Τζάμπα τα έξοδα
Η περιφέρεια τελικά αποφάσισε στο δρόμο μετά τη Μονή Καλαμούς και μέχρι το χωριό Κένταυρος αντί ασφαλτόστρωσης να γίνει με το γνωστό 3α.
Πρόκειται για πέτρα ασβεστολιθική, σπασμένη, που τοποθετείται στο δρόμο και πατιέται από σχετικό μηχάνημα.
Επειδή ο δρόμος αυτός έχει κλίση λόγω του ότι βρίσκεται σε ορεινή περιοχή, γρήγορα θα υποστεί ζημιές από βροχές και χιόνια. Πράγμα που σημαίνει πως η διάρκεια ζωής αυτής της «πατέντας» είναι περιορισμένη.
Έτσι, θα διατεθούν 550.000 ευρώ για ένα πείραμα, έναν εγωϊσμό και μια υπόσχεση -δέσμευση του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης…
Κατανοητό όμως. Τα χρήματα δεν θα βγουν από κανενός την τσέπη. Είναι του δημοσίου… και τα κάνουμε ό,τι θέλουμε…
Γ.Δ.
Αιτία η φυγή από την ύπαιθρο
Διάβασα πολλά κείμενα όλες αυτές τις ημέρες των πυρκαγιών όπως οι περισσότεροι.
Γνώμες κι απόψεις διάφορες που οι περισσότερες βρίσκονταν στον ίδιο παρονομαστή.
Στην ουσία ήταν ταυτόσημες, είχαν ελάχιστες διαφορές στην προσέγγιση.
Μια όμως παρατήρηση που με εντυπωσίασε ήταν πως όλοι σχεδόν ανέφεραν ως μια βασική αιτία των πυρκαγιών την φυγή των ανθρώπων από την ύπαιθρο. Δηλαδή την εγκατάλειψη των ορεινών καλλιεργειών, την εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας, την ζωή στο δάσος με την ανάλογη φροντίδα και προστασία.
Έμειναν τα δάση χωρίς την παρουσία ανθρώπων και ζώων, χωρίς καθαρισμό, χωρίς αντιπυρικές ζώνες.
Γ.Δ.
Μην ενοχλείτε
Βέβαια, με το χέρι στην καρδιά θα πρέπει να πούμε πως η κρατική μηχανή για άλλη μια φορά απέδειξε πόσο «λίγη είναι». Αργοπορημένη, με αδυναμίες συντονισμού, δράσεις αλαλούμ και όπως προκύψει.
Ένα δημόσιο που χάνεται και μπερδεύεται στα χιόνια, στις πλημμύρες, στις φωτιές. Ένα κράτος που υπάρχει για τις ήρεμες, ήσυχες ημέρες, του χαβαλέ και κυρίως του «μην ενοχλείτε».
Μακάριοι όλοι, ζουν στους δικούς τους ρυθμούς που δεν θέλουν ν’ αλλάξουν, βολεμένοι στο ελάχιστο και στο να μην αλλάξει τίποτε.
Μ’ ένα τέτοιο δημόσιο, τέτοια διοίκηση, δεν πας για σοβαρά πράγματα. Όλα παλιά, υποδομές, συνταγές, νοοτροπίες.
Γ.Δ.
Ούτε μια συγγνώμη κ. Τσίπρα για το Μάτι
Εγκαλούν τα κόμματα με πρώτο και καλύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την διαχείριση των πυρκαγιών. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως είχε το πολιτικό ήθος να ζητήσει συγγνώμη για τα λάθη και τις αστοχίες και γιατί το επιτελικό κράτος δεν μπόρεσε να προστατεύσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα δάση και τις ιδιοκτησίες. Ωστόσο προστάτευσε αποτελεσματικά τις ανθρώπινες ζωές με έγκαιρη και συντονισμένη εκκένωση των απειλουμένων οικισμών και αυτό είναι γεγονός. Στο Μάτι το 2018 κάηκαν 103 άνθρωποι. Ακούσαμε πολλά για το τι έφταιξε. Αλλά μια συγγνώμη δεν ακούσαμε από τον Αλέξη Τσίπρα. Εννοείται ότι δεν είναι αρκετή όταν είχαμε τέτοια τραγωδία. Αλλά ούτε αυτή ειπώθηκε…Κι αυτό λέει πολλά…
Μ.Ξ.
