«Κανένα παιδί εκτός Παιδικού του δήμου Ξάνθης», βεβαιώνει η Διευθύντρια Προσχολικής Αγωγής του ΚΚΠΑ Ξάνθης, Β. Χρηστίδου
Φέτος θα λειτουργήσουν άλλα δύο τμήματα για 28 βρέφη στον 3ο βρεφονηπιακό σταθμό.
Επτά παιδικοί και δύο βρεφικοί δυναμικότητας 500 – 520 νηπίων και βρεφών
Τα οριστικά αποτελέσματα των δικαιούχων για τους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ και ειδικότερα για τα δύο προγράμματα της ΕΕΤΑΑ με τίτλο: 1) Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» που αφορά ιδιώτες επαγγελματίες και ανέργους και 2) Στήριξη οικογενειών με παιδιά προσχολικής ηλικίας» που αφορά τον δημόσιο τομέα, ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 20 Αυγούστου.
Από τη Δευτέρα 23 Αυγούστου οι εγγραφές στους παιδικούς του δήμου Ξάνθης των δικαιούχων voucher
Από την Δευτέρα 23 Αυγούστου, όπως μας ενημέρωσε η Διευθύντρια Προσχολικής Αγωγής του ΚΚΠΑ Ξάνθης κα Χρηστίδου Βάσω και εφόσον ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι δικαιούχοι με την εκτύπωση του voucher και την ταυτότητά τους θα μπορούν να προσέρχονται στο Κέντρο (Βενιζέλου 30) για να κάνουν τις συμβάσεις και να τοποθετήσουν το νήπιο ή το βρέφος τους στον παιδικό σταθμό του δήμου όπου ανήκουν σύμφωνα με τα χωροταξικά κριτήρια.
Να σημειώσουμε πως την Τετάρτη 18/8 ολοκληρώθηκε η διαδικασία των ενστάσεων για όσους δεν πληρούσαν τα κριτήρια ή είχαν ελλιπή στοιχεία στα προσωρινά αποτελέσματα και τώρα με την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων έχουν οριστικοποιηθεί οι δικαιούχοι. Όσοι επιλεγούν με σειρά μοριοδότησης, λαμβάνουν voucher αξίας 280 ευρώ/μήνα προκειμένου να επιλέξουν τον φορέα/δομή (δημοτικό ή ιδιωτικό) που επιθυμούν να φιλοξενηθεί το παιδί τους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το αν δικαιούνται ή όχι την «αξία τοποθέτησης» (voucher), μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. (www.eetaa.gr – paidikoi.eetaa.gr) με τη χρήση των κωδικών Taxisnet.
Ο ακριβής αριθμός των βρεφών και νηπίων που θα εγγραφεί στους βρεφονηπιακούς παιδικούς σταθμούς του δήμου Ξάνθης θα γίνει γνωστός όταν ολοκληρωθούν οι εγγραφές. Όπως εξήγησε η κα Χρηστίδου ένα μέρος των δικαιούχων θα απευθυνθούν στους ιδιωτικούς σταθμούς που ανάλογα με την δυναμικότητά τους κρατούν κάποιες θέσεις για τους δικαιούχους του ΕΣΠΑ.
Άλλα δύο τμήματα για 28 βρέφη στον 3ο βρεφονηπιακό σταθμό (δίπλα στο γήπεδο της Ασπίδας)
Η κα Χρηστίδου επεσήμανε ότι το πρόβλημα έλλειψης θέσεων που παρατηρείται στα βρέφη φέτος αντιμετωπίζεται : «Φέτος έχει γίνει προσπάθεια να επιλυθεί με τα δύο επιπλέον τμήματα που έχουν προστεθεί στον 3ο παιδικό σταθμό. Έτσι 28 νέες θέσεις έχουν ανοίξει για βρέφη. Με την λειτουργία αυτών των δύο νέων τμημάτων αυξάνεται η συνολική δυναμικότητα φιλοξενίας βρεφών στα 80», ανέφερε η κα Χρηστίδου.
«Κανένα παιδί εκτός Παιδικού», βεβαιώνει η Διευθύντρια Προσχολικής Αγωγής του ΚΚΠΑ Ξάνθης, Β. Χρηστίδου
Σ’ ότι αφορά τα νήπια όπως βεβαίωσε η κα Χρηστίδου «κανένα νήπιο στον δήμο Ξάνθης δεν θα βρεθεί εκτός παιδικού σταθμού αφού υπάρχουν οι απαιτούμενες θέσεις στους βρεφονηπιακούς του δήμου τόσο για τους δικαιούχους voucher όσο και γι’ αυτούς που καταβάλλουν τροφεία: « Είτε με voucher είτε όχι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικών του δήμου». Να σημειώσουμε πως πολλοί γονείς κάνουν πρώτα εγγραφή στο δήμο και στη συνέχεια αίτηση για voucher και αν το δικαιούνται τότε ενεργοποιείται η εγγραφή του μ’ αυτό. Δηλαδή δεν πληρώνει τα τροφεία που πληρώνουν όσοι εγγράφονται χωρίς voucher.
Επτά παιδικοί και δύο βρεφικοί δυναμικότητας 500 – 520 νηπίων και βρεφών στο δήμο Ξάνθης
Η δυναμικότητα των επτά παιδικών και των δύο βρεφικών σταθμών του δήμου Ξάνθης ανέρχεται σε 500 – 520 νήπια και βρέφη και όπως ανέφερε η κα Χρηστίδου τις δύο τελευταίες χρονιές καλύπτεται από την ηλικιακή ομάδα των παιδιών 2018 και 2019 και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι λειτουργεί η 2χρονη προσχολική αγωγή. «Αυτό δίνει μεγαλύτερη άνεση και αποσυμφόρηση τους παιδικούς του δήμου γιατί απορροφά την ηλικιακή ομάδα του 2017.
Αναφορικά με τα προβλήματα λόγω της πανδημίας κατά την περίοδο 2020 – 2021 η κα Χρηστίδου αναφέρει: «Αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα και σε θέματα προσαρμογής των παιδιών με το σύστημα «φυσαρμόνικα» αλλά και με τα μαθήματα. Στις ηλικίες αυτές είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να βλέπουν την έκφραση της νηπιαγωγού όταν τα λέει ένα παραμύθι, να ακούν τη φωνή, να νιώθουν το συναίσθημα κι αυτό είναι δύσκολο με τη μάσκα. Γι’ αυτό πήραμε προσωπεία για να φαίνεται η έκφραση. Επίσης προσαρμοστήκαμε στα μέτρα για να μην υπάρχει συγχρωτισμός. Τα παιδιά έτρωγαν στα τμήματά τους και όχι όλα μαζί. Γι’ αυτό είχαμε ελάχιστα κρούσματα και έκλεισαν μόνο κάποια τμήματα. Ήταν μια δύσκολη χρονιά αλλά με τις προσπάθειες όλων των συναδέλφων τα καταφέραμε και τα πήγαμε καλά. Ελπίζουμε να είναι καλύτερη η νέα περίοδος», ευχήθηκε η κα Χρηστίδου.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι παιδικοί σταθμοί ανοίγουν την 1η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο θα δοθούν περαιτέρω οδηγίες σ’ αφορά τον τρόπο λειτουργίας τους καθώς η πανδημία παραμένει ενεργή και οποιοσδήποτε σχεδιασμός είναι βραχυπρόθεσμος.
Μαριάννα Ξανθοπούλου