Λίγα λόγια για την ΕΒΖ
Περνούσα προχθές από το δρόμο και διέκρινα τον όγκο του εργοστασίου Ζαχάρεως. Έκανα μία παράκαμψη και σταμάτησα. Βγήκα από το αυτοκίνητο και έβλεπα τα κουφάρια της κραταιής κάποτε βιομηχανίας.
Ένας γίγαντας με πήλινα πόδια όπως αποδείχτηκε. Κατέρρευσε μέσα στον χρονικό ορίζοντα μιας γενιάς.
Μου ήρθαν στο μυαλό μια σειρά από θλιβερές σκέψεις διότι για όλους το τέλος αυτό ήταν ένα τίποτα. Μόνο λόγια και υποσχέσεις.
Θυμήθηκα τους εκατοντάδες εργαζόμενους «ζαχαράδες», φίλους, γνωστούς, συγγενείς.
Θυμήθηκα την έναρξη που ξεκίνησε επί της εποχής Ενώσεως Κέντρου. Την ολοκλήρωση που συνέχισε η Χούντα των Συνταγματαρχών.
Γ.Δ.
Για την ΕΒΖ ΙΙ
Θυμήθηκα το αναμενόμενο τέλος που ήταν βροντερό στην πτώση του. Θυμήθηκα το δάκρυ κάποιων και την αδιαφορία άλλων. Στη μνήμη μου ήρθαν πολιτικές δηλώσεις όλων των κομμάτων για δήθεν ενέργειες επαναλειτουργίας, για δήθεν παραγωγή βιοαιθανόλης και για δήθεν εξαγοράς της ΕΒΖ συνολικά από βρετανική πολυεθνική.
Τίποτε από αυτά δεν έγινε. Ήταν λόγια παρηγοριάς στους συγγενείς της θανούσης βιομηχανίας.
Ήταν λόγια παρηγοριάς.
Θυμήθηκα τις μέρες δόξης, τα τρακτέρ με τα παντζάρια, τον οργασμό δουλειάς και κίνησης. Θυμήθηκα όμως και την έπαρση των ζαχαράδων και τους συνδικαλιστές τους για «αύξηση μισθών, μείωση ωρών εργασίας».
Θυμήθηκα την κρατική βιομηχανία που προσλάμβανε συνέχεια προσωπικό στα εργοστάσια, που αύξανε το λειτουργικό κόστος, θυμήθηκα τα μηνύματα τα άσχημα που έρχονταν και τα οποία όλοι αγνοούσαν διότι υπήρχε το κρατικό ταμείο.
Το τέλος είχε ήδη αποφασιστεί. Τα νούμερα ήταν αμείλικτα.
Η ΕΒΖ οικονομικά ήταν ζημιογόνα και πολύ μάλιστα. Το παραγόμενό της προϊόν είχε υψηλή τιμή έναντι του ανταγωνισμού, κι αυτού του «αδελφού» εργοστασίου της Σερβίας.
Τώρα, γιατί η ΕΒΖ που δημιουργήθηκε για την αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα, μεταβλήθηκε σε επιχείρηση υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων, ε, αυτό ας τεθεί ως ερώτημα στους νυν και αεί πολιτικούς μας ή κομματικούς ινστρούχτορες των μεγάλων κομμάτων κυρίως.
Με όλες αυτές τις σκέψεις αποχώρησα, ενθυμούμενος τους χιλιάδες εργαζόμενους στις διάφορες τότε βιομηχανίες και βιοτεχνίες που σήμερα δεν υπάρχουν…
Γ.Δ.
Λίγα λόγια αλήθειας
Διαβάστε παρακαλώ το αποτέλεσμα έρευνας για το οικονομικό κόστος της γραφειοκρατίας και διαφθοράς στην όμορφη χώρα μας.
Για την Ελλαδίτσα μας κοστίζει 10 και κάτι ψιλά δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Γραφειοκρατία και διαφθορά. Ο ένας χώρος τροφοδοτεί τον άλλο, κάτι σαν συγκοινωνούντα δοχεία.
