Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επιστροφή στα θρανία σήμανε το πρώτο κουδούνι

Επιστροφή στα θρανία σήμανε το πρώτο κουδούνι

0

Αγιασμός σε όλα τα σχολεία του Νομού. Οι τοπικές αρχές παραβρέθηκαν στις τελετές του 14ου Δημοτικού και του 2ου ΓΕΛ

Ευχές με ελπίδα για ανοιχτά σχολεία και χωρίς επιστροφή στις δυσκολίες του περσινού σχολικού έτους


Με ανοιχτά σχολεία τελέστηκε ο αγιασμός της νέας σχολικής χρονιάς

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε στα σχολεία της χώρας και βρήκε εκπαιδευτικούς και μαθητές πίσω στα θρανία, μετά από μία δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας .Οι ξανθιώτες και οι ξανθιώτισσες, μαθητές και μαθήτριες έδωσαν το παρών την πρώτη μέρα του αγιασμού κατά τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 13 Σεπτεμβρίου. Η αυλή γέμισε με παιδικά χαμόγελα που μετέδιδαν μία νότα αισιοδοξίας σε γονείς και εκπαιδευτικούς για το νέο ξεκίνημα, για τη νέα σχολική χρονιά που τους βρήκε όλους στις σχολικές αίθουσες. Το «Ε» βρέθηκε στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης και έπειτα στο 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης, αποτυπώνοντας το κλίμα του αγιασμού ,της πρώτης μέρας στο σχολείο, αλλά και την αγωνία των γονέων, οι οποίοι περίμεναν καρτερικά τα παιδιά τους στην είσοδο. Ειδικότερα, ο αγιασμός και στα δύο σχολεία πραγματοποιήθηκε με παρουσία εκπροσώπων της δημοτικής αρχής, των αρχών της αστυνομίας και του στρατού. Μεταξύ άλλων ,παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Ν. Ευφραιμίδης, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Μπεκήρογλου Σουά, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Χασάν Ζεϊμπέκ, ο Επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη», Γιώργος Χατζηθεοδώρου, ο Επικεφαλής της παράταξης «Ξάνθη για Όλους» ,Σάββας Μελισσόπουλος και η Γενική Γραμματέας του Δήμου, Σοφία Ψωμά. Μετά τη λήξη του αγιασμού ο λόγος δόθηκε στην Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κα Εύη Στυλιανίδου και στον Διευθυντή του Δημοτικού, κ. Ευθύμιο Ευθυμίου. Στο 2ο Λύκειο καλωσόρισαν τους μαθητές ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, κ. Χρήστος Ιωαννίδης και ο Διευθυντής, κ. Γ.Αργυρόπουλος. Στη συνέχεια το δικό τους μήνυμα έδωσαν εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Τοπικές αρχές στην τελετή του 14ου Δημοτικού Σχολείου

 

Παντελεήμων: «Ήρθε η ώρα να σκύψουμε πάνω από τα βιβλία»

Την έναρξη της τελετής του αγιασμού σήμανε ο κ. Παντελεήμων στον προαύλιο χώρο του 14ο Δημοτικού. Το καλωσόρισμά του είχε την ακόλουθη μορφή: «Σήμερα αρχίζει μία νέα σχολική χρονιά. Ζητούμε την χάρη και την ευλογία Του Θεού, ώστε αυτή η χρονιά να διεξαχθεί με έναν ήρεμο τρόπο γιατί έχουμε μία δυσάρεστη εμπειρία από τις δύο προηγούμενες χρονιές. Η φυσική παρουσία στο σχολείο τόσο των διδασκάλων, όσο και των μαθητών είναι ο ιδανικότερος τρόπος για τη μετάδοση της γνώσης, αλλά και για την άσκηση της αρετής. Βλέπω χαρούμενα πρόσωπα, ξεκούραστα πρόσωπα μετά από τις διακοπές του καλοκαιριού. Τώρα, λοιπόν είναι ευκαιρία να σκύψουμε πάνω από τα βιβλία μας, να ακούσουμε τους δασκάλους μας, γιατί πρέπει να προετοιμαστείτε. Εδώ που είμαστε εμείς σήμερα, μετά από λίγα χρόνια θα είστε όλοι εσείς οι βουλευτές, οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες, οι στρατιωτικοί. Άρα, θα πρέπει να προετοιμαστείτε για αυτό. Να καλωσορίσουμε τα παιδιά της Α’τάξης και θα έλεγα στους μεγαλύτερους να προσέχουν τους μικρότερους. Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική κι για τους γονείς που φέρνουν για πρώτη φορά τα παιδιά τους στο σχολείο αποβλέποντας το παιδί τους στο μέλλον να γίνει  ένας σωστός άνθρωπος, χρήσιμος για την κοινωνία. Καλή σχολική χρονιά!».

Ξεκινά με σκιές, αλλά και ελπίδα η νέα σχολική χρονιά

 

Ευ. Στυλιανίδου: «Θα κάνουμε τα πάντα για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία»

Στη συνέχεια, η κα Στυλιανίδου ευχήθηκε από μεριά της καλή δύναμη, καλή σχολική χρονιά : «Ευχαριστούμε θερμά για τη σημερινή σας παρουσία, την ευλογία σας, γιατί την έχουμε ανάγκη. Άλλωστε, θεωρούμε δεδομένη την παρουσία σας για αυτό και έχουμε την πεποίθηση πως θα παραμείνετε κοντά στα σχολεία δια των ενεργειών, δυνάμεων και των αρμοδιοτήτων που έχει ο καθένας. Καλή σχολική χρονιά! Πράγματι, όπως είπε ο δεσπότης  μας, είστε ξεκούραστοι. Εμείς, προσπαθούμε πολύ μαζί με το Υπουργείο Παιδείας να καταφέρουμε να είναι όλα εντάξει για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Όλοι οι δάσκαλοί σας εδώ, όλα τα βιβλία σας, το σχολείο στολισμένο. Θέλουμε να είστε προσεκτικοί και αυτή τη δύσκολη χρονιά να καταφέρετε να φτάσετε στο τέλος, αλλά μέσα στο σχολείο. Περιμένουμε  την προσοχή σας, τις προσπάθειές σας για οτιδήποτε καλύτερο. Θέλουμε να είναι ανοιχτά τα σχολεία και θα κάνουμε τα πάντα για να παραμείνετε εδώ μαζί με τους συμμαθητές σας. Καλή δύναμη στους γονείς σας. Καλό κουράγιο και σε εσάς για να φτάσει γρήγορα το καλοκαιράκι. Τέλος, στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να ευχηθώ καλή δύναμη και να καλωσορίσουμε τους πρωτοδιόριστους. Καλή σχολική χρονιά».

Τελετή αγιασμού στο 2ο ΓΕΛ Ξάνθης

 

Ευ. Ευθυμίου: «Υγεία, δημιουργία και υπομονή»

Τέλος, ο κ. Ευθυμίου έκανε τον δικό του επίλογο με έναν μικρό λόγο : «Εύχομαι να έχουμε καλή σχολική χρονιά και πρωτίστως να έχουμε υγεία, υγεία, υγεία. Το λέω πολλές φορές για να το επαναλάβουμε, να φύγει από μέσα μας αυτός ο φόβος. Εύχομαι δημιουργία και υπομονή. Καλή σχολική χρονιά».

 

Καλωσόρισμα στους μαθητές του 2ου ΓΕΛ

Έπειτα ,ο Μητροπολίτης βρέθηκε στο 2ο Λύκειο και εμψύχωσε μαθητές και εκπαιδευτικούς του λυκείου: «Βλέπω χαρούμενα πρόσωπα. Από αύριο αρχίζουμε τον αγώνα για την κατάκτηση της γνώσης και της αρετής. Το 2ο Λύκειο έχει ανεβασμένο τον πήχη της γνώσης. Να καλωσορίσουμε τα παιδιά της Α’τάξης και να ευχηθούμε στους μαθητές της Γ’τάξης καλή δύναμη και καθημερινό αγώνα. Καλή και ευλογημένη χρονιά».

Ο κ. Αργυρόπουλος στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους, αφού ευχήθηκε καλή δύναμη με υπακοή και σεβασμό σε όλους.

 

Χ. Ιωαννίδης: «Διανύσαμε μία χρονιά προκλήσεων.-Οι εκπαιδευτικοί απέδειξαν το λειτούργημά τους»

Ο κ. Ιωαννίδης χαρακτηρίζοντας ως χρονιά προκλήσεων την περασμένη, τόνισε: «Εύχομαι καλή σχολική χρονιά. Απλώς στο σημείο αυτό θα ήθελα να επιχειρήσουμε να επικαιροποιήσουμε την προηγούμενη σχολική χρονιά, η οποία ήταν χρονιά προκλήσεων για τους εκπαιδευτικούς. Έδειξαν το λειτούργημά τους .Δέχονται κάθε χρόνο προκλήσεις. Αυτό αποτυπώνεται στην εξ αποστάσεως διδασκαλίας, η οποία είχε επιτυχία για το σχολείο, αν λάβουμε υπόψη και την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Εμείς είμαστε αρωγοί, υπεύθυνοι για τα καθημερινά προβλήματα των παιδιών. Είμαστε πιο σοφοί και πιο έτοιμοι, είναι πλήρες το πρόγραμμα. Εύχομαι καλή σχολική χρονιά».

 

Ν.Ευφραιμίδης: «Με πίστη,επιμονή και υπομονή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες»

Ο κ. Ευφραιμίδης ευχόμενος μία γόνιμη διαδρομή, υπογράμμισε: «Μία σχολική χρονιά αρχίζει σήμερα με σκέψεις, προκλήσεις, στόχους ,ιδανικά και αξίες όπως η καθημερινότητα σε κάθε εκπαιδευτική κοινότητα, είναι η εξέλιξη των παιδιών μας στην κοινωνία, μία κοινωνία που δοκιμάζεται από κακές συγκυρίες που πρέπει όλοι μας με υπομονή, επιμονή με πίστη και ιδιαίτερη προσοχή  να συμβάλλουμε για να επανέλθουμε στην κανονικότητα της ζωής. Εύχομαι ολόψυχα σε όλα τα παιδιά μία ουσιαστική και γόνιμη διαδρομή, καλή δύναμη και καλή σχολική χρονιά».

