Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Ένταξη του νέου συστήματος φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης στο ΕΠΑνΕΚ – ΕΣΠΑ

Ένταξη του νέου συστήματος φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης στο ΕΠΑνΕΚ – ΕΣΠΑ

0

Το έργο ύψους 363εκ ευρώ, θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2023

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό, πρωτοποριακό και υψηλής τεχνολογίας έργο για την ενεργειακή πολιτική της χώρας μας και την αναβάθμιση της περιοχής της Θράκης, εντάσσεται με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ-ΤΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ – ΕΣΠΑ 2014-2020). Πρόκειται για το νέο Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) προϋπολογισμού €363,7 εκατ. και δημόσιας δαπάνης €166,7 εκατ. που κατασκευάζεται στην Περιφερειακή Ενότητα Αλεξανδρούπολης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το έργο αποτελείται από μια πλωτή μονάδα παραλαβής και προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω των οποίων το φυσικό αέριο θα εισάγεται στην Ελλάδα, θα προωθείται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) και από εκεί στους τελικούς καταναλωτές.

Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης θα είναι η τέταρτη πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας με μέγιστη δυναμικότητα παροχής έως και 944.000 κυβικά μέτρα (κ.μ.) ανά ώρα ή 8,3 δισ. κ.μ. ετησίως και με αποθηκευτική ικανότητα 170.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Μέσω του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης, θα διοχετεύεται φυσικό αέριο τόσο στην ελληνική όσο και στην περιφερειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έτσι ώστε ταυτόχρονα να διευρύνονται οι ενεργειακές πηγές της χώρας μας και να ενισχύεται ο ρόλος της ως ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να υπάρξουν σημαντικά οφέλη και προς τον τελικό καταναλωτή καθώς (α) προωθείται ο ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών φυσικού αερίου, (β) βελτιώνεται η αξιοπιστία και ευελιξία του ΕΣΦΑ καθώς και των Περιφερειακών και Διευρωπαϊκών Συστημάτων και (γ) προστατεύεται το περιβάλλον. Το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2023. Ορισμένα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του:

  • Δημιουργία Πλωτής Μονάδας Προσωρινής Αποθήκευσης και Αεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU) σε απόσταση 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και εγκατάσταση συστήματος αγκυροβολίου
  • Κατασκευή και εγκατάσταση αγωγού φυσικού αερίου (υποθαλάσσιο τμήμα μήκους 24 χλμ και χερσαίο τμήμα μήκους 4 χλμ) από την πλωτή Μονάδα μέχρι το σημείο σύνδεσης με τον αγωγό του ΕΣΜΦΑ στο τμήμα “Κήπων-Κομοτηνής”
  • Κατασκευή νέου Μετρητικού/Ρυθμιστικού Σταθμού Εισόδου φυσικού αερίου στο ΕΣΜΦΑ.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους και έχει λάβει την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσίευση της δράσης ύψους 200 εκ. ευρώ Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρ…