Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παραασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παραασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

0

Πού βρίσκεται η οδός Χατζιδάκι;
Συμπολίτης τηλεφώνησε στα γραφεία της Εφημερίδας για να ρωτήσει και πληροφορηθεί «μα πού είναι η οδός Μάνου Χατζιδάκι;»
Ο άνθρωπος μας είπε πως ρώτησε πάνω από 5-6 Ξανθιώτες και κανείς δεν γνώριζε να του πει που βρίσκεται, εάν όντως υπάρχει. Κάναμε μία γρήγορη σύσκεψη μεταξύ μας στα γραφεία και όντως κανείς δεν γνώριζε πού βρίσκεται η οδός Χατζιδάκι στην πόλη μας.
Με τη σειρά μας λοιπόν απευθύνουμε ερώτημα προς τον δήμο Ξάνθης· πρώτον να μας ενημερώσει κι εμείς τους Ξανθιώτες, εάν όντως υπάρχει οδός Μάνου Χατζιδάκι και δεύτερο, εάν υπάρχει πού βρίσκεται.
Αναμένουμε άμεση απάντηση από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου.
Γ.Δ.


Λεωφορείο στον γκρεμό!
«Φαντάσου, ισοδυναμεί με ένα γεμάτο λεωφορείο που πέφτει στον γκρεμό κάθε μέρα!». Αυτό ήταν το σχόλιο ενός ανθρώπου ήπιων τόνων, για τους θανάτους από κορωνοϊό που ξεπερνούν τους 40 κάθε μέρα.  Η οδυνηρότητα της εικόνας ήταν σοκαριστική. Δυστυχώς, εξίσου σοκαριστική είναι και η πραγματικότητα την οποία βιώνουμε. Μόνο που φαίνεται πια να την έχουμε συνηθίσει, φαίνεται να μη μας θλίβουν οι αριθμοί των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων.
Κάθε ημέρα, εδώ και λίγο καιρό, ένα λεωφορείο, λιγότερο ή περισσότερο γεμάτο, πέφτει στον γκρεμό της COVID-19 αφήνοντας πίσω του συντετριμμένους συγγενείς και όνειρα ανεκπλήρωτα. Και δυστυχώς κάποιοι από εμάς όχι μόνο δεν κάνουν τίποτε για να πατήσουμε φρένο στα λεωφορεία του θανάτου, αλλά κάνουν τα πάντα για να τους προσδώσουν μεγαλύτερη ταχύτητα.
Το άνοιγμα το σχολείων φέρνει εμάς τους ενηλίκους προ των ευθυνών μας. Όλοι οι ειδήμονες μας προτρέπουν να εμβολιάσουμε τα παιδιά από 12 χρονών και άνω. Ας το κάνουμε και ας δώσουμε το καλό παράδειγμα με τον δικό μας εμβολιασμό. Γιατί δεν αντέχουμε ούτε να φανταστούμε το λεωφορείο του γκρεμού να είναι σχολικό. Ούτε γεμάτο από μπαμπάδες και μαμάδες. Ούτε γεμάτο από παππούδες και γιαγιάδες. Ας εμβολιστούμε όλοι για να εξαφανιστεί επιτέλους το καταραμένο λεωφορείο!
Ι.Σ.


Ενημέρωση για τη Γαλέρα
Φίλος αγαπητός μας έστειλε σημείωμα για να πληροφορηθούμε τι ακριβώς ήταν η «γαλέρα».
Μας γράφει: «Διαβάζουμε, ακούμε για “συνθήκες γαλέρας “, που εργάζονται κάποιοι εργαζόμενοι κατά την άποψη ορισμένων συνδικαλιστών. Για ενημέρωση των αναγνωστών σας, ιδού κάποια στοιχεία για το πλοίο «Γαλέρα» με τη σημείωση πως πολλές φορές οι κωπηλάτες ήταν αιχμάλωτοι πολέμου· κι αυτό ίσχυε για τα περισσότερα πλοία.
Γαλέρα και σκλάβοι: Η Γαλέρα κυριάρχησε από τον 15ο ως τον 18ο αιώνα. Αν και ήταν ιστιοφόρο, η κίνησή της στηριζόταν στην μυϊκή δύναμη των κωπηλατών. Υπήρχαν πολλές παραλλαγές, τα βασικά της όμως χαρακτηριστικά ήταν, μήκος 35-50 μέτρα, πλάτος 5,5-7 μέτρα, βύθισμα 3,5 μέτρα και ύψος από την θάλασσα 3 μέτρα. Θεωρείται ότι ήταν απόγονος της Ελληνικής τριήρης, η οποία είχε όμως 170 κουπιά, ενώ η γαλέρα 140. Το κάθε κουπί είχε μήκος 12 μέτρα και το χειριζόταν 3-5 κωπηλάτες- σκλάβοι ή επαγγελματίες. Πετύχαινε ταχύτητα 4-5 κόμβους ενώ η Ελληνική τριήρης έπλεε με ταχύτητα 9 κόμβων. Από τους επαγγελματίες κωπηλάτες οι καλύτεροι ήταν οι Έλληνες και ακολουθούσαν οι Οθωμανοί. Η γαλέρα λεγόταν και «κάτεργο»  ήταν άθλια και υποχρεωνόταν  να κωπηλατούν συνεχώς 15-20 ώρες με βασανιστικές συνθήκες, αλυσοδεμένοι
Γ.Δ.


Το κράτος των Ελλήνων
Οι Έλληνες ζουν σε Κομμουνιστικό κράτος και δεν το γνωρίζουν. Μην ξαφνιάζεστε. Όχι σε καθεστώς, σε κράτος. Έχει διαφορά. Και για όσους απορούν ιδού η απόδειξη. Διαβάστε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
«Ανάμεσα στο Κιργιστάν και τη Βόρεια Μακεδονία τοποθετείται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την οικονομική της ελευθερία για το 2019, σύμφωνα με τον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας του ΚΕΦίΜ. Και αυτό παρά την άνοδο τεσσάρων θέσεων που κατέγραψε σε σχέση με το 2018. Ειδικότερα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 78η θέση ανάμεσα σε 165 χώρες, με τη μελέτη να επισημαίνει ότι η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις 20 χώρες με το μεγαλύτερο μέγεθος του κράτους παγκοσμίως. Σε ό,τι αφορά την κατάταξη της χώρας μας σε σχέση με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, βρίσκεται τελευταία ανάμεσα στις 27 χώρες στη γενική κατάταξη, 21η στο μέγεθος του κράτους, 24η στην πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, και τελευταία στα υπόλοιπα τρία πεδία του δείκτη».
Τι σημαίνουν τα παραπάνω;
Ότι το κράτος, με όλες τις υπηρεσίες του, αποτελεί μια καθεστωτική δομή που ελάχιστα διαφέρει από ένα κομμουνιστικό κράτος…
Γ.Δ.


Δεν υπήρξε επιθυμία συναίνεσης
Σίγουρες οι εξελίξεις γράφαμε προχθές πως θα υπάρξουν μετά την επιστολή Αμοιρίδη. Ακολούθησε επιστολή Μέτιου  θετική ως προς την πρόταση Αμοιρίδη. Στο θέμα όπως αναμενόταν παρενέβη ο Τοψίδης, ο οποίος αρνήθηκε κάθε είδους συνεργασίας με την παράταξη Μέτιου, ενώ άσκησε κριτική στην επιστολή Αμοιρίδη δηλώνοντας ότι η παράταξη θα συνεχίσει το δικό της αυτόνομο δρόμο.
Με λίγα λόγια χώρος προσέγγισης δεν υπήρξε και ο Τοψίδης φάνηκε αμετακίνητος.
Τούτων δοθέντων ήταν αναμενόμενες οι εξελίξεις από την πλευρά Αμοιρίδη.
Γ.Δ.


Ανεξαρτητοποίηση
Κι έτσι, οι αναμενόμενες εξελίξεις έγιναν πραγματικότητα από πλευράς Αμοιρίδη χθες.
Το περιμέναμε εξάλλου πως κάπως έτσι θα κινηθεί. Δηλαδή, με την ανεξαρτητοποίησή του. Θα συμμετέχει στο περιφερειακό συμβούλιο αλλά ως ανεξάρτητος πλέον.
Τα δηλώνει όλα αυτά και άλλα σε επιστολή του η οποία δημοσιεύεται σε άλλη σελίδα.
Εκείνο πάντως που επεδίωξε ο Αμοιρίδης, την ενότητα, δεν επετεύχθη, χωρίς φυσικά να ευθύνεται ο ίδιος.
Αυτός δηλώνει πως όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και συναντηθούν οι δρόμοι, θα συμμετέχουν όλοι σε μια ενιαία περιφερειακή παράταξη που θα περιλαμβάνει όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Γ.Δ.


