Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νηνεμία στο Θρακικό Πέλαγος: Δεν κυκλοφορούν τούρκικα αλιευτικά

Νηνεμία στο Θρακικό Πέλαγος: Δεν κυκλοφορούν τούρκικα αλιευτικά

0
limani avdira

Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος των Αλιέων Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Τσολάκης

 

Φόβοι για καταστροφή του γόνου από το φυτοπλαγκτόν που έχει καθίσει στον βυθό  

 

Νηνεμία επικρατεί στο Θρακικό Πέλαγος καθώς οι τούρκοι ψαράδες επίλεξαν άλλες περιοχές για να κυκλοφορούν και να ψαρεύουν παρανόμως μέσα στα χωρικά μας ύδατα! Γι αυτό και το Διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα που έκανε χθες το ΥΠΕΞ με αφορμή περιστατικά με Τούρκους ψαράδες που ψαρεύουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής παρενοχλούν ελληνικά αλιευτικά. «Η παράνομη αλιεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί επίσης παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πέρα από το γεγονός ότι είναι ακόμα μια παραβίαση, εκ μέρους της Τουρκίας, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει ακάθεκτη την παραβατική της συμπεριφορά. Η ελληνική πλευρά, προσηλωμένη στην προάσπιση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αφήνει καμία πρόκληση να μείνει αναπάντητη», αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Ηρεμία στο Θρακικό Πέλαγος – Δεν κυκλοφορούν τούρκικα αλιευτικά όπως άλλοτε

Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Αλιέων Ξάνθης κ. Κώστας Τσολάκης επεσήμανε πως τώρα δεν έχουμε ανάλογα φαινόμενα όπως παλιά με κυκλοφορία τουρκικών αλιευτικών που παραβίαζαν τα διεθνή ύδατα και ψάρευαν στα δικά μας. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Τσολάκης  είχε καταγγείλει μέσω του «Ε» ανάλογα περιστατικά ζητώντας την προστασία της πολιτείας: «Στα μέρη μας είναι μια ήρεμη περίοδος. Δεν έχουμε αντίστοιχα φαινόμενα όπως τότε που ερχόταν από το Μπόντρουμ(Αλικαρνασσός) 50 χιλιόμετρα από εδώ και σάρωναν με τα αλιευτικά τους τα ψάρια του Θρακικού. Ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή την περίοδο δεν έχει και ψάρια», σημειώνει ο κ. Τσολάκης.

Φοβούνται  καταστροφή του γόνου από το φυτοπλαγκόν οι ψαράδες

Κι αν προς το παρόν τα πράγματα είναι ήρεμα επιφανειακά δεν συμβαίνει το ίδιο και στον βυθό! Όπως αναφέρει ο κ. Τσολάκης ο κίνδυνος προέρχεται από το φυτοπλαγκτόν που έχει καθίσει στον βυθό: «Οι θάλασσές μας καθάρισαν όμως το φυτοπλαγκτόν δεν διαλύθηκε. Υπάρχει στον βυθό, έχει καθίσει στον βυθό. Αυτό που φοβόμαστε είναι ότι θα προκαλέσει ασφυξία και θα καταστρέψει τον γόνο. Αν συμβεί αυτό που πολύ το φοβόμαστε απλά δεν θα έχουμε ψάρια την επόμενη περίοδο, όπως γλώσσες αλλά και χταπόδια», επισημαίνει ο κ. Τσολάκης.

Και οι  φόβοι του είναι βάσιμοι καθώς όπως υποστήριξε ο καθηγητής του ΔΠΘ  κ. Γιώργος Συλαίος με Γνωστικό Αντικείμενο τη Διαχείριση και Προσομοίωση Παράκτιων Υδατικών Συστημάτων και ο οποίος ασχολήθηκε με το θέμα, το φυτοπλαγκτόν προκαλεί ανοξία, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου με αποτέλεσμα να καταστρέφει την έμβια ζωή.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μήνυμα κοινού αγώνα εκπέμπουν σωματεία και σύλλογοι με αφορμή την Πρωτομαγιά [ΦΩΤΟ]

Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης στις 10:00 με ομιλίες, ανάγνωση το…