Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

0

Το κράτος της πλάκας
Ότι το νεοελληνικό κράτος από την δόμησή του ακόμη από το 1828, αν βάλουμε ως αφετηρία, και μετά ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι ένα άδικο κράτος.
Άδικο βέβαια εις βάρος των νομοταγών πολιτών πάντα, όχι των καταπατητών και αυθαιρετούντων.
Πρόσφατο παράδειγμα κι όχι τελευταίο βεβαίως, πως μετά τις φωτιές σε Εύβοια και αλλού, ΟΛΟΙ αποζημιώθηκαν. Οι νόμιμοι με οικοδομικές άδειες και οι παράνομοι αυθαίρετοι, που καταπάτησαν το δάσος, με τον ίδιο τρόπο αποζημιώθηκαν.
Για άλλη μια φορά το δημιούργημα της πλάκας, ελληνικό κράτος, επιβραβεύει τους παράνομους και φτύνει στα μούτρα τους νόμιμους. Και δυστυχώς, αυτό συμβαίνει συνέχεια…
Γ.Δ.


Νοθείες τροφίμων
Γράφαμε στη στήλη και σχολιάζαμε για την κομπίνα Θεσσαλικών γαλακτοβιομηχανιών, μικρών και μεγάλων, την προηγούμενη βδομάδα για τη νοθεία στο τυρί φέτα.
Οι έλεγχοι που αυξήθηκαν και τα χρηματικά πρόστιμα που πέφτουν βροχή, έφεραν στην επιφάνεια νέα κομπίνα. Αυτή τη φορά με τα ψεύτικα κατ’ όνομα μόνο «βιολογικά». Τα οποία πωλούνται σε διπλάσιες-τριπλάσιες τιμές των άλλων.
Το μυαλό στην κομπίνα, στο εύκολο κέρδος, στην αρπαγή.
Ήδη ξεκίνησε έρευνα στο μέλι, διότι κάποιοι «έξυπνοι»  παραγωγοί προσθέτουν στο μέλι ποσότητες γλυκόζης για ν’ αυξήσουν έτσι το κέρδος τους.
Το ίδιο εύκολα νοθεύουν και κάποιοι άλλοι το ελαιόλαδο με πυρηνέλαιο και οι νοθείες τελειωμό δεν έχουν.
Έτσι, οι καταναλωτές  άλλα διαβάζουν απ’ έξω και άλλο είναι το περιεχόμενο τελικά.
Γ.Δ.


Έλεγχο στους ελεγκτές
Βέβαια η προστασία του καταναλωτή γενικώς είναι δύσκολη.
Ο ίδιος προσωπικά δεν είναι δυνατόν να αυτοπροστατευτεί.
Δεν μπορεί κάθε βρώσιμο προϊόν που αγοράζει να το ελέγχει σε εργαστήρια.
Ο έλεγχος και η προστασία του πληθυσμού είναι αρμοδιότητα των υπηρεσιών του κράτους.
Πρέπει αυτοί να κάνουν σοβαρά, αξιόπιστα, συχνά τους ελέγχους και χωρίς να εξαγοράζονται από τις επιχειρήσεις.
Γι’ αυτό ο έλεγχος της πολιτείας, των υπουργείων πρέπει πρώτα να ξεκινά από τους δικούς τους ελεγκτές. Εάν ο ελεγκτής είναι «λαδωμένος»  δεν πρόκειται να κάνει έλεγχο. Τελεία και παύλα.
Νοθείες γίνονταν και θα γίνονται. Μπορούν να περιοριστούν εάν γίνονται πραγματικοί έλεγχοι συχνοί και αμερόληπτοι.
-Για προστασία των καταναλωτών…
Γ.Δ.


Και μία ποδοσφαιρική προσέγγιση
Πολλά γράφτηκαν για τον ανασχηματισμό, διαβάσαμε και μία ποδοσφαιρική προσέγγιση: «Ο Μητσοτάκης λειτούργησε περίπου σαν προπονητής μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Άλλαξε θέσεις σε δύο παίκτες που έλιωσαν στο γήπεδο κάνοντας ατέλειωτα χιλιόμετρα (Κικίλιας, Χαρδαλιάς),  κι έβαλε στις θέσεις τους «φρέσκα πόδια». Έβγαλε τον παίκτη που είχε μία κίτρινη στην πλάτη (Χρυσοχοΐδης), φοβούμενος μην πάρει κόκκινη, για να τον προστατεύσει για το επόμενο ματς.
Όσο για τον Αποστολάκη, ε, η μεταγραφή ήταν μεν ακριβή αλλά δεν του βγήκε! ¨Τραυματίστηκε¨ κι αποχώρησε πριν καλά καλά μπει στο γήπεδο κι ακουμπήσει τη μπάλα ο παίκτης…»


Λίγα λόγια για τη Sunlight
Μπορούμε εμείς οι Ξανθιώτες να είμαστε υπερήφανοι για τις επιχειρήσεις του νομού μας που διακρίνονται, που ξεχωρίζουν και που έχουν μια ανοδική πορεία;
Και βέβαια! Κι έτσι είναι. Υπερηφάνεια και καμάρι έχουμε για την προκοπή και την ανάπτυξη αυτών διότι το όνομα της Ξάνθης φτάνει στα πέρατα.
Μία λοιπόν από τις επιχειρήσεις αυτές είναι η παγκοσμίως γνωστή Sunlight – Γερμανός.
Η οποία εταιρεία επενδύει 30 εκ. ευρώ στο εργοστάσιό της στο Όλβιο Ξάνθης.
Έτσι, με την επένδυση αυτή θα καταστεί η μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα παραγωγής μπαταριών έλξης παγκοσμίως.
Ειλικρινά, αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους που κατάφεραν να φτάσουν την Sunlight εποχής Σκαλιστήρη, σε αυτό το υψηλό επίπεδο καθιστώντας την παγκόσμια δύναμη.
Προσωπικά, όπως και για τις υπόλοιπες βιομηχανικές επιχειρήσεις του τόπου μας, τρέφω εκτίμηση, νιώθοντας και συγκίνηση που έχουν την έδρα τους στην Ξάνθη.
Γ.Δ.


Πλαστές βεβαιώσεις εμβολιασμού
Γιατροί και νοσηλευτές εκτός Ξάνθης έχουν ανάμειξη στη χορήγηση πλαστών βεβαιώσεων εμβολιασμού.
Ήδη ένα σκάνδαλο βγήκε στην επιφάνεια για τη δράση νοσηλεύτριας σε περιοχή της Θεσσαλίας (Παλαμά Καρδίτσας).
Μάλιστα το κύκλωμα δρούσε εδώ και μήνες, με το αζημίωτο μάλιστα, και πιθανολογούν πως «εξυπηρετήθηκαν» χιλιάδες άτομα, πληρώνοντας φυσικά για την υπηρεσία αυτή.
Παράλληλα έφθασε στην εφημερίδα μας καταγγελία-φήμη τηλεφωνική, για γιατρό στη γειτονική Χρυσούπολη ο οποίος έναντι αμοιβής χορηγούσε πλαστές βεβαιώσεις εμβολιασμού.
Διατηρούμε την επιφύλαξή μας μεν, αλλά το γεγονός στον Παλαμά δείχνει πως η πλαστή χορήγηση βεβαιώσεων εμβολιασμού δεν ήταν κάτι ξένο και μοναδικό.
Μοναδική είναι όμως η εγκληματική αντίληψη αυτών που έπαιρναν τις πλαστές βεβαιώσεις και στη συνέχεια κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας.
Γ.Δ.


300.000 κρούσματα, εάν δεν…
«Μπορεί να φθάσουμε τον χειμώνα, πάνω από 10.000 κρούσματα. Αν είμαστε γύρω στο 65% θα είμαστε σε ένα φθινόπωρο που θα χρειάζεται να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας, αλλά θα μπορούμε να το διαχειριστούμε. Το ζήτημα βρίσκεται στον εμβολιασμό».
Συμπέρασμα;  Αυτός ο αριθμός κρουσμάτων θα οδηγήσει στη λήψη περιοριστικών μέτρων.
Από την άλλη βέβαια, κι ενώ συνέβαινε αυτό το άθλιο και επικίνδυνο, τα χειρότερα σενάρια έρχονται μαζί με το φθινόπωρο. Όταν μάλιστα η εμβολιαστική κάλυψη φθάνει μόνο στο 55%.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης σε δηλώσεις του επισημαίνει πως το φθινόπωρο εάν δεν έχουν αυξηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό οι εμβολιασμοί, θα είναι τα πράγματα πολύ δύσκολα.
Σκέφτεται ο λογικός άνθρωπος τι θα συνέβαινε αλήθεια εάν δεν είχαμε τα εμβόλια;
Θα φθάναμε φθινόπωρο-χειμώνας συν μετάλλαξη Δέλτα τα 300.000 κρούσματα!
Γι’ αυτό είναι εντυπωσιακό το πόσο έχουν βοηθήσει ήδη τα εμβόλια.
Γ.Δ.