Η ΔΕΘ ξεκίνησε τις εξελίξεις
Προφανώς υπάρχουν κάποια ερωτηματικά ως προς το πολιτικό μέλλον του Μιχάλη Αμοιρίδη από δω και πέρα. Βέβαια με την ανεξαρτητοποίηση δεν θα φύγει από το περιφερειακό συμβούλιο. Θα παρίσταται κατά το δοκούν.
Από την άλλη υπάρχουν εκτιμήσεις πως ο Αμοιρίδης επιθυμεί να υπερβεί τα όρια της Περιφέρειας και να θέσει εαυτόν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Πάντα βέβαια ως μέλος της Νέας Δημοκρατίας και πάντα αφού επιλεγεί από τον κομματικό μηχανισμό για ν’ αξιοποιηθεί αναλόγως.
Το τι μέλλει να συμβεί θα φανεί σύντομα.
Παρατηρητές πολιτικών εξελίξεων επεσήμαιναν πως η Θεσσαλονίκη και η ΔΕΘ και οι εκεί συναντήσεις πρέπει να καθόρισαν τις αμέσως επόμενες κινήσεις του.
Γ.Δ.


Τους στρίμωξε ο Σταϊκούρας
Πολύ τσεκουράτος και τεχνοκράτης ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Ούτε πολιτικολογίες, ούτε χτυπήματα στον ώμο, ούτε αερολογίες αλλά λόγια σταράτα και χωρίς φανφάρες. Τους στρίμωξε  άγρια στο Επιμελητήριο τους δικούς μας παραγωγικούς φορείς που φάνηκαν απροετοίμαστοι και αδιάβαστοι σ’ ότι αφορά συγκεκριμένα στοιχεία και για μια ακόμη φορά επιχείρησαν να το αποκρύψουν με γενικόλογες αναφορές και κινδυνολογίες. Όμως ο υπουργός τους έστησε κυριολεκτικά στον τοίχο,   ιδιαίτερα όταν ρώτησε να του πουν πόσες θέσεις απασχόλησης δημιουργήθηκαν από τις επιχειρήσεις που έπαιρναν το 12% τόσα χρόνια. Κι όμως δεν ήξερε κανείς να του πει.  Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Μωραΐτης δικαιολογήθηκε λέγοντας πως το ΕΒΕ δεν είναι υπουργείο, ούτε εργατικό κέντρο  για να έχει τέτοια στοιχεία. Και τι του απάντησε ο κ. Σταϊκούρας: «Εμείς γιατί έχουμε; Απλά καθόμαστε κάτω και δημιουργούμε βάση δεδομένων γιατί θέλουμε να ξέρουμε τα χρήματα των φορολογούμενων που πηγαίνουν».
Του την είπε δηλαδή ευθέως και για λόγους ευγενείας προφανώς ό κ. Μωραΐτης δεν έδωσε συνέχεια…
Μ.Ξ.


Πιάστηκαν αδιάβαστοι και σε Ξάνθη και σε Αλεξανδρούπολη
Με αφορμή αυτό το θέμα να καταθέσουμε δύο επισημάνσεις : 1)Το ΕΒΕ διατηρεί Μητρώο Επιχειρήσεων (ΓΕΜΗ).  Αυτό είναι μια βάση δεδομένων αφού έχει στοιχεία για την λειτουργία των επιχειρήσεων. Έχει επίσης και προσωπικό που μπορούν να τα επεξεργαστούν και να έχουν στατιστικά στοιχεία για την εικόνα της επιχειρηματικότητας.
2) Όλα τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ πριν 2 – 3 χρόνια πλήρωσαν νομικούς για την εκπόνηση μιας έκθεσης –  νομολογίας που απέστειλαν στο υπουργείο για να διεκδικήσουν με συμβατό τρόπο στην κοινοτική νομοθεσία από την Ε.Ε. το 12% ή κάτι αντίστοιχο. Τους το είχε ζητήσει ο τότε υπουργός. Σ’ αυτή την έκθεση προφανώς και θα αναφέρονταν στοιχεία για το όφελος αυτού του επιδόματος στην δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης καθώς είναι βασικό σαν επιχείρημα. Να θυμίσουμε ότι το 12% ήταν επιδότηση του κόστους εργασίας και ήταν συνδεμένο με την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Συνεπώς θα μπορούσαν να ξέρουν και θα έπρεπε να ξέρουν αλλά μάλλον πιάστηκαν αδιάβαστοι οι φορείς.
Να συμπληρώσουμε ότι την ίδια ερώτηση έκανε ο κ. Σταϊκούρας και στους φορείς της Αλεξανδρούπολης που ήταν το πρωί της Τέταρτης αλλά και εκεί …το ίδιο!
Απορία ψάλτου βηξ!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Σωστό μέτρο Θα έχετε πληροφορηθεί ότι με επείγον έγγραφο της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωά…