Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ανεμβολίαστοι και νέα σχολική χρονιά

Ανεμβολίαστοι και νέα σχολική χρονιά

0

Δύο rapid test την εβδομάδα πρέπει να προσκομίζουν οι εκπαιδευτικοί που δεν εμβολιάστηκαν. Δύο υποχρεωτικά self test για τους μαθητές

Περιορισμοί και υποχρεώσεις προβλέπονται και για τη λειτουργία των σχολείων με τη νέα σχολική χρονιά.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας κατά την ενημέρωση της Τρίτης, θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα.

Αυτά θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζομένου, 10 ευρώ το τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές αρχές.

Όσον αφορά στους μαθητές, υποχρεωτικά είναι τα δύο self test την εβδομάδα που διατίθενται δωρεάν από το κράτος και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Τα μέτρα για την επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια

Οι φοιτητές πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νοσήσεως. Διαφορετικά υπάρχει υποχρέωση για δύο εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή έναντι 10 ευρώ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται με την εφαρμογή covid free app από τις αρχές των πανεπιστημίων.

Όπως διευκρίνισε σε συνέντευξη του ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, για να διευκολυνθούν οι φοιτητές, στα μεγάλα πανεπιστήμια θα υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα. Σε κάποια ΑΕΙ θα υπάρχουν και μόνιμες δομές για παροχή εμβολίων χωρίς ραντεβού. Στα μικρά πανεπιστήμια, όπου δεν θα υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα, θα υπάρχει δυνατότητα να εμβολιαστούν με προτεραιότητα στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής.

Όσον αφορά στα πανεπιστήμια, υπογράμμισε ότι το χειμερινό εξάμηνο θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου δια ζώσης. Και πρόσθεσε: «Από πλευράς στατιστικών δεν ξέρουμε ειδικά τι συμβαίνει στους φοιτητές αλλά βλέπουμε ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ο αριθμός των εμβολιασθέντων είναι χαμηλός και άρα υπάρχει μεγάλο περιθώριο να αυξηθεί. Το πόσο θα αυξηθεί, θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες διότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω διακοπών ή απουσίας από το σπίτι ήταν αρκετά δύσκολο να προγραμματίσει τον εμβολιασμό του. Τώρα που επιστρέφουν υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ξάνθη

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην κεντρική πλατεία το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Απριλίου με δυ…