Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Σάββατο 20 Αυγούστου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα Σάββατο 20 Αυγούστου 2021

0

Συνάντηση από το παρελθόν
Μία ευχάριστη συνάντηση είχαμε το βράδυ της Πέμπτης στο «δια χειρός Σωτήρη».
Συναντήσαμε τον γνωστό στους Ξανθιώτες Τάκη Δωρόπουλο. Γνωστό ως ποδοσφαιριστή της τοπικής ομάδας της Ξάνθης αλλά και επιχειρηματία με πρωτοποριακές ιδέες και εφαρμογές σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Ο Δωρόπουλος βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην πόλη Ντύσελντορφ Γερμανίας και δραστηριοποιείται στο αντικείμενο που γνωρίζει, εστιατόρια-ταβέρνες.
Στην Ξάνθη ήρθε για να παραστεί στη βάπτιση του δισέγγονου. Έχει τρεις κόρες όπως μας είπε και έξι εγγόνια.
Γλαφυρός, ειλικρινής και αληθινός, μας διηγήθηκε διάφορες ιστορίες και γεγονότα της ποδοσφαιρικής και επιχειρηματικής ζωής του.
Γ.Δ.


Ποιος δουλεύει ποιον στα σύνορα;
Κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στα σύνορα στον Έβρο. Και προφανώς κάποιοι μας δουλεύουν ψιλό γαζί.
Εξηγώ:  Ο τίτλος είναι απόλυτα εύγλωττος αλλά και ειλικρινής. «Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η διακίνηση μεταναστών στην ΑΜΘ» και η είδηση συνεχίζει και αναφέρει πως συνελήφθησαν τρεις διακινητές που μετέφεραν συνολικά 28 λαθρομετανάστες.
Κι αυτά, μόνο σε δύο ημέρες, Τετάρτη και Πέμπτη. Δηλαδή, στη διάρκεια μιας εβδομάδας, αναλογικά, έχουμε γύρω στους πενήντα λαθραία εισελθόντες.
Άρα, δικαιολογημένα θα ρωτήσετε, τι στο καλό φυλάνε τόσοι συνοριοφύλακες εκεί στον Έβρο;
Κάπου, κάτι άλλο συμβαίνει. Το τι, ας μας το πουν οι αρμόδιοι. Εμείς μόνο το υποψιαζόμαστε.
Γ.Δ.


Συμβαίνει δίπλα μας
«Καπάκι»  τώρα η πληροφορία, (όπως λένε οι νέοι) φρέσκια- φρέσκια από περιοχή του νομού στο ανατολικό τμήμα.
Φίλος συνδρομητής επικοινώνησε και μου περιέγραψε την τραγική και απαράδεκτη εικόνα που επικρατεί έξω, στα χωράφια τους.
Κατ’ αρχάς, πολλές δεκάδες πρόσφυγες-μετανάστες ζουν προσωρινά μέσα στα καλαμπόκια την ημέρα. Για τη διατροφή τους χρησιμοποιούν οτιδήποτε τρώγεται σε φρούτο και λαχανικό. Δεν αφήνουν τίποτε. Μάλιστα μαζεύουν και για το δρόμο. Ακόμη, από τις εγκαταστάσεις που έχουν οι αγρότες για το πότισμα, φορτίζουν τα κινητά τους με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.
Τέλος, τώρα που ξηραίνονται τα καλαμπόκια, υπάρχει κίνδυνος να τα βάλουν φωτιά από απροσεξία.
Γ.Δ.


Σκέψεις
Γράφαμε προχθές πως αρκετοί από αυτούς κινούνται επί της Εγνατίας Οδού με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Κατά πληροφορίες, άλλοι έρχονται από τον Έβρο, άλλοι από τη θάλασσα και άλλοι από τη Βουλγαρία.
Κι εμείς, ως χώρα έχουμε σε εφαρμογή δύο τρόπους αντιμετώπισης. Το φράγμα- τείχος και τις νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων. Οι οποίοι έγιναν χιλιάδες πλέον.
Όλοι αυτοί τι ακριβώς φυλάνε; Ας απαντήσει κάποιος υπεύθυνα διότι το θέμα έχει εξελιχθεί σ’ ένα παιγνίδι κοροϊδίας. Κάποιος δε είπε μήπως δεν θέλουν κάποιοι να σταματήσουν να έρχονται οι μετανάστες; Για ορισμένους – πολλούς-  είναι η λύση…
Γ.Δ.


Είμαστε πίσω
Είμαστε πίσω σα νομός και πρέπει να το παραδεχτούμε. Για το γεγονός που δεν μας τιμά, να είμαστε λίγο πάνω από το 40% ολοκληρωμένων εμβολιασμών.
Δηλαδή στο νομό μας χωρίς εμβολιασμό κυκλοφορεί το 60% περίπου.
Δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να βγάλω εύκολα συμπέρασμα γι’ αυτό το 60% του πληθυσμού ποιοι είναι. Πού βρίσκονται ηλικιακά, μορφωτικά, οικονομικά, θρησκευτικά.
Δεν είναι εύκολη η εξαγωγή κάποιων στοιχείων διότι λείπουν δεδομένα που τα έχουν μόνον τα νοσοκομεία θεραπείας και τα οποία μένουν φυσικά στ’ αρχεία τους για δική τους χρήση.
Όπως και να’ ναι πάντως είμαστε πίσω σα νομός στο θέμα του εμβολιασμού κι αυτό δεν είναι θετικό. Μάλιστα θα λέγαμε πως είναι και επικίνδυνο για την υγεία πολλών.
Τώρα βέβαια κλείνοντας το θέμα εκφράζουμε τον προβληματισμό μας ως προς τους αρνητές. Δεν περιμέναμε τέτοια επιμονή.
Γ.Δ.


Τι θα γίνει το χειμώνα;
Κι ενώ λοιπόν τα μέχρι στιγμής δεδομένα από το εμβολιαστικό μέτωπο δεν είναι θετικά, υπάρχει ενώπιον όλων ένα ιδιαίτερα σοβαρό ερώτημα «τι θα γίνει το χειμώνα».
Υπάρχει διάχυτος ο φόβος για νέα επανάληψη των προβλημάτων, τα λοκ-ντάουν, οι περιορισμοί, αύξηση κρουσμάτων, θανάτων.
Θα είναι ανυπόφορο, τραγικό να ξανασυμβούν όλα αυτά και θα συμβούν εάν δε αυξηθούν οι εμβολιασμένοι.
Είναι τραγικό να υπονομεύεται η ζωή μας από αυτούς που αρνούνται τη λογική και την επιστήμη.
Γ.Δ.


Υπάρχουν απαντήσεις;
Το περιστατικό με τον νέο που πνίγηκε στο Νέστο είναι γνωστό. Ο 21χρονος πήγε με φίλους του για μπάνιο στις 4 Αυγούστου. Έκανε βουτιά και δεν ξαναβγήκε. Στις 11 του μηνός εντοπίστηκε νεκρός.
Οι γονείς του όμως ζητούν να μάθουν πώς και κάτω από ποιες αιτίες έχασε τη ζωή του. Ζητούν δε απ’ όσους βρίσκονταν εκείνη την ημέρα στο Νέστο να τους βοηθήσουν εάν γνωρίζουν κάτι. Για το τι ακριβώς συνέβη και «χάθηκε»  το παιδί τους. Ζητούν οποιαδήποτε πληροφορία.
Μάλιστα εάν κάποιος γνωρίζει κάτι μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλ. 6906820792.
Γ.Δ.


Φαινόμενο των καιρών
Ενστάσεις εκφράζει φίλος ποδοσφαιρόφιλος όχι για τη νίκη του Ολυμπιακού το βράδυ της Πέμπτης αλλά για ένα θέμα που πλέον έγινε καθεστώς.
Η παρατήρηση του συμπολίτη δεν αφορά τη νίκη, ούτε την αξιόλογη απόδοση αλλά το γεγονός πως από τους έντεκα ποδοσφαιριστές μόνο δύο ήταν Έλληνες, οι Παπασταθόπουλος και Μασούρας και ο Μπουχαλάκης που μπήκε σαν αλλαγή στο 80΄λεπτό.
Ο φίλος έχει δίκιο για το φαινόμενο αυτό του αφελληνισμού, όμως αυτό πλέον συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, αλλού σε μεγάλο ποσοστό οι ξένοι ποδοσφαιριστές, αλλού μικρότερο.
Έχει μεν δίκιο, αλλά όποια ομάδα κι αν δει κανείς που διακρίνεται, κυριαρχείται από ξένους παίκτες. Αυτό βέβαια είναι καλό για τις ομάδες και κακό για την εθνική ομάδα, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.
Γ.Δ.


Κι άλλη ανεξαρτητοποίηση από την παράταξη Παπαχρόνη;
Σε φιάσκο τείνει να καταλήξει η συμφωνία των «4» της αντιπολίτευσης για κοινή πορεία και κοινή κάθοδο στις εκλογές. Προφανώς και το ρήγμα που προέκυψε από την ανακοίνωση των συμβούλων της παράταξης Παπαχρόνη δείχνει ότι δεν έγινε η απαραίτητη «ζύμωση» , δεν υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ όλων των συμβούλων που απαρτίζουν τις 4 παρατάξεις και ότι η απόφαση αυτή ήταν λίγο – πολύ στο πόδι που προέκυψε από την συμφωνία των επικεφαλής μόνο, χωρίς έρεισμα από την βάση.  Όπως αναφέρουν πληροφορίες επίκειται ανεξαρτητοποίηση συμβούλου από την παράταξη του Γιάννη Παπαχρόνη. Είναι η δεύτερη μετά αυτή του Βασίλη Παπαδόπουλου.  Αν τελικά γίνει, αποδυναμώνεται η συνολική προσπάθεια.
Μ.Ξ.


Στον Έβρο ο Χρυσοχοΐδης
Συναγερμός έχει σημάνει στον Έβρο από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και εκτάκτως βρέθηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να επιθεωρήσουν από κοντά τη θωράκιση των χερσαίων συνόρων καθώς αναμένονται νέες προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σύνορα αναμένεται να μεταβεί τις προσεχείς ημέρες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να δει από κοντά τα έργα οχύρωσης των συνόρων της Ελλάδας.
Στο μεταξύ χθες  το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.  Η Αθήνα εκτιμά ότι η επαφή με την Τουρκία είναι απαραίτητη, καθώς η ευρύτερη περιοχή και κυρίως οι δύο χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα, κι αυτό που θέλει να αποτρέψει Ελλάδα με κάθε τρόπο είναι η εργαλειοποίηση για δεύτερη φορά του μεταναστευτικού από την Άγκυρα.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα συνεχίσει να δείχνει την ίδια αποτελεσματικότητα στη φύλαξη τόσο των χερσαίων όσο και των θαλάσσιων συνόρων, όπως κάνει μέχρι σήμερα.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…