Η λύση στο πρόβλημα;
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός όλης της χώρας. Αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε στην κυβέρνηση ο υπουργός εκ μεταγραφής Πιερρακάκης.
Έτσι, χωρίς πολλά λόγια ξεκίνησε η αλλαγή. Παρά τις αντιδράσεις από τα μεν και τα δε λαμόγια που χάναν τα «τυχερά» τους.
Σε διάστημα δύο χρόνων οι αλλαγές είναι εδώ, τις ζούμε όλοι.
Μένουν όμως να γίνουν πολλά στον τομέα της γραφειοκρατίας που ανθίσταται γιατί πρέπει ν’ αλλάξει, να χάσει προνόμια και το κυριότερο να δουλέψει για να εξυπηρετήσει τον πολίτη.
Γ.Δ.
Ο Μόσιαλος «τρολάρει» τους αντιεμβολιαστές
Έναν ιδιαίτερα ευφυές επιχείρημα βρήκε ο Ηλίας Μόσιαλος να τρολάρει τους αντιεμβολιαστές που λένε πως δεν εμπιστεύονται το εμβόλιο κατά του covid διότι αυτό δημιουργήθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) αναδημοσίευσε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook μία ανάρτηση χρήστη των social media στην οποία αναφέρεται: «Παιδιά μην αγοράζετε το iPhone 13. Το ανέπτυξαν σε μόλις ένα χρόνο. Το πρώτο iPhone χρειάστηκε δισεκατομμύρια χρόνια να φτιαχτεί, πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε ένα iPhone που αναπτύχθηκε τόσο γρήγορα;».
Ο κ.Μόσιαλος είχε τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι η τεχνολογία προϋπήρχε από προηγούμενα εμβόλια και αυτός είναι ένας από τους λόγους που το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δημιουργήθηκε τόσο άμεσα. Το iPhone ταιριάζει ακριβώ
Εκτός από την αδιαμφισβήτητη επιστημονική του κατάρτιση ο καθηγητής, διαθέτει όπως έχει αποδείξει και χιούμορ, το οποίο επιστρατεύει συχνά στον αγώνα υπέρ των εμβολιασμών…
Οργασμός Πολιτιστικής δουλειάς
Ο Πολιτισμός της Ξάνθης ξαναβρίσκει το δρόμο του. Μετά τη δοκιμασία του από τον κορωνοϊό, βρίσκει τα πατήματά του, δηλαδή τις εκδηλώσεις του. Βρίσκει ακόμη τους ανθρώπους, την ίδια την αναπνοή του και την αποστολή του που είναι η δημιουργία, οι τέχνες στο σύνολό τους.
Πρωτοστάτες σ’ αυτή την προσφορά πολιτισμού η ΦΕΞ, το Λύκειο Ελληνίδων, το Ίδρυμα και βέβαια δεκάδες άλλα μικρότερα Σωματεία και Σύλλογοι ανά το νομό.
Από κοντά βέβαια και η παρουσία του δήμου Ξάνθης με τους φορείς που διαθέτει και οι οποίοι επίσης υπηρετούν τον χώρο του Πολιτισμού.
Ξεκινάει το τρένο του Ξανθιώτικου Πολιτιστικού γίγνεσθαι για να ξεχωρίσει και πάλι στην Περιφέρεια.
Γ.Δ.
Σοκαριστική εικόνα
Προσκλήθηκα να δω μια εικόνα σε οικοδομές στην πάροδο της οδού Βασ.Κωνσταντίνου, στον «πεζόδρομο» προς τη λαϊκή αγορά.
Αφορμή της πρόσκλησης τα γράφιτι στους τοίχους και άλλους ελεύθερους χώρους.
Η εικόνα που αντίκρυσα ήταν αχαρακτήριστη και αδύνατη να περιγραφεί με λόγια.
Έτσι, προτίμησα να φωτογραφίσω το φαινόμενο για να φανεί το μέγεθός του.
Μιλάμε για ολοκληρωτική απαξίωση της περιουσίας των δημοτών, οι οποίοι είναι απροστάτευτοι στην «επίθεση» των νεαρών ατόμων που εκφράζονται με γράφιτι στους τοίχους των οικοδομών.
Η εικόνα πραγματικά είναι σοκαριστική αλλά και απογοητευτική.
Γ.Δ.
Σοκαριστική εικόνα ΙΙ
Το θέμα πλέον των γράφιτι σε ιδιωτικά αλλά και δημόσια κτίρια έπαψε εδώ και καιρό ν’ αποτελεί μια νεανική γραφικότητα ή εκτόνωση δημιουργικότητας.
Έχει μεταβληθεί σε μια επίθεση εναντίον της περιουσίας αλλά και της αισθητικής της πόλης, χωρίς να αναφέρουμε το μεγάλο κόστος επαναφοράς στην κανονική τους κατάσταση όλων των μουτζουρωμένων τοίχων.
Έπαψε χρόνια τώρα να είναι κάτι ευχάριστο, έχει γίνει κάτι επιθετικό και καταστροφικό.
Ιδού δύο φωτογραφίες ακόμη απόδειξη των παραπάνω ισχυρισμών.
Γ.Δ.
2 ΦΩΤΟ: graffiti-2, graffiti-3
Στο «κόκκινο» ξανά και με μίνι lockdown
Τελικά επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας. Η περιοχή μας μπήκε σε «κόκκινο» και σε καθεστώς μίνι lockdown που σημαίνει: Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Και καλά με την κυκλοφορία αλλά με την μουσική θα δημιουργηθούν προβλήματα κυρίως στην εστίαση. Για παράδειγμα όσοι έχουν προγραμματίσει γάμους θα αναγκαστούν να τους ακυρώσουν ή να μη βάλουν μουσική! Επίσης με τις προγραμματισμένες μουσικές εκδηλώσεις ή συναυλίες τι θα γίνει; Προφανώς και ακυρώνονται.
Φτου και απ’ την αρχή δηλαδή. Φαίνεται πως στην Ξάνθη τώρα έρχεται το τέταρτο κύμα.
Κι άντε να δούμε πως θα το παλέψουμε!
Μ.Ξ.
Ξεκινά τον άλλο μήνα η Απογραφή πληθυσμού
Ξεκινά στις 22 Οκτωβρίου η Απογραφή πληθυσμού ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η Απογραφή κτηρίων. Στο σημερινό φύλλο φιλοξενούμε συνέντευξη του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Αθανασίου Θανόπουλου που μας εξηγεί πως θα γίνει φέτος η απογραφή μέσα στο ισχύον πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας. Αυτό που είναι το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι οι απογραφείς θα αφήνουν ένα φάκελο σε κάθε νοικοκυριό του τομέα τους που θα έχει ένα κωδικό και με βάση αυτόν και τον κωδικό TAXIS ο εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπαίνει στο gov.gr για να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο που θα είναι απλό και θα έχει για κάθε βήμα οδηγίες. Γι’ αυτούς δε που είναι ηλεκτρονικά αναλφάβητοι ο απογραφέας κατόπιν ραντεβού θα επισκέπτεται όπως παλιά το σπίτι τηρώντας όλα τα μέτρα (μάσκα, με το λογότυπο της EΛΣTAT, καθώς και άλλα χαρακτηριστικά της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και πιστοποιητικό εμβολιασμού) και θα γίνεται η απογραφή με τον παλιό τρόπο. Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε είναι ότι δεν ζητούνται προς καταγραφή ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (θρήσκευμα, σεξουαλικές προτιμήσεις, πολιτικές πεποιθήσεις κ.λ.π.). Είναι καθήκον μας να απογραφούμε όλοι καθώς μ’ αυτό τον τρόπου τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση όσο και η κεντρική διοίκηση θα έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον πληθυσμό της χώρας, μια βάση δεδομένων. Να σημειώσουμε ότι με βάση τα στοιχεία της Απογραφής κατανέμονται οι βουλευτικές έδρες αλλά και σε οικονομικό επίπεδο οι επιδοτήσεις και όχι μόνο. Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσοι είμαστε και πού πάμε ως χώρα και ποια είναι η σύσταση αλλά και η ηλικία του πληθυσμού.
Μ.Ξ.
Μ.Ξ.