμών.
Γ.Δ.


Μόσιαλος: Να θεσπιστεί πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»
Με ανάρτησή του ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, κάνει μία ενδιαφέρουσα πρόταση για την δημόσια υγεία, και συγκεκριμένα για την πρόληψη κατά του καρκίνου, η οποία παράλληλα τιμά την Φώφη Γεννηματά, που πάλεψε γενναία για χρόνια την επάρατη νόσο.
Αναφέρει ο καθηγητής: «Η πολιτεία πρέπει επιτέλους να θεσπίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου και να το ονομάσει «Φώφη Γεννηματά».  Η δημόσια ζωή της χώρας είναι πολύ φτωχότερη από σήμερα. Δεν αναφέρομαι στην πολιτική μόνο, γιατί η Φώφη Γεννηματά δίδαξε ευρύτερα τι σημαίνει να είσαι όχι μόνο σημαντική πολιτικός αλλά και αξιοπρεπής και γενναία γυναίκα. Ως το τέλος».
Θυμίζουμε πως ο πατέρας της Φώφης, Γιώργος Γεννηματάς, ήταν αυτός που σχεδίασε και υλοποίησε το ΕΣΥ και εξ’ αυτού, το όνομα Γεννηματά είναι συνδεδεμένο ήδη άρρηκτα με την δημόσια υγεία στη χώρα μας…


Αφισορύπανση …αγάπη μου
Θεατρικές παραστάσεις, τσίρκο, συναυλίες, πολιτικές εκδηλώσεις: όλοι θέλουν να κάνουν γνωστή στην κοινωνία την εκδήλωση τους και φυσικά είναι δικαίωμα τους τηρώντας το νόμο.
Αλλά, ποιος τα αφαιρεί όταν αυτά τελειώσουν; Κανείς. Κρέμονται σαν σκιάχτρα μέχρι να διαλυθούν εντελώς απ’ τις καιρικές συνθήκες δηλαδή 4-5 μήνες μετά.
Στον άτυπο διαγωνισμό “ενημέρωσης” από κοντά και οι αγγελίες παντός τύπου. Κάποιοι μάλιστα τις στερεώνουν σε κολώνες & τοίχους με τόσες κολλητικές ταινίες, που ούτε σε 5 χρόνια δεν θα αλλοιωθούν!
Ας μην ασχοληθούμε, καλύτερα, με τις πινακίδες του ΚΟΚ.
Φυσικά, όλα αυτά γιατί δεν υπάρχει βούληση ούτε για καθαρισμό (μάλλον έχει συνηθίσει το μάτι μας στην ασχήμια) αλλά ούτε και για επιβολή προστίμων.
Μέχρι τότε…
Θ.Γ.


Πρωτιά ψαριών στις θάλασσες
Να και  μια θετική πληροφορία που την αλίευσα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αφορά τα ψάρια και μην εκπλαγείτε παρακαλώ. Η πληροφορία αναφέρεται στην πρωτιά των θαλασσών μας σε ποσότητα αλλά και ποιότητα των ψαριών που αλιεύονται.
Αναφέρει η έρευνα που έγινε πως είναι εντυπωσιακά τα στοιχεία τα οποία ανακηρύσσουν «πρωταθλητές»  σε αλιεύματα τον κόλπο της Καβάλας, τις ακτές της Θάσου και το Θρακικό Πέλαγος. Η έρευνα απέδειξε πως οι θάλασσές μας είναι πρώτες και με διαφορά σε αλιεύματα, με τεράστια διαφορά από τους υπόλοιπους ψαρότοπους του Αιγαίου όπως Θερμαϊκό, Χαλκιδική, Ευβοϊκό και Αργοσαρωνικό.
Μάλιστα το 1/3 των συνολικών αλιευμάτων προέρχονται από τις δικές μας θάλασσες. Ο δε στόλος των αλιευτικών είναι σύγχρονος και σημαντικά μεγάλος.
Γ.Δ.


Δικαίωμα
Όχι πως ήταν υποχρεωτικό, αλλά να, για πολλούς ήταν δεδομένο και ως εκ τούτου αναμενόμενο. Το ν α πει κάτι, το να κάνει μία κάποια δήλωση ο Σωκράτης Ξυνίδης για την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου.
Μέχρι στιγμής αυτό δεν έγινε και βρήκαν ευκαιρία κάποιοι «φίλοι»  του να πουν διάφορα.
Σαν εφημερίδα τον ψάξαμε τον Σωκράτη Ξυνίδη για κάποια δήλωσή του αλλά «σιωπή ασυρμάτου»  εκ μέρους του.
Δικαίωμά του βέβαια και ουδείς ψόγος.
Ο καθένας έχει δικαίωμα στη σιωπή όπως και στις δηλώσεις.
Γ.Δ.


Πάμε για βόλτα στη Βιστονίδα;
Πώς θα σας φαινόταν η παλιά αλλά μη πραγματοποιηθείσα ακόμη ιδέα για μια βόλτα-περιήγηση στη λίμνη Βιστονίδα;
Ναι, περιήγηση με καραβάκι μικρό στην όμορφη, γραφική και μοναδική λίμνη Βιστονίδα. Η οποία πήρε το όνομά της από την αρχαία θρακική φυλή, τους Βίστονες (με όμικρον παρακαλώ κι όχι το λανθασμένο ωμέγα που το συνεχίζουν ακόμη κάποιοι εμμονικοί ανεξήγητα γιατί…).
Όμως η περιήγηση δεν γίνεται. Κάτι που θα έπρεπε να συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια όπως γίνεται στις Πρέσπες, στην Κερκίνη, στη λίμνη Πλαστήρα και αλλού. Όπου εκεί χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών επισκέπτονται τις λίμνες, τους ενημερώνει ο καραβοκύρης για την ιστορία της λίμνης, το βάθος, την έκταση, τα πουλιά, τη βλάστηση, για τα ψάρια κ.α.
Γ.Δ.


Κι όμως δεν γίνονται βόλτες
Αυτά όλα γίνονται στις υπόλοιπες λίμνες. Ενώ θα μπορούσε να υπάρξει περιήγηση, κίνηση ανθρώπων, οικονομικό όφελος στο Λάγος, στα καφέ, τις ταβέρνες, στους ιδιοκτήτες των μικρών σκαφών. Αλλού αυτά συμβαίνουν και δυστυχώς δεν γίνονται εδώ. Εδώ που διαθέτουμε μια όμορφη λίμνη, γραφική, με τις αξιόλογες παραλίμνιες περιοχές, με τον Άη Νικόλα και την Παντάνασσα.
Όλα αυτά μπορούν να γίνουν, πάντα με σεβασμό και γνώση του Περιβάλλοντος και των πουλιών. Και όχι μόνον δεν γίνονται, αλλά ούτε ξεκίνησε μια έστω προσπάθεια από κάποιον ανήσυχο κάτοικο της περιοχής.
Εδώ ισχύει το ότι μόνο να γκρινιάζουμε μας ενδιαφέρει. Αρνούμαστε να δούμε τι γίνεται αλλού, να παραδειγματιστούμε και να αξιοποιήσουμε την προσφορά της λίμνης, της φύσης.
-Απάθεια και μιζέρια!
Γ.Δ.


Με ήπια συμπτώματα νοσεί από κορωνοϊό ο Μητροπολίτης μας
Θετικός στον κορωνοϊό από το τέλος της περασμένης εβδομάδας  διαγνώστηκε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων και τέθηκε σε καραντίνα τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο. Ο Μητροπολίτης μας έχει ήπια συμπτώματα και σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες είναι καλά στην υγεία του και βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μέγαρο.
Να σημειώσουμε ότι ο κ Παντελεήμων είναι πλήρως εμβολιασμένος.
Να αναφέρουμε επίσης ότι κατά την ιχνηλάτηση που έγινε βρέθηκαν και άλλοι κληρικοί θετικοί που ήταν στο άμεσο περιβάλλον του.
Ευχόμαστε στον Μητροπολίτη μας ταχεία ανάρρωση και να επιστρέψει γρήγορα στα καθήκοντά του. Το ίδιο ευχόμαστε και για όσους νοσούν είτε είναι κληρικοί είτε όχι!
Μ.Ξ.


Τιμή στο Έπος του ‘40 με ιστορική γνώση
Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει και ευτυχώς έγινε. Ο λόγος για την ματαίωση των μαθητικών παρελάσεων σ’ όλη την ΑΜΘ. Δεν είναι δυνατόν κάθε μέρα να μετράμε πάνω από 50 κρούσματα στην Ξάνθη και σ’ όλες τις άλλες περιφερειακές ενότητες και να θέτουμε σε τόσο άμεσο κίνδυνο την μαθητική κοινότητα αλλά και το κοινό που θα παρακολουθούσε την παρέλαση. Από τη στιγμή που κινδυνεύει η δημόσια υγεία αυτές οι εκδηλώσεις είναι σωστό να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Οι δέουσες τιμές για την  εθνική επέτειο του ΟΧΙ μπορούν να αποδοθούν και χωρίς παρελάσεις. Κυρίως αυτό που πρέπει να εστιάσουμε είναι στην γνώση της ιστορίας αυτής της περιόδου. Γιατί όσο και ακούγεται περίεργο πολλά παιδιά δεν ξέρουν τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου.  Δεν ξέρουν για το ελληνικό έπος κατά του φασισμού που γράφτηκε στις κορυφογραμμές της Πίνδου στα σύνορα με την Αλβανία, δεν ξέρουν τις ηρωικές αυτές στιγμές που αποτελούν από τις πιο λαμπρές σελίδες της νεότερης ιστορίας μας. Αυτά πρέπει να μάθει η νεολαία μας για  να εμπνευστούν οι νέες γενιές  για τους δικούς τους αγώνες κατά του φασισμού, κατά του ρατσισμού. Να δώσουν τους δικούς τους αγώνες για ένα καλύτερο,  πιο δίκαιο κόσμο. Στα χέρια τους άλλωστε κρατούν το μέλλον αυτού του κόσμου και πρέπει να έχουν ιστορική γνώση!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …