Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ζητούν επιδότηση de minimis για τις ζωοτροφές οι κτηνοτρόφοι  

Ζητούν επιδότηση de minimis για τις ζωοτροφές οι κτηνοτρόφοι  

0

Τα ζητήματα που έθεσαν στην συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

 

Υπάρχουν προθέσεις αλλά χρειάζονται έργα η διαπίστωση των κτηνοτρόφων που μιλούν στο «Ε»

 

 

Όλα τα ζητήματα χρόνια και συγκυριακά, που απασχολούν τους Έλληνες κτηνοτρόφους τέθηκαν στο τραπέζι της σύσκεψης με τον υπουργό, τον υφυπουργό και στελέχη του ΥΠΑΑΤ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου στις 13:00 στο υπουργείο.

Ήτοι:

Νέα ΚΑΠ και καταμερισμός βοσκοτόπων, Ζωοτροφές και κόστος παραγωγής, μέτρα στήριξης, Καταμερισμός εθνικού αποθέματος, παραχωρήσεις δημόσιων και κοινόχρηστων εκτάσεων για ΑΠΕ, αποζημιώσεις ζωονόσων με την κατάργηση της υποχρέωσης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας του κτηνοτρόφου και τέλος, αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και υποχρεωτικότητα εφαρμογής τους.

Ν. Δημόπουλος, εκπρόσωπος κτηνοτρόφων ΑΜΘ: «Μας υποσχέθηκαν ότι θα μειωθούν οι διαφορές ανάμεσα στις περιφέρειες για  τα δικαιώματα στα βοσκοτόπια…»

Τους κτηνοτροφικούς συλλόγους της ΑΜΘ εκπροσωπούσε ο πρόεδρος κ. Νίκος Δημόπουλος, ο οποίος μίλησε στο «Ε» για όσα αποκόμισε από τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ: «Θίξαμε πολλά θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας. Έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση στη συνέχεια αυτής που είχαμε στην Κομοτηνή. Ανοίξαμε όλη την ατζέντα των θεμάτων και θέλαμε να ενημερώσουμε για τις στρεβλώσεις που υπάρχουν σε σχέση με τα ιστορικά δικαιώματα και τους βοσκοτόπους. Θέματα που μας «καίνε» χρόνια τώρα, εμάς εδώ στην ΑΜΘ. καθώς μας έχουν καταγράψει ως περιοχή με ιδανική βόσκηση ανά ζωική μονάδα και χάνουμε πολλά χρήματα σε επιδοτήσεις για τα βοσκοτόπια που παίρνουν άλλες περιφέρειες . Αυτό είναι όμως εικονικό. Επίσης αναφερθήκαμε στο πρόβλημα με την αύξηση της τιμής στις ζωοτροφές. Ζητήσαμε την ενεργοποίηση του προγράμματος  de minimis για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε», επεσήμανε ο κ. Δημόπουλος.

Αναφορικά δε με το τι απαντήσεις πήραν για τα θέματα που έθεσαν ο κ. Δημόπουλος δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος: « Τις ίδιες κουβέντες. Μας υποσχέθηκαν ότι θα μειωθούν οι διαφορές ανάμεσα στις περιφέρειες για  τα δικαιώματα στα βοσκοτόπια αφού γίνει έλεγχος. Το ζήτημα είναι πως πρέπει συνεχώς να πιέζουμε. Σ’ ότι αφορά τις ζωοτροφές μας είπαν ότι αντίστοιχα έχει αυξηθεί η τιμή του πρόβειου γάλακτος αλλά ξεχνάνε ότι επί  χρόνια οι τιμές ήταν καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα».

Προέδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης, Δ. Ψεμματάς: «Πρέπει να ενεργοποιηθεί το de minimis για τις ζωοτροφές»

Την ανάγκη να ενσκήψει στα προβλήματα και να δώσει λύσεις και όχι μόνο υποσχέσεις το υπουργείο,  τόνισε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς: «Η ηγεσία του υπουργείου έδειξε ότι έχει την πρόθεση και να κατανοήσει και να επιλύσει τα θέματα που μας απασχολούν. Εξηγήσαμε ότι αν δεν δοθούν επιδοτήσεις στις ζωοτροφές δεν θα έχουμε παραγωγή. Ας ελπίσουμε να ενεργοποιήσουν το πρόγραμμα de minimis. Επίσης αυτό το μεγάλο ζήτημα με τα βοσκοτόπια πρέπει να αρθεί αυτή η αδικία. Μας είπαν ότι θα είμαστε σε επικοινωνία. Το ζήτημα είναι ότι μόλις στο υπουργείο  μαθαίνουν τα προβλήματά μας αλλάζουν υπουργείο! Και ξεκινάμε από την αρχή!».

 

 

 

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…