Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Απογραφή 2021 μέσω gov.gr λόγω πανδημίας

Απογραφή 2021 μέσω gov.gr λόγω πανδημίας

0

Μιλά στο «Ε» για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Αθανάσιος Θανόπουλος

 

Αναδεικνύει την σπουδαιότητα και την χρησιμότητά της επισημαίνοντας ότι είναι καθήκον κάθε πολίτη να απογραφεί- Δεν απογράφονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα  

 

 

Ο κύβος ερρίφθη και ως Ημέρα έναρξης της  Απογραφής του πληθυσμού της χώρας έχει οριστεί η 22α Οκτωβρίου 2021 και η διαδικασία θα διαρκέσει ως το τέλος του χρόνου. Δέκα χρόνια μετά την τελευταία απογραφή του 2011, η ΕΛΣΤΑΤ ξεκινά το μεγάλο εγχείρημα προκειμένου να επικαιροποιήσει τον νέο πληθυσμιακό χάρτη της χώρας και να δημιουργήσει μια νέα βάση δεδομένων για την νέα δεκαετία. Οι δυσκολίες του  εγχειρήματος είναι αυξημένες λόγω της πανδημίας ωστόσο έχει «σύμμαχο» την ψηφιακή πύλη gov.gr και την αδιαμφισβήτητη ολοένα και μεγαλύτερη ηλεκτρονική κατάρτιση του πληθυσμού.

Μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Αθανάσιος Θανόπουλος

thanopoulos-yiosΓια τις αλλαγές στη διαδικασία της Απογραφής του πληθυσμού αλλά και την σημασία και  χρησιμότητά της στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική ζωή του τόπου, δεδομένου ότι αποτελεί την στατιστική δομική εικόνα της χώρας, μας μιλά ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Αθανάσιος Θανόπουλος: «Έχουμε ήδη ξεκινήσει με την απογραφή των κτηρίων και στις 22 Οκτωβρίου και μέχρι τέλος του Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί η Απογραφή του πληθυσμού. Η φετινή διαδικασία έχει κάποιες αλλαγές στον μηχανισμό της ΕΛΣΤΑΤ που έγιναν υπό την πίεση της πανδημίας. Έτσι σε πρώτη φάση δεν θα έχουμε την δια ζώσης Απογραφή και « πόρτα – πόρτα», όπως παλαιότερα αλλά θα έχουμε την αυτοαπογραφή με ηλεκτρονικό τρόπο».

Η διαδικασία της αυτοαπογραφής  

Όπως εξηγεί ο κ. Θανόπουλος φέτος οι απογραφείς θα εναποθέσουν κλειστούς φακέλους σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα, με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία. Στη συνέχεια ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τον κωδικό του στο Τaxis ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για το νοικοκυριό και τα μέλη του.

Τι θα γίνει με όσους δεν έχουν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά μέσα;

Το ερώτημα είναι τι γίνεται με όσους δεν έχουν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά μέσα; «Η ΕΛΣΤΑΤ θα έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει ποιοι κωδικοί έχουν περαστεί στο σύστημα, οπότε οι υπόλοιποι θα ενημερώνονται τηλεφωνικά και μέσω ραντεβού θα γίνει η Απογραφή δια ζώσης μέσω του απογραφέα, με πιστή τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας», απαντά ο κ. Θανόπουλος.

60.000 προσλήψεις απογραφέων με 1.200 ευρώ μεικτά – Στις 27/9 λήγει η προκήρυξη

Διευκρινίζοντας δε ανέφερε πως ο απογραφέας θα φορά μάσκα με τα διακριτικά της ΕΛΣΤΑΤ όπως και το ειδικό της σήμα ενώ θα φέρει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Να σημειώσουμε ότι για την υλοποίηση του έργου της Απογραφής θα προσληφθούν 60.000 άτομα από 18 – 67 ετών με προσόντα το απολυτήριο Λυκείου ή εξατάξιου Γυμνασίου με μισθό 1.200 ευρώ μεικτά. Η προκήρυξη λήγει στις 27 Σεπτεμβρίου. Επίσης ο κ. Θανόπουλος ανέφερε πως υπάρχει πρόβλεψη για τις ομάδες πληθυσμού που ανήκουν στην μειονότητα οι απογραφείς να είναι από την μειονότητα όπως και για τις άλλες ομάδες, όπως οι Ρομά.

 Υποχρεωτική η Απογραφή εκ του Νόμου

Να σημειώσουμε ότι η Απογραφή εκ του νόμου είναι υποχρεωτική ωστόσο δεν προβλέπονται κυρώσεις και ούτε είναι στις προθέσεις της ΕΛΣΤΑΤ: «Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν όλοι οι πολίτες είναι η χρησιμότητα της Απογραφής. Είναι η στατιστική απεικόνιση της χώρας που έχει χρησιμότητα στο εσωτερικό και διεθνώς. Με βάση την Απογραφή σχεδιάζονται πολιτικές στην οικονομία, κατανέμονται επιδοτήσεις και κοινωνικά επιδόματα,  κατανέμονται οι πολιτικές έδρες. Γίνεται καταγραφή μεταβλητών σχετικά με τα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του Μόνιμου Πληθυσμού καθώς και την εισερχόμενη και εξερχόμενη μετανάστευση. Τα αποτελέσματα της Απογραφής αποτελούν οδηγό για την αποτελεσματική άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και καλύπτουν μια σειρά από διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Ως εκ τούτου είναι προφανής η σπουδαιότητά της και η χρησιμότητά της και θεωρώ ότι αποτελεί καθήκον για κάθε πολίτη να απογραφεί», καταλήγει ο κ. Θανόπουλος.

Δεν απογράφονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα

Να προσθέσουμε επίσης ότι κατά την Απογραφή όπως υπογράμμισε ο κ. Θανόπουλος δεν θα ζητηθεί κανένα ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο, όπως για παράδειγμα στοιχεία που αναφέρονται στην υγεία, το θρήσκευμα, τη συνδικαλιστική δράση, πολιτικά φρονήματα ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Τονίζεται επίσης ότι τα δεδομένα που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.

Ιστορική αναδρομή και μελλοντικές εκτιμήσεις

Η πρώτη Απογραφή έγινε από την κυβέρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια, το 1928 με τον ίδιο να ζητά να μπουν συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως το θρήσκευμα -προκειμένου να διαχωριστεί ο ελληνικός από τον τουρκικό πληθυσμό-, τα επαγγέλματα, οι αριθμοί σχολείων, μαθητών, εκκλησιών και μοναστηριών. Ο πληθυσμός τότε μετρήθηκε σε κάτι παραπάνω από 753.000 κατοίκους. Με την Απογραφή αυτή έγινε η εξακρίβωση του πληθυσμού της Χώρας και ταυτόχρονα η αναδρομική εκτίμηση για τον πληθυσμό της χώρας το 1821 (938.765 κάτοικοι). Κατά την πιο πρόσφατη Απογραφή, το 2011, ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας ανερχόταν σε 10.816.286 άτομα. Μειώθηκε δηλαδή κατά 0,88 από την προηγουμένη απογραφή του 2001.Η Απογραφή γίνεται κάθε 10 χρόνια αλλά η ΕΛΣΤΑΤ κάνει εκτιμήσεις για κάθε χρόνο. Σύμφωνα μ’ αυτές το 2013 – 2014 υπήρχαν εκτιμήσεις για μικρή αύξηση ενώ για το 2014 για πτώση. Η εκτίμηση για το 2020 ήταν και πάλι πτώση. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τα Ληξιαρχεία  της χώρας. Είναι γνωστό ότι  η χώρα μας αντιμετωπίζει οξύ δημογραφικό πρόβλημα. Η ΕΛΣΤΑΤ έχει εκτιμήσει ότι -αν συνεχιστεί το δημογραφικό πρόβλημα με την ίδια σφοδρότητα- ο πληθυσμός της Ελλάδας θα υποχωρήσει στα 9,7 εκατ. το 2050 (μείωση 10,1% από την Απογραφή του 2011). Σ’ ότι αφορά την Απογραφή του 2021 (συγκριτικά με το 2011) ο κ. Θανόπουλος επιφυλάχθηκε σημειώσουμε όμως ότι στην ΕΛΣΤΑΤ αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της Απογραφής τονίζοντας: «Καλούμε όλους να συμμετάσχουν προκειμένου να μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματική η δημογραφική πολιτική».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Λύκειο Ελληνίδων Γιαννιτσών υποδέχτηκε στο χώρο του το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης

Ξεναγήθηκαν στο Εκθετήριο Ελληνικών Παραδοσιακών Ενδυμασιών του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθ…