Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ Το Ιστορικό των Εμβολίων κατά των ασθενειών στην ύστερη Οθωμανική περίοδο

Το Ιστορικό των Εμβολίων κατά των ασθενειών στην ύστερη Οθωμανική περίοδο

0

Ένα σπάνιο επίκαιρο ντοκουμέντο εμβολιασμού κατά της ευλογιάς

Η Οθωμανική  Αυτοκρατορία  θεώρησε ότι οι εμβολιασμοί αποτελούσαν μια σημαντική λύση  στη χώρα, την δύσκολη περίοδο των μολυσματικών ασθενειών.

Ειδικότερα στην επικράτεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς ήταν κοινή πρακτική σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης και οι Έλληνες ιατροί Εμμανουήλ Τιμόνης (1669-1720) και Ιάκωβος Πυλαρινός (1659-1718) πρωτοστάτησαν στην ανάπτυξή του, πριν ή ταυτόχρονα με τον Edward Jenner’s (1749 –1823) που θεωρείται και ο πατέρας της ανοσολογίας.

Η Λαίδη Μαίρη Μοντάγκου, σύζυγος του Βρετανού πρέσβη στην Υψηλή Πύλη,  εμβολιάστηκε κατά της ευλογιάς με την οικογένειά της, όπως δήλωσε, με αυτήν την «οθωμανική μέθοδο». Ακόμη και μετά την επιστροφή της στη Βρετανία, ηγήθηκε μιας εκστρατείας εκλαΐκευσης της διαδικασίας εκεί.

Μερικά χρόνια μετά τη μαρτυρία της σχετικά με τη χρήση εμβολίων κατά της ευλογιάς, ο Οθωμανός  ερευνητής – γιατρός Sanizade Mehmed Ataullah Efendi, ο οποίος πέθανε το 1826, κατάφερε να παράγει και να πραγματοποιήσει έναν επιτυχημένο εμβολιασμό κατά της ευλογιάς χρησιμοποιώντας μια σύγχρονη μέθοδο.

Το Παράσημο του Τάγματος του Μετζιντιγιέ

Ο Σανιζαντέ πρότεινε στον Σουλτάνο Μαχμούντ Β’ το 1811, να θεσμοθετήσει το έργο του σε πολιτική υγείας και να εφαρμόσει την πρακτική της καραντίνας για να αποτρέψει την εξάπλωση και της πανούκλας ανοίγοντας παράλληλα και εργοστάσιο εμβολίων. 

Λίγο αργότερα ο Λούις Παστέρ (1822-1895), πρωτοπόρος του εμβολιασμού και της σύγχρονης έρευνας για μολυσματικές ασθένειες, απευθύνθηκε στους επικεφαλής των ξένων χωρών ζητώντας βοήθεια για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για το Ινστιτούτο Παστέρ. Μεταξύ των ηγεμόνων που ζητήθηκε ήταν και ο Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίντ Β’ ο οποίος είπε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία θα βοηθήσει, αλλά με την προϋπόθεση ότι το Ινστιτούτο Παστέρ θα συνεχίσει το έργο του στην Κωνσταντινούπολη εις μνήμην του Σανιζαντέ.

Ο Παστέρ αρνήθηκε όμως την προσφορά, έτσι ο Σουλτάνος πρότεινε να απονεμηθεί στον Παστέρ το παράσημο του Τάγματος του Μετζιντιγιέ και 10.000 χρυσά φράγκα, αλλά ως αντάλλαγμα το Ινστιτούτο Παστέρ να προσφέρει υποτροφία για έρευνα και κατάρτιση σε τρεις ειδικούς από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Έτσι, το 1886, η οθωμανική κυβέρνηση έστειλε μια ομάδα ερευνητών, οι οποίοι επέστρεψαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με δείγμα μυελού των οστών που εγχύθηκε με τον «ιό της λύσσας», ο οποίος χρησίμευσε ως βάση για περαιτέρω έρευνα και παραγωγή εμβολίων στην Κωνσταντινούπολη.

Συμπέρασμα: Τα εμβόλια διαχρονικά, σε όποια εποχή και αν παρήχθησαν, έσωσαν μαζικά τις ζωές των ανθρώπων.

Επιμέλεια ιστορικής έρευνας:
Μπατζακίδης Φ. Γεώργιος
Απόφοιτος του ΕΑΠ τμήμα ανθρωπιστικών σπουδών με μεταπτυχιακές σπουδές στον Ελληνικό πολιτισμό και Ιστορία
Υποψήφιος Διδάκτωρ της Οθωμανικής ιστορίας


ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Όνομα : Κωνσταντίνος
Ετών: 22
Όνομα πατέρα: Νικόλαος
Επάγγελμα πατέρα: Μπογιατζής
Θρησκευτικό δόγμα: Χριστιανός Ορθόδοξος
Πόλη διαμονής: Κωνσταντινούπολη
Δημοτικό διαμέρισμα: 2
Καζάς καταγωγής: Σαφράνμπολη
Συνοικία: Μπάλατ
Μαχαλάς: Λόντζα
Σοκάκι: Οδός Λόντζα
Αριθμός οικίας: κενό

Το παρόν πιστοποιητικό εμβολιασμού εξεδόθη στον παραπάνω ενδιαφερόμενο με τα στοιχεία του και ο οποίος υπεβλήθη στην τρίτη δόση του εμβολίου κατά της ευλογιάς.

27 Αυγούστου 1904

Ο υπεύθυνος ιατρός  εμβολιασμών

 Σφραγίδα και υπογραφή

 

Μετάφραση από την Οθωμανική Γλώσσα: Σεντάτ Καράνταη
Απόφοιτος του İslamik University of Medina της Σαουδικής Αραβίας

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Ξανθιώτισσα Ελένη Ψαραλίδου παρουσιάζει την ποιητική συλλογή «Μαύρη Μύγα» στο Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού

Η ποιήτρια συνομιλεί με το κοινό και υπογράφει το βιβλίο της στην Ξάνθη, στο πλαίσιο του α…