 

Χ.Ζεϊμπέκ: «Η θέληση οδηγεί σε σημαντικά επιτεύγματα»

Ο κ.Ζεϊμπέκ από την πλευρά του, ευχαρίστησε για την ζεστή υποδοχή στο σχολείο σημειώνοντας: «Πέρυσι ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για όλους  μετά από το lockdown, μακριά από το φυσικό περιβάλλον του σχολείου. Πολλοί από αυτούς που πέτυχαν αποκλείστηκαν από το ΔΠΘ. Εγώ θα ήθελα να τονίσω πως όταν κάποιος έχει θέληση, μπορεί να πετύχει πολλά. Να πιστεύετε αυτό που κάνετε».

 

Σ Ψωμά: «Καλή καθοδήγηση και σωστή σκέψη σε όλους τους μαθητές»

Η κα Ψωμά μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του Δημάρχου, Μανώλη Τσέπελη ευχήθηκε με τη σειρά της καλή χρονιά: «Οι επιλογές σας θα σας ακολουθούν για πάντα. Εύχομαι να έχετε τη σωστή σκέψη και καθοδήγηση, ώστε να κάνετε αυτό που πραγματικά σας αρέσει. Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί να σας στηρίζουν για να εκπληρώσετε τους στόχους σας.

 

Το 2ο ΓΕΛ ξεχώρισε σε διαγωνισμούς και πέτυχε πανελλήνια νίκη αν και η χρονιά ήταν δύσκολη…

Ο Διευθυντής κάνοντας τον επίλογο των λόγων ενημέρωσε σχετικά με τις διακρίσεις που έλαβε το 2ο ΓΕΛ στο διάστημα αυτών των δύσκολων ημερών: «Είχαμε μία πανελλήνια νίκη σε διαγωνισμό διαστημικής,σε ένα πείραμα ιδιαίτερο και εξέχον πείραμα. Επίσης, σημειώθηκαν συμμετοχές σε ολυμπιάδες και διαγωνισμούς στη μαθηματική ολυμπιάδα και στην φυσική. Το σχολείο μας πάει δυναμικά, σας θέλουμε συμπαραστάτες.»

 

Μ. Τσέπελης για τη νέα σχολική χρονιά: «Δίνουμε προτεραιότητα στη νέα γενιά»

Ο Δήμαρχος στο δικό του μήνυμα με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά σημείωσε: «Ξεκίνησε σήμερα μια  νέα σχολική χρονιά, που μας γεμίζει με χαμόγελο και ελπίδα για το μέλλον του τόπου, που έρχεται μέσα από την απόκτηση ουσιαστικής γνώσης και μεστών εμπειριών.

Οι συνθήκες και φέτος δεν είναι οι ιδανικές, καθώς ακόμη δεν έχουμε ξεφύγει από τις επιπτώσεις της πανδημίας, είναι όμως σαφώς καλύτερες από την περσινή χρονιά, με αρκετά μεγάλο το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών στον Δήμο Ξάνθης. Κοιτάμε μπροστά και όλοι μαζί, γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, κοινωνία, ενωμένοι, προσπαθούμε για το καλύτερο.

Αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί και ανταποκρινόμαστε με σοβαρότητα, γνώση και σύνεση στις συνθήκες αυτής της συγκυρίας.Όλοι μαζί, θα λειτουργήσουμε και φέτος, με τους κανόνες που η πολιτεία θεσπίζει, για να μείνουμε ασφαλείς εμείς και οι οικογένειές μας, καταβάλλοντας επιπλέον  κόπο, που όμως έχει μεγάλο θετικό αντίκρισμα.

Ο Δήμος Ξάνθης, με γνώση και εμπειρία,  έχει κάνει και φέτος την απαραίτητη προεργασία, ώστε να συμβάλει στην ασφαλή λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων και δηλώνει σε κάθε επίπεδο ότι, θα είναι δίπλα στη σχολική κοινότητα της Ξάνθης, ανταποκρινόμενος σε κάθε αίτημα, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια, για να ολοκληρώσουμε τον κύκλο της φετινής  εκπαίδευσης, με όση το δυνατόν μεγαλύτερη άνεση.

Δίνοντας πάντα προτεραιότητα στη νέα γενιά, εύχομαι σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές,  δημιουργική σχολική χρονιά, με χαμόγελο και αισιοδοξία, με πίστη και ελπίδα».

Χρύσα Κιατίπη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εργασιακό, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Δύο προσλήψεις στον δήμο Ξάνθης Δίμηνες συμβάσεις για το Τμήμα Πρασίνου Ο Δήμος Ξάνθης ανα…