Ξανθιώτικη απουσία
Τι κάνουμε, τι παρουσιάσαμε, τι σχεδιάσαμε για τα 200 χρόνια;
Απαντώ. Σχεδόν τίποτε!
Τόσο σαν περιφέρεια, αντιπεριφέρεια όσο και ως δήμοι. Μια απόλυτη απουσία και απαξίωση της μεγάλης επετείου από τον Αγώνα Ανεξαρτησίας του 1821.
Ο δήμος Ξάνθης ήταν ο μόνος που κάτι έκανε, κινήθηκε λίγο, κι αυτό ήταν.
Απλά μένει η μεγάλη σημαία στο δημαρχιακό μέγαρο να συμβολίζει «κάτι».
Δεν αποτελώ μέλος των προγονολατρών, όμως ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας, με όλα τα στραβά κι ανάποδα, ήταν κορυφαία ιστορική περίοδος. Και σαν τέτοια αξίζει κάθε τιμή και γιορτή.
Δυστυχώς όλα αυτά ξεχάστηκαν στην Ξάνθη μας.
-«Άκρα του τάφου σιωπή» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ποιητής.
Γ.Δ.
Έρχεται βαρύς χειμώνας
Χρόνια τώρα σας ενημερώνω για την πρόβλεψη του καιρού για τον χειμώνα.
Σας μεταφέρω τις παρατηρήσεις ενός παλιού τσομπάνου, βλάχικης καταγωγής από το νομό Ροδόπης.
Αυτός όπως μου έχει πει, «διαβάζει» τον επερχόμενο χειμώνα σε κόκκαλα του σφαγμένου ζώου.
Έτσι λοιπόν για τον χειμώνα που βρίσκεται μπροστά μας μου είπε πως θα είναι βαρύς με πολλά μάλιστα χιόνια.
Τώρα, τα πιστεύει κανείς ή όχι, αυτό είναι προσωπικό θέμα. Πάντως ο ηλικιωμένος πλέον άνθρωπός μας συχνά έχει «πέσει μέσα» στις διαγνώσεις του που κάνει για τον χειμωνιάτικο καιρό.
Γ.Δ.
Ασανσέρ τα κρούσματα
Σύμφωνα με στοιχεία από τις ημερήσιες επιδημιολογικές εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η Ελλάδα εμφάνιζε από τον Απρίλιο μια σταθερή μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων.
Έπειτα από το εφιαλτικό τρίμηνο Μάρτιος – Μάιος, ο αριθμός έγινε τριψήφιος τον Ιούνιο ενώ τον Ιούλιο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους.
Τον Ιούλιο ο μέσος ημερήσιος αριθμός των θανάτων έγινε τελικά μονοψήφιος. Στο τέλος του ίδιου μήνα όμως, ξεκίνησε η νέα «κούρσα» της πανδημίας και αυτό πυροδότησε μια αλυσιδωτή αντίδραση: τρεις βδομάδες αργότερα οδηγηθήκαμε σε αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και στις αρχές Αυγούστου σε αύξηση στον ημερήσιο αριθμό των θανάτων…
Όλα τα παραπάνω είναι η αιτία της σημαντικής πλέον αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρείται πανελλαδικά αλλά και στην περιφέρειά μας.
Τα νοσοκομεία γεμίζουν…
Γ.Δ.
Γεμίζουν τα νοσοκομεία
Οδυνηρός για τη χώρα μας είναι ο Αύγουστος σε σχέση με την πανδημία. Ο αριθμός των νεκρών με Covid-19 παραμένει καθημερινά υψηλός και ο μέσος όρος είναι 19 θάνατοι ανά ημέρα.