Οι επιχειρήσεις εν αναμονή
Κι ενώ το εφιαλτικό σενάριο της πανδημίας λόγω της ύπαρξη τους εμβολίου απομακρύνεται, οι επιχειρηματίες στην συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκονται σε αναμονή.
Αναμονή για το τι θα δηλώσει ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ σύντομα.
Μάλιστα, οι προσδοκίες είναι υψηλές κι αυτό εξαιτίας των δύσκολων χρόνων που υπήρξαν για πάρα πολλές επιχειρήσεις επί σειρά ετών.
Έτσι εν τάχει και περιληπτικά ζητούν μέτρα και δράσεις για την επανεκκίνηση όπως:
Μείωση φορολογικών συντελεστών, κίνητρα, πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις, εγγυήσεις για κεφάλαιο κίνησης- δάνεια, διαγραφή χρέους, μείωση φόρων.
Εάν δεν ξεκινήσει η μικρή και μεσαία επιχείρηση που είναι το 90% στη χώρα μας, η ανεργία δεν πρόκειται να μειωθεί, αυτό το γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση, γι’ αυτό και οι φορείς που πρόσφατα συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, του τα έθεσαν υπ’ όψιν αναμένοντας την υλοποίησή τους.
Γ.Δ.


Άδικη τιμωρός η Εφορία Ξάνθης
Σαφάρι ελέγχων κυριακάτικα από την Εφορία Ξάνθης. Οκτώ μήνες κλειστά και μετά ανοιχτά για άλλους 2 μόνο για εξωτερικούς χώρους η εστίαση και πήγαν και βεβαίωσαν εξοντωτικό πρόστιμο χιλιάδων ευρώ σε καφενείο γιατί δεν βρήκαν 2 σήματα χαρτοπαικτικά για το διάστημα δηλαδή που επιτρέπονται οι κλειστοί χώροι! Αναρωτήθηκαν ποτέ αυτοί οι δημόσιοι λειτουργοί αν αυτό το διάστημα η επιχείρηση αυτή έβγαλε τα 4.000 ευρώ πρόστιμο που της  έβαλαν; Αναρωτήθηκαν αν την καταδικάζουν σε λουκέτο; Ούτε φυσικά έλαβαν υπ’ όψιν τους ότι πέρσι είχε πληρώσει σήματα για όλο το 2020 αλλά με κρατική εντολή έκλεισε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο που ανανεώνονται ήταν και πάλι κλειστοί. Δηλαδή το παράπτωμά τους ήταν γιατί δεν ανανέωσαν για ένα μήνα που είναι ανοιχτοί οι κλειστοί χώροι. Και γιατί δεν έλαβαν καν υπ’ όψιν τους ότι από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο που ήταν κλειστά είχαν πληρωμένα σήματα;
Υπάρχει ίχνος δικαιοσύνης σε αυτή την συμπεριφορά του δημόσιου λειτουργού προς τον πολίτη;
Προφανώς και όχι! Είναι άκρως τιμωρητική και άδικη και ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη εποχή που όλες οι επιχειρήσεις προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, εξοντωτική.
Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους δημόσιους λειτουργούς που δεν βλέπουν τίποτε πέρα από τον μικρόκοσμό τους και την σιγουριά που τους παρέχει η μονιμότητα.
Και κατά τα άλλα στηρίζουμε τον ιδιωτικό τομέα…
Μ.Ξ.


Έρχεται δύσκολος χειμώνας
Τα μερομήνια δείχνουν ότι θα έχουμε πολύ δύσκολο χειμώνα. Κι όχι βέβαια μόνο από θέματα καιρού και κλιματικής αλλαγής που κι εκεί τα πράγματα θα είναι δύσκολα αλλά και από θέματα οικονομίας. Μεγάλο ζόρι προβλέπεται για  τα νοικοκυριά αφού η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να είναι «φωτιά» αλλά και η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Ήδη άρχισαν οι ανατιμήσεις στο ψωμί ως αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής των πρώτων υλών (σιτηρά) και της ενέργειας (πετρέλαιο, ρεύμα). Είναι γνωστό ότι αυτή η αύξηση προκαλεί ντόμινο αυξήσεων σε όλα τα προϊόντα μεταποίησης.
Έχουμε και την πανδημία που είναι η αιτία όλων των αυτών των δεινών…
Με λίγα λόγια…άστα να πάνε…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο στα Άβδηρα τον Οκτώβριο Ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον …