Αρχική Χωρίς κατηγορία Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

0

Στο δρόμο ή στα σύνορα
Η επιστολή του συμπολίτη μας για το θέμα του κυνηγητού των προσφύγων-μεταναστών στους δρόμους της περιφέρειάς μας και στην πόλη μας είναι ωμή και ρεαλιστική.
Γράφει: «Παρακολουθώ στην εφημερίδα για τις καθημερινές εντοπίσεις και συλλήψεις μεταναστών- προσφύγων από την αστυνομία. Μου προξενεί όλη αυτή η ιστορία μία απορία. Πώς καταφέρνουν και περνούν τα φυλασσόμενα σύνορα;  Τι είδους φύλαξη είναι αυτή όταν δεκάδες κάθε μέρα συλλαμβάνονται στους δρόμους και τις πόλεις;  Σκέφτομαι μήπως τελικά τους αφήνουν να περνούν τα σύνορα, κι αργότερα πιο μέσα τους συλλαμβάνουν. Έτσι, δείχνουν την αναγκαιότητα, λέω τώρα, της ύπαρξης του σώματος των συνοριοφυλάκων;
Και γιατί όλοι αυτοί φυλάνε τους δρόμους κι όχι τα σύνορα; Τι κόλπα είναι αυτά;
Και κάτι ακόμη. Τι νόημα έχει η σύλληψή τους και το κυνηγητό; Αφού τους πάνε σε δομές, ας τους αφήνουν να πάνε μόνοι τους, κι ας σταματήσει το επικίνδυνο κυνηγητό μέσα στις πόλεις».
-Είμαι βέβαιος πως τις ίδιες και άλλες απορίες έχουν πολλοί συμπολίτες για το θέμα αυτό.
Γ.Δ.


Για τον Τύμβο Καστά
Σε άλλη σελίδα αναφέρουμε αναλυτικά στοιχεία για όσα έγιναν αλλά και άλλα που δεν έγιναν στην περίπτωση του γνωστού Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη. Δυστυχώς το αρχαιολογικό σημείο αποτέλεσε σημείο πολιτικής και άγονης αντιπαράθεσης, τελικά σε βάρος της προβολής και αξιοποίησης του Μνημείου. Τέλος πάντων, το παρελθόν είναι πίσω μας.
Σήμερα λοιπόν, πριν από λίγες ημέρες, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αποκάλυψε ότι το μνημείο θα είναι επισκέψιμο από συγκεκριμένες ομάδες στα τέλη του 2021 και για το κοινό αφού γίνουν οι απαραίτητες εργασίες τόσο στον τάφο όσο και στην είσοδο και τον περιβάλλοντα χώρο.
Με καθυστέρηση και 6 χρόνια σιωπής, σήμερα το μνημείο αποκτά την αξία του και θα συντηρηθεί και αποκαλυφθεί.
Γ.Δ.


Μια πρόταση
Προς τον δήμο Ξάνθης συνολικά και την Γραμματέα του Δήμου κυρία Ψωμά.
Προτείνουμε λοιπόν ο δήμος μας να προχωρήσει στην ίδρυση ενός Συμβουλευτικού Κέντρου για κακοποιημένες γυναίκες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Μια τέτοια δομή κοινωνικού περιεχομένου απουσιάζει από το δήμο μας και κρίνεται απαραίτητη για την προστασία αλλά και συμπαράσταση με κάθε τρόπο στις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας.
Αυτή η πρότασή μας κι ελπίζουμε να βρει την άμεση αποδοχή και υλοποίηση.
Εξάλλου στις αρμοδιότητες του δήμου το θέμα αυτό.
Γ.Δ.


Χαρές, πάντα χαρές!
Να στείλουμε και μέσα από τη στήλη τις ευχές μας σε ένα δικό μας άνθρωπο, που το βράδυ του Σαββάτου έζησε μία από τις ομορφότερες στιγμές της ζωής του. Ο Μπάμπης Ζέρβας, επί πολλά χρόνια συνεργάτης μας που αναλαμβάνει καθημερινά το layout της εφημερίδας και επιμελείται κάθε γραφιστική εργασία παντρεύτηκε την αγαπημένη του Σταυρούλα στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τοξοτών, ανάμεσα σε φίλους και συγγενείς.
Αυτές οι στιγμές ευτυχίας ευχόμαστε να ακολουθούν το ζευγάρι σε όλη του την ζωή, να βαδίζουν πάντα πλάι πλάι, να κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου, και να κρατήσουν αυτά τα λαμπερά χαμόγελα που χαρήκαμε μαζί τους.
Τις ευχές μας και στις οικογένειές τους. Πάντα χαρές!
Ε.Δ.


Το πακέτο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Σημαντικά μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας περιείχε η ατζέντα του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ. Σημαντικές μειώσεις συντελεστών φόρων και ΦΠΑ, φόρων στα ακίνητα, στις γονικές παροχές και μεταβιβάσεις, αλλά και μείωση των εργοδοτικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης είναι μερικά  απ’ αυτά. Επίσης πολύ σημαντικό είναι η επιδότηση της εργασίας για  την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους και η στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσα από προγράμματα. Μέτρα στοχευμένα για να στηριχτεί η κοινωνία και η οικονομία για να αντιμετωπίσει τις πληγές της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν μετά από δύο χρόνια και όχι νωρίτερα κατά συνέπεια δεν πρόκειται για προεκλογικές εξαγγελίες.
Τα χαιρετίζουμε και αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα
Μ.Ξ. 


Ιδιόκτητο οικόπεδο προς αξιοποίηση
Επειδή ο δήμος Ξάνθης και ειδικότερα  ο ίδιος ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης έχει εκτός των άλλων ενδιαφερόντων και το θέμα της εκπαίδευσης, ιδού μια πρότασή μας.
Ψάχνει να βρει οικόπεδα ο δήμαρχος, ζητά από φορείς του δημοσίου να του παραχωρήσουν οικόπεδα για να ιδρύσει Νηπιαγωγεία και Παιδικούς Σταθμούς και καλά κάνει.
Όμως, τους έχει «ξεφύγει»  ένα οικόπεδο με το σχετικό ακίνητο επί της οδού Νέστου. Το οποίο είναι μάλιστα δωρεά προς το δήμο από τον εγγονό  του Μένανδρου Χασιρτζόγλου, Δημήτρη.
Μάλιστα στη δωρεά αναφέρεται πως αυτή γίνεται για τη δημιουργία Νηπιαγωγείου.
Το θέμα προφανώς το γνωρίζει στις λεπτομέρειές του η κυρία Οχταπόδη, υπεύθυνη ακινήτων του δήμου Ξάνθης.
-Αναμένουμε την εξέλιξη επισημαίνοντας πως πρώτα αξιοποιείς τα δικά σου οικόπεδα ή κτίρια και μετά ψάχνεις άλλα ή ζητάς να σου παραχωρήσουν.
Γ.Δ.


Δείγμα έλλειψης ενδιαφέροντος
Με την ευκαιρία οφείλουμε να θίξουμε περισσότερο το θέμα της ακίνητης περιουσίας του δήμου Ξάνθης και φυσικά και των υπολοίπων δήμων.
Είναι γεγονός πως όλοι οι δήμοι και κυρίως της Ξάνθης πως έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητη περιουσία. Περιουσία σε οικόπεδα και ακίνητα εκ των οποίων τα περισσότερα αποτελούν δωρεές που έγιναν από συμπολίτες σε διάφορες χρονικές περιόδους.
Μέρος λοιπόν αυτής της ακίνητης περιουσίας έχει αξιοποιηθεί κι ένα μέρος μένει αναξιοποίητη και προφανώς αυτό δεν είναι σωστό, διότι δείχνει αδιαφορία ως προς την αξιοποίηση της ίδιας της δημοτικής περιουσίας που κάποιοι είχαν την επιθυμία να προσφέρουν δωρεάν στο δήμο.
Υπάρχει ως εκ τούτου θέμα να βρεθεί λύση και να πάψουν να μένουν κτίρια και οικόπεδα έρημα και εγκαταλελειμμένα, δείγμα έλλειψης ενδιαφέροντος ν’ αξιοποιηθούν.
Γ.Δ.


Το κονάκι Μουζαφέρ Μπέη
Και μια ο λόγος για τα ακίνητα του δήμου Ξάνθης κυρίως, υπάρχει μια παλιά εκκρεμότητα που θα πρέπει κάποια στιγμή να λυθεί. Ο λόγος για το ακίνητο ιδιοκτησίας του δήμου στην οδό Μ.Μπότσαρη, γνωστό ως κονάκι Μουζαφέρ Μπέη.
Το ακίνητο αγοράστηκε από τον δήμο, συντηρήθηκε με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω ενός προγράμματος. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες πριν χρόνια επί θητείας Στυλιανίδη Μιχάλη και στη συνέχεια…αγνοήθηκε η παρουσία του από τον Δημαρχόπουλο.
Επειδή όσο μένει κλειστό το συγκρότημα αυτό, φθείρεται και εάν δεν αξιοποιηθεί θ’ αρχίσει να έχει φθορές και θα χρειαστούν νέα έξοδα για επισκευές κλπ.
Οφείλει ως εκ τούτου κι αυτή την εκκρεμότητα να την αντιμετωπίσει και βρει λύση η διοίκηση Τσέπελη.
Γ.Δ.


Πράσινο, περισσότερο πράσινο στην πόλη
Δεν πρόκειται για μια απλή αναφορά. Απεναντίας, είναι υπενθύμιση την οποία οφείλουν όλοι, κυρίως οι δήμοι και ειδικότερα ο δήμος Ξάνθης, να εντάξει στην κορυφή των επιλογών του το θέμα αυτό.
Είναι ανόητη και εκτός πραγματικότητας η άποψη ότι η Ξάνθη είναι πλήρης από πράσινο.
Η άποψη αυτή είναι λανθασμένη εάν δεν υποστηρίζεται σκόπιμα. Η πόλη έχει ανάγκη από πράσινο και αρκετό μάλιστα. Το λυπηρό δε είναι πως αντί ν’ αυξάνεται το πράσινο, με ανθρώπινες ενέργειες και παρεμβάσεις μειώνεται.
Και άλλη φορά, πριν καιρό, είχαμε επισημάνει πως ο δήμος οφείλει να εκπονήσει σχέδιο και μελέτες για να υλοποιήσει «πράσινες»  παρεμβάσεις, οι οποίες μάλιστα είναι και χαμηλού κόστους.
Με την αύξηση της θερμοκρασίας που θα δημιουργεί προβλήματα, η παρέμβαση αυτή στην πόλη αλλά και εκτός αυτής, είναι η μοναδική λύση. Λύση πρακτική και φθηνή.
Γ.Δ.


Πολιτική πρωτοβουλία ενότητας της ΝΔ στην περιφέρεια από Μ. Αμοιρίδη
Τάραξε τα νερά στην περιφέρεια με την πρωτοβουλία του ο περιφερειακός σύμβουλος Ξάνθης Μιχάλης Αμοιρίδης, εκλεγμένος με την παράταξη «Περιφερειακή Σύνθεση» του Χ. Τοψίδη. Με αποδέκτες τόσο στην παράταξή του όσο και στην παράταξη Μέτιου στέλνει μήνυμα ενότητας και ενοποίησης των δύο σε μία, τονίζοντας ότι αποτελεί αίτημα της βάσης της ΝΔ στην οποία και οι δύο παρατάξεις έχουν τις πολιτικές τους καταβολές. Πέρα από το προφανές του πολιτικού οφέλους από το «ισχύς εν τη ενώσει», δεν γνωρίζουμε τι άλλο μπορεί να είναι αυτό που ώθησε τον κ. Αμοιρίδη να αναλάβει αυτή την πολιτική πρωτοβουλία την δεδομένη στιγμή κι ενώ έχουμε ακόμη τρία χρόνια για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση. Δεν γνωρίζουμε αν τελικά εξέλιπαν οι λόγοι που τον ώθησαν το 2019 να συμπλεύσει με τον Τοψίδη και όχι με τον Μέτιο με τον οποίο μάλιστα ως σύμβουλος της αντιπολίτευσης συγκρούστηκε πολλές φορές.
Σ’ ότι  αφορά τον κ. Τοψίδη από το σχολιασμό του δεν φαίνεται  να συμμερίζεται τις απόψεις του κ. Αμοιρίδη. Μάλιστα αποστασιοποιείται ξεκάθαρα καθιστώντας σαφές ωστόσο ότι: «Αυτονόητα όλα τα μέλη της «Περιφερειακής Σύνθεσης» οφείλουν υποχρεωτικά να αποδέχονται, έμπρακτα, τις αρχές και τις θέσεις της παράταξης».
Εκ των συμφραζομένων το βέβαιο είναι ότι  θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις που θα αφορούν τον κ. Αμοιρίδη.
Τελικά το μήνυμα της ενότητας επιφέρει τον διχασμό στην παράταξη Τοψίδη!
Άραγε ο κ. Μέτιος θα …σηκώσει το γάντι ή θα προσπεράσει;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σύγχυση από το νομοσχέδιο «λάστιχο» στην εκτός σχεδίου δόμηση

Νέα δεδομένα από τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ στο νόμο που τέθηκε σε διαβούλευση – Δ…