Αυτό σημαίνει πως ένας ασθενής χάνεται κάθε μία ώρα και 15 λεπτά.
Η εικόνα παρουσιάζει σταθερή επιδείνωση και η Ελλάδα είναι δεύτερη σε θνητότητα από Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση: έχει 23,14 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού (μέσος όρος 14 ημερών), όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία του ECDC.
Χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που την περασμένη εβδομάδα είχαν περισσότερους θανάτους από τη χώρα μας, έχουν πλέον υποχωρήσει στην κατάταξη με 20,11 και 18,94 νεκρούς αντίστοιχα.
Τη χειρότερη θέση έχει η Κύπρος, με 38,29 νεκρούς ανά εκατομμύριο, ενώ ο μέσος όρος των 29 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου είναι μόλις 7,4 θάνατοι ανά εκατομμύριο. Μετά τη χώρα μας ακολουθούν κατά σειρά, Ισπανία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Μάλτα, Λιθουανία.
Γ.Δ.
Ευρωπαϊκά νούμερα για τους εμβολιασμούς
Ανατρέχοντας στον πίνακα των ποσοστών εμβολιασμών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βλέπουμε ότι έως και τις 19 Αυγούστου, πρωταθλήτρια στους εμβολιασμούς είναι η Μάλτα που έχει πλήρως εμβολιασμένο το 93,9% των ενήλικων πολιτών της, ακολουθεί η Ισλανδία με 90,3%, το Βέλγιο (83,9%), η Δανία (83,7%) και η Ιρλανδία (83,5%). Στη συνέχεια έχουμε Πορτογαλία (79,5%), Ισπανία (77,9%), και Ολλανδία (74,9%). Σημειωτέο είναι πως σε όλες αυτές τις χώρες το ποσοστό των εμβολιασμένων υπερηλίκων αγγίζει το 100%.
Η Κύπρος (69,3%) κατέχει την 11η θέση και η Ελλάδα (62,8%) την 17η ανάμεσα στις 30 χώρες της Ευρώπης, με τη γειτονική μας Βουλγαρία να είναι πρωταθλήτρια του αντιεμβολιασμού, έχοντας μόλις το 19% (!) του ενήλικου πληθυσμού της εμβολιασμένο.
Συμπεραίνουμε ότι ανάμεσα στις χώρες του Νότου με αυξημένη τουριστική κίνηση, η χώρα μας είναι αυτή με τους λιγότερους εμβολιασμένους πολίτες, με τα γνωστά επακόλουθα ως προς τη θνησιμότητα που διαρκώς αυξάνεται…
Υπερβολές
Διαμαρτύρονται οι εστιάτορες γιατί για τους επόμενους 6 μήνες και μέχρι τον Μάρτιο του 2022 η εστίαση θα λειτουργεί μόνο για εμβολιασμένους. Δηλαδή θα περιοριστεί το πελατολόγιό τους αλλά και πως αλλιώς να γίνει; Έτσι προφυλάσσουν και την επιχείρησή τους από το να κλείσει αλλά και προστατεύουν τους εαυτούς τους, το προσωπικό τους και τους υπόλοιπους πελάτες τους. Αυτό που ζητούν είναι αντίμετρα, δηλαδή να ισχύσουν όλα όσα ίσχυαν στο lockdown. Τουτέστιν να μην πληρώνουν ενοίκια, να έχουν αναστολές εργασίας στο προσωπικό τους και να έχουν επιστρεπτέες. Δηλαδή και θα δουλεύουν αλλά και θα έχουν τα επιδόματα του lockdown. Μήπως αυτό το αίτημα είχε μια δόση υπερβολής; Γιατί αν είναι να ισχύσει αυτό για όλους τους κλάδους τότε θα μπει σε lockdown το ίδιο το κράτος και η οικονομία. Όλα αυτά γίνονται γιατί η οικονομία δεν αντέχει άλλο lockdown αλλά και η προστασία της δημόσιας υγείας είναι συνθήκη απαράβατη.
Μ.Ξ.