Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Κύμα» ανατιμήσεων σαρώνει τα νοικοκυριά

«Κύμα» ανατιμήσεων σαρώνει τα νοικοκυριά

0

Ηλεκτροσόκ από τα τιμολόγια του ρεύματος! – Τι τιμές αναμένουμε στο πετρέλαιο θέρμανσης   

 

Αυξήσεις στο ψωμί – Θα πούμε το ψωμί …ψωμάκι! «Τσούζουν» οι αυξήσεις σε κηπευτικά, ελαιόλαδο και καφέ

 

 

 

«Πικρό» ψωμί και παγερός χειμώνας προμηνύεται για φέτος ιδιαίτερα για τα ευάλωτα και με χαμηλά εισοδήματα νοικοκυριά καθώς η πανδημία εκτός από την υγειονομική κρίση με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς άφησε πολύ σοβαρές παρενέργειες και στην διεθνή οικονομία που είχαν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση της χρηματιστηριακής τιμής στο πετρέλαιο και στα σιτηρά, προκαλώντας έτσι ντόμινο αυξήσεων στην ενέργεια και σ’ ότι εξαρτάται απ’ αυτή καθώς και στα προϊόντα που έχουν ως πρώτη ύλη τα σιτηρά.

Ηλεκτροσόκ από τα τιμολόγια του ρεύματος! – Τι τιμές αναμένουμε στο πετρέλαιο θέρμανσης

Ηλεκτροσόκ περιμένει τους καταναλωτές όταν θα λάβουν στα χέρια τους τα επόμενα τιμολόγια του ρεύματος, τα οποία ήδη τους τελευταίους μήνες έχουν επιβαρυνθεί με αυξήσεις της τάξεως του 30%. Μάλιστα παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τελική επιβάρυνση των καταναλωτών στα τιμολόγια θα φτάσει τελικά το 50%.

Το γεγονός αυτό, μαζί με την ετήσια αύξηση 72%, που είχαν τα τιμολόγια του φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ, αναμένεται να τινάξουν στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ο οποίος παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει και το αυξημένο κόστος στα καύσιμα, με τη μέση τιμή της βενζίνης να εμφανίζει αύξηση από πέρυσι της τάξεως του 16,8% και του πετρελαίου κίνησης 20,25%.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει και φέτος στις 15 Οκτωβρίου με την ενεργοποίηση της έκπτωσης στον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Ωστόσο, η τιμή του διυλιστηρίου είναι γνωστή και “επικαιροποιείται” σε καθημερινή βάση. Αν λοιπόν η διάθεση ξεκινούσε σήμερα, ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, θα το πληρώναμε περίπου 1,05 λεπτά στα μεγάλα αστικά κέντρα και από 1,1 έως 1,2 ευρώ στην επαρχία και ειδικά στην νησιωτική χώρα όπου η τιμή επηρεάζεται και από το υψηλό μεταφορικό κόστος.

Το ψωμί …ψωμάκι

Ήδη έκαναν την εμφάνισή τους από χθες οι νέες τιμές στο ψωμί. Οι φούρνοι της Ξάνθης που πιέζονται από την αύξηση στα άλευρα και στην ενέργεια δεν μπορούν να τις «καταπιούν» γιατί κινδυνεύει η βιωσιμότητά τους. Έτσι μπαίνουν στον χορό των ανατιμήσεων στην τιμή της φραντζόλας: «Είναι πολύ δύσκολο να απορροφήσουμε αυτές τις αυξήσεις και στο ρεύμα και στο αλεύρι. Είναι πάνω από 30 λεπτά. Τα τελευταία 13 χρόνια αυτό κάνουμε . Απορροφούμε τις αυξήσεις για να μην μετακυλιστούν στον καταναλωτή. Και  πάλι αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αλλά κάποια αύξηση θα έχουμε. Να υπολογίζετε κατά μέσο όρο 10 λεπτά. Έτσι μια φραντζόλα 350 γραμμαρίων αντί 90 λεπτά θα πωλείται 1 ευρώ. Αν σκεφτεί κανείς ότι  η αύξηση των πρώτων υλών είναι στα 10 λεπτά το κιλό και πάρα πολύ μεγάλη η αύξηση στο ρεύμα, φαίνεται ότι  δεν έχουμε περιθώρια για να μην κάνουμε έστω και αυτή την αύξηση. Αν θέλουμε η επιχείρησή μας να είναι λειτουργική και να μην κλείσουμε θα πρέπει να κάνουμε αύξηση. Σε άλλες περιοχές είναι πολύ μεγαλύτερη. Στον Βόλο από 90 λεπτά έχει φτάσει  το 1,25 ευρώ. Είναι ελεύθερη αγορά. Δεν μπορούμε να υπαγορεύσουμε στα μέλη μας τι αυξήσεις θα κάνουν αλλά όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να είναι μικρές για να είμαστε ανταγωνιστικοί», επισημαίνει η πρόεδρος του σωματείου Αρτοποιών Ξάνθης κα Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη.

Θα «τσούξουν» τα νοικοκυριά οι αυξήσεις σε κηπευτικά, ελαιόλαδο και καφέ

Ντόμινο ανατιμήσεων και σε προϊόντα των παντοπωλείων και των μάρκετ. Ο πρόεδρος του σωματείου  παντοπωλών Ξάνθης κος Τζιβανόπουλος Λευτέρης μας αναφέρει σχετικά: «Σήμερα είχαμε 10 λεπτά αύξηση στο ψωμί. Από τα κηπευτικά η ντομάτα έχει αύξηση 1 ευρώ και φτάνει στα 2,45 από  1,50 ευρώ που ήταν. Αυτό είναι αποτέλεσμα της αύξησης στα καύσιμα που προκαλούν αύξηση στο κόστος μεταφοράς.  Αναμένουμε αύξηση στο ελαιόλαδο τουλάχιστον 30 – 40 λεπτά το λίτρο. Αυτό είναι αποτέλεσμα των πυρκαγιών στην Εύβοια. Στο γάλα δεν έχουμε προς το παρόν αλλά είχαν μια αύξηση τα γαλακτοκομικά 10 λεπτά τον Απρίλιο. Ο καφές ο ελληνικός έχει αύξηση 5%. Θα ξέρουμε καλύτερα όταν θα κάνουμε νέες παραγγελίες. Είναι βέβαιο ότι θα ζοριστούν τα νοικοκυριά γιατί είναι αυξήσεις σε πολλά είδη που θα «τσούξουν». Ιδιαίτερα από την στιγμή που δεν έχουν αύξηση οι μισθοί και οι συντάξεις. Εμείς θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τις τιμές αλλά μέχρι εκεί που έχουμε το περιθώριο».

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις εμφανίζονται σε βασικά τρόφιμα, όπως είναι τα έλαια, τα κρέατα, τα ψάρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τυριά, οι μαργαρίνες.

Ενδεικτικά, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σχέση με πέρυσι, όπως εμφανίζονται στην τελευταία έρευνα για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο, έγιναν σε φυσικό αέριο 72,32%, πετρέλαιο κίνησης 20,25%, βενζίνη 16,8%, άλλα βρώσιμα έλαια 16,32%, αρνί και κατσίκι 13,21%, νωπά λαχανικά 8%, νωπά ψάρια 6,58%, νωπά φρούτα 5,19%, φρέσκα θαλασσινά 4,39%, τυριά 3,54%, μαργαρίνη και άλλα φυτικά λίπη 3%, ελαιόλαδο 2,61%, πίτσες και πίτες 2,08%, ζυμαρικά 1,83%, παιδικές τροφές 1,73%, κατεψυγμένα ψάρια 1,73%, αλεύρι 1,69%, πατάτες 1,21%. Και μόνο το γεγονός ότι έχει αυξηθεί υπέρμετρα η τιμή των καυσίμων αυτό σημαίνει αυτομάτως ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων, καθώς αυξάνεται τόσο το κόστος παραγωγής όσο και μεταφοράς.

Καμπανάκι για περαιτέρω ανατιμήσεις τους επόμενους μήνες έκρουσε πρόσφατα το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών σε πρόσφατη έρευνά του, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν ενδείξεις για αυξητικές πιέσεις στους δείκτες τιμών καταναλωτή και αυξήσεις της τελικής τιμής για συγκεκριμένα προϊόντα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξαφανίστηκε 34χρονος στην Καβάλα

Καβάλα: Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε- Κτηνοτρόφος είπε ότι είδε το…