Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Το σημερινό πρόγραμμα των Γιορτών Παλιάς Πόλης

Το σημερινό πρόγραμμα των Γιορτών Παλιάς Πόλης

0

Εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους από το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ

Σειρά εκδηλώσεων περιλαμβάνεται και σήμερα, Πέμπτη στο πρόγραμμα των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Οι επιλογές περιλαμβάνουν συζητήσεις, καινοτόμες δράσεις, παιδικές εκδηλώσεις, stand up show, θερινό σινεμά και μουσικές βραδιές.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Στρογγυλή τράπεζα: «Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή»

19:00, Αυλή Δημοτικής Πινακοθήκης Ξάνθης

Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια δράσεων και ενημέρωσης για το περιβάλλον, που αποτελεί από φέτος πρόσθετο βασικό άξονα στις Γιορτές Παλιάς Πόλης 2021. Ο καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης Κωνσταντίνος Κουρτίδης, μιλά για την επίκαιρη κλιματική αλλαγή και συζητά με τους παρευρισκόμενους περιβαλλοντικά θέματα και απόψεις. Την συζήτηση συντονίζει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης καθηγητής ΔΔΕ. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό.

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας Covid-19 όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λόγω των περιορισμένων θέσεων, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Καινοτόμες δράσεις από το Xanthi TechLab και την Democritus Racing Team

19:00, Θεματικό Πάρκο Λιμνίο

Το Χanthi TechLab του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, σε συνεργασία με την Democritus Racing Team – DRT θα παρουσιάσει μια σειρά δράσεων καθώς και το μονοθέσιο αγωνιστικό αυτοκίνητο με το οποίο η DRT διακρίθηκε στους διαγωνισμούς στην Ιταλία και την Ολλανδία. Ρομποτική, 3D printing και καινοτομία σε ένα ξεχωριστό διήμερο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Ένα ξεχωριστό οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας για την περιοχή που αξίζει να δείτε και να πάρετε μέρος.

Το Xanthi TechLab αποτελεί μια συνεργασία του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και τις Πρεσβείας των Η.Π.Α στην Ελλάδα, σημείο αναφοράς με τις δράσεις του στην εκπαιδευτική ρομποτική, τη νεανική επιχειρηματικότητα, τα fake news, τα soft skills κα. Ένα hub δικτύωσης και προσφοράς στην τοπική κοινωνία, διακρίθηκε δύο φορές στα Bravo Sustainable Awards 2019, 2021 και στα προγράμματα STEM. Διοργανώνει το διαγωνισμό First Lego League Xanthi και αποτελεί επίσημο συνεργάτη της eduACT διοργανωτή του πανελληνίου πρωταθλήματος εκπαιδευτικής ρομποτικής First Lego League Greece.

H Democritus Racing Team – DRT ιδρύθηκε το 2015 στην Ξάνθη. Εκπροσωπεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στις διοργανώσεις Formula Student και Formula SAE, οι οποίες αποτελούν τους μεγαλύτερους ακαδημαϊκούς διαγωνισμούς για μηχανικούς στον κόσμο. Στόχοι της DRT είναι η διεύρυνση των μαθησιακών πεδίων των φοιτητών του Δ.Π.Θ., η εκπροσώπηση της χώρας σε πανεπιστημιακούς διαγωνισμούς διεθνούς εμβέλειας, η προώθηση της ευγενούς άμιλλας, του ομαδικού πνεύματος και άλλων ανάλογων ηθικών αξιών καθώς και η πρακτική ανάδειξη των διδασκόμενων μαθημάτων μέσω της βαθιάς ενασχόλησης των φοιτητών με ζητήματα μηχανικής.

Η ομάδα πρόσφατα κατέκτησε την 6η θέση παγκοσμίως μεταξύ 27 πολυτεχνείων και πολυτεχνικών σχολών από όλη την Ευρώπη, στον διαγωνισμό Formula Student Netherlands, στην κατηγορία CV οχημάτων (combustion vehicle), που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου, στην πίστα TT Circuit Assen στην Ολλανδία.

«Πράσινα Χαμόγελα – Αυτοματισμός και Προστασία του Περιβάλλοντος»

19:00, Αυλή 5ου Παιδικού σταθμού, Λευκάδος 2

Βιβλιοπαρουσίαση και εκπαιδευτική δράση για την οικολογική και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, με παράλληλη επίδειξη ρομπότ (αυτοματοποιημένη δενδροφύτευση). Τα παιδιά θα μάθουν την αξία του περιαστικού δάσους της πόλης και θα γνωρίσουν τις προκλήσεις που η κλιματική αλλαγή επιφυλάσσει για το μέλλον. Στο τέλος της εκδήλωσης θα γίνει κλήρωση για βιβλία και δωρεάν μαθήματα ρομποτικής.

Επιμέλεια: Νίκος Κοσμίδης, υποψήφιος διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής, Συγγραφέας, Εικονογράφος – Υπεύθυνος λειτουργίας ιδιωτικών παιδικών σταθμών

Οργάνωση: Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Δ/νση Δασών Ξάνθης, Σύλλογος ”RoboSpecialists”

Θερινό σινεμά στην αυλή με τα χαμάμ

19:30 Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – Στην αυλή με τα χαμάμ

Η κινηματογραφική λέσχη της ΦΕΞ & της ΕΛΜΕ Ξάνθης, παρουσιάζουν τον νέο κύκλο προβολών και συζητήσεων για τη νέα περίοδο. Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ έχει φιλοξενήσει εξαιρετικές ταινίες κι αφιερώματα σε συνεργασία με φεστιβάλ και ινστιτούτα. Παρουσιάζει περισσότερες από 100 (μέρες προβολών το χρόνο) δίνοντας τη δυνατότητα στο κινηματογραφόφιλο κοινό να ενημερωθεί και να ψυχαγωγηθεί. Η Λέσχη οργανώνει ακόμη μαθήματα κινηματογράφου καθώς και συναντήσεις με σημαντικούς δημιουργούς.

Οργάνωση: ΦΕΞ – Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ – ΕΛΜΕ Ξάνθης

Παράσταση του Θιάσου Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη

20:15, Αυλή 5ου Παιδικού σταθμού, Λευκάδος 2

Σε μια δωρεάν παράσταση για μικρούς και μεγάλους ο γνωστός καραγκιοζοπαίχτης Γιάννης Βουλτσίδης καυτηριάζει την επικαιρότητα και όχι μόνο!

Οργάνωση: Πολιτιστικός σύλλογος «Σπάρτακοι ‘82», Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης.

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας Covid-19 όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λόγω των περιορισμένων θέσεων, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο

21:00 Κτήριο Π.Α.Σ. Αντίκας. Αρχοντικό οδού Ευριπίδη Χασιρτζόγλου 8

Τιμή εισόδου: 7 ευρώ

Εκδήλωση αποκλειστικά για καθήμενους. Κρατήσεις θέσεων κατά προτεραιότητα. Πληροφορίες στις σελίδες Facebook και Instagram του συλλόγου.

Ρεμπέτικες, λαϊκές και ρετρό επιτυχίες σε ρυθμούς swing, balkan και latin με τους Pasta tomato band (Καβάλα)

21:30 Στέκι «Βατράχων», οδός Πινδάρου

Οι «Pasta Tomato» δημιουργήθηκαν στην Καβάλα το 2013, από πέντε μουσικούς προερχόμενους από διαφορετικές μουσικές σκηνές, με κοινό στόχο τη δημιουργία μιας πιο φρέσκιας και εναλλακτικής μουσικής πρότασης. Συνδυάζοντας στοιχεία από διαφορετικά μουσικά στιλ, άρχισαν με βάση ρεμπέτικες, λαϊκές και ρετρό επιτυχίες, διασκευασμένες πάνω σε Gypsy Swing, ενώ αργότερα εμπλούτισαν το άκουσμά τους, με Balkan και Ethnic ρυθμούς με ηχοχρώματα από μουσικές της κάτω Ιταλίας και ταραντέλες.

Οι «Pasta Tomato» είναι οι: Δημήτρης Στογιάννος – κιθάρα, φωνή, Χρύσα Παπαδοπούλου – φωνή, Σπύρος Λαμπρινόπουλος – ακορντεόν, Κώστας Παπανικολάου – μπάσο, Κώστας Αποκατανίδης – κρουστά.

Είσοδος δωρεάν.

Εκδήλωση αποκλειστικά για καθήμενους. Κρατήσεις θέσεων κατά προτεραιότητα.

Οι πόρτες του χώρου μας θα ανοίξουν στις 20:30 για καλύτερη εξυπηρέτηση και ομαλότερη ροή του κόσμου.

Θα εφαρμοστούν όλα τα υγειονομικά μέτρα, όπως προβλέπονται από τις διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οργάνωση: πολιτιστικός σύλλογος «Βάτραχοι»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Μωρά στη Φωτιά επιστρέφουν στις 20 Απριλίου στην Ξάνθη

Μαζί τους οι «Λάχνισμα» από την Ξάνθη Ο Στέλιος Σαλβαδόρ και τα Μωρά στη Φωτιά, επιστρέφου…