Η έκθεση διοργανώνεται στις 14-16/10 στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Θέματα συμμετοχών και περιεχομένου με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη αναδεικνύει η αντιπρύτανης Έρευνας κα Μιχαλοπούλου στο «Ε» εστιάζοντας στη συμμετοχή του ΔΠΘ
Τα νέα δεδομένα στα πεδία της τεχνολογίας και της πληροφορικής έρχονται να «κουμπώσουν» αρμονικά και συνδυαστικά σε έναν καμβά στα πλαίσια της Έκθεσης Καινοτομίας και Τεχνολογίας Beyond 4.To Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης υποστηρίζοντας τις νέες τεχνολογίες φιλοξενεί συμμετοχές περιπτέρων από πανεπιστήμια όπως της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας. Ανάμεσα σε αυτά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προβάλλει με το δικό του περίπτερο και δηλώνει έτοιμο να παρουσιάσει το δικό του project με θέμα «Το Μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης» το τριήμερο 14-16/10.Η αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΔΠΘ ,Μαρία Μιχαλοπούλου μιλά στο «Ε» για τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου μας, για τα θέματα της παρουσίασης αναδεικνύοντας ταυτόχρονα σε αδρές γραμμές τη σπουδαιότητα της συμβολικής μεταρρύθμισης που επικροτείται.
Αρχικά,η κα Μιχαλοπούλου αναφέρεται στις συμμετοχές τόσο εταιρειών όσο και άλλων ιδρυμάτων και υπογραμμίζει: «Είναι μία Έκθεση που γίνεται πρώτη φορά. Είναι θεματική και συνάμα στοχευμένη. Το Πανεπιστήμιό μας κλήθηκε να πάρει μέρος. Μπορούμε να μιλάμε για μια απόπειρα συμβολικής μεταρρύθμισης, η οποία «αγκαλιάζεται» από τη συμμετοχή εταιρειών, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και φυσικά από την ενεργό δραστηριοποίηση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων»
Συμμετοχές από το τμήμα Ηλεκτρολόγων και Πολιτικών Μηχανικών
Στη συνέχεια, ερωτώμενη για την προέλευση των συμμετοχών ενημέρωσε πως είναι φυσικό να υπάρχει ενδιαφέρον από τις Πολυτεχνικές Σχολές. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι εκπρόσωποι προέρχονται από τα πολυτεχνικά τμήματα και ειδικότερα από τους Ηλεκτρολόγους κι από τους Πολιτικούς Μηχανικούς, μιας και το θέμα της έκθεσης έρχεται σε μία αντιστοιχία με το περιεχόμενο των σπουδών τους συμβάλλοντας στην προσπάθεια για μία περαιτέρω διείσδυση και τοποθέτηση με προσεγγίσεις διεθνούς κλίμακας».
Έπειτα, ξετύλιξε τη θεματική των παρουσιάσεων επισημαίνοντας τα ακόλουθα: «Όσον αφορά τις παρουσιάσεις στις οποίες θα προβούν οι συμμετέχοντες αυτές περικλείουν το Κέντρο Διακινδύνευσης του Ανθρώπινου Κεφαλαίου της ΠΑΜΘ επιχειρώντας μία διεπιστημονική προσέγγιση που στοχεύει στη διερεύνηση κινδύνων προερχόμενων από τον ανθρώπινο παράγοντα και από το περιβάλλον. Συμπληρωματικά, το ΚΕΔΕΚ(Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας)υπόσχεται να προωθήσει τη σύνδεση της παραγωγής με την έρευνα. Σε τελικό στάδιο θα παρουσιαστεί ένα αυτόνομο όχημα από το τμήμα Ηλεκτρολόγων».
Μνημονεύοντας τη συμμετοχή του κ.Ηλιάδη στέκεται στα ακόλουθα: «Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω πως ο Πρόεδρος στους Πολιτικούς Μηχανικούς, κ.Ηλιάδης πρόκειται να επιφορτιστεί με το κομμάτι της τεχνικής νοημοσύνης και θα παρουσιάσει το project του. Θα διαπιστώσετε πως όλα αυτά που σχεδιάζονται να αναδειχθούν θα μετουσιωθούν αβίαστα σε προϊόντα».
Ανακεφαλαιώνοντας κατέληξε: «Εν κατακλείδι, εγκαινιάζεται μία έκθεση που διαθέτει ανοιχτό φοιτητολόγιο, εφαρμογές, ζωντανές παρουσιάσεις και είναι δωρεάν για όλους τους φοιτητές. Ωστόσο, υπάρχει χρηματική επιβάρυνση του ύψους των 40 ευρώ για τους λοιπούς συμμετέχοντες. Τέλος,είναι προσβάσιμη μόνο σε εμβολιασμένους και ήδη νοσήσαντες».
Χρύσα Κιατίπη