Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

0

Έφυγε ένας φίλος
Την Κυριακή η Ξάνθη αποχαιρέτησε ένα τέκνο της με προσφορά στον τόπο. Έφυγε σε ηλικία 89 χρόνων ο Μιχάλης Θεοδωρίδης, γνωστός ως Λάλος.
Ασχολήθηκε με οικοδομικές επιχειρήσεις όπου και διέπρεψε. Παράλληλα, εκ καταγωγής, αγαπούσε τα βουνά. Έτσι, ασχολήθηκε και πρόσφερε πάρα πολλά με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ξάνθης (ΕΟΣ).
Πάντα δραστήριος, εργατικός, τίμιος και άνθρωπος της προσφοράς.
Στην Μαρία και τα δυο του παλικάρια, τα θερμά μας συλλυπητήρια.
Αυτοί χάσαν τον άνθρωπό τους κι εμείς έναν εξαιρετικό φίλο.
Γ.Δ.


Όχι χαλάρωση
Πρόκειται για αίτημα των συνειδητών Ξανθιωτών που αγαπούν τη φύση και το φυσικό εν γένει περιβάλλον της περιοχής.
Μας το δήλωσαν και το ζήτησαν. Να μην χαλαρώσουν τα μέτρα πυροπροστασίας στην περιοχή μας και συνολικά στην περιφέρειά μας.
Αφορμή για το καθόλα σωστό αίτημα, η μη ύπαρξη κάποιας πυρκαγιάς στην περιοχή μας.
Αυτό, ας μην γίνει αιτία και αφορμή χαλάρωσης κυρίως τώρα που ξεκινούν μπουρίνια και μελτέμια.
Γ.Δ.


Δωδεκαψήφιος αριθμός
Ιδού λοιπόν το μεγάλο άλμα στον εκσυγχρονισμό. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τον Προσωπικό Αριθμό. Με την εφαρμογή του προσωπικού αριθμού αποσύρονται τα γνωστά μας ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και μαζί τους οι γνωστές μας ταυτότητες.
Πραγματικά, ετοιμάζεται μια επανάσταση στις συναλλαγές με το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, τόσο στα γκισέ όσο και ηλεκτρονικά.
Έτσι θα χρησιμοποιούμε μια κάρτα όπως οι γνωστές τραπεζικές, με ενσωματωμένο μικροτσίπ, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα προσωπικά στοιχεία μας.
Τέλος θα είναι διαθέσιμη και ως εφαρμογή στο κινητό μας και θα μας συνοδεύει σε όλη τη ζωή μας.
Γ.Δ.


Ο αριθμός της ζωής μας
Η παροχή αυτού του αριθμού σε κάθε πολίτη θα συμβάλει στην απλούστευση και αυτοματοποίηση της αναγνώρισής τους, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει τη διαλειτουργικότητα ανάμεσα στα διάφορα κυβερνητικά συστήματα.
Ο σκοπός είναι σαφής: ο προσωπικός αποκλειστικός αριθμός να αποτελέσει την «ψηφιακή ταυτότητα»   των Ελλήνων, τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες, στην συντριπτική τους πλειονότητα, θα συναλλάσσονται.
Στο κέντρο αυτών των συναλλαγών θα βρίσκεται η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της δημόσιας διοίκησης (gov.gr)  και το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού καλύπτει την επόμενη διετία.
Γ.Δ.


Περί ποίησης
Τιμή για έναν Ξανθιώτη ποιητή, τον γνωστό μας συμπολίτη Κώστα Ταβουλτσίδη. Ιδού δε το γιατί.
Είναι γνωστό πως ο καθηγητής και πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης πως σε κάθε άρθρο που γράφει παραθέτει απόσπασμα από κάποιο ποίημα.
Τις τελευταίες ημέρες δημοσίευσε στίχους από δύο ποιήματα του Κ. Ταβουλτσίδη, γεγονός που σημαίνει πως τα αξιολόγησε θετικά.
Σας παραθέτω από το δεύτερο:
«Ώσπου μια μέρα έβγαλα φτερά.
Κι αυτή ήταν η αιτία
των παθών και των παθημάτων μου».
Κ. Ταβουλτσίδης «Βάκχαι»
Το είχαμε επισημάνει πριν καιρό. Ο Κ. Ταβουλτσίδης γράφει ποίηση.
Γ.Δ.


Καμένες περιοχές αλλά ευτυχώς σωσμένες ζωές!
Δύο εβδομάδες λείψαμε από την έντυπη ειδησεογραφία και κάηκε η μισή Ελλάδα! Μια πύρινη κόλαση κατέστρεψε περιοχές της Αττικής και της Βόρειας και Νότιας Εύβοιας,  της Ηλείας και άλλων περιοχών της χώρας μας. Παρανάλωμα του πυρός έγιναν χιλιάδες σπίτια, καταστράφηκαν επιχειρήσεις, χάθηκαν περιουσίες, καταστράφηκαν ολόκληρα δασικά οικοσυστήματα μετατρέποντας τις πυρόπληκτες περιοχές σε κρανίου τόπο! Το μοναδικό αλλά συνάμα και το πιο βασικό είναι ότι αποφεύχθηκε ο εφιάλτης που ζήσαμε στο Μάτι και δεν είχαμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές εκτός βέβαια από τον θάνατο του εθελοντή πυροσβέστη. Παρά τις όποιες αστοχίες του επιτελικού κράτους στην διαχείριση,  η βασική προτεραιότητα που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής επιτεύχθηκε. Γιατί όπως είπε κι ο πρωθυπουργός και είναι μια αλήθεια, όλα γίνονται αλλά οι άνθρωποι που φεύγουν δεν ξανάρχονται.
Αυτό που γίνεται φανερό είναι ότι ζούμε πλέον μια κλιματική κρίση όπου επικρατούν ακραίες κλιματολογικές συνθήκες και αυτές σε συνδυασμό με τον ανθρώπινο παράγοντα, , δημιουργούν αυτή την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση είτε από αμέλεια είτε από σκοπιμότητα πρέπει να διερευνηθεί ενδελεχώς το ενδεχόμενο του εμπρησμού  και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν με πιστή εφαρμογή του νόμου καθώς πρόκειται για εγκληματική ενέργεια.  Επίσης αυτό που χρειάζεται είναι η άμεση επούλωση των πληγών των πυρόπληκτων με την συνδρομή της πολιτείας αλλά και της ταχείας αποκατάστασης με αναδάσωση των περιοχών αυτών και με νέα είδη  δέντρων και όχι πεύκων που είναι εύφλεκτα. Πρέπει να γίνουν πολλά , ν’ αλλάξουν πολλά, να αναπροσαρμοστούν οι σχεδιασμοί στα νέα δεδομένα ώστε να είμαστε περισσότερο θωρακισμένοι και θεσμικά και σε εξοπλισμό και σε επίπεδο διαχείρισης,  γιατί γιατί τέτοια φαινόμενα θα τα αντιμετωπίζουμε κάθε καλοκαίρι.
Μ.Ξ.


Κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν
Νέες ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν αλλάζουν και πάλι τα δεδομένα για την περιοχή αλλά και όλο τον κόσμο με απρόβλεπτες συνέπειες για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Η επέλαση των Ταλιμπάν που μέσα σε μια εβδομάδα κατέλαβαν την εξουσία χωρίς διόλου αντίσταση μετά  την αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων καταστολής,  δημιουργεί νέα έκρηξη καταρχήν του μεταναστευτικού.  Ήδη τρέπονται σε άτακτη φυγή πολλοί Αφγανοί ενώ ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν φρικαλεότητες από τους Ταλιμπάν σε άοπλους κατοίκους και κυρίως ανυπεράσπιστες γυναίκες και μικρά κορίτσια. Όχι απλά καταπατούνται ανθρώπινα δικαιώματα αλλά θανατώνονται με τον πιο αποτρόπαια βασανιστικό και βάρβαρο τρόπο. Οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι θεωρούν φίλη χώρα την Τουρκία και αυτό είναι βέβαιο ότι θα το χρησιμοποιήσει για να πιέσει του άσπονδους φίλους της τους Ευρωπαίους με το μεταναστευτικό για να αντλήσει κονδύλια. Και βέβαια να πιέσει και την χώρα μας.  Παράλληλα ειδικοί αναλυτές θεωρούν ότι θα ξεσπάσει νέο κύμα τρομοκρατίας από την Αλ Κάιντα που βρίσκει καταφύγιο στο Αφγανιστάν τώρα που κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν.
Η κατάσταση είναι έκρυθμη και άκρως επικίνδυνη  και οι συνέπειες απρόβλεπτες.
Μ.Ξ. 


Η εγκατάλειψη της γεωργίας ευνοεί τις πυρκαγιές
Ο Γ. Γκολντάμερ, επικεφαλής του Κέντρου Παγκόσμιας Παρακολούθησης Πυρκαγιών, υποστηρίζει ότι οι πυρκαγιές δεν οφείλονται μόνο στην ξηρασία και τους ανέμους. Όπως εξηγεί ο Γερμανός καθηγητής:  «Στα Βαλκάνια, την Ελλάδα, την Τουρκία ή την Ιταλία, η πυροσβεστική και οι κάτοικοι μάχονται με τις πυρκαγιές σε πολλά μέρη, ωστόσο συχνά μάταια. Οι καταστροφικές πυρκαγιές στα δάση τροφοδοτούνται από τους καύσωνες, την ακραία ξηρασία και τους ισχυρούς ανέμους. Στην περιοχή της Μεσογείου, το τοπίο έχει αλλάξει δραματικά σε πολλά μέρη ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης φυγής από την ύπαιθρο με μοιραίες συνέπειες. Η αστυφιλία συνεχίζεται ακάθεκτη. Η νέα γενιά μετακομίζει στις πόλεις για να βρει δουλειά και καλύτερη ποιότητα ζωής εκεί. Αυτό σημαίνει ότι η παραδοσιακά πολύ εντατική χρήση της γης θα πάψει να υπάρχει εκεί. Στη γη που δεν καλλιεργείται, σταδιακά εμφανίζονται αγριόχορτα, θάμνοι, μεμονωμένα δέντρα και τέλος δάση, τα οποία παρέχουν στη φωτιά περισσότερη τροφή από τις εντατικά καλλιεργούμενες γεωργικές περιοχές ή βοσκότοπους. Εάν κάποιος θέλει να κάνει κάτι ενάντια στον κίνδυνο αύξησης των πυρκαγιών στη νότια Ευρώπη, θα πρέπει να εστιάσει, στα μέτρα που αντισταθμίζουν την έξοδο από τις  αγροτικές περιοχές.
Προκειμένου να καταστούν τα δάση λιγότερο ευαίσθητα στη φωτιά, θα πρέπει να σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε η φωτιά να βρίσκει λιγότερη τροφή εκεί και επομένως να μπορεί να ελεγχθεί ευκολότερα. Αυτό είναι δυνατό πάνω απ’ όλα μέσω της εντατικής γεωργίας και της ελεγχόμενης βοσκής στα δάση.»


Το μεγαλύτερο αρδευτικό
Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας και με επακόλουθες τις επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι η διαχείριση των υδάτινων πόρων. Για τον σκοπό αυτόν στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν υπαχθεί πολλά αρδευτικά έργα που θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ, συνολικού ύψους 1 δισ.ευρώ. Το μεγαλύτερο θα κατασκευαστεί στους Τοξότες της Ξάνθης και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει φέρει το συγκεκριμένο έργο λίγο πριν από τη δημοπράτησή του.
Ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός παρουσίασε το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο στους Τοξότες. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα οφέλη του. Το έργο θα αρδεύει 56.000 στρέμματα αγροτικής γης και θα αλλάξει τη μορφή στην πεδιάδα της Ξάνθης.
Μειώνει το κόστος παραγωγής και δίνει τη δυνατότητα για καλλιέργεια νέων προϊόντων, ενώ προστατεύει το περιβάλλον καθώς δεν θα αντλούνται υπόγεια ύδατα από τις περίπου 10.000 γεωτρήσεις.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…